+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 3
New This Week: 38
New Today: 3
Stats
Total Posts: 448328
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 65
Total: 69

Author Topic: Mertua Pilih Kasih  (Read 12268 times)

Sa_A

  • Guest
Mertua Pilih Kasih
« on: June 24, 2011, 10:37:54 PM »
salam.

Ada sesiapa yang penah alami? Apa perasaan kalian?

Situasi nya mcm ni:

Mertua ni punya anak semua lelaki. Hanya ada 1 je menantu pompuan setakat ni. Anak2nya yang lain belum pun bertunang dan belum berkahwin. baru setakat bercinta. Tp mertua ni suke memuji2, melebih2kan gilfren anak2 tu.

citer selebihnya nti sy sambung...skang ni nk tau jwpn korang dlu...he3...


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #1 on: June 25, 2011, 12:24:07 AM »
kalau tanya pengalaman saya,alhamdulillah.mentua saya tak pernah pilih kasih.mcm mane die layan sama rata semua anak2 nya,mcm gtu la kami menantu,atau gf dilayan.kalu die pot pet pot pet kt kita pun,dengarkan je.yg baik,kita ambil.yg tak elok,kita tak ya amik pot.biasela org tua kan..mulut mesti nk bcakap.

pada pandangan dan nasihat saya,
dalam hidup bkeluarga ni,memang mudah tjadi perkara2 yg myakitkan hati dari segi perbuatan atau kata2..sebab kita datang dari latar belakang keluarga yg bbeza.contohnya,kita da tbiasa dgn perangai mak kita,adik bradik kita.so tak jadi hal punye sket lebih kurang.tp kita blum biasa dgn perangai mentua,ipar duai kita.satu perkataan yg x best kita dgr,kita cepat sakit ati.so,rezki masing2 dapat keluarga mentua yg macam mane.

saya punya style,saya tak amik pusing,sape the best,sape plg kaya,sape plg cantik,rajin,pandai atau sape dapat pujian lebih dalam keluarga mentua.asalkan suami sy jaga sy,jaga nama baik saya sbg isterinya dalam keluarga die,disamping kita pun jaga adab2 tertentu dalam keluarga suami,da memadai.
« Last Edit: June 25, 2011, 12:42:46 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #2 on: June 25, 2011, 12:37:43 AM »
memang sakit hati kalu mentua pilih kasihkan.tapi,kalu ibu sendiri yg pilih kasih,tentu lagi rasa tbuang.

begitula perumpamaan saya..
maksud sy,kita baru masuk dalam keluarga mentua,so dont expect much from her.anggapla kita baru nak blaja kenal mentua,mentua br nak kenal kita.

kalu kita slalu amik hati apa mentua cakap,puji org lain,nanti jadi nanah dlm rumahtangga.suami kita tentunya tak suka kita komplen2 mak dan adik bradik die kan..

just my 2cents! ;)
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ifaidzwan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 97
  • Suka? +2/-0
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #3 on: June 25, 2011, 10:41:56 AM »
saya tak pernah alami, saya pun merupakan the only menantu dalam keluarga sebelah suami..bak kata makcik2 saya, tkda pencabar..senang la life ko..tu semua makcik2 sebelah husband...hehe..yang penting,pandai bawak diri dan cuba selesakan diri di suasana baru..alhamdulillah, dapat pula mertua yang sporting moting..ape pun bleh..bukan cam Jambu raja lawak, apa pun tak bleh??hehe..tapi tak kisah la, da ade biras nanti, aiman tetap amalkan konsep..ada aku kisah, betul spt kata sis ashlia..kita sebagai menantu, terima yang elok..buat2 tak dengar yang leh jadi nanah tu..kita pun di besarkan cara berbeza dari cara suami kita..kita boleh terima suami kan,terima la keluarga suami dengan hati terbuka.

saya amalkan konsep, rasa tak berkenan pape, saya diam dan takkan bagi komen pape..just senyum2 je.

.kalau tengok mak saya sendiri pulak, tak rasa pun macam mak saya pilih kasih, sebab die dah ada 4 menantu..semua sama rata..mungkin itu pada pandangan mata saya,hati kakak ipar saya kurang pasti..setakat ini, yang boleh saya simpulkan..kami semua boleh gelak sakan bahan membahan(tetap ada batas tersendiri yer)..2 menantu perempuan, 2 menantu lelaki..nak ape, contohnya makanan la..request je, kelentung kelentang la, mak saya sediakan..nak duit. mak saya pun tak bekerja..duit saidina cucu la di kerjakan..hahhaa...waalahuala m..

Offline sriwana

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 189
  • Suka? +0/-0
  • ~CINTA DEMI ALLAH & RASUL~
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #4 on: June 25, 2011, 11:38:29 AM »
samalaa mcm saya.. the only one menantu sbb suami saya ada 2 beradik jer.. dan adik ipar pompuan lom kawin lagi.. tapi selalu dgr citer kwn2 pasal tak puas hati sbb mertua diorg lebihkan biras laa.. apa laa.. mujur saya tade problem mcm tuh..

mula2 kawin memang rasa susah nak rapat ngan mertua sbb tak reti nak ikut cara dia.. lepas 5 thn kawin.. dah jadik rapat kekadang lebih closed dari mak sendiri.. yg ptg cara kita bawa diri.. insyaAllah tade masalah.. malah MIL lagi suka cerita prob dia ngan saya drpd anak dia sendiri (suami saya)...
Jom Shopping Baju Kanak-Kanak
https://www.facebook.com/uquekidsstationii

Berminat mencari idea untuk menjana wang dari rumah? Sila klik
http://tinyurl.com/janawangdarirumah

Cari pasif income? Klik
http://tasks4job.com/?refer=17458


Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #5 on: June 25, 2011, 03:54:38 PM »
ieda pun menantu perempuan sulong..adik beradik hubby yg lain semua belom kawen..jd xde la nk ckp pilih kasih ke ape..

tp hubby dh pesan dgr aje la apa yg mak cakap..xpyh komen..org tua mcm ash ckp la..mmg nk bercerita aje..ade jg yg mengecilkan hati kita..wat dono aje...

tp ieda dh phm feel dia...jd biarla nk ckp ape pun..yg penting anak dia syg kt kita..he he...


Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #6 on: June 25, 2011, 07:10:53 PM »
Alhamdulillah, belum mengalami since saya sorang jer menantu perempuan. Hasben ada abang, tapi belum ada bayang nak kahwin (umur dah nak masuk 40tahun dah).. adik2 ipar semua perempuan, so memang takde pencabar.

So far, Alhamdulillah, since saya pun dah takde mak, MIL la tempat nak bermanja. MIL pun selalu tanya macam mana hasben jaga saya, sebab dia nak make sure anak lelaki dia jaga menantu dia dengan baik.. almaklumlah menantu pilihan ibu mertua (perasan!  :P :P tapi itu yang hasben cakap since hasben ramai girlfriend dulu).

Apa yang penting kita kena tahu cara mertua, takleh nak bangkang, kalau rasa tak kena, simpan dalam hati jer..

Kakak saya merupakan menantu kesayangan mertua dia. Bayangkan kalau time makan, kakak saya diajak sekali makan dahulu, sedangkan biras2 perempuan dia yang lain kena tunggu turn.. sampai timbul konflik antara kakak dan biras dia yang sulung. pernah tak bertegur beberapa tahun..
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline FazMiera

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +2/-0
  • 'cinta itu indah'
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #7 on: June 25, 2011, 07:42:34 PM »
Salam...
Nak komen jgk...stakat ni MIL mira layan semua menantu prmpuan sama saja..xde lbh xde kurang. lps kwen dulu pnh MIL psn jg anak dia baik2,jd isteri yg baik,jaga nama keluarga..klau anak dia mula naik kaki n tgn kat bdn mira jgn tggu patah riuk sana sini wat je report..hehe..tp asben mira ni pnyayang.lom pnh tinggi suara lg.

so far susah nak cari MIL cam MIL mira..MIL mira ttp layan menantu durjana(dah cerai)dgn baik even anak lelaki dia yg ditampar,di tuding jari oleh si isterinye tu.. MIL just menangis je mengenangkan nasib anak dia..bersyukur sgt dpt MIL mcm ni...

Offline Nicha

  • Delima
  • *
  • Posts: 623
  • Suka? +3/-0
  • ::...Lepak + gosip +++ kawan cYbeR..::
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #8 on: June 25, 2011, 11:32:55 PM »
Berdasarkan cerita yang tergantung tersebut..
disini saya rumuskan sebagai:

1) Mungkin mertua tu nak "test" hati budi menantu itu.
Adakah menantu perempuan nya itu spesis Busuk Hati? Suka mencucuk a.k.a melaga2 kan org? Tak kesah? Rasional? Berfikiran Matang? ::)

2) Dia mmg suka bercerita.. mungkin itu cerita kosong jer sbb takda topik lain nak buka..

3) Kalau ikut logik ada ke org nak puji kita depan2? kecuali org itu suka mengampu.. Cuba try risik2 kat suami mana tau mak dia puji kita diam2.  ;D

4) Fikir balik pernah ke kita jadi macam girlfriend adik2 dia tu?
Org tua kan suka dihargai..Apa kata kadang2 buat surprise.. kasi hadiah ker? Masak lauk2 yg best tak pun buat kek atau cuba resepi terbaru bagi dia jadi juri.

5)Jadi diri kita,tak payah nak berlakon atau propa jer lebih.
Biasa la kita perempuan mak pun perempuan..So, contoh kalu magnet pun cas2 nya sama. Agak susah nak menarik antara satu sama lain. Fikirlah cara nak tarik magnet dia tu agar lebih perhatian kat kita.

6)Buat mak mertua macam kawan atau macam mak sendiri.
Kalau niat kita ikhlas,insyaAllah tuhan makbul doa kita.

7)Rajin2 berkunjung rumah mertua..jgn tunggu suami ajak sebaliknya tawarkan diri.. Lembut hati suami dan mertua.

8) Jangan terpengaruh dgn cerita tv/filem atau masyarakat sekeliling yg suke berCeritE semua mertua ni Jahat @ tentera nazi..haha  :D 
Ada juga yg baik tau..

9)Jangan fikir diri sendiri je,fikir la suami yg nak seIMBANGkan masalah tu.. Hati mak dia nak kena jaga..hati Isteri nak kena jaga..susah2..
kalu terlebih sikit salah sorang takut terasa..kesiannya..tolonglah para isteri kurangkan beban suami..jgn nak ngade jer..huuu..  :P
Beralah tak semestinya kalah kan..kan?

10)Last but not least..
wooo..dgn anak dia bkn main ko syg..dgn mak dia ko nak Anti..
Pikirlah kalu mak dia takde dulu maka takde la Buah Hati Pengarang Jantung kita tu..
hehe..dah..dah..sebelum hari raya..jom kita memohon maaf kat mertua kita.

p/s: Mummy, i Lap u.  :-*


Sumber: (pemerhatian saya setelah bergelar isteri utk suami)
 ;)maaf kalau terkasar bahasa @ ada terasa.. sekadar memFORUM.. hiks!
50% naUghTy + 50% NiCE...
hiks..hiks
:P



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #9 on: June 26, 2011, 01:33:08 AM »
Nicha, akak tambah perisa sikit...

11) Mak mertua ni tengah belajar jadi mertua sebab menantu tu adalah menantu pertamanya. Mana taknya sebelum ni itu le anak dia yang balik rumah setiap kali cuti/ raya. Kali ni kena ikut giliran pulak.. Berilah dia masa...

Offline Nicha

  • Delima
  • *
  • Posts: 623
  • Suka? +3/-0
  • ::...Lepak + gosip +++ kawan cYbeR..::
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #10 on: June 26, 2011, 01:39:04 AM »
ye setuju...
kiranya menantu first ni jadi bahan demonstrasi..

maka tunjuk contoh yang terbaik utk bakal adik2 ipar @ biras...
tp percayalah bila si girlfriend tu bila jd menantu, tentu mentua lebih memihak kita tau sbb kita dah lama dgn dia. Lebih memahami la katakan...
;)

 
50% naUghTy + 50% NiCE...
hiks..hiks
:P



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #11 on: June 26, 2011, 01:42:12 AM »
Mungkin juga dia anggap menantu dia adalah pesaing dia.. Jadi kita tunjukkan kita bukan mahu bersaing merebut hati jejaka nan seorang.. tapi kita rakan sekutu dia hehee betull ke istilah tu

Offline Nicha

  • Delima
  • *
  • Posts: 623
  • Suka? +3/-0
  • ::...Lepak + gosip +++ kawan cYbeR..::
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #12 on: June 26, 2011, 01:57:25 AM »
kira boleh la tu kak...
buka union dgn mak mentua..

" Saya SAYANG laju-laju anak mak sorang nih"  ;D
50% naUghTy + 50% NiCE...
hiks..hiks
:P



Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #13 on: June 26, 2011, 09:16:29 AM »
Agaknya TT(tuan tanah) je kot yang berperasaan macam tu.. May be jugak mak mentua tu nak kasi tau yang dia setuju dengan pilihan anak dia yang lagi satu tu, sebab tu dia puji, pikir2 balik daripada dia kutuk bakal menantu tu lebih baik dia puji..

TT ni ada kelebihan sebab jadi menantu pertama so u lebih kenal dulu mertua u berbanding menantu dia yang lain, just be yourself k, as long relationship dia dengan u bagus, nothing to worry..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #14 on: June 26, 2011, 01:35:44 PM »
Agaknya TT(tuan tanah) je kot yang berperasaan macam tu.. May be jugak mak mentua tu nak kasi tau yang dia setuju dengan pilihan anak dia yang lagi satu tu, sebab tu dia puji, pikir2 balik daripada dia kutuk bakal menantu tu lebih baik dia puji..

TT ni ada kelebihan sebab jadi menantu pertama so u lebih kenal dulu mertua u berbanding menantu dia yang lain, just be yourself k, as long relationship dia dengan u bagus, nothing to worry..

btul tu..
apa yg penting,hub kita dgn mentua baik..dr kita amik hati kata2 die yg kurang enak,kita jadi sakit hati sendir-,lebih baik kita fokus pd layanan kita pd die..suami kita kalu tgk kita syg mak die,die lg sayang kita.hehe.tak kisahla wpun mentua tu laser mulutnya.

nak jadi tbaik sbenarnya adalah tak amik pusing siape menantu pilihan,siapa dpt pujian lebih ke..siapa lg kaya,cantik,pandai amik hati,siapa bg hadiah plg mahal ke,as long kita bg layanan baik pd mentua,suami pun senang hati dgn kita..da memadai tuk kita.tak ya pk jauh2.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #15 on: June 26, 2011, 06:25:13 PM »
saya menantu perempuan pertama dlm keluarga mertua..skrg mertua dah ada 2 menantu perempuan dan seorg menantu lelaki...bg saya..saya tak pernah kisah samada mertua mahu memuji2 sesiapa pun...yg penting suami sendiri..kami bahagia...itupun dah seribu rahmat..tak mahu ambil hati pada kata2 org tua...apa2 pun..tugas kata menghormati mereka..lantak pi lah depa layan cemana pun...

Offline dila

  • Delima
  • *
  • Posts: 834
  • Suka? +5/-0
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #16 on: June 26, 2011, 06:46:43 PM »
dila pulak menantu perempuan pertama dlm keluarga MIL. biras ada seorang lelaki... MIL rasanya takda pulak melebih2 kan menantu yang mana dia suka. sama rata ja. taktaulah kalau lepas ni adik ipar nak kawen..insyaAllah masing2 tau peranan masing2...

biasalah bila kita dah masuk dalam keluarga orang ni. tapi ini bukan untuk sementara macam program anak angkat ke apa ke...kita masuk keluarga orang untuk selamanya. biarlah orang nak kata apa pun. asalkan kita pandai menjaga nama baik diri dan keluarga.

kalau ada masalah yg mungkin susah untuk ada penyelesaian, kita berdoa moga dipermudahkan segala hal...

Offline ZIK_nathalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 199
  • Suka? +1/-0
  • YA Allah,tabahkan hatiku untuk harungi hidup ini..
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #17 on: July 01, 2011, 09:27:24 PM »
saya merupakan menantu PEREMPUAN  pertama dalam keluarga mil.
even abang ipar dah bertunang selama (5 thun) ..
selepas sebulan pernikahan kami barula mereka berkahwin..
melalui experience saya.. masa mula2 jadi menantu perempuan dalam rumah tu..
rasa kekok sangat.. lagi2 rasa tercabar sangat dengan tunang abg ipar..
sebab dia dah masuk /kenal lama dengan keluarga MIL..
sy cuba dan berusaha sedraya upaya untuk menjadi menantu dan isteri yang terbaik..
lagi menyakitkan hati bila masa abang dan biras dah kawin..
skali lagi sy cuba untuk beramah mesra dengan biras ni..
(SOMBONG MATI).. dah la tak nak tegur sy dalam rumah MIL..
pandang pun mcm tak sudi...
sy pula yang terhegeh2 layan dia..
dah la smua keja rumah sy yang buat..
dia cuma tau dudk ruang tamu layan TV..
MIL pula sanggup layan biras ni cerita itu dan ini..
sedangkan saya kelentang keluntung sorang diri dalam dapur..
bila dengan sy menantu sorang tu MIL puji melambung2
rasa kecik hati sangat..sebab MIL lebih sayang dengan menantu sorang ni..
slalu jg mngadu ngan hubby tp bila ending tu tak menyedapkan hati..
sy dah malas  nak mengadu2 ngan hubby..

dipendekkan cerita biras sy mengandung..
start dr tu bermacam2 ragam yang menyakitkan hati sy..
MIL sy dibuat seperti orang gj..
macam2 yang MIL sy buat tuk penuhi permintaan dan kehendaknya..
smpai la satu hari MIL sy tak tahan dengan perangai dan karenah dia..
MIL mngadu dengan saya..
lepas dari tu...hubungan saya dan MIL bertambah2 baik..
malah tiap2 hujung minggu MIL dan FIL akan lawat kami...
alhamdullillah..MIL dah sedar / nampak kewujudan saya.
moga hubungan yang erat ini berkekalan...

moral dia sini.. selagi kita berusaha dan bersabar dengan karenah MIL..
pastinya kesabaran dan usaha itu berbaloi..

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #18 on: July 01, 2011, 09:57:15 PM »
nathalya,

kalu kita sabar dgn trus melakukan kebaikan,lambat laun,kebaikan tu dtg pd kita juga kan.

syukurla mil da baik dgn nathalya.untuk trus mjaga hub yg baik,jgn sesekali cerita atau buka keburukan biras pd mentua..dgn gtu,lg tserlah kebaikan dan peribadi kita..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline nurzaidah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 330
  • Suka? +5/-0
  • kembar mama
    • My Lil' Family
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #19 on: July 02, 2011, 10:47:28 AM »
nathalya... Itu berkat kesabaran. Alhamdulilah. Mungkin MIL dah terbiasa dgn biras coz dah lama kenal. Nathalya baru nak kenal, jadi tak berapa nak selesa lagi. Tapi bila dah lama itu yang MIL sayang...

Macam zaidah lak, menantu sulung dan xde lagi adik beradik ipar yang sudah berkahwin. Lagi satu zaidah ni rajin sembang dan bertanya. Lama2 sembang macam2 rahsia MIL cite kat zaidah. Sama gak ngan FIL. Lagipun zaidah dah xde sesapa kat dunia ni. Hanya MIL la mak zaidah dan FIL la ayah zaidah. Sejak 2008 lagi setiap kali raya mesti beraya rumah MIL. Dah jadi macam anak dia dah.

Offline ZIK_nathalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 199
  • Suka? +1/-0
  • YA Allah,tabahkan hatiku untuk harungi hidup ini..
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #20 on: July 03, 2011, 07:46:40 PM »
ashlia : alhamdullilah.. masa mula2 dulu mmg rasa kekok sangat,selalu mengadu ngan hubby.. kenapa MIL beri perhatian lebih  kepada menantu sorang tu.. tapihubby sndri pun tak da jawapan.. penah 1 ari hubby drect tnya MIL.. huhu sabar je lah..tapi bila dah duk berasingan ( sewa rumah ) barula diri ni rasa dihargai.. ermm pasl nasihat ashlia tu.. hihi ari tu masa MIL mengadu ngan sy.. sy dah terlepas ckp.. tak tahan hati bila ingat yang dia bt MIL mcm orang gj..

nurzaidah :  MIL ada masalah sikit dengan pertuturan.. akibat strok,sy pula rasa mcm serba salah nak bawa dia sembagng takut susah sangat dia nak menyebut @ mengingat perkataan.. MIL cuma ada mood tertentu.. ada masa dia nak bersmbang.. mmg dia akan bawa saya sembang smapai sy sendiri pun tak tau nak sembang pa lagi hihihi...

Offline aliciagift

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
    • Renown Gift
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #21 on: August 26, 2011, 02:59:03 PM »
Zaman ni lagi ada Mertua yang berotak macam ni? Tak boleh buat apa, sabarlah.

Offline ieda_ayu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 76
  • Suka? +1/-0
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #22 on: August 26, 2011, 04:22:56 PM »
sy plak just ada sorang biras(lelaki).. so persaingan dgn biras tu takda la.. MIL layan sume sama je tapi pernah gak adik ipar komplen kata mak dia sayang sy lebih berbanding husband dia.. Actually bagi saya bukan MIL sayang sapa2 lebih tapi MIL mesti la lagi rapat dgn saya coz sama2 perempuan, so bole share cerita.. Lagipun sy duk serumah & memang rajin melayan MIL kalo dia cerita apa2.. Sy takda la pandai amik hati MIL tp sy jenis yg tak kisah berbanding biras sy yg bila balik je mesti macam2.. Biras sy ustaz & sangat jaga bab makan.. just makan produk HPA.. If ada yg tak kena dimata dia, dia akan tegur.. Orang luar yg tiba2 masuk dalam family PIL & try nk ubah kebiasaan dalam family.. sekali sekala mesti la MIL bising gak.. Bila jadi macam tu, tak semestinya MIL lebihkan sy tapi adik ipar dah salah faham.. Tertekan gak la bila diorang balik.. huhuhu

Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1351
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #23 on: September 05, 2011, 01:47:01 PM »
saya menantu kedua dalam keluarga MIL..tapi saye ni menantu tunggal perempuan sebab suami saye anak lelaki tunggal..so far memang takde masalah bab biras nih..tegur2 biase aje..biras saye tu salu panggil saye makcik...nak mintak lalu ke ape ke..mesti sebut makcik lah..saye pulak kalu jawab.."ye atok..silalah lalu"..gurau2 biase aje..gamatkan suasana..dengan ipar..dulu ngan adik ipar susah gak nak biasekan diri..ni da tau fiil die..saye tak amik port lah..cubelah biasekan diri dengan keluarge mertua..kite yang satu kene cube2 masuk dengan yang ramai.. "peace no war ;p"


Offline fathyamany

  • Topaz
  • *
  • Posts: 86
  • Suka? +0/-0
    • http://fathyamany.blogspot.com/
Re: Mertua Pilih Kasih
« Reply #24 on: September 06, 2011, 08:49:50 AM »
btul tu..
apa yg penting,hub kita dgn mentua baik..dr kita amik hati kata2 die yg kurang enak,kita jadi sakit hati sendir-,lebih baik kita fokus pd layanan kita pd die..suami kita kalu tgk kita syg mak die,die lg sayang kita.hehe.tak kisahla wpun mentua tu laser mulutnya.

nak jadi tbaik sbenarnya adalah tak amik pusing siape menantu pilihan,siapa dpt pujian lebih ke..siapa lg kaya,cantik,pandai amik hati,siapa bg hadiah plg mahal ke,as long kita bg layanan baik pd mentua,suami pun senang hati dgn kita..da memadai tuk kita.tak ya pk jauh2.

betol jangan pikir sangat apa yg mentua kita cakap
yang penting hati kita baik dgn dia insyaALLAH sumenya ok
saya pon menantu 1st adatla kita baru nk masuk dlm keluarga
diorg tu amek masa..So kita just pandai2 bawak diri dan jangan
komen lebe tu jer...Hehhehe

 

Powered by EzPortal