+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11011
Latest: Pija Vun
New This Month: 92
New This Week: 6
New Today: 3
Stats
Total Posts: 447374
Total Topics: 7490
Most Online Today: 297
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 12
Guests: 235
Total: 247

Author Topic: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?  (Read 15566 times)

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #25 on: June 27, 2011, 01:44:16 PM »
berkaitan dengan topik ini..saya buat konklusi,
saya seorang yang rajin..muahaha (tetiba.. :P)
saya buat check-up kat 2-2 sekali..KK dan gynea private..
saya suka KK sebab dia punya check memang detail la..
semua free,vitamin pun free (subsidi tu..rugi tak amik :P)
check-up dengan private gynae memang keperluan..
sebab saya bersalin dengan dia..kihkih..
dan saya nak tau perkembangan baby melalui scan..
dan en.hubby nak tengok anak dia tiap2 bulan..
sekali checkup rm60-rm100..

anak pertama saya buat 2-2 check-up sampai bersalin..huhu
anak ke-2,saya buat checkup kat KK sampai minggu ke 34 je tak silap..
bila dah kene datang tiap2 minggu,saya terus tak datang..
diorang call..saya cakap je dah buat keputusan bersalin private..

mana2 pon takpe..ikut selera,tahap kerajinan,kesabaran
dan kemampuan masing2..
so far,saya ok ke dgn nurse kat KK tu..
baik..ramah..kadang2 je "terlebih ramah"..haha



Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #26 on: June 27, 2011, 02:02:47 PM »
aslia;
oh.. myluv pun baru tau ada FPP tu. tpi yg terdekat dengan myluv ialah hospital selayang. dgr cite, patient tak ramai sgt. dan kita boleh pilih gynea. kos bayaran dlm RM60-100. berdasarkan testimoni dari mereka2 yg myluv google.. gynea memang best. tpi layanan nurse still lebih kurang cam gomen. (dorang memang gomen kan. hehehe).

baru last week myluv call hosp. selayang pasal ni. nurse yg jawab.. bila tau myluv dah masuk 36 minggu. siap tnya pulak kenapa tak dtg awal.. iskk.. myluv baru tauu.. uwaaa.. kos bersalin normal still mahal. RM2000-5000. dan waktu checkup takde malam.


myluv,
samalah.hpj pun kos check up blnan rm60-rm100.harga bsalin normal pun lebih kurang gtu.

bgsnya sbb guna buku merahkan.buku ni rekod kita.sngla nk bwk ke mane2 esp bila ada kes cm sy.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #27 on: June 27, 2011, 02:29:18 PM »
ashlia;
kalau tau FPP dari awal. maybe myluv tak checkup kat 2 tempat.
sebab FPP tu pun under gomen. still guna buku merah dan prosedur maybe sama.
bezanya kita check up dgn pakar. tul tak?
dan time nk bersalin. boleh pilih nk gomen or private. (tapi dalam kawasan bangunan yg sama. eheheh)
andaikata lah.. terpaksa operate.
sesetengah orang, rasa tak mampu nk byr dlm 5k tu..
so, pindah gomen la. takde masalah..



Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 742
  • Suka? +5/-0
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #28 on: June 27, 2011, 02:35:51 PM »
pada sy pulak...check kat mana2 pon sama..terpulang ngan ibu mengandung...Kalau cam sy ni memang spesies malas nak menunggu kot..pastu susah lak nak ilang2 kan diri dr kerja ni..nk g checkup kena malam, sabtu or ahad je la kannnnnn..so, xdela choice selain private..

Sy kalo suri rumah, sy check kt gomen kot..huhuhuhu..tengokla 2nd baby nanti, rsa cam nak try check kat gomen la pulak..
« Last Edit: June 27, 2011, 02:55:21 PM by shaza »

Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #29 on: June 27, 2011, 02:47:28 PM »
paling ketara sekali.. gomen free.. kalau private bayar.
kalau calculate.. contohla. pukul rata kat private RM70X8 kali checkup = RM560
tpi rasanya lebih dari tu.
maybe ada mommies kat sini taknak membebankan suami.
atau rasa sayang.. duit tu boleh buat persediaan utk baby yg bakal lahir.
tambahan = bak kata shaza.. mana2 pun sama.
bab masa.. KKIA semakin improve skrg ni. takde la tunggu lama sangat.
cuma takleh checkup malam je.
moga2 suatu hari nanti akan adalah KKIA buka time malam. mcm klinik 1Malaysia tu..
meh kita suggest kat PM. hehe..


Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 742
  • Suka? +5/-0
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #30 on: June 27, 2011, 02:59:46 PM »
.....
moga2 suatu hari nanti akan adalah KKIA buka time malam. mcm klinik 1Malaysia tu..
meh kita suggest kat PM. hehe..

betul3..xpon bukak ari sabtu ke kan..kompem la sy pegi checkup kt gomen je..leh jimat sikit..skrg ni memang terpaksala checkup kat private sebab masa..lagipun, takkan nak mtk cuti lak..

nurse tempat saya pegi yang konon2 memula sy nak bukak buku merah tu siap cakap, kalau nak checkup kat gomen kena betul2 sebab banyak case durang selalu tak dapat ikut appointment. pastu menyusahkan doc sebab durang dah tempah sume2 tu ikut date kita...

kalo nak ceriter bagus ke tak ke for me sama je kot (w'pun takde experience check kat gomen) ..maybe kat private ni kelebihan dia dpt scan every month..tu je la kot.

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #31 on: June 27, 2011, 03:07:13 PM »
.
« Last Edit: June 27, 2011, 03:08:51 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #32 on: June 27, 2011, 03:07:59 PM »
ashlia;
kalau tau FPP dari awal. maybe myluv tak checkup kat 2 tempat.
sebab FPP tu pun under gomen. still guna buku merah dan prosedur maybe sama.
bezanya kita check up dgn pakar. tul tak?
dan time nk bersalin. boleh pilih nk gomen or private. (tapi dalam kawasan bangunan yg sama. eheheh)
andaikata lah.. terpaksa operate.
sesetengah orang, rasa tak mampu nk byr dlm 5k tu..
so, pindah gomen la. takde masalah..


yup btul.
advantage nya kita ada gynae jaga kita.tiap2 bln,jumpe yg doc yg same.boleh scan tiap kali cek up.

aah.cm saya aritu ada kes,gynae sy yg suggest tukar dr private ke biasa.die tak nak sy byr mahal2 sbb byk ujian darah nk buatkan.tp besnye,die still supervise saya..tak la die cmpak saya suka2.hehe.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #33 on: June 27, 2011, 03:25:08 PM »
moga2 suatu hari nanti akan adalah KKIA buka time malam. mcm klinik 1Malaysia tu..
meh kita suggest kat PM. hehe..

kat tempat saya dah ada KK yg buka sampai 9mlm..
cuma saya bukan area situ..tapi tempoh pantang JM dari KK tu yang datang..
masa anak kuning haritu,mudah nak pi cek up..
sebab boleh tunggu hubby balik keje baru pi..

Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #34 on: June 27, 2011, 03:39:03 PM »
kat tempat saya dah ada KK yg buka sampai 9mlm..
cuma saya bukan area situ..tapi tempoh pantang JM dari KK tu yang datang..
masa anak kuning haritu,mudah nak pi cek up..
sebab boleh tunggu hubby balik keje baru pi..


eh.. kat mana ye.. bagus la mcm tu kann..

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #35 on: June 27, 2011, 03:48:59 PM »
eh.. kat mana ye.. bagus la mcm tu kann..

Peringgit, Melaka  ;)
memang bagus..mudah sangat..hihi

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 742
  • Suka? +5/-0
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #36 on: June 27, 2011, 03:57:07 PM »
Peringgit, Melaka  ;)
memang bagus..mudah sangat..hihi

bestnyaaaa...napela penang ni xde..huhu

Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #37 on: June 27, 2011, 04:03:24 PM »
wahh.. melaka maju.
shaza.. bukan penang je takde.
selangor dan KL pun sama.. kecuali emergency la kan. kena pergi ke bahagian kecemasan hospital.

Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #38 on: June 27, 2011, 04:27:04 PM »
masa mula-mula yaniez checkup kat gov memang rasa nak checkup kat private jek... tapi lepas tu sebab pikir balik kat gov lebih details dari kat klinik private yg yaniez pegi tu so teruskan juga la.. pada mulanya appointment kul 9 pg...terus tukar ke 8pg memang selalu g awal2 supaya dapat nombor awal, so cepat la turn yaniez checkup.. tak yah tunggu lama cam appointment kul 9pg tu...

jadi selalunya mesti minta kebenaran masuk lewat ke ofis, alhamdulillah setakat ni tak de masalah... so memang teruskan la pegi ke dua2 tempat... KKIA dan Klinik Swasta...

kalau yaniez pergi private mesti tak tau pasal HB yaniez rendah atau tak, bln lepas dapat detect kat KKIA, HB rendah.. peh risau dibuatnya... dia bagi vitamin... dan sekarang tak sabar lak nak g checkup bln ni plak.. tgk camne HB bln ni... harap naik la...


Offline lollypop

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 179
  • Suka? +0/-0
  • Alhamdulillah
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #39 on: June 28, 2011, 12:38:56 AM »
lolly pun checkup kat 2-2 . Kat private best coz husband leh join skali tgk baby ms scan... Tapi bab ubat2 n test lab sumer lolly ambik n buat kt gov jer...


I'm SHAKLEE independent distributor area MELAKA.

Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #40 on: June 28, 2011, 05:57:25 PM »
klinik gomen memang sentiasa check HB.
sentiasa kena cucuk amik darah wlupun result sebelum tu dah kata ok..
kalau klinik swasta tempat myluv checkup..
hnya sekali je check HB. bila doc tgk HB ok. dah tak amik dah.

siang tadi checkup kat KKIA.
hampir 2 jam. iskisk..
tpi sabo jela..
lama tggu nurse berkejar sana-sini.
nk tunggu giliran amik HB pun dah 1/2 jam
sabo.. sabo.. free kannn.. huhu..
« Last Edit: June 28, 2011, 06:19:48 PM by myluv »

Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #41 on: July 07, 2011, 12:36:45 PM »
up topic. :)

myluv kan checkup kat kerajaan dan swasta.
bersalin pulak kat swasta..

hari ke 5 lepas bersalin, hasben gi daftar dan maklumkan kepada KKIA yg myluv dah selamat bersalin.
Nurse KKIA pun datang melawat ke rumah pada hari ke-6.
Nurse ajar cara2 nk cuci pusat baby yg belum kering. pusat baby cam ada bau. sedihnya..
Nurse juga maklumkan yg baby ada jaundice. Nurse bagi surat refer ke HKL. kena pergi hari tu jugak.
sop sop.. baby kena amik darah. result darah dpt malam tu jugak. HKL call dan maklumkan yg result darah = 152. (kuning ok dan tak perlu masuk wad).
Hari ke 7: nurse KKIA dtg lagi.
kalini pusat dah tertanggal. nurse kata pusat baby lom kering sepenuhnya. dan sekali lagi myluv di ajar mcmne nk cuci pusat yg dah tanggal tapi belum kering. huhuu.. ni anak ke-2 pun myluv ngokngek lagi tak pandai.
Selain tu, nurse ajar cara2 nk tau baby kuning teruk ke tak. bnyk belajar dari nurse ni.. suka :D

nurse akan dtg lagi hari ke 9;
so, 3 kali nurse tu dtg. selamba je dia naik moto. hihihi..

Offline arah135

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #42 on: July 14, 2011, 11:56:53 PM »
pengalaman sya:

 awal2 hingga msuk kndungan 7bln check up kt klinik kerajaan ja....disbbkan berpindah n klinik kt tmpt baru ckp berat naik mendadak(penimbang skrg ni digital and kt klnik dulu gna scale)...and kerana kaki membengkak xsurut2....sy g bt check up kt specialist swasta.....

doc prvte siap tulis kt bku merah n doc kerajaan tgk...doc tu bleh tnya bt pa u dtg kt klnik krjaan lagi bila u dh jmpa specialist, xpyah dh la jmpa i.....terus dia ptong appointment dgn dia....

tp sy still bt check up kt klinik krajaan....seminggu sekali kt klinik krajaan manakala 2mnggu skali kt private....

persoalannya: adakah doktor kerajaan tu tercabar bila kita check up kt private?

Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #43 on: July 15, 2011, 02:17:35 PM »
arah135;
rasanya ada sedikit tercabar kot.. tpi maybe maksud dia. buat apa nk susah2 checkup kat dua tempat. sedangkan kita dh jumpa pakar.

Offline puan_siti

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #44 on: July 15, 2011, 03:45:18 PM »
salam..

sy forumer baru mendaftar. nak tumpang tanya start bulan ke berapa yer klinik kesihatan akan check heart beep baby?

saya pregnant dah 3 bulan dan last checkup hanya check panjang rahim...

Offline annsyifa

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 1550
  • Suka? +6/-0
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #45 on: July 15, 2011, 03:47:46 PM »
sekarang..saya check up kat specialist private..
tak bukak lagi buku merah...

sesekali rasa nak bukak...sesekali rasa tak perlu bukak...
husband tak encourage sangat saya bukak buku merah...
hmmm....
perlu ke tak eh bukak buku merah?
SERBUK/KAPSUL/SABUN MANJAKANI MEKAH 100% TULEN
0133088085- sms/call/whats app/viber

http://www.facebook.com/ManjakaniMekah2u
http://manjakani2u.blogspot.com/
11% diskaun 28/6-1/7/2012

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #46 on: July 15, 2011, 04:42:28 PM »
sekarang..saya check up kat specialist private..
tak bukak lagi buku merah...

sesekali rasa nak bukak...sesekali rasa tak perlu bukak...
husband tak encourage sangat saya bukak buku merah...
hmmm....
perlu ke tak eh bukak buku merah?

ann,
kalu ann nak bersalin kat swasta yang sama,saya rasa tak perlu kot.hehehe.
buku merah ni keperluannya lebih kepada nak bersalin hospital kerajaan.

ada setengah orang lak,kalu normal pi swasta,kalu czer nak pi gov.tu yang buat jugak buku merah ni.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #47 on: July 15, 2011, 04:44:34 PM »
salam..

sy forumer baru mendaftar. nak tumpang tanya start bulan ke berapa yer klinik kesihatan akan check heart beep baby?

saya pregnant dah 3 bulan dan last checkup hanya check panjang rahim...

setahu saya,biasanya dalam 12 minggu ke atas.itu pun dorang pakai portable fetal doppler je.  ;D bukan ultrasound (scan).kalu nak scan,mmg lagi lambat.6-7 bulan gitu itu pun kalu takder masalah.
ni apa yang saya tau..kalu rasa tak syiok,leh je sesekali gi klinik swasta tuk buat scan je..leh tgk baby dgn scan.

check panjang rahim pun klinik kesihatan guna pita pengukur je kan?
« Last Edit: July 15, 2011, 04:46:28 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline nrlhuda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 410
  • Suka? +3/-0
  • l am Shaklee Independent Distributor.. :)
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #48 on: July 19, 2011, 04:36:13 PM »
sy nak tanya.. kalau kita pegi check kat KKIA and private adakah kita kena ada 2 buku merah or camne? huuu.. 1st baby ni so tak tahu sgt procedure.



Offline myluv

  • Nilam
  • *
  • Posts: 442
  • Suka? +2/-0
    • fromkuchingwithlove
Re: Check-up Kehamilan di Klinik kerajaan atau swasta?
« Reply #49 on: July 19, 2011, 08:57:14 PM »
sy nak tanya.. kalau kita pegi check kat KKIA and private adakah kita kena ada 2 buku merah or camne? huuu.. 1st baby ni so tak tahu sgt procedure.

buku merah tu sbnarnya rekod kesihatan ibu mengandung yg dikeluarkan oleh KKIA. kalau checkup kat swasta. pihak swasta akan ada buku rekodnya sendiri. so, kalau checkup kat kedua-duanya memang kita akan ada 2 buku rekod kesihatan.

 

Powered by EzPortal