+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10927
Latest: mrahnaug
New This Month: 5
New This Week: 16
New Today: 5
Stats
Total Posts: 446082
Total Topics: 7458
Most Online Today: 270
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 165
Total: 173

Author Topic: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin  (Read 27591 times)

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« on: November 02, 2010, 11:31:15 AM »
salam..

nak buka balik topik nie...utk 2nd prgnt nie saya dah disahkan ade kencing manis seawal 10 mggu...mula2 control diet jea tp pas 28mggu saya dah mula cucuk insulin...1 hari 3 kali (6 unit) sblm mkn...

setakat nie saya rase ok jea bacaannya..x lebih 8 mmol/L dah..saya x de la kontrol sgt mkn cume mmg byk minum air putih jea.. ;D ;D

sesape ade pengalaman, bleh la kongsi kat sini...
« Last Edit: November 03, 2011, 10:24:56 AM by ummi »


Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #1 on: November 02, 2010, 11:38:36 AM »
masa nak check up tu posa betul2 arra..
akak memang lepas pukul 6 tak makan dah
memang agak tersiksa ler..tp nak bacaan cantik kena buat jugak
lepas cek pagi tu terus amik susu yg tak bergula means kena cairkan susu
dengan roti whole meal..alas perut aje
nanti tengahari amik ler air barli tanpa gula dan makan sup yg banyak isi..bior kenyang
so far so gud..memula peksa tinggi..peh tu ok jer

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #2 on: November 02, 2010, 11:53:58 AM »
mase kn wat BSP mmg saya pose btul2 kak..mmg cantik bacaannya..;) ;)

tapi saya nie skg dimonitor melaui bacaan yg saya amek sendiri..x wat BSP kat sptal dah...bagi jea buku 'rekod' kat doc tiap kali chekup..skg plak nak msk 33 mggu..dgr2 makin besar baby/nak dkt due kemungkinan bacaan tue makin naik...doc kate takut baby besar tp saya tgk perut x besar mane pun...huhu

Offline Ummu

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +2/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #3 on: November 06, 2010, 12:40:33 PM »
Adzra, Risa
pengalaman insulin semasa hamil ni semasa kehamilan anak kedua
paras bacaan 18.

jadi kena ambil insulin
kena check setiap minggu di poliklinik
mennag kena makan on time
tak boleh lewat
nanti menggigil ketar tangan kaki
Buat semua Teman RH. Jom singgah ke blog saya, ye'Bicara Hati Ibu' Jom Jengah Blog Produk Muslim 'Produk Muslim Pilihan Anda'

Offline amni_00

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 247
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #4 on: November 18, 2010, 09:58:09 AM »
Pengalaman kencing manis ni mmg la renyah.. kalau diet control je msti delivered xleh lbh due.. tp kalau insulin xleh lebih 38 minggu.. kalau x delivered comfirmlah induce.. jdnya, kena byk exercise, biar baby lhr cpt, kalau induce lg skt n risiko utk op tu ada kalau 3x induce baby still x mau keluar..huhuhu


Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #5 on: November 18, 2010, 10:07:58 AM »
saya mengandung 1 & 2 ada gula... doktor suruh minum anleen saja... nasi sikit pada tengahari.. yang selebihnya buah dan sayur.. hati2 kalau gugur macam saya haritu ... jaga kandungan

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 429
  • Suka? +3/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #6 on: November 20, 2010, 09:04:35 AM »
Bila dh mengandung umur 35 ni risau je takut kena kencing manis atau darah tinggi, masa first 5 months check up kt DEMC takde buat ujian minum air gula, tp masa p check up kt PPUM ada buat ujian, Alhamdullilah result ok lega rasanya. Mlm sblm tu dh puasa esoknya nk minum air suam pun takut, mmg pegi hospital dlm keadaan lapar n dahaga la, dh kena tu kena amik darah 3 kali sbb PPUM ada buat study sepatutnya 2 kali dh cukup.
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #7 on: November 20, 2010, 01:40:00 PM »
 :o :o
adzra
awk dh kena insulin ker

alor mesti sakitkn
tp tuk kebaikan bersama kn dear

mcm akma 3rd bb ne baru d sahkn ade diabetis
yg dua seblm ne tk de lak
 :-[ :-[ :-[

tp kn nk tanya pd kwn2 yg dh ade pengalaman diabetis ne
after deliver ade cek tk tuk tau kita ne ade diabetis ker tk
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #8 on: November 26, 2010, 02:09:13 PM »
akma:

a'ah..mase 28w msk wad..so doc suh start amek insulin..amek 6 unit, 3 kali sehari..setakat nie ok jea bacaannya..x de la tggi sgt...bile scan pun doc ckp bb x besar..doc risau bb besar sgt jea..hehehe

harap2 pas besalin nie, hilanglah penyakit nie...utk tau samaada kita mmg ade penyakit kencing manis nie, doc ckp pas 6 bulan bersalin kn dtg hospital amek bacaan gula...pastue baru bleh tau resultnya...:)

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #9 on: November 26, 2010, 10:41:24 PM »
akma:

a'ah..mase 28w msk wad..so doc suh start amek insulin..amek 6 unit, 3 kali sehari..setakat nie ok jea bacaannya..x de la tggi sgt...bile scan pun doc ckp bb x besar..doc risau bb besar sgt jea..hehehe

harap2 pas besalin nie, hilanglah penyakit nie...utk tau samaada kita mmg ade penyakit kencing manis nie, doc ckp pas 6 bulan bersalin kn dtg hospital amek bacaan gula...pastue baru bleh tau resultnya...:)

akma pun harap lepas bersalin ne tk de la diabetis ne

owhh doc ade ckp ker
ne dia bg surat jer kat akma tuk serahkn pd klinik
tp masa fes cek up ank tuk sbln tu nurse tk ckp
apa2 tu yg akma tanya kat sini mn yg dh ade pengalamankn

mean time ank umur 6bln yer adzra
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline Ummu

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 163
  • Suka? +2/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #10 on: December 02, 2010, 02:25:50 PM »
adzra betul tu,apa yang doktor cakap.
kdanag2 masa hamil je ada diabetis.
saya dulu pun on insulin dan dipantau oleh doktor
makan memang kena on time
ada masa,tak terasa nak makan
jadi delay je time makan
bila mula menggigil sebab gula turun mendadak
kena cepat2 ambil air manis seperti koko kurma letak gula banyak sikit dari selalu. bila kenang balik,sian kat baby
Buat semua Teman RH. Jom singgah ke blog saya, ye'Bicara Hati Ibu' Jom Jengah Blog Produk Muslim 'Produk Muslim Pilihan Anda'

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #11 on: December 02, 2010, 02:51:42 PM »
Bila dh mengandung umur 35 ni risau je takut kena kencing manis atau darah tinggi, masa first 5 months check up kt DEMC takde buat ujian minum air gula, tp masa p check up kt PPUM ada buat ujian, Alhamdullilah result ok lega rasanya. Mlm sblm tu dh puasa esoknya nk minum air suam pun takut, mmg pegi hospital dlm keadaan lapar n dahaga la, dh kena tu kena amik darah 3 kali sbb PPUM ada buat study sepatutnya 2 kali dh cukup.

DEMC buat check kencing manis tu pada strip yang kecil tu je
every time pergi check kena buat... kalau perasan la
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #12 on: December 02, 2010, 03:17:28 PM »
DEMC buat check kencing manis tu pada strip yang kecil tu je
every time pergi check kena buat... kalau perasan la

betul kak..kat hospital putrajaya pun gn strip yg kecik tue...td gie KK Kajang, kene bg sample urine plak kat lab...terpinga2 jap sbb 1st time...;D ;D

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #13 on: December 02, 2010, 03:23:51 PM »
akma pun harap lepas bersalin ne tk de la diabetis ne

owhh doc ade ckp ker
ne dia bg surat jer kat akma tuk serahkn pd klinik
tp masa fes cek up ank tuk sbln tu nurse tk ckp
apa2 tu yg akma tanya kat sini mn yg dh ade pengalamankn

mean time ank umur 6bln yer adzra

a'ah akma...dulu pun saya dpt surat suh bg nurse/klinik...pastue mase chek bb sebulan bg surat tue kat nurse...nurse x ckp ape2 pun so smpn jea la surat tue...rupenya surat tue tulis suh repeat test gula pas 6 bln bersalin...mane nak paham...:)

tue yg bile prgnt 2nd nie doc tanye ade wat repeat test x...saya ckp x de la...doc siap marah sbb die kate ade bg surat ngape x wat...saya jwb jea la 'tak tahu'... ;D ;D

Offline adzra_onong

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 116
  • Suka? +0/-0
  • arra
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #14 on: December 02, 2010, 03:28:45 PM »
adzra betul tu,apa yang doktor cakap.
kdanag2 masa hamil je ada diabetis.
saya dulu pun on insulin dan dipantau oleh doktor
makan memang kena on time
ada masa,tak terasa nak makan
jadi delay je time makan
bila mula menggigil sebab gula turun mendadak
kena cepat2 ambil air manis seperti koko kurma letak gula banyak sikit dari selalu. bila kenang balik,sian kat baby

alhamdulillah...selame amek insulin nie blum penah menggigil lg..sbb saya nak mkn baru injet..lgpun saya amek 6 unit jea..x byk sgt kot...;)

doc mmg sentiase pantau sbb takut baby besar...hari tue doc ckp baby dah 2.6++ kg (36w)...so mase lahir sok dlm 2.9kg ~ 3.0kg jea...same gak cam kakaknya dulu...harap2 mudahlah bersalin kali nie...amin

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #15 on: December 02, 2010, 03:32:41 PM »
sedihnya kalau ada gula dalam badan

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #16 on: December 19, 2010, 01:28:40 AM »
a'ah akma...dulu pun saya dpt surat suh bg nurse/klinik...pastue mase chek bb sebulan bg surat tue kat nurse...nurse x ckp ape2 pun so smpn jea la surat tue...rupenya surat tue tulis suh repeat test gula pas 6 bln bersalin...mane nak paham...:)

tue yg bile prgnt 2nd nie doc tanye ade wat repeat test x...saya ckp x de la...doc siap marah sbb die kate ade bg surat ngape x wat...saya jwb jea la 'tak tahu'... ;D ;D

owhhh gitu yer dear
2nd cek up ari tu pun akma lupa nk tanya lg psl surat tu
hehehehehhehe

hope 3rd cek up ku ingt ler
bukan ape nk tahu gakkn bila
nk kena repeat tuk minum aor gula tu
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline ibu_aisy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 354
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #17 on: December 20, 2010, 11:29:09 AM »
ibu dulu kena mase kandungan 21 mggu...gi klinik..kencing kaler merah bata..then nurse ambik darah..bacaan 13mmol..

pas 2 mggu..warded n kena ambik insulin...
so...setiap mggu gi o & g kat HKL tu..
mggu ni ambik darah..mggu dpan dpt kptsan..then Dr planning...mcm tu la smpai 38 mggu..
mase 38 mggu kena paksa bersalin wlupun x sakit lg...

sepnjg preg berat x naik lgsung..mase nk bersalin lg 2 mggu..baru naik sekilo..

mase sepnjg mengandung 38 mggu tu..mkn nasi sehari skali..secawan aje...
bekpes mkn roti...bubuh sayor byak2 spy tahan skit rase lapar ni...

ptg sblm maghrib ambik bihun goreng,,,

Dr x bagi ambik susu anmum sbb die kate ade gula..then ibu ambik kalsium dlm bntuk pil aje laa...

air manis mmg x sentuh lgsung...

mkn KFC mmg x naik gula..cun cun je..tp kenyang gler...

tp kalo mkn McD..gula naik...sbb kentang kot...

sok nk bersalin Dr scan kate baby 2.8kg...tp mase kuar tu 2.45kg aje...

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #18 on: December 27, 2010, 04:48:31 PM »
sekarang doktor suruh makan metformin malam cucuk insulin... nak pregnant kena la buat macam tu.. sekarang tak lebih dari 11mmol... tapi kalau mengandung .. doktor suruh masuk ward ..emmm risau gak .. risau takut baby gugur ke ...emm..

Offline lylynn

  • Topaz
  • *
  • Posts: 43
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #19 on: December 27, 2010, 05:02:51 PM »
sy pn mase 1st pegnant ade gdm..but in diet control...stiap kali nk g amik darah 4 kali shari tu...mmg diet abis lh..pas amik darah mkn lah..turun nak turun naik jer darah..tp alhamdulillah xdeape2..jenuh nk brulang ke hkl lh...bulan puasa plak tu..kcian hubby..kena bsalin on date..kena induce 2x...lama nunggu jln tbuka...dgr2 cm doc no operate dh...last2 branak normal...cepat bby kuar 2x teran jer..koyakan pn xbyk..alhmdulillah...bby 2.85kg je..
2nd pegnant ni alhmdulillah xde dh diabetes..7.1...but settle kena hati2 n control diet kn..risau gk last2 prgnancy ttiba tggi lak gulanya...

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #20 on: December 27, 2010, 05:05:24 PM »
tu yang yun risau sebab masa pregnant no 2 tu tak tahu gula naik... so gugur sampai sekarang kena insulin... doktor kata sebab tak kawal... mana tak nya naik badan 84 kg.. lepas gugur turun mendadak 70 kg emmm nie rasa nak turun balik

Offline che_ngah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #21 on: January 07, 2011, 09:36:27 PM »
salam semua.. sy baru sahkan GDM, dan baru 2 ari stat wat bsp.. bacaan pg sblm breakfast 4.6, n sblm lunch plak 3.8, sblm dinner 5.5, n slps dinner 5.8.. bacaan ni kira bagus ke x? masih samar2 pasal ni.. ni pregnant kali ke 2, tp 1st dulu gugur.. umo plak dah 25.. akak2 yg dah master pasal GDM, sila bg tunjuk ajar ekh

Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #22 on: June 22, 2011, 02:33:26 PM »
saya tak paham pasal hal ni.
last week check up kene minum air glukos dan amik darah. keputusan nye 7.6.
apekah itu saya tak pahammm sgt tapi next week kene repeat lagiii.

benci la minum air glukos tu. pening.

che_ngah GDM ape?



Offline mamamoi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #23 on: September 20, 2011, 10:06:35 AM »
assalam saya br ja minum glukos sabtu lepas bacaan 9.4,mggu depan sy kena amik bsp doc nak tgk bacaan ok ke x?sy pelik btol sy dh puasa nasi pun x amik cuma minum milo ngan mkn roti ja tp bacaan 9.4 doc kata itu paras berjaga2..skrg sy 26+weeks,blh x bgtahu sy buah2an apa yg x patut dan patut untuk di mkn..paras yg ok berapa ya?

Offline MrsAnwar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 49
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil / Insulin
« Reply #24 on: September 20, 2011, 11:09:21 AM »
saye pun ade GDM jugak. alhamdulillah doc kate gula saya ok sekarang. mase buat MGTT tu, bacaan 5.8 dan lepas minum air gula jadi 9.75 . start buat bsp dan minggu ni kali ke 4. kalau kita dah tahu kita ade GDM, kite kena kawal makan dan elakkan makanan yang boleh buat paras gula kita naik. dalam milo mesti ade susu pekat manis kan? roti pun kalau boleh makan yang wholegrain. elakkan buah macam durian dan pisang. lepas buat consultation dengan dietitian dan doc, saya dapat control paras gula saya sampai 4.5. doktor cuma pesan, kalau kita ade GDM ni disyorkan masak sendiri makanan. so kita boleh kawal ape yang kita makan.

 

Powered by EzPortal