+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11297
Latest: eida :)
New This Month: 77
New This Week: 21
New Today: 7
Stats
Total Posts: 452367
Total Topics: 7605
Most Online Today: 267
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 156
Total: 164

Author Topic: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin  (Read 30680 times)

Offline Emylia Hana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #75 on: May 17, 2012, 10:32:38 PM »
Ikin makan beras taj mahal yang x de kanji 2..... X pe naikan insulin lg ok dari berdiet.... Kalo masuk wad lagi nanti lagi susah.... Ikin naikkan sampai 12 pg, tgh hari n ptg... Mlm ikin amik 10 jerrr... Sbb kalo sampai 10 bacaan gula 2 tinggi sngat untuk sebelum makan....


Offline myesara

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #76 on: May 21, 2012, 11:42:01 AM »
saya pon ada GDM..pregnant ke 2 nie..mula2 stress jugak....tapi nie dah ok cuma now dah masuk 24w...saya masih tak bleh control gula saya waktu malam sedangkan waktu tuh tak makan apa2..ada tak sapa2 yg cucuk insulin insulatard utk malam tapi bacaan pg tinggi dlm 5.0-6.0...kalau ikut doktor nak bacaan og tuh bawah 5...adakah sebab baby dah semakin aktif n membesar menjadikan susah nak dapat bacaan ok...runsing..sekarang dah naik dos 22 utk malam tapi bacaan still tak cantik..dahla lately saya memang tak bleh tido sgt..tak tau kenapa tgh malam akan jaga n akan ngantuk balik dlm pukul 5pg...nak kena bersiap ke opis lg...mana dan dah nak tido...ada yg kata kalau lepas cucuk insulatard kena tido kalau jaga tu yg gula naik...apa pendapat korang

Offline juejue

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
  • New Mummy To Be! :D
    • http://heartstoryteller.blogspot.com/
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #77 on: May 21, 2012, 03:35:38 PM »
saye pun ade GDM jugak. alhamdulillah doc kate gula saya ok sekarang. mase buat MGTT tu, bacaan 5.8 dan lepas minum air gula jadi 9.75 . start buat bsp dan minggu ni kali ke 4. kalau kita dah tahu kita ade GDM, kite kena kawal makan dan elakkan makanan yang boleh buat paras gula kita naik. dalam milo mesti ade susu pekat manis kan? roti pun kalau boleh makan yang wholegrain. elakkan buah macam durian dan pisang. lepas buat consultation dengan dietitian dan doc, saya dapat control paras gula saya sampai 4.5. doktor cuma pesan, kalau kita ade GDM ni disyorkan masak sendiri makanan. so kita boleh kawal ape yang kita makan.

betul ckp u dear...juju pun kena jumpa pakar dietician...huhuhu kena ambil makanan dlm portion2 yg kecil tp kena mkn kerap...pernah wat BSP selepas wat MGTT tuh...penat gak lah ulang alik pi hospital utk cek kandungan gula dlm darah...

5.8mmol - 4.9mmol - 4.8mmol - 9.8mmol (Ujian BSP)
Ermmmm bacaan x cantik kan...sebelah mlm tuh naik sampai 9.8 huhuhu...sbb yer mkn nasi satu senduk kecik ngan sup sayur kosong sahaja...minum air kosong je byk2...rujuk pada doktor keesokkan hari yer rupa yer bacaan normal sebenarnya sbb nasi penyumbang utama kepada catatan tuh naik sehingga 9.8...so doktor sarankan jgn mkn nasi time malam ye...nasi penyumbang gula naik dlm darah cepat kalu selalu ambil...kena hati2...

Offline ikin ismail

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
  • Hanya Kamu Di Hati Ku
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #78 on: May 22, 2012, 03:16:01 PM »
maaf tumpang tanya...kot lari dari tajuk sikit....ikin nak tanya kalau cucuk insulin boleh x berpuasa...ada x sesiapa ada pengalaman....sebenarnya ikin bernazar dengan hubby kalau ada rezeki kami mendapat anak kami bernazar puasa 2 hari, nak beri orang makan (kenduri doa selamat) dan hubby akan potong rambut dia.... so ikin ada gak survey dalam internet ni pasal puasa dan insulin...ibu hamil x digalakkan puasa dan insulin itu tidak membatalkan puasa
...tp stakat ini ikin belum lagi ada masalah hypo...tu yg ikin nak bertanya pada sesiapa yg ada pengalaman.... terima kasih...

Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1351
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #79 on: June 01, 2012, 12:57:31 PM »
bacaan gula dan ape yg kite makan bergantung pada individu..sebab kebolehan pankreas hasilkan insulin bagi setiap orang adalah berbeza..(untuk GDM on diet)..nk tau kite wat bsp sndiri..tgk..kalo mkn ni bape gula..mkn yg ni bape plak gula..so blh la tau mane bole mkn n xleh..macam faif GDM tapi kalo makan nasi xnaik tinggi..xleh minum air manis n makan kuih muih je..yang tu memang tinggi..faif dulu..mase peknen..pagi makan nasi..amik separuh pinggan aje..pastu break tu amik biskut fibre..lunch amik nasi sikit..lauk mst banyak la..ptg amik roti fibre..malam mkn sebelum kul7..nasi sikit aje..pastu topup n roti fibre..alhamdulillah..baby lahir pon xbesar..2.7kg aje..



Offline puteri kasturi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #80 on: June 01, 2012, 06:49:51 PM »
assalamualaikum...
saya orang baru kat sini...
nak tanya mama2 semua...
saya baru fist prengnt...dah 15week...buat masa sekrang xder lak kecing manis...
tapi saya takut jugak sebab MIL saya kena kencing manis...my mum xpernh kena...
soalan saya...mcm mana diabetes ni boleh meenyerang ibu?
apa diet yang sesuai?
buat ujian BSP 2 apa? sebb saya macm xpernah buat pun...adakah bila masuk trimester ke2 or ke3 baru buat?
tanda yang macam mana yang menyebabkan nurse suh minum air glukos?
huhuhuhu...tolong saya umi2 sekalian...terima kasih...

Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1351
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #81 on: June 03, 2012, 12:59:53 PM »
assalamualaikum...
saya orang baru kat sini...
nak tanya mama2 semua...
saya baru fist prengnt...dah 15week...buat masa sekrang xder lak kecing manis...
tapi saya takut jugak sebab MIL saya kena kencing manis...my mum xpernh kena...
soalan saya...mcm mana diabetes ni boleh meenyerang ibu?
apa diet yang sesuai?
buat ujian BSP 2 apa? sebb saya macm xpernah buat pun...adakah bila masuk trimester ke2 or ke3 baru buat?
tanda yang macam mana yang menyebabkan nurse suh minum air glukos?
huhuhuhu...tolong saya umi2 sekalian...terima kasih...


rasenye tak terlewat utk saye ucapkan tahniah atas kandungan puteri..
diabetis boleh menyerang sape2 sekiranya pankreas tidak menghasilkan insulin yang secukupnya untuk mebgawal kandungan glukosa..
bagi ibu hamil..faktor usia,sejarah kelahiran sebelum,keturunan dan berat badan semasa mengandung diambil kira..risalah boleh dilihat di KK..kalo kat sini die tampal kat dinding KK..
diet yang sesuai untuk GDM..bergantung pada paras glukosa dan bacaan BSP..kalo GDM on diet,kurangkan nasi,banyakkan lauk..makan kerap dalam kuantiti yang sederhana..makan malam selewat2nya 7ptg..kalo amik insulin pun kene diet..kalo kene kencing manis nanti kene jmpe peg zat makanan..nanti die tlg kite pasal diet makanan ni..
BSP tu kite kene cek kandungan gula dalam darah 4x sehari setiap 2minggu atau sebulan sekali....BSP tu kene buat bile kite mmg kompem GDM..nak tau GDM ke tak kene minum air glukosa..nurse akan suruh kite minum bile kite ade dlm list org yg berisiko menghidap kencing manis..kalo x,xpayah minum..


Offline puteri kasturi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #82 on: June 03, 2012, 05:46:22 PM »
ohw...macm 2...terima kasih banyak2 f_aif...
ohw...kat kk sini saya xnampak lak pampletnya...huhuhuhu...
mybe saya yang kurang alert...
terima kasih sekli lagi....wat masa nie...da cuba mkn secara sihat tapi masih suka makan aiskrim ngan coklat....uwaa...

Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1351
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #83 on: June 03, 2012, 08:21:25 PM »
sama2 puteri...
xpe..kalo xde history famili yg kencing manis,berat naik xmelebihi had dan faktor usia biasenye xyah minum air gula..
kalo insulin yg terhasil ok..mkn aiskrim salu pun xpe..
air glukose yg kene minum tu berganda2 manisnya dari aiskrim...kalo xde diabetis mmg xkan ade lpas minum tu..jgn risau k..


Offline puteri kasturi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #84 on: June 04, 2012, 09:31:26 PM »
ohw macm tu...terima kasih sekali lagi kerana kongsi maklumat...
tenang sikit ase hati nie...
saya doakan semua ummi2, mama2, ibu2, mummy2...sihat walafiat...bebas dr sebrng penyakit....

Offline mamafira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
  • Cinta itu angerah tuhan.
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #85 on: June 26, 2012, 07:48:47 PM »
Salam-

saya baru tadi dapat panggilan dari klinik semenyih pasal keputusan air gula saya.
Sedih sangat bila doktor tu cakap bacaan kali kedua ni 8.9 dan saya ada kencing manis
padahal umur saya baru 22 tahun, memang macam penyakit orang tua.
aritu scan berat baby - baby berat 1.2 kg je.

berat saya dulu 45kg sekarang dah nak masuk 60 kg.

tak sanggup dah asyik amik darah banyak kali. sebab hari tu nurse tu bukan amek darah kat urat dia amek tepi urat, gilo ke apo

Telefon husben konon tak nak nangis tapi ternanges jugak,
bila tanya kawan2 lain dorang semua tak pernah kena.

lepas tu tadi nak makan makanan dalam peti ais pun rasa serba salah.
sebab makanan semuanya ada karbohidrat.

nasi tak leh makan mee tak leh makan roti tak leh makan, sampai tak tahu nak makan apa tadi.


Offline Emylia Hana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #86 on: June 27, 2012, 08:00:25 PM »
Jangan la sampai x mkn mamafira sbb kalo x makan x de zat nanti sakit lain lak datang... Makan roti gandum & sup daging kerrr.... Jangan sampai x makan.... Sayur sepinggan pun boleh makan.... Saya makan je nasi  sebab kalo tak makan takde tenaga nak kerja

Offline mamafira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
  • Cinta itu angerah tuhan.
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #87 on: June 27, 2012, 08:07:45 PM »
hehehhe tapi saya hanya seorang suri rumah berbayar.


Offline mommythaqif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1828
  • Suka? +4/-0
  • mrs.taufiq
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #88 on: July 25, 2012, 12:34:51 PM »
slm...

jengah post ni,terasa dh lama xmasuk forum.alin pun kena diabetis time pregnant.mula2 down sangat tapi alhamdulillah,doctor,dietition dan nurse kt hospital alin buat checkup semua baik belaka.memang sedih bila tahu kena diabetis ni,kt KK nurse selalu nk marah2 kata kita xjaga makan.kadang2 cara dorang brcakap tu mcm xgunakan akal.sekurang2nya tenangkan lah pesakit,siapa la yg mintak nk kena diabetis ni.

alin dapat tahu masa kandungan 20weeks.refer hospital alin nk bersalin.jumpa doctor kemudian kena admitted wad untuk start insulin.hari kedua jumpa dietition dan pakar diabetic.terasa semangat tu datang semula.terus terang alin kata,dietition kt klinik kerajaan entah apa2 xmembantu langsung diet dia bg.

bagi alin,insulin sgt membantu disamping tu memang kena on diet.baby insyaallah xbesar :) kita nk jadi ibu kena ada semangat yg kuat kan.brsyukur dengan ujian Allah,moga dpermudahkan pada yg lainnya.

alin start insulin masa 22weeks.admitted ward terus nurse ajar,petang tu cuck sendiri.sehari 2x je alin cucuk.dos alin 24/22.tinggi kan?tapi doctor kata jangan risau.awak kena sebab pregnant.setiap 2minggu kena admitted ward.bila dh 32weeks 3minggu skali masuk.doctor pantau kesihatan ibu dan baby.

alin xambil nasi sepanjang pregnant.sampaila pada usia kandungan 8bln doc suruh mkn nasi untuk penghasilan susu.alin banyak ambil protein dan sayur.

alin nk share dengan semua apa yg boleh dan xboleh dimakan bila kita ada diabetis,alin harap membantu semua.

-kurangkan karbohidrat (paling bgus mkn beras perang dlm kuantiti sedikit)
-roti gandum
-bihun/kueteow (mkn dlm kuantiti 1 cawan sahaja)
-sayur (semua jenis adalah dgalakkan)
-buah (hanya buah yg keras spt epal,jambu batu,pear,lai)

makanan yg dlarang
*nasi (terutama nasi lemak)
*semua jnis ubi
*roti putih (kandungan gula tinggi)
*buah limau,mangga,pisang,tembikai buah2han brmusim memang xboleh mcm durian+langsat+duku (kandungan gula sgt tinggi)
*kurma (limit 3biji kecil sehari)
*kismis (limit 5biji sehari)
*madu (dilarang bg yg ada diabetis)
*semua jus (dilarang)
*minuman bergas
*fastfood

jangan takut dan risau ok,insyaallah ni semua hanya sementara.
hi boy

Offline ikin ismail

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
  • Hanya Kamu Di Hati Ku
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #89 on: August 02, 2012, 11:54:34 AM »
alhamdulillah skang ni gula ikin terkawal bacaan gula ikin antara 5 - 5.8mmol je... on insulin 4 kali sehari 12/12/12/20...

pose tahun ni nampak gaya kene qada je la...xleh tahan perut cepat lapar... konon nak try pose ler jgak tp sampai kut 4pm dah rasa cam nak pitam,pening...terus bukak walaupon sayang tinggal 3jam lebih je lg...

pi check up doktor siap pesan xpayah pose nanti hospital penuh ngan orang hypo...

Offline wanas

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #90 on: August 29, 2012, 12:56:36 PM »
assalam...sy org br kat sni..br prgnt dlm 4 bln...sy da disahkan ada diabetes jgk...bacaan gula sblm wat MGTT 6.9..n nurse kat KK ckp sy mmg ada diabetes,x eprlu mnum air gula kata nya....risau plak tkut ada ksn kat bby...kita da kontrol mkn pn still gula tgi..x larat la asyk nk kena ulang g KK wat BSP...nurse kt KK tu x bg sy wat BSP sndri kt umah...mslh sy ni ssh nk g KK sbb keje n lg 1 hubby keje jauh..kita bukan nk tipu pn wat BSP tu...sbb tu seme utk kebaikan kita jgk..pening da pale...huhuhu...stress pn ada... :-[

Offline ikin ismail

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
  • Hanya Kamu Di Hati Ku
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #91 on: August 29, 2012, 06:08:57 PM »
assalam...sy org br kat sni..br prgnt dlm 4 bln...sy da disahkan ada diabetes jgk...bacaan gula sblm wat MGTT 6.9..n nurse kat KK ckp sy mmg ada diabetes,x eprlu mnum air gula kata nya....risau plak tkut ada ksn kat bby...kita da kontrol mkn pn still gula tgi..x larat la asyk nk kena ulang g KK wat BSP...nurse kt KK tu x bg sy wat BSP sndri kt umah...mslh sy ni ssh nk g KK sbb keje n lg 1 hubby keje jauh..kita bukan nk tipu pn wat BSP tu...sbb tu seme utk kebaikan kita jgk..pening da pale...huhuhu...stress pn ada... :-[
wanas kenapa dia x bagi...jumpa doktor la cakap saya ada glucose meter tu... ikin cakap ari tu kat doktor ngan pekerja makmal tu... ikin dapat buat sendiri... kalo kene amik darah 4 kali sehari tu naya la...nak check nye sikit tp amik darah sebotol 4 kali sehari... ikin cakap ikin keje xleh nak pi slalu... doktor kasi amik sendiri dan hantar report esok nya...alhamdulillah skang ni dah stabil gula dalam darah...

Offline wanas

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #92 on: August 30, 2012, 10:28:07 AM »
ntah la nape...pelik..pastu mls da g KK..dia ckp plg kurang kena amik kt klnk 1 msia...dorg ni x fhm ke org keje..huhu..tp skang sy stay ngn 1 dktr je...dari prgnt 5w sy jmpa dr.hamid arshat...tapi aritu bila kandungan da 3 bln saya buat la buku kat KK sini..sebab takut ada kes emergency nak jumpa Dr.hamid arshat jauh...cuma sebulan sekali je g jumpa dia...skang da prgnt 18w..better stay ngn 1 dktr je kot..bl bnyk2 dktr jd pening,x tau nk ikut yg mn satu..saya x kisah klau gula tgi nkena amik insulin...tapi x larat nak kena dtg klinik slalu amik BSP... :'(

Offline ikin ismail

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
  • Hanya Kamu Di Hati Ku
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #93 on: August 30, 2012, 11:55:49 AM »
ntah la nape...pelik..pastu mls da g KK..dia ckp plg kurang kena amik kt klnk 1 msia...dorg ni x fhm ke org keje..huhu..tp skang sy stay ngn 1 dktr je...dari prgnt 5w sy jmpa dr.hamid arshat...tapi aritu bila kandungan da 3 bln saya buat la buku kat KK sini..sebab takut ada kes emergency nak jumpa Dr.hamid arshat jauh...cuma sebulan sekali je g jumpa dia...skang da prgnt 18w..better stay ngn 1 dktr je kot..bl bnyk2 dktr jd pening,x tau nk ikut yg mn satu..saya x kisah klau gula tgi nkena amik insulin...tapi x larat nak kena dtg klinik slalu amik BSP... :'(
ooo...ikin weekly check kat KKIA taiping... 2 minggu skali kene check...pasal diabetic kan...sebulan skali kene pi ANC hospital taiping... pon pantau diabetic n bb...kene korban la sikit... terpaksa pasal anak sulung 4 tahun menunggu... ikin dok kat kuala kangsar... berulang la setiap kali pon... hubby xmau buat kat kuala pasal kes sepupu dia... turun darah sampai chance hidup 50-50..terus kuala kangsar tolak ke taiping.. tp alhamdulillah semua selamat la...so tu sebab ikin buat kat taiping terus lagipon mak mmg dok kat taiping... apa2 pon mak ada ngan kita...

Offline wanas

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #94 on: August 30, 2012, 02:23:54 PM »
ikin...sama la kita...saya pun kawin 4 thn baru prgnt...ari isinin ni jumpa dr.hamid arshat...nak tgk dia cakap apa...kalau kena on insulin saya x kisah...risau jugak bila ada diabetes ni...tkut jadi pape kat kita n baby...da la lama tgu nak dapat anak...ikin da mengandung bape bulan?ikin on insulin ms umur kndgn bape bln?
« Last Edit: August 30, 2012, 02:25:37 PM by wanas »

Offline ikin ismail

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
  • Hanya Kamu Di Hati Ku
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #95 on: August 31, 2012, 09:21:35 PM »
ikin...sama la kita...saya pun kawin 4 thn baru prgnt...ari isinin ni jumpa dr.hamid arshat...nak tgk dia cakap apa...kalau kena on insulin saya x kisah...risau jugak bila ada diabetes ni...tkut jadi pape kat kita n baby...da la lama tgu nak dapat anak...ikin da mengandung bape bulan?ikin on insulin ms umur kndgn bape bln?
wanas, ikin dh 5 bulan 2 minggu, ikin dapat tau preggy masa 5 minggu on insulin masa 6 minggu...dok kat sepital seminggu pasal nak kawal gula tu... start insulin 6/6/6/10 skang ni dah jadi 12/12/12/20 alhamdulillah setiap kali amik bsp gula terkawal... range gula 3.5mmol - 6mmol... ikin pon risau bb..pasal aunty ikin pon diabetic cuma dia pesan kalo bb x gerak sangat kene call doktor...alhamdulillah bb sangat aktif...terutama time kerja...hari ni kat rumah kasi bb rehat..so kurang sikit dari hari biasa cuma bb tetap aktif...

Offline wanas

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #96 on: September 05, 2012, 09:10:55 PM »
masa belum on insulin tu gula ikin tgi sgt ke?sy jmpa dr.hamid,dia cek gula sy 6.3...dia ckp x perlu on insulin,cuma kontrol mkn je...

Offline ikin ismail

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
  • Hanya Kamu Di Hati Ku
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #97 on: September 06, 2012, 09:39:20 AM »
masa belum on insulin tu gula ikin tgi sgt ke?sy jmpa dr.hamid,dia cek gula sy 6.3...dia ckp x perlu on insulin,cuma kontrol mkn je...
wanas, gula ikin tinggi la, hehehehe 6.3 tu mmg doktor akan suruh control makan je... ni bacaan dah belas2... sakit jiwa doktor tu tengok gula ikin... mmg ikin dah malas nak kontrol dah masa tu..tau2 lekat pulak...doktor besau cakap kenapa awak cuba conceive kalo x control sugar... panas je telinga, pas tu ikin cakap kat doktor tu saya pon xtau saya boleh pregnant ingat dah xde harapan dah pasa PCOS... lepas doktor tu pergi tpon en. suami nangis gila2 suruh bawak keluar ward... mmg x menjaga perasaan ibu mengandung doktor tu... stress kejap hari tu... nasib la kakak misi tu datang pujuk cakap doktor tu perangai dia teruk sikit... xpikir perasaan org lain... kene ikut cara dia.. eh!! termengadu pulak...

Offline wanas

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #98 on: September 06, 2012, 06:04:11 PM »
sepatutnya dktr kena bg kata2positif kat pesakit,bukan mrh2 plak... >:(..mcm sy bacaan bsp masa bulan puasa tu mlm pas bkak puasa yg tgi...jd 9.3...tp bl x mkn xde la lbh dr 8 pun...lepas makan gula x boleh lebih dari 8 jugak ke ikin?tp dr hamid ckp hari tu saya x perlu amik insulin...harap2 bby ok la...klau jd pape msti sdh....kadang2 da x tau nak mkn apa....seme x ble makan rasanya...last2 berat mmg x naik2...huhu...

Offline shazery

  • Nilam
  • *
  • Posts: 391
  • Suka? +1/-0
Re: Kencing Manis Ketika Hamil/ diabetes mellitus / Insulin
« Reply #99 on: September 07, 2012, 10:31:52 PM »
nk tnye kwn2 kt cn..ade tak sesape yg berjaya hamil ngn mkn metformin n then pas berjaya hamil kene teruskan mkn metformin tu lg smpi 3 bulan pertama kehamilan?
klu mkn metformin dos 500 g sekali sehari ni...leh jejaskan bayi dlm kandungan tak?
,

 

Powered by EzPortal