+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 1
New This Week: 38
New Today: 1
Stats
Total Posts: 448343
Total Topics: 7525
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 147
Total: 155

Author Topic: UPT selepas IUI  (Read 134934 times)

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1000 on: May 10, 2012, 09:31:12 PM »
fieza, pasal injek tu sy injek sendiri  ;)


Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1001 on: May 10, 2012, 09:39:39 PM »
berapa anggaran kalau buat iui ni buat dkt hospital kerajaan lambat x nk kena tunggu??

dilla, tgk ubat n dose yg doktor bagi.ikut respon telur kite dgn ubat yg die bagi tu.anggaran kasar semua ubat termasuk iui rm13++.itu kalau kat lppkn la.n lppkn bleh claim jika kite o hubby gomen.dgn syarat 1st bb kawan kate.tp mase sy nak claim dlu, kerani lppkn kate kalau tak pernah pregnant.mcm tu

Offline DILLA84

  • Nilam
  • *
  • Posts: 357
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1002 on: May 11, 2012, 10:10:58 AM »
HOSPITAL KERAJAAN LAMA KAN NK TUNGGU...

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1003 on: May 11, 2012, 10:56:48 AM »
HOSPITAL KERAJAAN LAMA KAN NK TUNGGU...

umah dilla dekat dgn hospital mane?

Offline DILLA84

  • Nilam
  • *
  • Posts: 357
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1004 on: May 11, 2012, 11:44:51 AM »
HOSPITAL MELAKA..sy govment ...swasta lg mahal agknya kn


Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1005 on: May 11, 2012, 12:22:28 PM »
HOSPITAL MELAKA..sy govment ...swasta lg mahal agknya kn

ic...memang macam tu la dilla...skrg kalo dekat kl, swasta pon kena tunggu...sbb ramai sgt skrg da ade insurans masing2..senang claim kat swasta...kecuali masalah seperti kite2 ni...

Offline ct84

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 138
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1006 on: May 12, 2012, 03:20:33 PM »
nak tanya kawan2 IUI  tu apa?kalau nak buat kat hospital swasta..agak2 berapa kita kena bayar..ct ingin nak gi terus buat IVF

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1007 on: May 12, 2012, 04:05:04 PM »
nak tanya kawan2 IUI  tu apa?kalau nak buat kat hospital swasta..agak2 berapa kita kena bayar..ct ingin nak gi terus buat IVF

iui ni intrauterine insemination, iui.

awak boleh google cara iui treatment ni.k.

dgn kate mudah, masukkan sperm suami dekat dengan ovum kite yg baru dilepaskan agar persenyawaan berlaku.okey.harap menjawab soalan ct

Offline ct84

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 138
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1008 on: May 12, 2012, 04:33:37 PM »
ye ke..akak rasa prosess menjadi ke?sy tahuntu semua keje allah...kalau gi doctor swasta,agar2 berapa kos..sy kalau nak gi hospital kerajjan nie,takut tak cukup masa..ct duduk overseas,balik malaysia bulan 8 nie..sy dan suami cuti sebulan je.

Offline asnida1711

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1009 on: May 12, 2012, 05:38:27 PM »
semalam g hosp utk scan tgk size telur.. doc kata ade 8 telur yg dah matang.. yg paling besar d sebelah kanan. so malam td dah g hosp ambil injection utk pecah kan telur.. sakit gak waktu ubat tu nak masuk.. esok pagi akan ke hosp. utk 1st iui.. ya allah.. doakan sy berjaya..

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1010 on: May 12, 2012, 05:42:14 PM »
semalam g hosp utk scan tgk size telur.. doc kata ade 8 telur yg dah matang.. yg paling besar d sebelah kanan. so malam td dah g hosp ambil injection utk pecah kan telur.. sakit gak waktu ubat tu nak masuk.. esok pagi akan ke hosp. utk 1st iui.. ya allah.. doakan sy berjaya..
alhamdulillah.Allah permudahkan.
last asnida bersame bile?ade doktor tanye tak?

Offline asnida1711

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1011 on: May 12, 2012, 06:34:40 PM »
doc x tanye lak bile last bersama.. tapi last sy bersama hari rabu lepas.. makna nya 4 hari yg lepas.. knp? ade effect ker? bunga lily, buat iui tu sakit x?

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1012 on: May 12, 2012, 07:15:36 PM »
doc x tanye lak bile last bersama.. tapi last sy bersama hari rabu lepas.. makna nya 4 hari yg lepas.. knp? ade effect ker? bunga lily, buat iui tu sakit x?

doktor kami pun tak bg tau awal.sperm akan mati dalam mase 5hari.so,before kite buat iui.sebelum pecahkan telur kite kena bersame untuk elak sperm mati.macam tu.bile awak nak buat iui?

bg sy iui tak sakit mase masukkan sperm tu.cume senak seharian je pas buat tu.pas tu ok da

Offline asnida1711

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1013 on: May 12, 2012, 07:47:45 PM »
sy buat iui esok pagi.. owh.. x tau la pulak.. makna nyer dah 4 hari kami x bersama.. takut pun ade nak g esok.. tapi tawakal je la.. mana la tau dgn kaedah ni, ade rezeki sy..

Offline ct84

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 138
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1014 on: May 12, 2012, 07:58:15 PM »
kawan2 berapa kena bayar untuk buat IUI?rasa2 kalau gi hospital kerajaan,lama tak nak menunggu giliran..

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1015 on: May 12, 2012, 08:20:36 PM »
sy buat iui esok pagi.. owh.. x tau la pulak.. makna nyer dah 4 hari kami x bersama.. takut pun ade nak g esok.. tapi tawakal je la.. mana la tau dgn kaedah ni, ade rezeki sy..

4hari tu ok la.kalo lebih dr 5hari, sperm akan mati.tak pe.semuanye semoga dipermudahkan kan.insyaAllah, doa byk2.k.
hospital yg awak pegi ni buat hari ahad ye.erm.bagus tu :D

Offline asnida1711

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1016 on: May 12, 2012, 09:40:01 PM »
hosp ampang.. doc bg pilih isnin atau ahad.. sy terus pilih ari ahad.. senang.. hubby cuti.

ct84, hosp kerajaan 250. swasta x tau ler.. sy 1st g spital.. doc wat mcm2 treatment.. try dgn ubat la.. dah setahun lebih br dpt buat iui.. tambah lak sy lambat sbb period sy x regular

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1017 on: May 12, 2012, 10:19:38 PM »
hosp ampang.. doc bg pilih isnin atau ahad.. sy terus pilih ari ahad.. senang.. hubby cuti.

ct84, hosp kerajaan 250. swasta x tau ler.. sy 1st g spital.. doc wat mcm2 treatment.. try dgn ubat la.. dah setahun lebih br dpt buat iui.. tambah lak sy lambat sbb period sy x regular

gud luck.okey.doa byk2.mase buat tu relaks.istigfar byk2 tau.sakit n tak selesa akan jadi tak rase kalo kite ingat Allah.k ;)

Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1018 on: May 12, 2012, 11:18:38 PM »
asnida : saya buat kat PPUM,P.Jaya..asnida buat kat hospital ampang,baper lama sebelum dapat buat iui ni?


Fiza, u buat kat PPUM jugak ke? hehehhehe.. ntah2 pernah berselisih..... selasa ni i pergi scan lagi... if saiz folikel almost 18mm... jumaat pg i akan buat IUI kali kedua....

Offline maya_cute

  • Delima
  • *
  • Posts: 704
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1019 on: May 12, 2012, 11:27:25 PM »
Salam kawan2.

Maya pernah jugak buat IUI ni dekat LPPKN KL. Tu pun semangat nak try sebab boleh claim semula. Kejap je proses kat situ. 30 Januari 2012 buat IUI, tapi ditakdirkan failed.

Memang bila fikir2 balik, ngeri kan buat IUI ni, especially part kena jab needle kat area rahim tu everyday. Belum kira ubat kena ambik on time every 12 hours. Nasib baik Maya jenis tak takut ubat & jarum. Kesian hubby, dia buat2 tabah everytime nak tolong jab needle kat wife dia ni. Dia cakap, kalau dia tunjuk takut, bini dia lagi takut nanti.

Sebab makan duphaston, cycle jadi panjang sikit, 33 days. Expected kan delay sebab ubat. So tak buat UPT pun. Pastu period datang. Tapi macam takde emosi masa tu. Hubby pun cakap, belum rezeki, takpe la. Huhu. Dalam hati Allah je tau.  :'( :'( :'(
"Ya ALLAH! Kau kurniakanlah kepada kami dari sisi-MU zuriat yang soleh & solehah. Sesungguhnya ENGKAU Maha Pendengar Doa."

"Ya ALLAH! Janganlah ENGKAU biarkan diriku seorang diri tanpa zuriat. Sesungguhnya ENGKAU sebaik-baik yang mewarisi."

AMIN YA RABBAL 'ALAMIN.

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1020 on: May 12, 2012, 11:43:13 PM »
maya, awk buat kt lppkn kl doktor mane?

Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #1021 on: May 13, 2012, 12:16:58 AM »
nak tanya kawan2 IUI  tu apa?kalau nak buat kat hospital swasta..agak2 berapa kita kena bayar..ct ingin nak gi terus buat IVF

sy tanya nurse kat PPUM... dia akan buat join dgn HUKM.. kos almost 12k max.... kalau bukan gov svnt x tau la... nasib baik hubby saya gomen.. nak keluar duit sendiri dr kwsp pun x dapat.... aniaya sungguh2 rasa diri...

Offline ellyhamzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
    • live..life...living....sumthin' on journal
UPT selepas IUI
« Reply #1022 on: May 13, 2012, 12:27:02 AM »
sy tanya nurse kat PPUM... dia akan buat join dgn HUKM.. kos almost 12k max.... kalau bukan gov svnt x tau la... nasib baik hubby saya gomen.. nak keluar duit sendiri dr kwsp pun x dapat.... aniaya sungguh2 rasa diri...


nazieta.. untung lh awk klo gtu. saya ni, dahler SRT je.. suami lak rivate svnt; buat treatmt kt hukm; sekali pegi check up hampir rm100; tu blom klo buat scan bagai lagi tu.

ttg iui tu; sy ada tny doc masa buat treatmt; xsilap around rm800 ke bwh aje tu(private svnt ler), klo gomen rm500.. tapi klo ivf yg berbelas K tuuu; wallahualam


My Money Maker

http://adf.ly/7jUYQ
Cubalah... Tak rugi pun. KLIK


Offline ellyhamzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
    • live..life...living....sumthin' on journal
UPT selepas IUI
« Reply #1023 on: May 13, 2012, 12:29:50 AM »

Fiza, u buat kat PPUM jugak ke? hehehhehe.. ntah2 pernah berselisih..... selasa ni i pergi scan lagi... if saiz folikel almost 18mm... jumaat pg i akan buat IUI kali kedua....


nk tny, iui ni kita buat bila ye? kenapa doc xkasi saya buat iui? doc kata saya dah ada anak 1, xperlu buat iui




My Money Maker

http://adf.ly/7jUYQ
Cubalah... Tak rugi pun. KLIK


Offline ellyhamzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
    • live..life...living....sumthin' on journal
UPT selepas IUI
« Reply #1024 on: May 13, 2012, 12:31:31 AM »
sy buat iui esok pagi.. owh.. x tau la pulak.. makna nyer dah 4 hari kami x bersama.. takut pun ade nak g esok.. tapi tawakal je la.. mana la tau dgn kaedah ni, ade rezeki sy..


gud luck ye asnida; doa kwn2 di sini mengiringi awk


My Money Maker

http://adf.ly/7jUYQ
Cubalah... Tak rugi pun. KLIK


 

Powered by EzPortal