+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11199
Latest: Chajielaa
New This Month: 128
New This Week: 5
New Today: 5
Stats
Total Posts: 450489
Total Topics: 7579
Most Online Today: 212
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 179
Total: 188

Author Topic: UPT selepas IUI  (Read 141824 times)

Offline mimi9

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #750 on: September 19, 2011, 10:43:40 AM »
Sabar
ai lavender, slm p'kenalan jugak...sy x ingt size nye tp mmg kecik2...klu nk proceed IUI pn buang duit je DR ckp..sbb nya tlr kck n dinding rahim sy x elok sgt...mmg sedey...

Sabar Siscute ye...mungkin awk bleh try ubat2 tradisional utk bantu pembesaran telur tu...
Allah yg menguasai segala yg di langit & di bumi..Jadi jgn putus asa, jika Dia berkata jadi, maka jadilah...

Kita teruskan usaha...Siscute maybe boleh cuba amik susu kambing + kurma nabi @ buah zuriat @ SK Al-khishbun (produk mengandungi campuran susu kambing + serbuk debunga kurma + herba arab) @ serbuk debunga kurma asli...byk pilihan yg mimi dh survey...insyaAllah, mimi yakin telur2 Siscute akan membesar dgn jayanya, bykkan doa k...Semoga dipermudahkan...


Offline cintanurani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: UPT selepas IUI
« Reply #751 on: September 19, 2011, 10:57:16 AM »
salam kawan2

weekend baru2 ni saya g mengurut. 2x berturut2.kali ke3 kena p lagi minggu depan.. tukang urut tu suh saya bawa 1 botol air mineral dan 1 kg kacang hijau. dia bacakan ayat2 quran kat barang2 tu.pastu stiap hari kena rebus kacang tu sampai kembang dan minum air nya. kata nya utk kesuburan.

yang tak syok nya nenek tu ada bekalkan paku 3 batang dan kemenyan..paku tu saya kena tokok di pokok depan rumah.1 batang..kalau kata bulan depan nya period, saya kena tokok paku ke-2..masa tokok paku tu saya tak boleh ikut. suami yg buat..tokok plak jgn dinampak orang..

kemenyan plan kena bakar dan asapnya di sapu pada sluruh badan..buat skali jek..kalo period datang, kira tak jadi kan..perasapkan utk kali ke2..

nak tnya pendapat kawan2..kot2 ada yg pernah p mengurut dgn syarat2 camni..tetiba saya jadi takut plak..nenek ni kawan saya punyer nenek..

tolong bg pandangan ikhlas bg mslah sy ni..huhu

Offline mimi9

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #752 on: September 19, 2011, 11:14:34 AM »
salam kawan2

weekend baru2 ni saya g mengurut. 2x berturut2.kali ke3 kena p lagi minggu depan.. tukang urut tu suh saya bawa 1 botol air mineral dan 1 kg kacang hijau. dia bacakan ayat2 quran kat barang2 tu.pastu stiap hari kena rebus kacang tu sampai kembang dan minum air nya. kata nya utk kesuburan.

yang tak syok nya nenek tu ada bekalkan paku 3 batang dan kemenyan..paku tu saya kena tokok di pokok depan rumah.1 batang..kalau kata bulan depan nya period, saya kena tokok paku ke-2..masa tokok paku tu saya tak boleh ikut. suami yg buat..tokok plak jgn dinampak orang..

kemenyan plan kena bakar dan asapnya di sapu pada sluruh badan..buat skali jek..kalo period datang, kira tak jadi kan..perasapkan utk kali ke2..

nak tnya pendapat kawan2..kot2 ada yg pernah p mengurut dgn syarat2 camni..tetiba saya jadi takut plak..nenek ni kawan saya punyer nenek..

tolong bg pandangan ikhlas bg mslah sy ni..huhu


Salam Cinta,

Ikhlas dr mimi...kalau bab air & kacang hijau tu, bg ummi ok je..sbb semua tu mcm ramuan tradisional..lgpun mimi penah baca petua guna kacang hijau jadikan tauge, utk kesuburan...

Dan pasal kemenyan & paku tu, bg mimi dah lain...Sbb mimi penah baca/dengar, alim ulamak kata, kalo perubatan menggunakan kemenyan or asap2 ni adalah syirik, sbb asap adalah makanan jin..Jadi harap Cinta berhati2 ye...

Dalam usaha kita mendapatkan bantuan & pertolongan Allah utk dptkan zuriat, kita elakkan dr buat sesuatu yg mendapat kemurkaanNya...

Wallahualam....

Offline cintanurani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: UPT selepas IUI
« Reply #753 on: September 19, 2011, 11:30:39 AM »
yeke..huhuh..sy mmg xtau syarat2 nenek ni..dah p urut kali ke2 baru dia bag ubat n barang2 tu..adui kena urut skali lagi mggu depan..rasa cam xnak pegi la..nenek ni org indonesia..tapi nmpk dia alim..bila bercakap dia mmg tatap mata kita..sy pernah dgr kalo sesorg bercakap tapi xmenatap mata org tu, makna nya ada something..

huhuh..out of topic dah ni..thanks ye mimi..

Offline analis

  • Nilam
  • *
  • Posts: 403
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #754 on: September 20, 2011, 04:28:19 PM »
Salam kawan2,

Saya dah datang bulan semalam setelah lewat seminggu. Alhamdulillah datang jugak. Tapi still tak boleh proceed IUI sebab doktor nak pergi haji... insyaALLAH akan mencuba cara lain.


Offline ijan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 129
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #755 on: September 20, 2011, 08:37:31 PM »
analis, alhamdulillah period analis dah dtg.. saya pulak tgh tunggu ubat period habis esok, maybe this weekend dtg la dia.. hmm sedih juga sbb kena depend on ubat kali ni.. this is my worst cycle ever.. (adakah sbb miscarriage hr tu? ntah la)

IUI pulak saya tangguh indefinitely, sbb financial situation yg x mengizinkan.. so ikhtiar cara lain jugak, mostly dr segi pemakanan..

anyway good luck utk semua!


Offline nadya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #756 on: September 21, 2011, 01:20:22 AM »
Slm, hai smua, lamanya nadya x update kt rh ni, lama jgk amek msa nk update sbb ralit bca story kwn2, ada ke yg msh igt kt nadya lg ni? Hehe

nk story skit, lps bt 1st iui failed n miscarriage tu mmg nadya slalu sdih je, tmbhan pulak kwn2 skeliling yg kwen then trus je prgnant, try to be happy tp jauh dlm sudut hati ni ada rsa sakit yg amat sgt. Hnya Allah swt yg mngtahui. Nadya pnh nangis smpi bngkak mata knangkn bby yg hnya mnumpang smnggu dua dlm rhim ni, mna pginya?? Stress sgt.

Sptutnya smlm kena pgi bt 2nd iui kt klinik hmid arshat tp nadya xpgi pn,hubby pn pelik knp xnk pgi, xde smngt lah,tkut kcewa lg. Stiap mlm tgk muka hubby msti mnitik airmata smpi ckp kt hubby, abg kawen la sorg lg utk dpt anak.huhuhuhu :'(
« Last Edit: September 21, 2011, 01:24:17 AM by nadya »

Offline ijan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 129
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #757 on: September 21, 2011, 06:56:54 AM »
nadya, aduh sedihnya dgr cerita nadya ni.. :( saya pon kdg2 terfikir jugak mcm tu (suruh kahwin lain) tapi dlm hati jer la (sbb x sanggup nnt jadi realiti pulak), bila stress and sedih sgt mcm2 la dok fikir... but ada sorang kawan saya nasihat, don`t sacrifice yourself too easily.. you are too precious.. ini nasihat daripada mak dia yg bermadu..

jadi salah satu pengajarannya ialah.. don`t give up too easily.. sabarlah dan insyaAllah good news akan menyusul nanti.. teruskan usaha dan doa.. stay positive dear!


Offline cintanurani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: UPT selepas IUI
« Reply #758 on: September 21, 2011, 11:38:13 AM »
salam kawan2..sedikit update dari saya

hari ni genap 2 mggu saya delay period..pagi tadi gatal nak wat upt sebab rasa sakit perot menyucuk2..ermm keputusan nya sangat2 terkejut

POSITIF tapi tak percaya. saya pergi cek klinik.ya doc sahkan saya prgant..

yg tergerak hati nak wat UPT pasal rasa sakit perot menyucuk2. weekend baru ni saya p urut, bidan tu ckp peranakan bengkak tapi dia ckp mungkin angin. tu yg membuatkan saya risau.harap2 takde ape2. msa delay 1 week saya wat UPT mmg negatif..langsung xdak nmpk line pun..tu yg plan nak mengurut..

dalam hati still risau kesan urut tu.. :(

Offline ila_erry

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2483
  • Suka? +3/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #759 on: September 21, 2011, 12:03:32 PM »
cintanurani...tahniah...

huhu...alahai saya pulak yang turut risau sebab cinta ade gie berurut tue kan, sebab kalau bidan yang betul2 berpengalaman mesti dia da dapat detect cinta da preggy tue melalui urut tau....dia urut kuat2 x dekat area rahim tue? ila harap semuanya selamat k...insyaAllah xde pe2 k...:)

selain tue...cinta xder rase ape2 yang pelik ke macam tanda preggy ke sebelum g berurut tue?


Offline lavender

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #760 on: September 21, 2011, 12:23:30 PM »
salam kawan2..sedikit update dari saya

hari ni genap 2 mggu saya delay period..pagi tadi gatal nak wat upt sebab rasa sakit perot menyucuk2..ermm keputusan nya sangat2 terkejut

POSITIF tapi tak percaya. saya pergi cek klinik.ya doc sahkan saya prgant..

yg tergerak hati nak wat UPT pasal rasa sakit perot menyucuk2. weekend baru ni saya p urut, bidan tu ckp peranakan bengkak tapi dia ckp mungkin angin. tu yg membuatkan saya risau.harap2 takde ape2. msa delay 1 week saya wat UPT mmg negatif..langsung xdak nmpk line pun..tu yg plan nak mengurut..

dalam hati still risau kesan urut tu.. :(

tahniah cinta.. akhirnya doa slama ini dh dimakbulkn tuhan.. Alhamdulillah.. jgn risau sgt.. insyaAllah smua selamat..

Offline lavender

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #761 on: September 21, 2011, 12:29:43 PM »
Slm, hai smua, lamanya nadya x update kt rh ni, lama jgk amek msa nk update sbb ralit bca story kwn2, ada ke yg msh igt kt nadya lg ni? Hehe

nk story skit, lps bt 1st iui failed n miscarriage tu mmg nadya slalu sdih je, tmbhan pulak kwn2 skeliling yg kwen then trus je prgnant, try to be happy tp jauh dlm sudut hati ni ada rsa sakit yg amat sgt. Hnya Allah swt yg mngtahui. Nadya pnh nangis smpi bngkak mata knangkn bby yg hnya mnumpang smnggu dua dlm rhim ni, mna pginya?? Stress sgt.

Sptutnya smlm kena pgi bt 2nd iui kt klinik hmid arshat tp nadya xpgi pn,hubby pn pelik knp xnk pgi, xde smngt lah,tkut kcewa lg. Stiap mlm tgk muka hubby msti mnitik airmata smpi ckp kt hubby, abg kawen la sorg lg utk dpt anak.huhuhuhu :'(

nadya, sebak rs bila bc post awk ni...so, awk tak proceed la ngn 2nd iui tu? nadya, jgn cepat give up...Allah tak suka hambaNya yg cepat putus asa.. insyaAllah dgn usaha yg konsisten dan tawakal kpdNya, Allah akan bg jugk apa yg kita smua inginkan.. kita kena percaya dgn qada dan qadar yg telah ditentukan utk kita.. dulu sy pun mcm awk, slalu stress, nangis even skrg pun kdg2 nangis gak fikir knapalah Allah bg dugaan yg sgt besar kpd sy.. pernah 3 kali pregnant tp smua gugur.. sedih Allah sj yg tahu... sbr ye nadya.. we're in the same boat.. :-(

Offline ijan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 129
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #762 on: September 21, 2011, 12:52:59 PM »
salam kawan2..sedikit update dari saya

hari ni genap 2 mggu saya delay period..pagi tadi gatal nak wat upt sebab rasa sakit perot menyucuk2..ermm keputusan nya sangat2 terkejut

POSITIF tapi tak percaya. saya pergi cek klinik.ya doc sahkan saya prgant..

yg tergerak hati nak wat UPT pasal rasa sakit perot menyucuk2. weekend baru ni saya p urut, bidan tu ckp peranakan bengkak tapi dia ckp mungkin angin. tu yg membuatkan saya risau.harap2 takde ape2. msa delay 1 week saya wat UPT mmg negatif..langsung xdak nmpk line pun..tu yg plan nak mengurut..

dalam hati still risau kesan urut tu.. :(

congrats! wah ramai juga yg ada berita gembira sepanjang ramadhan dan syawal.. take care ok, kalau risau psl urut tu hmm saya doakan semoga takde apa2..  doakan kami di sini juga :)


Offline cintanurani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: UPT selepas IUI
« Reply #763 on: September 21, 2011, 12:57:28 PM »
cintanurani...tahniah...

huhu...alahai saya pulak yang turut risau sebab cinta ade gie berurut tue kan, sebab kalau bidan yang betul2 berpengalaman mesti dia da dapat detect cinta da preggy tue melalui urut tau....dia urut kuat2 x dekat area rahim tue? ila harap semuanya selamat k...insyaAllah xde pe2 k...:)


selain tue...cinta xder rase ape2 yang pelik ke macam tanda preggy ke sebelum g berurut tue?

Saya tak da rasa pape....sy dah buat upt lps 1 week delay tapi negatif..masa decide nak p urut tu, saya dah tak wat lagi upt sedangkan dah delay 2 weeks.cuma masa tu ada rasa mual2 n sakit kpala.ingat kan sbb period wat hal ke ape kan..saya plak jenis period tak teratur.lagi2 bulan lepas tak amik ubat subur..

pasal bidan tu kan..dia duk ckp peranakan bengkak tapi dlm ms yg sama perot sy cam kembung..bidan tu smpai sendawa tak putus2..dia tak urut sgt peranakan sbb kata nya kot2 dah lekat..dia urut 1 badan utk buang angin..dia byk urut bhgian abdomen dari dada ke pusat..

saya pun risau.doc ckp kalau ada bleeding suh cpt2 dtg check:(
 
to lavender, skrg ni saya hnya berserah je..n minta doa semoga slamat semua nye

Offline ila_erry

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2483
  • Suka? +3/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #764 on: September 21, 2011, 12:59:40 PM »
cinta....insyaAllah xde pe2 la tue, since bidan tue xusik sangat peranakan kan...:) ila doakan semuanya selamat k...:) xyah stress2 pkir tau....jaga diri k...


Offline cintanurani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: UPT selepas IUI
« Reply #765 on: September 21, 2011, 01:06:25 PM »
congrats! wah ramai juga yg ada berita gembira sepanjang ramadhan dan syawal.. take care ok, kalau risau psl urut tu hmm saya doakan semoga takde apa2..  doakan kami di sini juga :)

hai ijan..thanks ya..insyaallh lepas ni perkabaran gembira dr kawan2 yg lain plak. :)

ila..arap2 camtu laa..kalo bc post sy yg sebelum ni, bidan tu ada suh saya wat syarat2 dia tu..cam kena tokok paku n asapkan kemenyan..saya tak buat pun sbb tak yakin kan..arap2 urutan dia tade sangkut paut dgn barang2 pelik tu

Offline analis

  • Nilam
  • *
  • Posts: 403
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #766 on: September 21, 2011, 02:25:23 PM »
Cinta : Tahniah. Semoga selamat hingga melahirkan. InsyaALLAH saya akan menyusul selepas ni. Doakan saya dan rakan2 yang lain ye...

Offline cintanurani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: UPT selepas IUI
« Reply #767 on: September 21, 2011, 03:17:24 PM »
thanks analis..saya doakan utk kwn2 semua. juga :)

Offline mimi9

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #768 on: September 21, 2011, 03:49:15 PM »
salam kawan2..sedikit update dari saya

hari ni genap 2 mggu saya delay period..pagi tadi gatal nak wat upt sebab rasa sakit perot menyucuk2..ermm keputusan nya sangat2 terkejut

POSITIF tapi tak percaya. saya pergi cek klinik.ya doc sahkan saya prgant..

yg tergerak hati nak wat UPT pasal rasa sakit perot menyucuk2. weekend baru ni saya p urut, bidan tu ckp peranakan bengkak tapi dia ckp mungkin angin. tu yg membuatkan saya risau.harap2 takde ape2. msa delay 1 week saya wat UPT mmg negatif..langsung xdak nmpk line pun..tu yg plan nak mengurut..

dalam hati still risau kesan urut tu.. :(

Tahniah CInta...Alhamdulillah...

Happy 4 u..Semoga selamat sehingga melahirkan & dikurniakan zuriat yg diberkati Allah...

Bestnya....

Offline cintanurani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: UPT selepas IUI
« Reply #769 on: September 21, 2011, 04:07:28 PM »
thanks mimi..rezeki yg tak disangka2..

Offline rahsia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #770 on: September 22, 2011, 09:27:31 PM »
salam semua.. akak ada perkenalkan diri kat forum PCOS bolehkah mengandung..
dipendekkan cerita akak dah dua kali nak try buat IUI kat LPPKN tapi..
first time buat cuma ada 2 telur matang.. abandon
second time langsung x ada telur matang.. abandon lagi..
ni third time nak try buat..
since day 1 dr suruh cucuk puregon 100IU setiap hari
ni dah hari ke lapan esok pergi scan..
doakan saya juga ye kawan2..
harap2 kali ini berjaya buat IUI kali pertama..

Offline siscute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 11
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #771 on: September 23, 2011, 10:30:49 AM »
salam semua.. akak ada perkenalkan diri kat forum PCOS bolehkah mengandung..
dipendekkan cerita akak dah dua kali nak try buat IUI kat LPPKN tapi..
first time buat cuma ada 2 telur matang.. abandon
second time langsung x ada telur matang.. abandon lagi..

slm perkenalan akak..camne scan ari ni???ada good news x??akak dgn DR mana??
ni third time nak try buat..
since day 1 dr suruh cucuk puregon 100IU setiap hari
ni dah hari ke lapan esok pergi scan..
doakan saya juga ye kawan2..
harap2 kali ini berjaya buat IUI kali pertama..

Offline rahsia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #772 on: September 25, 2011, 12:02:35 AM »
nak update.. selepas 8 hari cucuk puregon 100 iu bila scan telur paling besar pon 15mm.. degilnye telur2 akak nih.. susah sgt nak buat die jadi besar.. terpaksa korbankan duit beli ubat yg mahal.. itupon x berapa berkesan.. letih letih..

anyway dr suruh inject lagi utk dua hari puregon 100iu then esok kena inject prgnyl utk pecahkan telur then iui hari selasa.. first time telur cukup utk buat iui.. itu pon akak rasa dr tu kesian kat akak teruskan jugak iui even telur x cukup besar pon.. kalao org lain iui yg fail akak nih nak buat uiu pon asyik fail sbb telur selalu x cukup.. adohaiii...

Offline analis

  • Nilam
  • *
  • Posts: 403
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #773 on: September 25, 2011, 12:19:23 AM »
nak update.. selepas 8 hari cucuk puregon 100 iu bila scan telur paling besar pon 15mm.. degilnye telur2 akak nih.. susah sgt nak buat die jadi besar.. terpaksa korbankan duit beli ubat yg mahal.. itupon x berapa berkesan.. letih letih..

anyway dr suruh inject lagi utk dua hari puregon 100iu then esok kena inject prgnyl utk pecahkan telur then iui hari selasa.. first time telur cukup utk buat iui.. itu pon akak rasa dr tu kesian kat akak teruskan jugak iui even telur x cukup besar pon.. kalao org lain iui yg fail akak nih nak buat uiu pon asyik fail sbb telur selalu x cukup.. adohaiii...
Goog luck kak. Semoga ada rezeki kali ni...InsyaALLAH.

Offline ayusufi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #774 on: September 27, 2011, 08:52:12 AM »
assalamualaikum semua..hai,sy actually ni br 1st time join forum ni..sblom ni jd silent reader je..nmpk mcm best je cz sy pun br lepas wt iui last week..2nd iui..yg 1st dulu xjadi,doc ckp sebab ada cyst..huhu..2nd iui ni hopefully menjadi cz cyst dh xde..kwn2 doakan agar iui sy kali ni berjaya ye..seronok tgk kwn2 lain yg dh berjaya..congrats..


 

Powered by EzPortal