+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10869
Latest: q_rin
New This Month: 91
New This Week: 25
New Today: 4
Stats
Total Posts: 445191
Total Topics: 7433
Most Online Today: 237
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 13
Guests: 196
Total: 209

Author Topic: UPT selepas IUI  (Read 127203 times)

Offline Makgen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #950 on: April 26, 2012, 02:48:53 PM »
assalamualaikum semua...

saya baru lagi kat thread ni..saya dah buat 1st IUI 13/4/2012..hari ni baru hari yg ke14 slps IUI..masih menunggu masa yang sesuai untuk buat UPT...selepas IUi saya amik duphaston & femoston ...

sejak seminggu lepas suhu badan asyik 37.7-38.3..rasa cam nak demam...saya tak letak harapan yang tinggi utk 1st IUI...takut frust

Makgen doakan moga ada hasilnya......


Offline dark angel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #951 on: April 26, 2012, 03:09:24 PM »
Makgen, Bunga lily...kengkawan semua..

sy rasa bukan rezeki saya... mungkin x lekat ... ari nie ada kuar satu lendir warna putih tompokan coklat, yg coklat tu sy cuba tarik & dia berupa satu urat.. apa tu?.. pastu xde lak priod kuar.. mungkin lambat... ari nie ari yg ke 4 lewat priod... tapi sy masih berdoa supaya allah tu kasihankan sy...& klu x kesiankan sy .. tolonglah kesiankan suami sy.. dia suami yg baik..... Klu ada apa yg nk dikongsikan post la utk sy baca :(...

Makgen..mekasih psl nasihat tu...

Kepada yang berjaya pregnent.. tahniah & jg diri baik2... doakan kami juga yea...
« Last Edit: April 26, 2012, 03:15:26 PM by dark angel »

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #952 on: April 26, 2012, 03:41:24 PM »
dark angle.

keep on berdoa,k.hopefully itu implantation spotting.ok.sy doakan semoga ada rezeki awak.ok.dont be sad.ok

Offline tripplepassion

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #953 on: April 26, 2012, 09:20:30 PM »
makgen: tq..:) semoga kawan2 lain pun berjaya....saya pun tak terlalu mengharap...tawakal je :D

Offline tripplepassion

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #954 on: April 27, 2012, 09:01:52 AM »
salam semua

pagi tadi saya saje buat upt guna clearblue digital...dengan confidentnye upt tu tulis 'not pregnant'...haha...hari ni saya akan stop semua ubat (duphaston n femoston) yang Dr bagi w/pun sepatutnya kena amik sampai betul2 period...saya tak nak berharap lagi dan dah ready nak tunggu period datang

kepada yang masih menunggu...saya doakan kamu semua berjaya..chaiyok!


Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #955 on: April 27, 2012, 11:07:36 AM »
salam semua

pagi tadi saya saje buat upt guna clearblue digital...dengan confidentnye upt tu tulis 'not pregnant'...haha...hari ni saya akan stop semua ubat (duphaston n femoston) yang Dr bagi w/pun sepatutnya kena amik sampai betul2 period...saya tak nak berharap lagi dan dah ready nak tunggu period datang

kepada yang masih menunggu...saya doakan kamu semua berjaya..chaiyok!

kalau guna clearblue digital tu maksudnye bleh detect awal ye kite pregnant ke tak?

Offline Makgen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #956 on: April 27, 2012, 11:14:51 AM »
 Salam utk magaalya, darkangel, tripple, bunga, limelime....

Nk ketawa pun ada baca pagi nie cik tripple kata " dgn confidentnya" pasal si clear blue. Kita nie mcmnilah kan. Dlm pd mengharap, bersedih, ada gumbiranya. Tp pelik bin ajaib, tiap kali down, tak lama tu, kita bangkit balik, tongkah arus, try, try n try.

Makgen plak baru hari ke 11. Tp jerawat da naik kat muka. Ginilah idup makgen. Asal nk piyed jer, jerawat bg sign siap2. Ko ni jerawat.... Tak baik tul.

U all ada guna consive plus gel? Cer google...makgen baru tau abt this gel waktu buat cycle iui baru ni.

Offline dark angel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #957 on: April 27, 2012, 01:01:18 PM »
Salam utk magaalya, darkangel, tripple, bunga, limelime....

Nk ketawa pun ada baca pagi nie cik tripple kata " dgn confidentnya" pasal si clear blue. Kita nie mcmnilah kan. Dlm pd mengharap, bersedih, ada gumbiranya. Tp pelik bin ajaib, tiap kali down, tak lama tu, kita bangkit balik, tongkah arus, try, try n try.

Makgen plak baru hari ke 11. Tp jerawat da naik kat muka. Ginilah idup makgen. Asal nk piyed jer, jerawat bg sign siap2. Ko ni jerawat.... Tak baik tul.

U all ada guna consive plus gel? Cer google...makgen baru tau abt this gel waktu buat cycle iui baru ni.




Apa tu Makgen... untuk apa gel tu?...

Offline tripplepassion

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #958 on: April 27, 2012, 01:09:30 PM »
bunga lily:..rasanya clearblue UPT yang paling sensitif..kalau ikut kertas dalam box tu ble detect 4 hari sebelum period..

makgen: sama la..saya klau nak period mesti keluar jerawat..memang jerawat sebiji dah keluar..sekarang tunggu masa je..(dah nangis dah tadi...tapi dalam hati je waaa)...rasa dah give up!

Offline Makgen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #959 on: April 27, 2012, 01:23:20 PM »
Darkangel,

Concive plus tu, dia gel. Lubricate. Pakai 10minutes before bersama. As dia ada muncung dpn tu, so, u masukkan gel dlm private part. Consive plus bantu protect sperm, etc etc. Cuba google kat internet. Ramai gak katanya yg berjaya hamil with this consive plus. Yelah, kita ni berusaha, mana yg elok, kita ikut, tp ketentuan tetap milik Allah.

Triplet,
Alololo xmo nangis2 lg ye syg... Pasni apa plan? Nanti makgen babap jerawat u. Amboiii biasa dia, munculkan diri >:(

Offline dark angel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #960 on: April 27, 2012, 02:37:04 PM »
ooo.. macam tu.. Tq Makgen.. Nanti sy try google....

Offline tripplepassion

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #961 on: April 27, 2012, 02:41:04 PM »
makgen: ada ye gel gitu?...boleh try ni..hahha..buat masa ni saya tak plan apa2 ..saya rasa macam dah give up thats why saya tak nak plan apa2...

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #962 on: April 27, 2012, 05:46:58 PM »
ooo.. macam tu.. Tq Makgen.. Nanti sy try google....

dark angle?macam mane..darah berhenti tak?

Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #963 on: May 02, 2012, 10:59:04 PM »
i'm new here... i buat IUI on last 20/04.... n just now ada discaj coklat2.... petanda nak dtg period.... selalunya lagi 2-3 ari darah period akan flow mcm biasalah.... sedihnya..... dah nangis2 dah tadi.... rasa mcm dah nak give up.... spttnya this friday nak ke PPUM cek darah... tapi petanda awal pulak bgtau mcm x lekat aje.... sedihnya hati tuhan aje yg tau....  AllahuAkbar.... tabahkanlah hati ini......

Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #964 on: May 02, 2012, 11:10:06 PM »
:) magaalya, sure bila cecah umur 6 tahun, depa mintak adik kan... Jum kita sama2 berdoa. Magaalya skrg cuba natural way or buat treatment?
 
 :) dark angel, makgen x berapa nk igt sgt lah syg, almost 7 yrs berlalu. Tp yg pasti, 2 weeks after confirm pragnant, makgen tumpah darah. Menangis, meraung sebab kecewa. Bila p scan, doktor confirmkan balik, janin ok, masih melekat. Infact, darah turun non stop almost sebulan. Bukan secalit dua, mmg betul2 mcm period.

So yesterday, bt tvs ( vagina scan), belah kanan ada 4 telur, mostly 10mm each, belah kiri ada dua telur ( but ignore kan yg kiri coz makgen punya tiub tersumbat). so doktor tambah lg 2 dos puregon o.5ml each. Hari khamis ni nk p scan lg, tgk telur besor lg x, for at least cecah 17mm utk iui. Seriauuuu nih.

after makan clomid mmg telur keluar byk ke? peliknya... saya hanya keluar telur sebiji kiri dan sebiji kanan aje...... so possibility nak pregnan mgkn susah ye?

Offline rahsia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #965 on: May 02, 2012, 11:18:22 PM »
Salam utk magaalya, darkangel, tripple, bunga, limelime....

Nk ketawa pun ada baca pagi nie cik tripple kata " dgn confidentnya" pasal si clear blue. Kita nie mcmnilah kan. Dlm pd mengharap, bersedih, ada gumbiranya. Tp pelik bin ajaib, tiap kali down, tak lama tu, kita bangkit balik, tongkah arus, try, try n try.

Makgen plak baru hari ke 11. Tp jerawat da naik kat muka. Ginilah idup makgen. Asal nk piyed jer, jerawat bg sign siap2. Ko ni jerawat.... Tak baik tul.

U all ada guna consive plus gel? Cer google...makgen baru tau abt this gel waktu buat cycle iui baru ni.

hahaha saya pon tergelak part 'dgn konfidennye' tuuu..

Offline tripplepassion

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #966 on: May 03, 2012, 07:51:24 AM »
nayieta78: clomid ni untuk merangsang ovari menghasilkan folikular yang mengandungi ovum..jadi rasanya tak mustahil boleh keluar lebih dari satu ovum(telur)...mungkin juga ikut dose yang diambil..cth 50mg, 100mg etc...

rahsia: haha bila baca balik saya pun nak gelak

Offline Makgen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #967 on: May 03, 2012, 08:40:09 AM »
 ;D yuhuuu sayang sayang semua kat sini..... Moga sihat ye...

Hari ni hari ke 17 after iui. Cik, mak, nenek P telah menghadirkan diri. Dgn itu diumumkan dgn rasmi, perjuangan dah berakhir. White flag gitu kulambai2 kan. Surrender.

Gagal iui kali ni tanda berakhir juga " plan" utk dpt ank ke 2. Cukuplah 3 kali iui ni. Cukuplah segala usaha. Mmg dari awal lg, Makgen set mind n target. Bila target terlepas, tiba masa utk move on. For at least, tumpu betul2 pd ank yg sorang ni, InsyaAllah, kami suami isteri ada perancangan yg baik, dgn izin Allah utk jadikan ank yg satu ini, insan mulia disisi agama. Bekalan dunia akhirat.

Sedih? Tidak. Kecewa? Tidak juga. Tiap apa yg dibuat or rancang sure ada pengakhiran. Be it baik or buruk, berjaya or ke laut  :P .

Utk teman2 yg masih berusaha, Makgen tetap doakan yg baik2. InsyaAllah, kalau dah tertulis rezeki kalian, tetap Allah hadirkan nti.

Folliova, gonal f, puregon sudah,
Cucuk sana cucuk sini pun dah rasa,
Nak kuruskan balik bdn bukannya mudah,
Badan bloated akibat hormon paksa.

Hehehe.... Betul apa.... Pasni kena baiki bdn. Sian badan..  ;D

Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #968 on: May 03, 2012, 10:32:54 AM »
;D yuhuuu sayang sayang semua kat sini..... Moga sihat ye...

Hari ni hari ke 17 after iui. Cik, mak, nenek P telah menghadirkan diri. Dgn itu diumumkan dgn rasmi, perjuangan dah berakhir. White flag gitu kulambai2 kan. Surrender.

Gagal iui kali ni tanda berakhir juga " plan" utk dpt ank ke 2. Cukuplah 3 kali iui ni. Cukuplah segala usaha. Mmg dari awal lg, Makgen set mind n target. Bila target terlepas, tiba masa utk move on. For at least, tumpu betul2 pd ank yg sorang ni, InsyaAllah, kami suami isteri ada perancangan yg baik, dgn izin Allah utk jadikan ank yg satu ini, insan mulia disisi agama. Bekalan dunia akhirat.

Sedih? Tidak. Kecewa? Tidak juga. Tiap apa yg dibuat or rancang sure ada pengakhiran. Be it baik or buruk, berjaya or ke laut  :P .

Utk teman2 yg masih berusaha, Makgen tetap doakan yg baik2. InsyaAllah, kalau dah tertulis rezeki kalian, tetap Allah hadirkan nti.

Folliova, gonal f, puregon sudah,
Cucuk sana cucuk sini pun dah rasa,
Nak kuruskan balik bdn bukannya mudah,
Badan bloated akibat hormon paksa.

Hehehe.... Betul apa.... Pasni kena baiki bdn. Sian badan..  ;D

salam makgen...
terharu dengan entry makgen ni...ok...kite mesti kuat kan...kecewa? tidak...sedey pun tidak...kerana Allah sudah anugerahkan makgen dgn permata yang sgt berharga iaitu anak sulong makgen dan suami  ;D happy for u...

pengalaman anak tunggal (suami sy), die memang sunyi...hidup die banyak berubah after we get married...die happy sebab sy ade 4 orang adik beradik yang sgt rapat dengan die...die macam abang sulong adik2 sy walaupun kami ade abang ipar sulong...tapi die sgt dan lebih concern berbanding abg ipar sulong kami  ;)

insyaAllah...bunga lily doakan makgen dan keluarga sentiasa gembira dunia akhirat...ok... ;D
doakan kami juga di sini ye...moga usaha kami didengari Allah Yg Maha Mendengar...dan dimakbulkan....amin

Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #969 on: May 03, 2012, 10:39:23 AM »
 :D harini hari ke 14 after IUI.... xde plak darah turun.... mcm last month.... 2 hari after discaj coklat kuar, baru darah kuar.... tapi harap sangat cik P x dtg.... harap sgt ni... harap sgt2.... ya allah.. makbulkan la doa saya... amin....


Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #970 on: May 03, 2012, 06:25:19 PM »
disebabkan rasa ingin tau yg meluap2... saya buat UPT jap tadi.... tapi hasilnya sungguh mengecewakan.... sgt2 kecewa.... saya teringin sgt nak tgk line berkembar 2 tapi x pernah dpt dari dulu.... T_T..... rasa mcm dah give up sgt2....



Offline bunga lily

  • Delima
  • *
  • Posts: 959
  • Suka? +2/-0
  • Ya Rahman, Ya Rahhim,Ya Allah,bagi aku dpt zuriat
Re: UPT selepas IUI
« Reply #971 on: May 03, 2012, 08:29:58 PM »
disebabkan rasa ingin tau yg meluap2... saya buat UPT jap tadi.... tapi hasilnya sungguh mengecewakan.... sgt2 kecewa.... saya teringin sgt nak tgk line berkembar 2 tapi x pernah dpt dari dulu.... T_T..... rasa mcm dah give up sgt2....

nayieta da berape tahun kawen?

Offline tripplepassion

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #972 on: May 05, 2012, 07:07:29 AM »
makgen: sedihnye baca..insyaallah , mungkin rezeki belum sampai lagi..tapi saya salute la makgen buat iui sampai tiga kali..kuatnya semangat..saya yang baru buat sekali pun dah give up..jangan putus asa ye makgen..saya sampai hari ni still tak period lagi dpiui 22...upt still -ve...tak sabar nak tunggu cik P datang..:)

Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: UPT selepas IUI
« Reply #973 on: May 07, 2012, 12:28:48 AM »
nayieta da berape tahun kawen?


saya dah khwn 3 thn 4 bulan....  darah kuar sikit2.... pagi kuar sikit... ptg sikit... hari2 camtu... pg tadi ada.... ptg td coklat je... sikit sgt kuar itupun masa kencing... pad pun bersih... sgt pelik.... malam ni kering je.... mcm tu lah.... nak berharap.. mmg sy berharap sgt2.... jumaat lepas tak ke ppum sbb rasa frust sgt... tapi esok nekad nak pergi juga cek darah..... esok hari ke 18 IUI.... harap sgt2 ada kabar gembira... tolong kwn2 doakan utk saya yer.... amin....

Offline elurza

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
  • ya allah..izinkan daku menjaga amanahmu ini..amin
Re: UPT selepas IUI
« Reply #974 on: May 07, 2012, 12:37:35 AM »

saya dah khwn 3 thn 4 bulan....  darah kuar sikit2.... pagi kuar sikit... ptg sikit... hari2 camtu... pg tadi ada.... ptg td coklat je... sikit sgt kuar itupun masa kencing... pad pun bersih... sgt pelik.... malam ni kering je.... mcm tu lah.... nak berharap.. mmg sy berharap sgt2.... jumaat lepas tak ke ppum sbb rasa frust sgt... tapi esok nekad nak pergi juga cek darah..... esok hari ke 18 IUI.... harap sgt2 ada kabar gembira... tolong kwn2 doakan utk saya yer.... amin....


Insyaallah..tanda2 pregnant ada dh tu.....sy pon dh 3 thn lbh kawen....xde rezeki lagi...:-(

 

Powered by EzPortal