+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11199
Latest: Chajielaa
New This Month: 128
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 450494
Total Topics: 7579
Most Online Today: 180
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 94
Total: 100

Author Topic: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat  (Read 8555 times)

Offline Madam Lala

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
  • I want to be a mommy!
    • http://mdmlalalife.blogspot.com/
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #25 on: February 22, 2012, 10:48:12 AM »
Salam,

Madam pun teringin nak buat HSG tu, tp takut!
Kat melaka ni, dah survey harga RM500 di Mahkota Medical Centre, mahal jugak...

Kalu dapat bawah RM300 tu nak la test jugak..



Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #26 on: March 24, 2012, 01:56:47 PM »
Madam lala nupa baru buat hsg ni.. 180.00 je buat kat kpj tawakal.. Nupa punya tiub pun sumbat apa penyelesaian untuk tiub yang sumbat ni agak risau
 

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #27 on: March 24, 2012, 08:04:08 PM »
Madam lala nupa baru buat hsg ni.. 180.00 je buat kat kpj tawakal.. Nupa punya tiub pun sumbat apa penyelesaian untuk tiub yang sumbat ni agak risau
 

nupa,saya ada terbaca produk keluaran sendayu tinggi (sedu arrow).byk fungsi dia termasuklah utk mencuci saluran tiub fallopian yg sempit / tersumbat.saya x pasti ler keberkesanannya.saya ada planning mcm nk try sbb tiub kiri saya sempit..
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #28 on: March 24, 2012, 08:36:56 PM »
nupa,saya ada terbaca produk keluaran sendayu tinggi (sedu arrow).byk fungsi dia termasuklah utk mencuci saluran tiub fallopian yg sempit / tersumbat.saya x pasti ler keberkesanannya.saya ada planning mcm nk try sbb tiub kiri saya sempit..


chenta ada shared dekat bahagian pemakanan, kebaikan sedu'arrow. dia boleh cuci tiup fallopian. chenta lom ambil lagi lom berkesempatan coz tengah on EPO. klu failed jugak mission new cycle bru chenta try sedu'arrow. banyak khasiat cuma lom tau betul2 berkesan or not. tapi tak salah mencuba kan

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #29 on: March 26, 2012, 11:59:37 AM »
penyelesaian kepada tiub sumbat ni pembedahan ke? tambahan pula rahim terbalik.. ada juga orang suggest guna lumigrow


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #30 on: March 26, 2012, 01:57:49 PM »
penyelesaian kepada tiub sumbat ni pembedahan ke? tambahan pula rahim terbalik.. ada juga orang suggest guna lumigrow
nupa .. nanti doktor akan suggestkan yg bersesuaian dengan masalah awak .. mula2 kena tahu kenapa sumbat? result darah dah keluar?
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #31 on: March 26, 2012, 02:41:02 PM »
belum buat ujian darah lagi... kena tunggu period datang.. dari bacaan rahim terbalik ni keberangkalian tiub sumbat tinggi..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #32 on: March 26, 2012, 04:46:41 PM »
belum buat ujian darah lagi... kena tunggu period datang.. dari bacaan rahim terbalik ni keberangkalian tiub sumbat tinggi..
if rahim terbalik kebarangkalian kene endometriosis tinggi tapi ada kes yg dia x kene pon endometriosis. kalo tiub sumbat x pasti la pula ..

xpe setiap penyakit pasti ada penawarnya .. kite usaha & tawakal pada Allah ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #33 on: March 26, 2012, 05:28:44 PM »
kemungkinan tiub saya sumbat sebab endo  :'( harap boleh di rawat tanpa operet

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #34 on: March 27, 2012, 08:32:46 AM »
kemungkinan tiub saya sumbat sebab endo  :'( harap boleh di rawat tanpa operet
xpe ape2 pon dengar pandangan doktor dulu. Awak still under proces dengan LPPKN kan? IF rasa x puas ati dengan penerangan doktor nanti minta 2nd, 3rd opinion ..

saya paham perasaan awak .. saya pernah dalam situasi yg same  .. tapi kita kene redha, tawakal & usaha ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #35 on: March 27, 2012, 11:36:47 AM »
sy ade jumpa Dr sebab bulan februari dengan bulan march ni period saya lewat dan datang hanya 2 hari...Dr cek perut dan Dr cakap bahagian bawah perut belah kiri ada bengkak sedikit.....saya kene datang jumpa Dr lagi pada hari sabtu 31/3 untuk scan dan Dr nak buat pap smear sekali....Dr ada cakap kalau tak cek awal2 apa masalahnya takut nanti tiub akan tersumbat...harap-harap semuanya ok dan tiub tidak tersumbat... :-[

Offline shazery

  • Nilam
  • *
  • Posts: 391
  • Suka? +1/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #36 on: June 21, 2012, 01:09:45 PM »
Hye semua :) sy pun ada masalah satu tiub tersumbat belah kanan..kiri ok...rahim pun ok..sy dapat detect tersumbat ni melalui ujian HSG n setelah 2 cycle mkn clomid tp tak berjaya hamil gak..pastu doctor suggest wat HSG ni.

Doktor ckp punca tersumbat tak dapat dikenal pasti...klu wat pembedahan buka tiub pun..no poin sbb klu hamil pun akn hamil luar rahim :'(
,

Offline n_cute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #37 on: August 09, 2012, 10:42:22 AM »
salam , saya silent reader, on and off masuk forum ni....just nak share saya juga ada masalah tiub falopio kanan tersumbat. dapat tahu masa hamil ank ke-2 sebab hamil ektopik. bila dr remove embrio yang sangkut di tiub kiri dia bgtahu tiub kanan saya block sebb tu hamil ektopik. dr x buang tiub kiri tapi ada scar sebab remove embrio , dr juga buat laparoscopy utk clearkan tiub kanan yg block tapi still tak berjaya. lepas tu saya hamil lagi kali ini di dalam rahim tapi gugur. sy dh 2 x buat iui tapi gagal. Insya Allah akan cuba utk IVF bulan depan kerana itulah pilihan terakhir....Dr advise kpd yang nak hamil, amalkan asid folic, vitamin C & E utk antioksidan, jgn ambil ubat2 utk diet, amalkan pemakanan sihat selain bykan berdoa dan jangan stress. Ini nasihat kepada Husband & wife. utk husband tambah vitamin zink . Saya juga dah cuba banyak ubat macam lumiglow, jus bidadari, dan apa ntah lagi dah lupa tapi mungkin tidak sesuai dan hakikatnya kalau tiub falopio tersumbat sebenarnya susah nak hamil dengan cara biasa.....kepada yang tidak tahu bagaimana keadaan tiub anda, buatlah ujian supaya kita tahu apa yang patut dilakukan bila dah tahu keadaan tiub kita. dulu masa nak buat iui, dr dah cakap you buat pun chances sangat2 tipis sebab tiub you probelm tapi hope for miracle je...dan memang tak berjaya tapi saya buat juga ...lepas kali ke-2 gagal, saya giveup...hingga nak masuk forum mana2 pun saya rasa down sangat...hinggalah bulan ni saya terbuka hati untuk menjenguk forum ini semula....

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #38 on: August 09, 2012, 10:51:31 AM »
n_cute, mama doakan moga kali ini awak akan berjaya preggy setelah bermcam2 dugaan yg awak lalui ..

jgn bersedih, kerana perancangan Allah terbaik utk kita umatNya .. serahkan pada Dia disamping kita usaha sebaik mungkin .. ..
insyallah .. kita akan pregnant jua akhirnya
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline miniejoy88

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 112
  • Suka? +0/-0
  • How I Wish Someone Call Me "Ibu"
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #39 on: November 13, 2012, 09:32:33 AM »
saya disahkan ada hydrosalpinx kat kedua2 tiub saya...sy dah buat salpingostomy(membuka semula tiub yg tersumbat) pada 18.10.2012 tadi....sy masuk wad cuma 4 hari je kat Hospital kerajaan..dan kos rawatan cuma rm104.00 je...alhamdudillah...bersyuku r sbb dpt rawatan kesuburan kat hospital kerajaan...jauh lebih murah dari hospital swasta...suma rawatan dr stage 1 hingga ke sebelum stage nak operation percuma...dari di temuduga dgn doktor pakar, chk darah (paras hormon), chk sperma suami, HSG...semuanya percuma...Alhamdudillah...ber syukur....sy mula jumpa dgn pakar dari bulan Mei 2012...5 bulan je masa untuk rawatan kesuburan saya....sekarang ni..tengah mencuba utk conceive..mudahan ada khbar gembira tak lama lagi..gembira dpt berkongsi cerita di sini  ;) :-*

Offline venus_roses86

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #40 on: November 14, 2012, 07:05:18 PM »
kebanyakan blocking ni disebabkan oleh air mani suami yg berkumpul, keputihan yg banyak then menjadi kerak, keguguran (darah x abes keluar), darah nifas (x habes keluar).

gemar makanan yg sjuk2 juga boleh jadi sebab. macam makan bendi, tembikai, timun, minum ais sume tu. sebab tu la klau kite tgk org pndai mane leh makan bende2 ni. sume utk jage rahim & peranakan kite.

& maybe ade sebab lain ade sape2 boleh share?

Offline miniejoy88

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 112
  • Suka? +0/-0
  • How I Wish Someone Call Me "Ibu"
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #41 on: November 28, 2012, 02:17:46 PM »
kebanyakan blocking ni disebabkan oleh air mani suami yg berkumpul, keputihan yg banyak then menjadi kerak, keguguran (darah x abes keluar), darah nifas (x habes keluar).

gemar makanan yg sjuk2 juga boleh jadi sebab. macam makan bendi, tembikai, timun, minum ais sume tu. sebab tu la klau kite tgk org pndai mane leh makan bende2 ni. sume utk jage rahim & peranakan kite.

& maybe ade sebab lain ade sape2 boleh share?

Offline chik_tiey

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 174
  • Suka? +0/-0
  • loving together
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #42 on: December 10, 2012, 12:57:36 PM »
saya disahkan ada hydrosalpinx kat kedua2 tiub saya...sy dah buat salpingostomy(membuka semula tiub yg tersumbat) pada 18.10.2012 tadi....sy masuk wad cuma 4 hari je kat Hospital kerajaan..dan kos rawatan cuma rm104.00 je...alhamdudillah...bersyuku r sbb dpt rawatan kesuburan kat hospital kerajaan...jauh lebih murah dari hospital swasta...suma rawatan dr stage 1 hingga ke sebelum stage nak operation percuma...dari di temuduga dgn doktor pakar, chk darah (paras hormon), chk sperma suami, HSG...semuanya percuma...Alhamdudillah...ber syukur....sy mula jumpa dgn pakar dari bulan Mei 2012...5 bulan je masa untuk rawatan kesuburan saya....sekarang ni..tengah mencuba utk conceive..mudahan ada khbar gembira tak lama lagi..gembira dpt berkongsi cerita di sini  ;) :-*

hi minie .. nk tanya lama x nk dpt result ujian darah kat gomen ni? sbnrnye tiey ada g amik drh utk check hormon utk cd7 (24/10) & cd21 (7/11) kat klinik gomen. katanya nnti dia akan call. so tgh tggu result ni. agaknye lama ke tempoh nye ye?

Offline miniejoy88

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 112
  • Suka? +0/-0
  • How I Wish Someone Call Me "Ibu"
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #43 on: December 10, 2012, 01:41:46 PM »
hi minie .. nk tanya lama x nk dpt result ujian darah kat gomen ni? sbnrnye tiey ada g amik drh utk check hormon utk cd7 (24/10) & cd21 (7/11) kat klinik gomen. katanya nnti dia akan call. so tgh tggu result ni. agaknye lama ke tempoh nye ye?

sy punya blood chk dulu buat kat hospital Miri..so darah sy dihantar ke Hospital Kuching sbb xda perkhidmatan nak chk Hormon kat hospital Miri kot..so Doktor kata kena tggu sebulan baru ada jawapan...tp oleh kerana sy ada appointment pada bulan Aug 2012...saya tak dpt jawapan sampaila sy jumpa doktor bulan 8 tu...sy ambik darah masa bulan 5...so bukan lamak nak tggu keputusan darah..cuma lama sbb nak tggu next appointment je...Alhamdudilah sy dan suami sy subur...cuma Hydrosalpinx je yg buat saya jadi mandul

Offline mutiara3

  • Nilam
  • *
  • Posts: 356
  • Suka? +0/-0
  • Selagi matahari masih terbit, selagi itu berusaha!
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #44 on: October 07, 2013, 10:11:55 AM »
sesiapa yang kat sini pernah berlaku tiub fallopia tersumbat dan apakah solutionnya?

persoalan saya;

1. adakah ada rawatan yang dapat kembalikan tiub kepada normal selain laraposcopy?
2. adakah larascopy berjaya buat tiub kembali normal?
3. ada sesiapa yang 1 tiub berjaya preggy?

mohon kawan2 share..
semoga dipermudahkan rezeki zuriat-Mu kepada ku... amin

<a href="http://www.fertilityfriend.com/home/mutiara3" style="font-size:smaller;" >


 My Ovulation Chart[/url]

Offline mutiara3

  • Nilam
  • *
  • Posts: 356
  • Suka? +0/-0
  • Selagi matahari masih terbit, selagi itu berusaha!
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #45 on: October 07, 2013, 11:39:57 AM »
sy ada masalah tiub blocked juga...tapi bila berubat dekAT bidan Kg...dia kata sebenarnya tak tersumbat...cuma tersepit...kene urut untuk betulkan...bidan tu ckp kalu tersepit sebelah tiub yg tersumbat tu memang ada bengkak sikit...kalau yg badan besar susah sikit la nak rasa dan cari...sy dah mintak urut tapi belum cek lagi kat doktor...

jadi bidan tu kata apa? boleh normal kan balik ke? dah cek semula ke doktor?
semoga dipermudahkan rezeki zuriat-Mu kepada ku... amin

<a href="http://www.fertilityfriend.com/home/mutiara3" style="font-size:smaller;" >


 My Ovulation Chart[/url]

Offline ariesgirlz

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1856
  • Suka? +3/-0
  • Allah telah merancang yg terbaik buat hambaNya.
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #46 on: October 07, 2013, 11:48:24 AM »
Klau nk tau ada problem dgn tiub, tgk jari kelingking xlurus atau boleh urut leher ibu kaki. Klau tekan leher ibu kaki tu rasa sakit, tandanya tiub ada problem. Amalkan urut kat situ tp kena urut dgn betul.

Offline naina

  • Nilam
  • *
  • Posts: 469
  • Suka? +0/-0
  • ya musawwir,ya baari,ya khaliq..
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #47 on: October 07, 2013, 12:14:27 PM »
kebanyakan blocking ni disebabkan oleh air mani suami yg berkumpul, keputihan yg banyak then menjadi kerak, keguguran (darah x abes keluar), darah nifas (x habes keluar).

gemar makanan yg sjuk2 juga boleh jadi sebab. macam makan bendi, tembikai, timun, minum ais sume tu. sebab tu la klau kite tgk org pndai mane leh makan bende2 ni. sume utk jage rahim & peranakan kite.

& maybe ade sebab lain ade sape2 boleh share?



Eh bendi pon dikira mknn sejuk yer..first time tahu.dhla skng byk mkn bendi beli stok byk2 sbb tahan lama.huuu

Offline ariesgirlz

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1856
  • Suka? +3/-0
  • Allah telah merancang yg terbaik buat hambaNya.
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #48 on: October 07, 2013, 12:51:55 PM »
Jgn salah faham. Kbykan buah n sayur memg sejuk sbb byk mengandungi vitamin. Sayur dan buah xmendatangkan mudarat malah ia mknan paling fresh n sihat utk buang toksin n bertindak sbg antioksidan.

Offline Umi AAlya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1657
  • Suka? +5/-0
Re: Hydrosalpinx @ tiub falopio tersumbat
« Reply #49 on: October 07, 2013, 03:54:24 PM »
Klau nk tau ada problem dgn tiub, tgk jari kelingking xlurus atau boleh urut leher ibu kaki. Klau tekan leher ibu kaki tu rasa sakit, tandanya tiub ada problem. Amalkan urut kat situ tp kena urut dgn betul.

jari kelinking tgn ye aris?ke kaki.ekekekeke.xphm di situ ;D

 

Powered by EzPortal