+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10736
Latest: elysha69
New This Month: 100
New This Week: 29
New Today: 3
Stats
Total Posts: 443546
Total Topics: 7391
Most Online Today: 205
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 168
Total: 179

Poll

anak pertama caeserean, sebelum TTC anak kedua perlukah jumpa paed untuk tahu keadaan rahim samada sudah bersedia atau belum

perlu jumpa paed
8 (53.3%)
tak perlu jumpa paed(terus ttc)
1 (6.7%)
tak perlu jumpa paed (tapi pastikan dah melebihi 2 tahun )
6 (40%)

Total Members Voted: 15

Author Topic: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan  (Read 21901 times)

Offline Umi Ryza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 144
  • Suka? +0/-0
  • 1980-11-12
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #100 on: April 05, 2013, 12:47:50 AM »
:) salam, saye anak 1st c-zer...jalan dh 10 cm..tapi dh teran2x dalam 1 jam tak nak kuar2 jugak.. ntahler, doc ckp tak pandai teran katernyer,so doc suh c-zer..ader tanyer gak takleh sedut ke ape ke.. agaknyer doc lebih tau... so saya ok ajerlah, janji selamat.. bb 1st 3.9 kg. skrg anak dh 3 thn.. ni 2nd bb due date 21 april ni... tapi jumper dokter pakar mase 36 week ritu takper plak dokter suh c-zer ke ape? maknernyer leh try normal ke ek?  ntahler..

ni yg berdebar2 ni.. sebab rase macam nak bersalin anak pertama sebab tak penah lagik kena jahit kat bwh tu.. maner ler tau leh normal... ader tak yg bb 1st c-zer, 2nd bb normal?

Kalau 1st Czer, 2nd baby mmg Dr akan try normal gak, saya dulu masa 2nd baby pun Dr kata try normal dulu, walaupun masa tu baby still songsang, tapi bila dah leaking air ketuban kurang dia x tunggu dah, kene Czer gak. Tapi kalau xde problem 2nd bby leh try norml dulu.
Cuma kalau dh 2 x Czer, yg ke 3 confirm kene Czer  :'(


Offline mistyatie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #101 on: April 12, 2013, 05:00:38 PM »
 :) alhamdulillah 2nd bb normal...tp mmg sakitler, jadik mcm 1st bb jugak teran2 tak kuar, pastu misi truz potong2x... sakit ler jugak... push sikit truz bb kuar.. kecik sikit dari bb 1st... 3.72... dapat boy..dh sepasang dh.. rilex ler  jap.. maybe sbb kuar awal 2 minggu dapat saiz kecik sikit...

rasenyer normal lagi sakit dr operate..n nak pantang pun lagi teruk dari operate kot... ntahler... yg penting semua selamat... ;)

Offline Safari

  • Topaz
  • *
  • Posts: 68
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #102 on: April 13, 2013, 08:25:03 AM »
:) alhamdulillah 2nd bb normal...tp mmg sakitler, jadik mcm 1st bb jugak teran2 tak kuar, pastu misi truz potong2x... sakit ler jugak... push sikit truz bb kuar.. kecik sikit dari bb 1st... 3.72... dapat boy..dh sepasang dh.. rilex ler  jap.. maybe sbb kuar awal 2 minggu dapat saiz kecik sikit...

rasenyer normal lagi sakit dr operate..n nak pantang pun lagi teruk dari operate kot... ntahler... yg penting semua selamat... ;)

wah!!tahniah akhirnye normal...selamat berpantang yer..
saya pon harap kali ni boleh normal...ngah kontrol makan xnk bby besar mcm yg 1st huhu...

Offline Dahlia Arissa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #103 on: May 03, 2013, 11:57:09 AM »
ok sy pn nk tnye pendapat  sy c-zer ank sulong, skg dh 10 bulan, tapi skg pregnant 4 bulan tolong bagi pendapat mummy semua sy tkot doc marah, skg xpegi scan lg.. sebab xthu pn selama nie sy pregnant pernah ewat sebulan trus wt upt tp -ve, tp hari nie +ve,,, tlg yyer..

saya pun kes yg sama mcm awk...skrg ni plan nk check up kat swasta je sbb tak de masa nk g KK. Kalo nk bersalin nanti, ikut mana yg sempat. Kalo plan nk czer, maybe nk buat kat gomen. Blh ke mcm tu? check up kat swasta, bersalin kat gomen...

Offline afroza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #104 on: June 25, 2013, 11:17:23 AM »
huhu..sy pn bersyukur sgt jmpa thread ni.. tgh risau ni.. sy skrg pregnant 9 minggu..anak kedua.. baby 1st umur 1 tahun 3 bln... masa bersalin 1st tu sama cm safari... czer sb poor progress..even induce dekat 10 jam still bukak last sampai 5cm je..last2 czer..
skrg perut n tmpt czer rasa cm pedih2... risau jugak sb masa after czer dulu luka sy "wound breakdown"...bleeding bwh kulit bekas czer @hematoma... terpaksa bukak sikit bhgn jahitan utk kuarkan darah yg tsesat duk bawah kulit n tggu luka czer bercantum secara semulajadi sb sy refuse utk masuk wad n jahit semula...
actually 4thn sy tggu utk dpt anak 1st..tu pn selepas 2 mkali gugur sblm pregnant baby 1st tu.. sb tu saya pnh tanya doktr bole x sy try utk baby 2nd  tu awal skit..ye a..umur makin lama makin bertambah... so doktr ckp after baby 1 year da le try.. so sy stop mkn ubat masa baby 1 tahun..alhamdulillah..lepas 2 kali period trus lekat yg pregnancy skrg...
yg jadi terlebih risau ni ade kwn mak sy cerite..dia dulu pn bersalin baby 1st czer..masa anak dia xsampai setahun die pregnant lg..tp doktr ckp keadaan perut n parut die xsesuai utk pregnant, then doktr bg ubat utk gugurkn kandungan..sb merbahaya utk teruskan kandungan tu...huhu.. risau la pulak sy dengar..sampai mcmtu sekali ke risikonye...  harap ade kwn2 yg sudi berkongsi pengalaman... ni perut rasa pedih2 xtau a efek bekas czer xsembuh btul lg atau ape...huhu

firza..saya deliver baby bln feb 2013..secara czer..n luka czer sya kne infection teruk...nanah keluar byk sgt2..smpai pantang ke 40 baru baik..mg sedih time tu..hampir2 kene bukak balik jahitan..


Offline vicwan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #105 on: July 07, 2013, 03:02:20 PM »
Akak dh 3 kali ceaserian, jarak anak yg pertama dan kedua 3 thn, anak no 2 dan 3 beza 7 thn. Masa mengandung kali kedua masih ok tapi bila mengandung kali ketiga mmg rasa sakit wpun beza jauh 7 thn, baby pun takde la besar dlm 3.1kg je.

Masa ceaser tu gynae dh bg tau rahim dah menipis so tak digalakkan utk pregnant lg utk elakkan risiko, lg pun umur tahun ni dh 36 thn rasanya cukup la tu with 2 boys and a girl.

Ada kawan dh 4 kali ceaser tp dia terus ikat, apa pun ikut keadaan kesihatan badan kita.. :)

Offline vicwan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #106 on: July 07, 2013, 03:15:27 PM »
Saya sudah 3 kali bersalin secara operation....rahim saya sudah diikat...adakah ada peluang untuk mengandung lagi kerana saya sudah berkawin lain dan suami saya nak saya mengandung....

Offline lydaidyl

  • Delima
  • *
  • Posts: 620
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #107 on: July 07, 2013, 07:03:57 PM »
nasib naik ada topic ni.

Berapa lama mengandung semula selepas bersalin secara pembedahan?
~ anak pertama baru berusia 5bulan 7hari, then cek UPT dah 4minggu. terus jumpa gynea. gynea double up kan duphaston n acid folic.
 
Ada komplikasi tak semasa mengandung selepas bersalin secara pembedahan?
~belum lagi dan harap2 tiada lah.

Apa persediaan untuk mengandung semula selepas bersalin secara pembedahan...
~target sebenarnya tnggu anak first umur setahun. Alhamdulillah, redha dan tawakal. bersedia dari segi mental, emosi dan fizikal.

Kemudian bagaimana cara bersalin untuk yang mengandung selepas bersalin secara pembedahan?Normal atau kena czer juga ke?
~hopefully normal, andaikata czer. yg penting kami berdua selamat. then lepas ni target nk pasang implant.



Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #108 on: July 07, 2013, 11:10:59 PM »
Saya sudah 3 kali bersalin secara operation....rahim saya sudah diikat...adakah ada peluang untuk mengandung lagi kerana saya sudah berkawin lain dan suami saya nak saya mengandung....

Boleh lg ker? Rasa xleh dah kot. Tp ada jgk org czer sampai 4x.. Mungkin ada peluang awk lg

Offline aiz_queen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Kehamilan selepas bersalin secara pembedahan
« Reply #109 on: October 25, 2013, 05:48:50 PM »
Askm mommies smua.sy dah 2x czer n ambik noriday utk jrkkn kehamilan.ank yg ke2 bru 10 bulan bln oktober ni  n ank pertama 2 thn.mslh sy skrg sy rasa meloya n mual sejak kebelakangan ni.sy ingtkn kesan pil noriday tpi sy cube wat upt sendiri n result positive.mcm mne ni?spjg mkn noriday sy tiada period.sy plan nk scan kt swasta utk tahu usia kandungan...ok x plan sy ni?

 

Powered by EzPortal