+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10617
Latest: iwanshima
New This Month: 86
New This Week: 9
New Today: 2
Stats
Total Posts: 441522
Total Topics: 7322
Most Online Today: 264
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 234
Total: 245

Author Topic: Hsg xray boleh bagi kesan ke?  (Read 19024 times)

Offline zara sofea

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #75 on: November 07, 2012, 04:54:34 PM »
nk share jgklah pengalaman buat hsg...sy buat hsg mse hari kesepuluh period..gynea sy ckp waktu nilah sebaik2nya..dan tak boleh bersama suami selepas period sehingga prosedur hsg dilakukan...
sy pon br buat pada 15/10/12 di HUKM..syukur dpt radiologist perempuan dan semua pembantu pon perempuan....mase buat tu doktor tu bgtau mungkin akan sakit macam period pain..sy tak pernah alami period pain.....
semasa prosedur tu doktor ada masukkan macam muncung itik tu kat kemaluan kita...mmg ishhh pedih la sikit...yang bertambah pedihnya bila doktor suntikan cecair yang dipanggil dye...masa tu rase perut cramp sikit...selepas tu doktor suruh kita bergerak supaya dye tu bergerak kekiri dan kekanan..prosedur ni amek masa dlm 15 minIT sahaja..
selepas HSG  tu tak rase sakit lagi..tapi selepas sejam YA Allah tuhan saje yang tau betape sakitnye..nak jalan pon susah terbongkok2.....perut cramp sangat2..nak makan pon xboleh sgt ...sampai nangis sbb sakit sangat2...xtahan sakit sgt telan pain killer 2 biji pastu rase ok sikit je....tapi sakit ni berlarutan sampai 2 hari je...hari ketiga dah ok sikit2...darah ade keluar sikit2 je selama 2 hari.....hari sabtu ni ade appoitment ngan prof hashim nak tahu resullt hsg n sperm test...husband pon buat sperm test masa hari yang sama...


Offline zara sofea

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #76 on: November 07, 2012, 04:56:34 PM »
lagi satu nak tambah masa buat hsg ni make sure period dah kering ...kalo masih x kering xboleh buat hsg

Offline eka88angel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #77 on: November 16, 2012, 02:29:45 PM »
Cost buat HSG kat HUKM berape ye?

Offline An

  • Topaz
  • *
  • Posts: 65
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #78 on: November 16, 2012, 05:42:41 PM »
Nak share jugak

An da kawin da nak masuk setahun. An buat HSG kat SJMC. cost dalam RM4++. Mahal jugak. nurse tanya nak doctor lelaki ke perempuan. Procedure tak lama. Masa dia masukkan muncung itik pun tak sakit sangat. bila dye da masuk tu rasa macam period cramp. sakit jugak la. 3 jam lepas tu, memang cramp teruk. nak jalan pun tak boleh. Sampai ke malam perut cramp dan penuh angin. tak boleh nak kentut. Seksanya Tuhan jer yang tahu. 3-4 pagi baru boleh tido. esoknya... semua sakit hilang

Selain dari tu takda apa2 kesan lain la.

An buat masa hari ke 8 period. An buat awal bulan.. dlm 10hb

Goodnews nya... An preganant bulan yg sama. Hujung bulan sepatutnya period, perut cramp berhari2. Lepas delay 3-4 hari.. buat UPT Test. Alhamdulilah...positive.

Doctor kata kemungkinan besar dye masa HSG tu bersihkan tiub kita.

Kawan2 cubalah. Mana tau Tuhan bagi rezeki dengan cara ini.

An doakan untuk semua ya


Offline zara sofea

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #79 on: November 22, 2012, 03:57:49 PM »
Cost buat HSG kat HUKM berape ye?


macam saya kos KT hukm  mcm ni
1. 1st appoitment- consultation+blood test + hsg = RM 194.90
2. sperm test = RM 50.00
3. 2nd appoitment - consultation + clomid = RM 76.00
4. suntikan puregon (5kali suntik selama 5 hari) = RM840.00
5. sewa pen puregon = RM 106.00 (yg ini akan dpt balik lepas kite pulangkan pen puregon)
6. TVS + suntikan ovidrel = RM 150.00
7. iui = 950

so total RM 2366.90-YG NI KOS TERMASUK IUI.. KALO HSG 194.40 JE
« Last Edit: November 22, 2012, 04:08:41 PM by zara sofea »


Offline lady-chy

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 249
  • Suka? +1/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #80 on: November 27, 2012, 10:15:25 AM »
zara... nak tanyela.... lame tak utk proses dapatkan appointment buat hsg kat HUKM tu?

Offline putri adina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #81 on: November 27, 2012, 10:54:36 AM »
Hai semua..sy newbies kt sini...at last dpt jugak masuk forum ni after being a silent reader.. 8) 8)

Offline ~Hunny~

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #82 on: November 27, 2012, 05:43:47 PM »
zara... nak tanyela.... lame tak utk proses dapatkan appointment buat hsg kat HUKM tu?

Lady-chy, Hunny baru je buat HSG test dekat HUKM last month. Mengikut pengalaman Hunny, 1st day period Hunny terus call HUKM untuk buat appoinment. Mula-mula dia cakap dah penuh sebab doktor akan buat masa hari ke 10 kita period. Mula-mula frust jugak. Tapi dia kira-kira balik, dia cakap ada kosong sebab HSG boleh buat antara hari ke 7-10 dari hari first kita period. Tapi kalau semua dah penuh, terpaksa la tunggu next period pula.

Offline zara sofea

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #83 on: November 30, 2012, 10:37:13 AM »
zara... nak tanyela.... lame tak utk proses dapatkan appointment buat hsg kat HUKM tu?

macam zara, zara terus telefon nom ni 03-91710141/03-914507777/03-91457776 dan mintak terus nk buat appoitment dgn pfof hashim..so nnti dorang akan bagi satu date kat kite hari kol tu jgk dpt date appoitment....mcm zara, 2 minggu  dr hari kol tu dorang set appoitment...so dtg je  mse appoitment x kita period  ke x sbb nk dgar dulu penerangan prof...macam zara dtg mse tu dh 3 hari period kot so terus dapat date utk buat hsg

*mase kol jgn tanye psl iui lagi cuma ckp nak buat appoitment ngan prof hashim....dh jmpe prof br terangkan

Offline rocatun

  • Topaz
  • *
  • Posts: 36
  • Suka? +0/-0
  • Sentiasa menanti dengan sabar....
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #84 on: November 30, 2012, 01:13:12 PM »
nak tanyalah kalau yang period tak regular bole ke buat HSG @ nak kena tunggu juga datang cik P?

Offline hanna anna

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
    • Merentasi Perjalanan Hidup
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #85 on: December 01, 2012, 11:40:07 AM »
Salam. saya dah buat HSG ni 26/11/2012 lepas.....tapi kena buat balik next cycle sebab masa buat HSG hari tu tiub yg nak digunakan tu x ada..so doktor guna yg besi...x boleh nak masuk n sakit.......huhuhu..kena lalu lagi HSG ni...x perlah..demi nakkan baby kan.....lepas buat tu ada bleeding dlm 2 hari tapi cuma tompok2 darah jer..bukan maca darah period banyak....pastu lepas tu ada ada gatal kt 'tut' tu...maybe saya alah kot dengan cecair yg digunakan.........saya buat kt hospital serdang....n sebab saya keje gomen so x perlu bayar apa2..free.......masa buat tu saya sorang jer pesakit..so saya tak perlu tunggu lama....huhuhuhu.........seda ng menunggu untuk buat HSG sekali lagi..doakan saya....:)

Offline emyaninafa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #86 on: December 02, 2012, 07:56:40 PM »
As salam...sy masih bru kt sini...
Sy dh buat hsg awal bulan nov hari tu...alhamdulillah, xrasa pa pe pun...sblm tu berdebar2...n yg penting buat kt gh FREE...  :)

Offline mairahambaNya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #87 on: December 04, 2012, 03:28:40 PM »
kaat hospital kerajaan ada ke hsg nih?

tapi kbnykn doktor kat sepital kjaan lelaki..

Offline hanna anna

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
    • Merentasi Perjalanan Hidup
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #88 on: December 05, 2012, 04:09:38 PM »
maira,

kt hospital kerajaan ada buat HSG ni..saya buat kt hospital serdang n doktornye pun perempuan :)

Offline nurimerah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #89 on: December 05, 2012, 08:47:24 PM »
Hai, salam semua, saya nak join jg la topic ni. Saya dah buat hsg kat gov hosp pd 7 nov  12. Hari ni baru jumpa doktor utk tahu keputusan. Alhamdulillah rahim ok. Pengalaman saya buat hsg ni.. Mmg sakit sikit la.. Terutama masa dia masukkan dye.. Rasa mcm panas sikit. Bg saya yg ada alergic kena mkn ubat apa ntah,  8 biji sekali mkn -12  jam   dan 2 jam sebelum buat hsg tu.  lepas buat tu rasa sengal jg la. Ada darah mcm spotting sikit. Tp sehari je. Perut pun ada rasa cramp. Tp Dua tiga hari ok dah. Saya kena buat hsg tu pd cycle day 14.  tak tahu kenapa hari ke 14. Kawan2 kat sini ramai yg buat day ke 10 kan. Saya ni pula period tak teratur. Masalah hormon (pcos). Rahim ok takde masalah. Selepas buat hsg tu saya belum period lg. Tp dua tiga hari ni rasa macam perut cramp la. Kalau ikut cycle day hari ni dah hari ke 42. Nak kata pregnant rasa mcm tak kot. Takde tanda2 pregnant pun selain perut rasa cramp dan banyak angin. Masih sabar menanti.. Usia dah 30++  :'(

Offline ~Hunny~

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #90 on: December 06, 2012, 10:06:04 AM »
Hai, salam semua, saya nak join jg la topic ni. Saya dah buat hsg kat gov hosp pd 7 nov  12. Hari ni baru jumpa doktor utk tahu keputusan. Alhamdulillah rahim ok. Pengalaman saya buat hsg ni.. Mmg sakit sikit la.. Terutama masa dia masukkan dye.. Rasa mcm panas sikit. Bg saya yg ada alergic kena mkn ubat apa ntah,  8 biji sekali mkn -12  jam   dan 2 jam sebelum buat hsg tu.  lepas buat tu rasa sengal jg la. Ada darah mcm spotting sikit. Tp sehari je. Perut pun ada rasa cramp. Tp Dua tiga hari ok dah. Saya kena buat hsg tu pd cycle day 14.  tak tahu kenapa hari ke 14. Kawan2 kat sini ramai yg buat day ke 10 kan. Saya ni pula period tak teratur. Masalah hormon (pcos). Rahim ok takde masalah. Selepas buat hsg tu saya belum period lg. Tp dua tiga hari ni rasa macam perut cramp la. Kalau ikut cycle day hari ni dah hari ke 42. Nak kata pregnant rasa mcm tak kot. Takde tanda2 pregnant pun selain perut rasa cramp dan banyak angin. Masih sabar menanti.. Usia dah 30++  :'(

Insyaallah.. mana tahu rezeki awak ke. Sebab Hunny pun buat HSG test jugak october haritu. Lepas buat tu Hunny tak period dah. Bila check upt, alhamdulillah Hunny pregnant. Tiub fallopio kiri Hunny blocked. Tapi yang kanan sempit. Ada orang cakap dye HSG tu bole bagi tiub terbuka kalau tersumbat sikit-sikit. Maybe sebab tu kot boleh lekat.

Jangan sedih-sedih.. Insyaallah ada rezeki kita masing-masing.  :)

Offline An

  • Topaz
  • *
  • Posts: 65
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #91 on: December 06, 2012, 10:12:53 AM »
Samalah dengan An.

Lepas HSG x period da. Terus pregnant. Alhamdulilah

Mula2 memang x jangka boleh pregnant sebab perut cramp mcm nak period ms time period sepatutnya datang. Tp cramp berhari2. bila buat UPT test, line ke2 naik samar2.

Memang banyak kes pregnant bulan yang sama dengan buat HSG test. agakya dye tu bagi tiub jadi clear.

Offline ~Hunny~

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #92 on: December 06, 2012, 10:34:16 AM »
Alhamdulillah... Rezeki buat HSG. Masa buat HSG tu dah rasa down sangat-sangat. Sebab doktor bagitahu dia tak boleh janji yang Hunny boleh pregnant secara natural. Kalau dalam masa 3 bulan tak pregnant juga, doktor nak buat iui atau ivf. Hunny dah putus asa tapi tetap berusaha dan berdoa. Akhirnya Allah dengar doa Hunny dan husband. Kami bersyukur...

So kawan-kawan yang nak buat HSG tu, Hunny doakan kalian juga akan dapat rezeki zuriat lepas buat HSG.  :)

Offline hanna anna

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
    • Merentasi Perjalanan Hidup
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #93 on: December 06, 2012, 04:41:35 PM »
Hunny,

bestnyer lepas buat hsg terus pregnant.........hopefully nasib saya pun macam hunny jugaklah........saya tgh tunggu next cycle untuk buat hsg..maybe dalam minggu depan.....huhuhu

Offline ~Hunny~

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #94 on: December 06, 2012, 05:50:54 PM »
Hunny,

bestnyer lepas buat hsg terus pregnant.........hopefully nasib saya pun macam hunny jugaklah........saya tgh tunggu next cycle untuk buat hsg..maybe dalam minggu depan.....huhuhu

Insyaallah... kalau dah rezeki kita, takkan ke mana. Yang penting usaha, doa, dan tawakal ok...  :)

Offline mrs.tim

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #95 on: December 06, 2012, 06:53:20 PM »
Insyaallah... kalau dah rezeki kita, takkan ke mana. Yang penting usaha, doa, dan tawakal ok...  :)

hunny nak buat hsg ni masa lepas period dah abis ke atau mcmna

Offline ~Hunny~

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #96 on: December 07, 2012, 09:43:31 AM »
Melalui pengalaman Hunny buat HSG dekat HUKM, dia bagitahu HSG boleh buat hari ke7 hingga hari ke10 dari tarikh first period keluar. Kiranya masa tu period kita dah kering. Doktor tak bagi buat selepas hari ke10 sebab takut ada sperma yang menjadi kalau kita bersama. Tapi Hunny tak tahu la pendapat doktor kat tempat lain macam mana pulak.

Offline hanna anna

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
    • Merentasi Perjalanan Hidup
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #97 on: December 14, 2012, 11:33:05 PM »
Saya buat di hospital serdang  hari ke -13 sebab hari ke-10 tak kena dgn jadual buat hsg (Isnin dan Rabu). So saya buat hari ke-13. Tapi saya dinasihatkan supaya tak bersama dengan suami sehingga tarikh hsg tu sbb takut mengandung masa buat hsg tuh........itu pengalaman saya lah....

Offline Izzah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #98 on: December 28, 2012, 10:46:27 PM »
maira,

kt hospital kerajaan ada buat HSG ni..saya buat kt hospital serdang n doktornye pun perempuan :)
salam.saya izzah..hanna kat hospital serdang doktor perempuan kalau radiologistnya perempuan jgk ke?saya hari ni first day period..harap sgt dpt buat hsg hari ke10 nanti.. :)

Offline howbzerk

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Hsg xray boleh bagi kesan ke?
« Reply #99 on: January 21, 2013, 10:42:41 AM »
Hi.. Saya newbie dkat sini.. baru nak buat HSG next period cycle. takot jugak lah dgr dari semua org.. takot sakit. Tapi nak tanye dgn An, u jumpa doctor mana eh? haritu saya jumpa dr delaila. tapi kalau sampai Rm400+ sakit jugak lah...

 

Powered by EzPortal