+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10765
Latest: IbuLily
New This Month: 129
New This Week: 26
New Today: 10
Stats
Total Posts: 443856
Total Topics: 7403
Most Online Today: 256
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 7
Guests: 144
Total: 151

Author Topic: Sakit di pangkal abdomen bawah - adakah tanda kehamilan atau sakit apa?  (Read 40338 times)

Chinta Hati

  • Guest
Salam warga RH yang dikasihi.

saya tak tahu samada tempat posting ni betul atau tidak. kalau tak betul minta tolong admin alihkan.

begini, sy sekarang tgh mengalami sakit pangkal abdomen sebelah bawah dibahagian kiri yang menyebabkan sy tak selesa dan kadang2 tangkap dipinggang terutamanya ketika mahu buang air besar. time tgh sy menaip ni pun dia main "cuit-cuit' sakit tu datang.  nak buang air kecil tak de rasa apa2 pun. tak sakit pun. sy tak tau kenapa.

adakah tanda2 kehamilan? sebab sy ada pernah terbaca tanda awal kehamilan sakit diabdomen bawah. tu yang saya tak pasti. jauh dalam sudut hati berdoa, mintak2 lah sakit ni betul tanda awal hamil. tapi agak sukar jugak nak tentukan sbb cycle period saya selalunya 20hb.

Kebetulan, bulan lepas saya berurut dan kata makcik tu rahim saya senget kekiri, dan dia urutlah betulkan. tak pasti pula kalau ni kesan dari urut hari tu.

Minta nasihat dan pandangan warga RH. saya agak risau.  :(

terima kasih



Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
maksud chinta sakit kat belakang montot tu ke?

Chinta Hati

  • Guest
eh bukan. haha. sorry tak expalin detail.

sakit bahagian abdomen depan, dan membawa ke bahagian pinggang depan.

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
OOOO..kat ari-ari ye..sory silap plak..

Offline attiesha

  • Delima
  • *
  • Posts: 733
  • Suka? +1/-0
suri x dpt lg ke jwpan sbb sakit montot yg suri alami tu?? atie pn sakit pinggang belakang ni masih x ilang2 lg.. nk solat pn ssh...


Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
suri x dpt lg ke jwpan sbb sakit montot yg suri alami tu?? atie pn sakit pinggang belakang ni masih x ilang2 lg.. nk solat pn ssh...

erm..belom dapat jawapanla.. :) sy sakit belakang montot kadang kat ari2..attiesha dah dapat jawapan ke? dah delay period ke?

Chinta Hati

  • Guest
OOOO..kat ari-ari ye..sory silap plak..

oh. iyer, ari2 mungkin word yang betul. tapi belah kiri, bukan tengah.

Offline attiesha

  • Delima
  • *
  • Posts: 733
  • Suka? +1/-0
erm..belom dapat jawapanla.. :) sy sakit belakang montot kadang kat ari2..attiesha dah dapat jawapan ke? dah delay period ke?

atie pn x dpt kepastian lg.. period lum delay lg.. slalunya sakit pinggang belakang ni waktu sehari sblum period mmg da rsa da.. pastu mlm td rsa cam nk muntah pn ada, tp maybe mkn terlampau kenyang sgt kot. yela cpt sgt rsa lpar skang ni.. benda len xnk mskn plak tu, asyik nk mkn nasi jer... waaa..bleh jd gemuk lau berterusan camni..

Chinta Hati

  • Guest
erm..belom dapat jawapanla.. :) sy sakit belakang montot kadang kat ari2..attiesha dah dapat jawapan ke? dah delay period ke?

ada try jumpa doctor tak? isk, takut jugak ni.

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
takut angin je kalau sakit bahagian bwh sebelah kri sbb menangkap ke pinggang..ataupun takut kena kencing kotor..byk andaian leh buat..baik g je jumpa doktr..

suriati:sakit montot atau tulang pinggul?dah delay period lum?ida mula2 tau nak lekat mmg sakit tulang pinggul..nak duduk sakit,nak mengiring sakit..kenala gerak pelan2 kalau nak ubah posisi..bila pikir logik rupanya sakit tu umpama perubahan utk besarkan tulang pinggul agaknya sbb nak menampung bby..

Offline attiesha

  • Delima
  • *
  • Posts: 733
  • Suka? +1/-0
ida sory nk tnya eh.. apa yg ida rsa sblum delay period? (cth sakit pinggang, x lalu mkn dll)

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
ida : tgah2 antara montot ngan pinggang..sy pon macam ida jugak, nak duduk xselesa ni..kadang rase cam kebas2 je..xtaula nape..baru je pas period 5 hari..tp sebelom ni pon pernah sakit..period sy nak kuar xnak kuar je..cam darah pekat..2 hari je fresh tu pon xbanyak maacam sebelom2 ni..ida dah pregnant ye..tahniah.. :)

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Salam Chinta..
Better awak jumpa doktor untuk pastikan kesahihannya..

Saya baru ni meniarap rasa ketul kat bhgn rahim..  Terus saya bgn.. Takut
Saya ingat nak check up dlm seminggu 2 lagi..  Takut menda lain ke
angin ker.. Tak tahu..  Now pakai slack rasa cam tak selesa..
Mohon pada Allah swt semoga tak ada apa2.  Before this, saya kena
bartholyn cysts..

 

Offline Anie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +1/-0
  • LoveHIM so Much..MyHubby..
chinta:
same la...selepas delay period jadi macamtu. pinggang lagi la teramat sakit. Saya kena camni sejak delay period.
Saya pun dah p klinik, doktor kata kalo kat situ ada kaitan dengan kencing kotor.
Tapi, nampaknya kencing saya ok je masa tu, Malas nak cakap banyak, saya mengiakan je kata doktor.

Sekarang, period saya delay lagi. ni hari ke22, dan sakit tu datang lagi.
Genap sebulan saya nak p check lagi.

Better awak p klinik, tengok doktor awak cakap apa pulak,
nanti sharing Ok..


Offline kirana

  • Nilam
  • *
  • Posts: 383
  • Suka? +0/-0
salam..kirana org baru kt sini..just nak kongsi..sekarang nie dah 5 ari hari sakit kt tengah pinggang especially time cangkung n bile bangun dr duduk..bwh pusat sikit rasa denyut2 on off..3 ari lepas gak pernah sakit pinggang belah kiri n rasa bisa sangat smpi terguling2..hubby pun panik..mlm td tgk borak2 dgn hubby mulut rasa masam n kuar air sikit dr mulut..selera mkn menjadi2 smpi hubby pelik n badan rasa panas je tp xdemam pun..bulan lepas masa sebelum cik p dtg dkt ari2 rasa mcm dihiris cm de benda kt dlm n sakit sgt..drh peod pun xheavy sgt dlm 4 hari..mcm rasa tande2 pregnant tp xmo mengharap sgt coz peod pun belum delay..jgkaan lg 10 hari..lg plak,kirana baru wat BBT hari ke 14 n graf pun sek turun jer..takkan pregnant pulak kan sebab setau kirana org yg dah preggy nie suhu die sentiasa naik jer..ntahlah..ade xsape2 alami cm kirana nie??


Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
chinta:
same la...selepas delay period jadi macamtu. pinggang lagi la teramat sakit. Saya kena camni sejak delay period.
Saya pun dah p klinik, doktor kata kalo kat situ ada kaitan dengan kencing kotor.
Tapi, nampaknya kencing saya ok je masa tu, Malas nak cakap banyak, saya mengiakan je kata doktor.

Sekarang, period saya delay lagi. ni hari ke22, dan sakit tu datang lagi.
Genap sebulan saya nak p check lagi.

Better awak p klinik, tengok doktor awak cakap apa pulak,
nanti sharing Ok..



Anie: Arni sebelom period delay dah ade rasa mcm mencucuk kat bahagian ari2 kdg2 kat belakang montot ni..pinggang sengal2 sehingga la dah delay 27 hari ni...dah makan duphaston 5 hari...nak tunggu cik p dtg la ni...dah 3 hari menunggu pas makan dphaston...still tak dtg...

Chinta Hati

  • Guest
terima kasih semua.

saya akan jumpa doctor dalam waktu terdekat ni. takut juga kene kencing kotor. nanti apa2 saya akan update di sini

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
erm..kalo kencing kotor sakit ape ye?pe doktor akan buat?

Offline Anie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +1/-0
  • LoveHIM so Much..MyHubby..
Suriati:
Ada topic baru tentang kencing kotor ni kt Rh kan..
tengokla...
http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,1966.msg133550/topicseen.html#new

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
Suriati:
Ada topic baru tentang kencing kotor ni kt Rh kan..
tengokla...
http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,1966.msg133550/topicseen.html#new



ok thanks ye anie.. ;)

Offline kirana

  • Nilam
  • *
  • Posts: 383
  • Suka? +0/-0
terima kasih semua.

saya akan jumpa doctor dalam waktu terdekat ni. takut juga kene kencing kotor. nanti apa2 saya akan update di sini


slm chinta..dulu kirana kerap kena kencing kotor smggu sebelum peod..rupe2nyer salah 1 tanda penyakit cyst..better g cek..dlu klu kirana kena kencing kotor mmg sakit giler melarat smpi smggu..tiap2 bulan jumpe Dr..klu jumpe Dr biasa die just akan kate gangguan hormon sbelum haid..tp jumpe gynea rupenyer de cyst

Offline Anie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 125
  • Suka? +1/-0
  • LoveHIM so Much..MyHubby..
kirana:
kencing kotor tanda CYST ye?
erm, saya pon ade CYST ni,..TApi, dok nek check semula lepas period..

Offline kirana

  • Nilam
  • *
  • Posts: 383
  • Suka? +0/-0
kirana:
kencing kotor tanda CYST ye?
erm, saya pon ade CYST ni,..TApi, dok nek check semula lepas period..

ye anie..kirana suke tgk bahan rujukan kt internet ttg pnyakit cyst nie..mmg kencing sakit @ kotor salah 1 tande die..cam kirana pas operate buang cyst tu, Alhamdulillah dah xde sakit kencing kotor tu sebelum peod tu..klu x dulu,mmg seksa rasanyer..sume keje mmg xdpt buat klu kena kencing kotor tu..

bile anie detect de cyst nie??besar x?belah mana?

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1093
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
sy pn kdg2 sakit ari2...xtaula..hamil ke?bidan ckp sy mengandung

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
lieza pegi mengurut ke?mase pegi tu dah delay period ke?

 

Powered by EzPortal