+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10928
Latest: eyda87
New This Month: 5
New This Week: 17
New Today: 4
Stats
Total Posts: 446096
Total Topics: 7458
Most Online Today: 160
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 10
Guests: 114
Total: 124

Author Topic: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?  (Read 5616 times)

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« on: July 17, 2011, 12:55:22 PM »
salam mommies..

Baru jap tadi kan,my MIL bagitau,kononnye...kawan dia cakap kalau bb dah tumbuh gigi dulu,maknanye bb akan lambat untuk meniarap,merangkak,bejalan dll..sumenye lambat.

My bb boy baru masuk 6bulan,memang tak meniarap lagi..baru nak angkat2 kaki,pegang2 kaki..dah tu asik di compare dengan bb lain..3bulan dah meniarap..7,8bulan dh bejalan..huhuhu.. :(

Memang 2batang gigi bawah macam nak tumbuh..baru nampak tapaknye,lom kua lagi pun..

Tapi..betul ke ada kaitan antara gigi tumbuh awal dengan perkembangan bb...? ??? Awal ke bb 6bulan gigi nak tumbuh?
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...


Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #1 on: July 17, 2011, 12:59:46 PM »
adus..tesalah kategori la pulak..ni kanak2..huhu..mod,tolong cut+paste ke kategori bayi ye... :)
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #2 on: July 17, 2011, 01:22:21 PM »
lain baby,lain pkembangannya.
aleesya dulu,masa umur 3bln gtu,paed ajar kitorang melatih baby meniarap.

pegang jari baby,slow2 tarik bdn die tuk meniarap.bagi rangsangan or idea tuk die blaja.

kalu nak kate,ada kena mgena dgn tumbuh awl gigi,tahla.orang tua2kan.

cm orang tua kate,budak cepat jalan lambat cakap.
tapi saya fikir secara logiknye,bdk cepat jalan ni,daya explorasi die tinggi.die nak jelajah semua tempat dari fokus kepada pertuturan.tu yg jadi lmbat ckp.

aleesya gitula.8-9bln da stat jalan.10 bulan da jalan2 sendiri kat toys r us.tapi,ckp lmbt.setahun 4 baru nak sebut btul2 mamapapa.da 2tahun,pelatnya pekat.hehe.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #3 on: July 17, 2011, 01:27:17 PM »
bila die da meniarap pulak,try letak mainan kesukaannya dpn die.slow2 tarik biar die blaja mgesot atau mrangkak.dari merangkak,letak kan brg tempat tggi sket,atau tilam bwh sofa.nanti die nk capai2,die akan blaja pulak manjat.

ada bb memang suka explore sendiri.tak payah ajar.tapi kalu kita nampak die ala2 manja dan malas,hehe,kita rangsangkan pkembgan nya.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #4 on: July 17, 2011, 01:48:05 PM »
ashlia..kadang2 fara ada gak try meniarapkan bb,tapi 5minit macam tu,dia nangis dah..letih @ malas ek..?huhu.. :( xsabas sangat nak tengok dia meniarap betol2 n sendiri..kalau nak nyusu kang,laju je dia tebalik sendiri,dh meniarap..tapi kalau kite soh wat,xnak pulak..hmm..

Kadang2 bile dah termeniarap,tangan sebelah dia tesepit bawah badan..bb kalau dah pandai meniarap,tangan dia nanti dia betulkan sendiri ke ek..?
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...


Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 580
  • Suka? +4/-0
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #5 on: July 17, 2011, 01:51:51 PM »
pada saya perkembangan setiap anak tu tak sama..macam anak saya, 4 bulan 3 minggu baru pandai meniarap..tp 5 bulan 2 minggu dah angkat tangan dan kaki nak merangkak. masuk jer 6 bulan dah pandai merangkak n duduk terus dengan sokongan tangan..genap 7 bln dah pandai meniti tapi ni dah dekat 11 bulan tak pandai gak jalan lagi..yang bestnya gigi dia baru tumbuh sebatang masa 8 bulan ;D..ni dah 10 bulan baru gigi sebelah dia nak naik walaupun dah nampak tapak dia since gigi sebatang dia dah ada..bayangkan lama sungguh gigi sebatang nak naik.. ;D

anak buah saya..umur 5 bulan dah ada 4 batang gigi..9 bulan dah pandai jalan..10 bulan lebih dah tegap nak berlari..cakap cepat juga.umur 1 thn dah pandai panggil atuk dia..'tok'..agaknya itu paling senang pada dia dr pangilan ibu ayah.. ;)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #6 on: July 17, 2011, 01:57:19 PM »
ashlia..kadang2 fara ada gak try meniarapkan bb,tapi 5minit macam tu,dia nangis dah..letih @ malas ek..?huhu.. :( xsabas sangat nak tengok dia meniarap betol2 n sendiri..kalau nak nyusu kang,laju je dia tebalik sendiri,dh meniarap..tapi kalau kite soh wat,xnak pulak..hmm..

Kadang2 bile dah termeniarap,tangan sebelah dia tesepit bawah badan..bb kalau dah pandai meniarap,tangan dia nanti dia betulkan sendiri ke ek..?

kalu gitu,fara bagi masa pada bb.jangan sampai memaksa.nanti bila die da sedia,die akan buat sendiri.yg penting,da bagi rangsangan.hehe.

aah,biasanya tgn akan tkepit.nti kalu da pandai,die tau la nak kuarkan tangan die.fara jgn la bg die tiarap lame2 kalu die nak nanges tu.hehe.nanti serik die nk blaja.jgn risau sgt.bila die da sedia btul,pandai je nti
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #7 on: July 17, 2011, 02:11:54 PM »
moon..cepat la pulak anak tumbuh gigi,duduk n bejalan ye..?xde pun kaitannye tumbuh gigi cepat ke x,ye..?hm.. :(

ashlia..bile fara bagi dia meniarap,dia nangis fara bia je..pujuk dia supaya meniarap..upenye tu macam paksa ek..? :p agak2 nak nangis,betulkan balik ek..?aduuh..agaknye dia rase t*t*kan kot bile fara meniarapkan dia tu.. ??? Ye ke..? :'(
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #8 on: July 17, 2011, 02:15:55 PM »
kadang2 orang tua ni bukan niat nak membandingkan,cume dorg musykil je nape lambat sgt cucu die ni.

dorg bkn ada internet nak baca2 pun.kita yg ber ilmiah ni jangan amik hati sgt k.dorang ckp ikut pandangan sekeliling je.

memang lain baby,lain pkembangannya.
kalu google,le try tgk panduan plg lambat baby dalam pkembangan tu bila.panduan je,tak smestinya kena bulat2 betul.

tapi,kalu tlalu jauh beza sgt contoh kalu da sthn lebih ke 2tahun,tatau langsung pkataan,tak faham ape kita ckp atau buat benda fokus satu je tak peduli keliling,tu memang bmasalah.kena jumpe pakar.

« Last Edit: July 17, 2011, 02:21:15 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #9 on: July 17, 2011, 02:18:53 PM »

ashlia..bile fara bagi dia meniarap,dia nangis fara bia je..pujuk dia supaya meniarap..upenye tu macam paksa ek..? :p agak2 nak nangis,betulkan balik ek..?aduuh..agaknye dia rase t*t*kan kot bile fara meniarapkan dia tu.. ??? Ye ke..? :'(

aah la kot.maksa sgt tu.saya dulu,ajar meniarap,aleesya nanges sy btulkn kedudukan asal.

nanti next time,latih lg sekali..sampai die selesa.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #10 on: July 17, 2011, 02:26:56 PM »
huhu..mama ni memakse ke upenye..?xtau pun..ni yang sedih ni.. :( xpe2..pasni fara pujuk dia meniarap,kalau nampak macam nak nangis tu,betulkan balik..hehe.. :p

pasal kena compare tu..memang xnak mik ati sangat..tapi kadang2 tekilan gak..huhu...
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 580
  • Suka? +4/-0
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #11 on: July 17, 2011, 03:43:02 PM »
Fara x sumer sama..mungkin anak-anak MIL dulu cepat ker anak diorang jalan, so dia ingat cucu dia sume cepatla..Cuba fara tanya MIL dulu anak-anak dia macam mana..tak boleh la nak compare anak orang ngan anak kita. Mungkin anak kita cepat dari segi lain.. ;)

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #12 on: July 17, 2011, 04:35:14 PM »
fara tanye MIL tentang pekembangan anak2 dia especially mr.suami..dia kate,anak2 sume dibedung sampai 6bulan!huhu..sian sangat dengar kan? :p rata2 1thn+ baru jalan... :)

Adik2 fara lak bejalan 1thn+ gak..cume yang angah je cepat sikit,8bulan..

Nampaknye fara xpelu risau la kan..yang penting sekarang ni,banyakkan mase besembang n becerita dengan bb untuk belatih becakap lak,kan! :D
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 580
  • Suka? +4/-0
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #13 on: July 17, 2011, 04:54:10 PM »
fara..betul-betul...

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #14 on: July 17, 2011, 05:05:14 PM »
 :D hehe..mungkin my bb cepat tang lain kot..kan?xpela..latihan tetap diberi..cepat@lambat,Allah yang menentukan...semoga anak mama n papa ni sentiasa bahagia n ceria... ^_^
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline nur fadhlina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 211
  • Suka? +0/-0
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #15 on: July 21, 2011, 11:07:11 AM »
ina pun ada masalah sama sekarang.bayi ina baru 3 bulan tapi dah tumbuh gigi.masa dia lahir lagi,gusi dia bengkak.skang gusi tu dah surut dan dah nampak giginya..qaseh lum boleh niarap lagi,leher pun masih lembik lagi,angkat kepala pun lum kuat lagi



Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #16 on: July 21, 2011, 11:10:54 AM »
bagi yana ni kebetulan je kot..perkembangan bayi ni berbeza2..ada yg cepat ada yg lambat..yg lambat 2 bknnya maknanya dia kurang kat mana2..sepupu yana setahun 6bulan baru boleh jalan..tp tgh dok study medic skrg ni ha...hehe

mcm ayesha alhamdulillah dia agak cepat gak la..meniarap pada usia 3bulan.merangkak 6bulan lebih n 10bulan dah jalan..skrg ni setahun 2 bulan mulut pot pet mcm bertih beras..hehe


Offline mamasara (maz09)

  • Delima
  • *
  • Posts: 667
  • Suka? +3/-0
  • salam mesra selalu dari kak maz....buat member rh
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #17 on: July 21, 2011, 11:41:06 AM »
sebenarnya perkembangan setiap anak tak sama...kan yana.
anak akak yg paling lambat jalan...sara laaa.
1 tahun 3 bulan baru boleh jalan.
dan memang giginya yg tumbuh dulu...
MIL akak siap tanya gigi atas ke gigi bawah??
akak tanya kenapa....dia kata kalau gigi atas....cakap tak jatuh( ckp nak tinggi melangit jer)
fuhh ia ke..tapi nasib baik gigi bawah sara yg tumbuh dulu... hehehe


   selamat datang ke blog mamasara....
   http://mazz72.blogspot.com

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #18 on: July 22, 2011, 01:38:19 PM »
kadang2 fara akan lebih terasa bile fara tengah wat sesuatu keje,irfan fara letak depan tv sebab sume org tengah layan tv mase tu.. :)

Bile irfan xdiendahkan seketika,mesti la dia bisingkan..bile dia bising,ada pulak yg cakap,biakan je..jangan d angkat..bia dia belajar meniarap..

Hm,mane maunye..kalau dah menangis mcmtu..dia baru je bangun dari tdo n bf..mestila dh letih asik baring je..huhu..kesian anak kecilku... . .
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline GEE1984

  • Topaz
  • *
  • Posts: 60
  • Suka? +0/-0
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #19 on: July 28, 2011, 05:00:52 PM »
farafaizal,baby saya 6m 3w dah tumbuh gigi sebatang...nampak putih2..dia memang lambat..meniarap baru je..masa umur 5m++...smpai sekarang belum boleh menjulur..pusing2 dah laju sekarang..ada gak lah org cakap kalau tumbuh gigi dulu berjalan nya lambat....tak tau samada kebetulan kita ni atau memang system macam ni heheheh.....yang saya pastikan anak saya takde sakit2 sudah lah...normallah kalau dia takde sakit dalam 1thn++ kena dah boleh berjalan kalau tak boleh gak memang risau lah...biar lah apa org nak cakap anak saya ni lambat lah apa lah saya tak kisah...

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1305
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #20 on: July 29, 2011, 01:30:29 PM »
anak saya dah 9 bulan.. baru tumbuh gigi bawah 2 batang..
tapi setakat ni baru pandai berdiri atas kaki sendiri je la.. merangkak sangat laju...
ada dengar juga orang kata, lambat la anak belajar berjalan..sebab dah tumbuh gigi.. hehehe..

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #21 on: August 29, 2011, 01:05:40 PM »
hmm..yg fara musykilkan tu,bile d umah mil,xnak langsung tnjuk skil nerap..bile balik umah mak,soknye dah nerap2!balik umah mil balik,xnak nerap2 dah..nape gitu ek?kat umah mil sume xpecaya bb dah nerap..sedih tol..mmg dia xnak tunjuk skil langsung la.. :( why..?ni dah 7bln 3wk,mmg xsuke betul nerap..cane la nak belaja merangkak n jalan..sume cakap badan dah keras,kalau dirikan nak bekawat dah..hm..nak jalan terus ke ni??
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #22 on: September 03, 2011, 11:47:32 PM »
anak zie masuk 3bln dah meniarap, masuk 5 bln dah tumbuh gg 2 btg, masuk 6-7 bln belajo berdiri & memanjat, masuk 8bln merangkak, masuk11bln dah terror bab2 memanjat & turun, masuk 1 thn tak blh jln gak tension dibuat oleh nya

sblm nie zie dengar org cakap kalau gg kuar dulu lambat jln boleh caya ker, pasal family belah zie paling cepat kuar gg 5 bln & sblm 1 thn dah berjalan



Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #23 on: September 23, 2011, 09:49:21 PM »
halamak..yer ke?heheh..
anak saya aqil,dah 3bulan 3minggu..takmo meniarap..
tanda2 nak meniarap pon takde..aduss.. :P
tapi..gusi dia dah mula putih2..
dah bengkak sikit,dan asik nak gigit benda..
i assume nak tumbuh gigi lah tu..

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Gigi tumbuh dulu,maknenye..?
« Reply #24 on: October 01, 2011, 02:06:28 AM »
hm...mungkin kebetulan je kot kan...skrg irfan nak masuk 9bln on 10/10/2011 ni..baru la nak guling2..tapi merangkak stil lom lagi..xpela..xlame lagi la tu...amiin...
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

 

Powered by EzPortal