+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10620
Latest: Mardiana
New This Month: 89
New This Week: 12
New Today: 4
Stats
Total Posts: 441546
Total Topics: 7323
Most Online Today: 264
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 10
Guests: 164
Total: 174

Author Topic: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??  (Read 97202 times)

lydianajihah

  • Guest
Re: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??
« Reply #75 on: September 14, 2011, 10:56:44 AM »
analis,
kadang2 bagi sebahagian wanita, lewat 4 hari period itu masih terlalu awal.
apa kata tunggu lagi sehingga seminggu, kemudian tunggu lagi hingga 2 mingglu lewat.


Offline analis

  • Nilam
  • *
  • Posts: 403
  • Suka? +0/-0
Re: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??
« Reply #76 on: September 14, 2011, 11:37:18 AM »
analis,
kadang2 bagi sebahagian wanita, lewat 4 hari period itu masih terlalu awal.
apa kata tunggu lagi sehingga seminggu, kemudian tunggu lagi hingga 2 mingglu lewat.
Entah la. Saya rasa memang tak pregnant pun. Sebab setakat ni semua UPT saya buat semua negatif. Tak kira la saya lewat berapa hari pun. Saya menunggu period ni sebab saya nak proceed dengan IUI. Sebab tu ternanti2 bila la nak period.

Offline mokidz

  • Delima
  • *
  • Posts: 831
  • Suka? +0/-0
Re: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??
« Reply #77 on: September 14, 2011, 03:20:52 PM »
slam...upt brand ape ye yang boleh detect pregnant sebelum due period??

lydianajihah

  • Guest
Re: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??
« Reply #78 on: September 14, 2011, 03:30:26 PM »
analis,
memang kitaran period tak stabil ke ni?

mokidz,
keberkesanan alat upt bergantung kepada hormon hcg dalam badan kita sebenarnya.
jika kuat hormon hcg maka mudahlah alat upt kesan.
kalau sebaliknya, kadang2 kena tunggu lewat period baru dapat kesan.

Offline fasya87

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??
« Reply #79 on: September 14, 2011, 03:35:48 PM »
salam, mcm fasya 12/9 cek upt naik 2 line tp 1 tu samar2 xterang..esoknya pon mcmtu..tp bila cek pagi ni dia jd -ve..due period esok 15/9..tp xde rasa sakit senggugut mcm biasa period..darah plak dr 12/9 tu brownish je..tp pagi ni kuar skit2  fresh blood..selalu kalo period 1day dah melimpah ruah..cane eh? fasya ni pegnen ke x?
~ Fasya ~


lydianajihah

  • Guest
Re: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??
« Reply #80 on: September 14, 2011, 03:46:51 PM »
fasya,
jom bincang kat thread "adakah saya hamil?
cuba taip di enjin carian dulu.
mungkin di situ ada pengalaman kawan2 yang sama.

kalau bincang di thread ini mungkin boleh menyukarkan forumers lain untuk mencari maklumat mengenai upt ya.
terima kasih :)

Offline analis

  • Nilam
  • *
  • Posts: 403
  • Suka? +0/-0
Re: UPT test brand apa yang paling elok untuk mengesan kehamilan peringkat awal??
« Reply #81 on: September 15, 2011, 09:09:23 AM »
analis,
memang kitaran period tak stabil ke ni?
Dulu kitaran memang tak stabil. Tp last 2 months tetap 29 hari. Mungkin sebab saya ambil ubat doktor kot. Kali ni jadi balik. Tu yang tension tu...

Offline eross

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
salam upt brand apa yang paling elok ya..eross dah delay 20hari period..mlm tadi wt upt keluar 1line terang 1line lagi samar2..macam pink2 sikit..xsure la preggy ke tidak. pagi ni gagahkan diri wt upt skali lagi resultnya sama jugak cuma 1lije yang samar tu dah terang sikit..harap2preggy dalam masa yang sama berdoa biarlah betul2 preggy..hhhehe..ada tak kawan2 yg mengalami macam eross ni...





Offline nemo

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 149
  • Suka? +0/-0
wassalam eross..try la gune dip n tell..nemo gune brand tuh..:) insyaALLAH ade rezeki eross..

Offline eross

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
wassalam eross..try la gune dip n tell..nemo gune brand tuh..:) insyaALLAH ade rezeki eross..

nemo: kt mana ada jual brand tu ya..harap2 betul2 la preggy..heheheh





Offline murninurani

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +0/-0
eross boleh try Clear Blue..
agak mahal la...dalam RM 29.90 kalau tak silap..
brand ni lebih sensitif..
nemo: kt mana ada jual brand tu ya..harap2 betul2 la preggy..heheheh

Offline bbfarah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +0/-0
btol, saye pun gune clear blue  nak dapatkn kepastian yg btol2 boleh buat saye yakin yg saye mngandung... tp, mmg lbih mahal ckit la...





Offline nemo

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 149
  • Suka? +0/-0
eross bleh try carik kat watson or guardian..kt situ pun ade...:D

Offline Diyana1987

  • Nilam
  • *
  • Posts: 291
  • Suka? +1/-0
  • DIA yg menentukan segalanye...
hai u all semua...
semalam ana bli pregnency test jenama clear blue digital..
periot sepatutnya 12/12..
try cube wat pagi tadi,
result -ve....naik NOT PREGNENT
huhuhuhu....

lydianajihah

  • Guest
hai u all semua...
semalam ana bli pregnency test jenama clear blue digital..
periot sepatutnya 12/12..
try cube wat pagi tadi,
result -ve....naik NOT PREGNENT
huhuhuhu....

awai sungguh dek...
hari ni baru 8 haribulan..
cuba cek lagi kalau dah lewat

mimiwiwi

  • Guest

sy selalu beli yg paling murah sekali...x sampai rm10 pon..
mcm xde jenama je... ;D
klu positif, mmg akan confirmkan kat klinik...
malas nak beli mahal2..rase membazir je...
baik gi klinik ...lagi puashati...
x pyh nak keluarkan duit pon..hehe

lydianajihah

  • Guest
sy selalu beli yg paling murah sekali...x sampai rm10 pon..
mcm xde jenama je... ;D
klu positif, mmg akan confirmkan kat klinik...
malas nak beli mahal2..rase membazir je...
baik gi klinik ...lagi puashati...
x pyh nak keluarkan duit pon..hehe

hahaha.. lebih kurang sama je.
tapi selalu najihah beli dua. lain2 brand.
kalau kuar 2 line, terus pi poliklinik.
jumpa MA, cakap period dah lewat sehari/dua.. selalu dia orang teruih bagi borang dan pergi lab lah lepas tu.
keluar result positive, MA akan nasihatkan pi register kat klinik ibu ataih nun.

Offline Diyana1987

  • Nilam
  • *
  • Posts: 291
  • Suka? +1/-0
  • DIA yg menentukan segalanye...
awai sungguh dek...
hari ni baru 8 haribulan..
cuba cek lagi kalau dah lewat

hehehe awal sgt ek...
so masih ade harapan lagi la ni ye...yahooooo
excited lebih lo...
trase membazir je plak

Offline bbfarah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +0/-0
sy selalu beli yg paling murah sekali...x sampai rm10 pon..
mcm xde jenama je... ;D
klu positif, mmg akan confirmkan kat klinik...
malas nak beli mahal2..rase membazir je...
baik gi klinik ...lagi puashati...
x pyh nak keluarkan duit pon..hehe

mimi kalu memang naik 2 line, beli yang murah ok je... cume, kadang2 kan ade kawan2 kite kes line samar2 lpas tu masih lagi -ve walaupun dah delay period yang lame, nak try yang pasti beli yang mahal sikit tu ok la sebabnye macam farah hari tu beli yang murah tapi, line samar2... lpas tu cek doc, negatif pulak tu, siap kena perli lagi... last2 beli yg mahal, die ckp PREGNANT.. pegi doc tu balik, cek +ve pulak, saye perli doc tu balik... hihihihi...





lydianajihah

  • Guest
ana,
selagi belum due period ada harapan lagi dek eh..
apalagi kalau lewat period.
tunggu eh.. beberapa hari lagi nih..

bbfarah,
sebab tu eden lebih suka pi klinik teruih.
minta bukan takat ujian air kencing tapi sekali dengan ujian darah.
result ujian darah lagi tepat dari air kencing.
bukan jumpa doktor pun.
jumpa MA je.
kalau klinik kerajaan lah.
dia orang memang akan layan je.

mimiwiwi

  • Guest
mimi kalu memang naik 2 line, beli yang murah ok je... cume, kadang2 kan ade kawan2 kite kes line samar2 lpas tu masih lagi -ve walaupun dah delay period yang lame, nak try yang pasti beli yang mahal sikit tu ok la sebabnye macam farah hari tu beli yang murah tapi, line samar2... lpas tu cek doc, negatif pulak tu, siap kena perli lagi... last2 beli yg mahal, die ckp PREGNANT.. pegi doc tu balik, cek +ve pulak, saye perli doc tu balik... hihihihi...


ooo camtu plk...
selalunye mmg sy x mengharap nak positif..hehe...
lagipon....opis cover utk rawatan pakar ...free je la..
tu yg main pegi je...
pandai2 nak mengayat...x de la direct ckp kita ngandung ke ape..hehe..
tgk jgk brand2 yg mahal tu...
tp, x beli jgk...last2 yg termurah jgk

mimiwiwi

  • Guest
mungkin cam mimi ni senang nak mngandung kan, x de masalah la kan... tapi, ade yang dah lame try to conceive memang mengharap, dan harapan mereka nak +ve... so, upt memang main peranan penting jugak la...  

betul tu...
sy paham perasaan org yg mmg mengharap utk +...
mcm adik sy...bile lewat sikit period...
dia harap ngandung...trus check sendiri..
sampai fobia...tiap kali klu lewat period...

bg sy yg senang sgt nak ngandung...
mmg fobia klu terlewat period...
mmg x excited nak beli upt test brand yg mahal2...
beli upt yg murah pon...sbb rase x selesa...atau sbb cuak klu mengandung...
2 kali sy beli upt test yg murah tu...
mmg semua jawapannye +....

lydianajihah

  • Guest
pendapat peribadi najihah...
seeloknya, kalau lewat period lama contoh 15-20 hari mencapai sehingga berpuluh hari, elok rujuk ke klinik.
apatah lagi bila buat upt, jadi negatif atau samar2.
kengkadang ada penyebab lain yang kita tak tahu.
mungkin kerana fibroid, mungkin kerana mengandung luar rahim, atau kerana chemical pregnancy.

jadi, adik2.. kalau lewat sangat jangan tunggu ya..
tak perlu beli alat upt bagai2. pi cek klinik terus.

Offline bbfarah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +0/-0
betul tu...
sy paham perasaan org yg mmg mengharap utk +...
mcm adik sy...bile lewat sikit period...
dia harap ngandung...trus check sendiri..
sampai fobia...tiap kali klu lewat period...

bg sy yg senang sgt nak ngandung...
mmg fobia klu terlewat period...
mmg x excited nak beli upt test brand yg mahal2...
beli upt yg murah pon...sbb rase x selesa...atau sbb cuak klu mengandung...
2 kali sy beli upt test yg murah tu...
mmg semua jawapannye +....

tu la cm sy ni try utk 2nd bb dh lame jgak le... asik2 beli upt negatif je.. awal blan 11 ri tu wt upt samar2, tu yg xcited tlebih ckit... beli yg mahal plak pastu nk cnfirmkn.... hihihi...





Offline Diyana1987

  • Nilam
  • *
  • Posts: 291
  • Suka? +1/-0
  • DIA yg menentukan segalanye...
ana penah kene kehamilan luar rahim..
time 2 xtau pon mengandung... 8)
xde pape tanda pon....



 

Powered by EzPortal