+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 1
New This Week: 38
New Today: 1
Stats
Total Posts: 448337
Total Topics: 7525
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 2
Guests: 151
Total: 153

Author Topic: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia  (Read 5628 times)

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« on: July 22, 2011, 11:10:50 PM »
Mukadimah

Peranan guru GSTT mungkin dianggap remeh. Cukup hanya sebagai pelengkap di sekolah. Itu adalah pandangan segelintir masyarakat. Mungkin juga ada yang tidak menyedari kewujudan guru GSTT. Walhal sumbangan dan perkhidmatan guru GSTT amat penting dalam kelangsungan pendidikan di Malaysia. Malangnya sampai bilakah nasib guru GSTT akan tidak diendahkan. Apakah tiada ertinya pengorbanan selama ini? Untuk itu, guru GSTT perlu bersama-sama memperjuangkan hak sebagai jaminan kehidupan yang lebih bermakna.

Maklumat Korporat


Pengenalan:
Persatuan GSTT Malaysia (PGM) adalah sebuah persatuan yang bertanggungjawab untuk melindungi dan menjaga kepentingan ahlinya yang terdiri daripada guru sandaran tidak terlatih (GSTT) dari seluruh Malaysia. Persatuan ini ditubuhkan secara rasmi pada 8 Mei 2011 dan telah mendapat kelulusan rasmi Jabatan Pertubuhan Malaysia (ROS), Kementerian Dalam Negeri.



Visi:
Menjaga kepentingan dan kebajikan GSTT seluruh Malaysia



Misi:

Memastikan semua ahli mendapat pembelaan sewajarnya


Objektif:

>Memastikan ahli yang diberhentikan kontrak dilantik semula dan diserap ke jawatan tetap
>Menuntut pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) bersikap adil dan telus dalam menangani isu GSTT seperti yang telah dijanjikan oleh Menteri Pelajaran Malaysia
>Mengadakan hubungan dan kerjasama dengan pertubuhan lain demi kebaikan dan kepentingan ahli
>Memberi sumbangan dan perkhidmatan secara berterusan dalam bidang pendidikan berlandaskan Dasar Pendidikan Kebangsaan.


sumber : http://persatuangsttmalaysia.blogspot.com/p/maklumat-korporat.html


Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #1 on: July 23, 2011, 02:23:16 PM »
Farhah GSTT kat negeri mana??
saya kat perak.khamis baru ni ada pengambilan.nama saya tak tersenarai...
kali ni,bukan PPD yang pilih,JPN sendiri yang pilih
saya anggap xde rezekila..
ada hikmahnya tu...
klalau saya dapat,sempat ke saya nak siapkan tempahan biskut raya yang dh saya ambik tu??huhu

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #2 on: July 23, 2011, 06:45:42 PM »
Saya pun GSTT Perak jugak, skrg jadi guru ganti...
Pasal GSTT yang baru-baru ni memang Jpn yang pilih,tapi dengar camai yang menolak.. Jadi KEMUNGKINAN ada pengambilan baru... Apa pun just tunggu ke lah...

Pasal biskut tu insyaAllah sempat kot siap,cuma bz lebih la jawabnya...
Ibualya tinggal di perak kawasan mana?

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #3 on: July 23, 2011, 07:41:50 PM »
owh..guru ganti..sy tak mintak.sbb guru ganti 3 bulan je kan...
sy kat taiping.Farhah kat mana??

Offline JUMI

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #4 on: July 24, 2011, 12:40:10 AM »
salam..

nak tanya lau GSST yg bru berkhidmat 1 thun je (2010) x dapat tawaran semula ke?


Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #5 on: July 24, 2011, 02:13:39 AM »
salam..

nak tanya lau GSST yg bru berkhidmat 1 thun je (2010) x dapat tawaran semula ke?

cuba refer pada blog persatuan,saya nak bagitau jawapannya pun tak berani sebab tak arif sangat... Saya pun baru tau pasal semua ni melalui kawan saya yang kebetulan ahli awal persatuan.. So, apa kata Jumi rujuk kat blog persatuan dan cuba tanya di situ...

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #6 on: August 05, 2011, 08:38:34 AM »
Nupa gstt 2011, untuk CFS baru2 ni nama nupa tak tersenarai... mungkin sebab nupa berkhidmat sebagai gstt selama setahun & 3 bulan sebagai guru ganti. kpm cuma amik kira tempoh kita jadi gstt saja. Harap kpli-gstt tu termasuk lah gstt yang pernah berkhidmat selama setahun atau setahun lebih. lepas di tamat kan kontrak memang susah nak cari kerja lain..... :)

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #7 on: August 05, 2011, 01:13:55 PM »
Nupa gstt 2011, untuk CFS baru2 ni nama nupa tak tersenarai... mungkin sebab nupa berkhidmat sebagai gstt selama setahun & 3 bulan sebagai guru ganti. kpm cuma amik kira tempoh kita jadi gstt saja. Harap kpli-gstt tu termasuk lah gstt yang pernah berkhidmat selama setahun atau setahun lebih. lepas di tamat kan kontrak memang susah nak cari kerja lain..... :)

kita senasib..nama saya pun tak tersenarai...kwn saya yg ada pengalaman 2 tahun tak dipanggil.mungkin disebabkan had umur..umur dia dah 35 tahun....
kita doalah ye supaya gstt macam kita yg ada pengalaman setahun lebih pun turut dipanggil...saya setahun setengah...

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #8 on: August 06, 2011, 11:48:06 PM »
minggu baru ni, ada sorang gstt masuk sekolah saya.
dengarnya, ramai juga gstt yang lama di sekolah tu dulu dapat di sekolah2 lain... baguslah...
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #9 on: August 07, 2011, 01:06:16 AM »
kita senasib..nama saya pun tak tersenarai...kwn saya yg ada pengalaman 2 tahun tak dipanggil.mungkin disebabkan had umur..umur dia dah 35 tahun....
kita doalah ye supaya gstt macam kita yg ada pengalaman setahun lebih pun turut dipanggil...saya setahun setengah...

Saya pun ada pengalaman selama 2tahun juga, tapi pada asalnya nama saya tak ada dalam senarai pemohon untuk kpli-gstt... So pada hati senarai nama tu keluar, saya terus pergi PPD,bawa sekali surat bukti saya ada pengalaman 2 tahun.. Rupa-rupanya nama saya tak ada sebab PPD kinta hanya ada rekod saya setahun sahaja(2009),sebab tahun 2008 saya mengajar di buttetworth,so dirang takde rekod 2008 tu..Alhamdulillah, pegawai berkenaan telah memasukkan nama saya dalam sistem e-didik tu untuk apply kpli-gstt.. So far Alhamdulillah la,cuma untuk cfs saya tak dapat panggilan lagi,bila saya rujuk pada pihak jpn, saya diberitahu nama saya tiada sebab saya tidak berkhidmat pada tahun 2010. Erm,tak tahu lah macam mana, rasa unfair pulak bila ada syarat camni..kena pulak saya mengandung masa tahun2010, nak mengajar macam mana.. Apa pun harap sangat adalah tezeki buat semua gstt tak kira lah berapa tahun pengalaman sekali pun,yang penting berkelayakan dan memang minat bersungguh-sungguh nak jafi pendidik..

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #10 on: August 07, 2011, 01:09:47 AM »
minggu baru ni, ada sorang gstt masuk sekolah saya.
dengarnya, ramai juga gstt yang lama di sekolah tu dulu dapat di sekolah2 lain... baguslah...

Syok nya diorang dah dapat mengajar,tapi tu lah rezeki masing-masing...harap saya pun dapat jugak nanti,dapat tetap lagi bagus.. Nak cari ketja lain,tapi agak sukar diterima sebab pengalaman yang ada hanyalah mengajar...

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #11 on: August 07, 2011, 10:22:11 AM »
Saya pun ada pengalaman selama 2tahun juga, tapi pada asalnya nama saya tak ada dalam senarai pemohon untuk kpli-gstt... So pada hati senarai nama tu keluar, saya terus pergi PPD,bawa sekali surat bukti saya ada pengalaman 2 tahun.. Rupa-rupanya nama saya tak ada sebab PPD kinta hanya ada rekod saya setahun sahaja(2009),sebab tahun 2008 saya mengajar di buttetworth,so dirang takde rekod 2008 tu..Alhamdulillah, pegawai berkenaan telah memasukkan nama saya dalam sistem e-didik tu untuk apply kpli-gstt.. So far Alhamdulillah la,cuma untuk cfs saya tak dapat panggilan lagi,bila saya rujuk pada pihak jpn, saya diberitahu nama saya tiada sebab saya tidak berkhidmat pada tahun 2010. Erm,tak tahu lah macam mana, rasa unfair pulak bila ada syarat camni..kena pulak saya mengandung masa tahun2010, nak mengajar macam mana.. Apa pun harap sangat adalah tezeki buat semua gstt tak kira lah berapa tahun pengalaman sekali pun,yang penting berkelayakan dan memang minat bersungguh-sungguh nak jafi pendidik..

ye,samalah dengan saya..saya mula mengajar tahun 2008.setahun..2009 tak apply sebab nak bersalin bulan 3...tapi lepas pantang,memang duk apply tapi xadapat..tahun lepas dipanggil untuk pendidikan khas..tapi hanya 3 bulan je...
sangat berharap semua GSTT dipanggil macam Farhah cakap tu...pengalaman kerja juga hanyalah mengajar...kerja lain juga tak minat.masa apply U dulu lps matrik,pilihan pertama hingga ke 5 memang pendidikan.tapi tak dapat...redha je la,buat jugak degree dengan harapan nanti boleh apply kpli..rupanya bukan semudah yang disangka nak dapat KPLI...dah banyak kali mencuba...

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #12 on: August 07, 2011, 11:24:27 AM »
ye,samalah dengan saya..saya mula mengajar tahun 2008.setahun..2009 tak apply sebab nak bersalin bulan 3...tapi lepas pantang,memang duk apply tapi xadapat..tahun lepas dipanggil untuk pendidikan khas..tapi hanya 3 bulan je...
sangat berharap semua GSTT dipanggil macam Farhah cakap tu...pengalaman kerja juga hanyalah mengajar...kerja lain juga tak minat.masa apply U dulu lps matrik,pilihan pertama hingga ke 5 memang pendidikan.tapi tak dapat...redha je la,buat jugak degree dengan harapan nanti boleh apply kpli..rupanya bukan semudah yang disangka nak dapat KPLI...dah banyak kali mencuba...

Sama la macam saya,dah banyak kali apply kpli,rasanya dah 44@5kali,masuk yang baru-baru ni 5@6 kali la kiranya.. Tapi tu la,tiap kali jadi gstt nesti ada je orang tanya tak apply kpli ke? Padahal tak pernah miss pun apply sejak abis belajar tahun 2007... Dulu sebelum belajar katvkolej ambil dip,2 kali apply maktab,tapi tak dapat-dapat jugak.. Bila nak masuk U pulak apply deg edu,pun tak dapat jugak... Tahun 2008 pernah interview untuk kdc skjt dan skjc bagi subjek bm,pend.islam.. Bila tanya yang interview tu dia kata dah letak nama untuk sjkc,tapi sampai sudah takde pun panggil.. (boleh tanya kat peng inemuduga tu sebab balik dari temuduga cerita kat kakak saya pasal temuduga dan nama orang yang menemuduga saya,rupa-rupanya kakak kenal,so kakak terus call penemuduga tu,bila dengar nama saya dia ingat sebab nama saya lain sikit,dan dia kata memang saya dapat,dah letak nama untuk ke sjkc,tapi tak tau lah kan,sebab walau pun dia yang interview,tapi bila nama tu smpai ka ppd dan jpn,tak tahu lah apa cerita dengan nama tu...

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #13 on: August 07, 2011, 11:41:24 AM »
Sama la macam saya,dah banyak kali apply kpli,rasanya dah 44@5kali,masuk yang baru-baru ni 5@6 kali la kiranya.. Tapi tu la,tiap kali jadi gstt nesti ada je orang tanya tak apply kpli ke? Padahal tak pernah miss pun apply sejak abis belajar tahun 2007... Dulu sebelum belajar katvkolej ambil dip,2 kali apply maktab,tapi tak dapat-dapat jugak.. Bila nak masuk U pulak apply deg edu,pun tak dapat jugak... Tahun 2008 pernah interview untuk kdc skjt dan skjc bagi subjek bm,pend.islam.. Bila tanya yang interview tu dia kata dah letak nama untuk sjkc,tapi sampai sudah takde pun panggil.. (boleh tanya kat peng inemuduga tu sebab balik dari temuduga cerita kat kakak saya pasal temuduga dan nama orang yang menemuduga saya,rupa-rupanya kakak kenal,so kakak terus call penemuduga tu,bila dengar nama saya dia ingat sebab nama saya lain sikit,dan dia kata memang saya dapat,dah letak nama untuk ke sjkc,tapi tak tau lah kan,sebab walau pun dia yang interview,tapi bila nama tu smpai ka ppd dan jpn,tak tahu lah apa cerita dengan nama tu...

xpelah,mudah-mudahan ada rezeki kita...yang penting,kita dah berusaha...

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #14 on: August 08, 2011, 10:30:32 AM »
http://www.didik.my/gstt/EDIT/index.cfm

calon2 gstt-kpli sekalian jom la update maklumat dekat link ni sebelum 10 OGOS 2011...

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #15 on: August 08, 2011, 01:29:54 PM »
http://www.didik.my/gstt/EDIT/index.cfm

calon2 gstt-kpli sekalian jom la update maklumat dekat link ni sebelum 10 OGOS 2011...


yg ni untuk yang dah didaftarkan je kan..saya dah cek dulu,nama tak didaftarkan..agaknya yang 2 tahun ke atas je didaftarkan

Offline kiah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1618
  • Suka? +3/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #16 on: August 08, 2011, 01:43:13 PM »
wow..ada group tuk GSTT..kiah bekas GSTT tuk politeknik..selepas politeknik ubah skim gaji,alhamdulilah trus serap masuk dalam sistem tanpa perlu ada pendidikan
 

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #17 on: August 08, 2011, 01:45:53 PM »
yg ni untuk yang dah didaftarkan je kan..saya dah cek dulu,nama tak didaftarkan..agaknya yang 2 tahun ke atas je didaftarkan
setahu nupa nama2 yang da ada ni di daftarkan oleh JPN  negeri masing2.. xdelah tak semestinya 2 tahun di daftarkan.. nupa setahun je gstt.. gstt yang nama tak ada dalam sistem tu kena pergi JPN. pegawai JPN dah pun masukkan nama gstt yang tercicir ni. boleh lah selalu update info gstt ni dekat facebook..

http://www.facebook.com/home.php#!/groups/210174229002584/

http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Kelab-GSTTGuru-Sandaran-Tidak-Terlatih/109963179089069

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #18 on: August 08, 2011, 01:48:51 PM »
setahu nupa nama2 yang da ada ni di daftarkan oleh JPN  negeri masing2.. xdelah tak semestinya 2 tahun di daftarkan.. nupa setahun je gstt.. gstt yang nama tak ada dalam sistem tu kena pergi JPN. pegawai JPN dah pun masukkan nama gstt yang tercicir ni. boleh lah selalu update info gstt ni dekat facebook..

http://www.facebook.com/home.php#!/groups/210174229002584/

http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Kelab-GSTTGuru-Sandaran-Tidak-Terlatih/109963179089069


owh..thanks 4 the info ye..nanti saya nak call JPN


Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #20 on: August 08, 2011, 03:25:27 PM »
bila klink link yang awak bagi tu...pegi kat home facebook.saya...
boleh search 13000 GSTT dan kelab GSTT...


Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #22 on: August 09, 2011, 03:31:45 PM »
dah call PPD n pegawai berkenaan daftarkan nama saya
1 kelegaan dah dari tak disenarai langsung..huhu
alau ada rezeki sambung kontrak,adalah.kalau xde,mungkin ada hikmah di sebaliknya dan akan berusaha lagi nanti
bukan boleh pikir sangat benda ni,apa pun tak jadi,asyik fikir je...
mulalah nanti husband pun tak ketahuan..hehe

Offline lilMom

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #23 on: August 16, 2011, 09:00:39 AM »
nk tanye...kalo da isi maklumat kt website didik.my/gstt tu confirm ke dpt g kursus...

Offline lilMom

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Persatuan GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih) Malaysia
« Reply #24 on: August 16, 2011, 09:06:41 AM »
cnfirm ke dpt g kursus kalo da isi maklumat kt link ni

 

Powered by EzPortal