+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10739
Latest: jamesbora
New This Month: 103
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 443620
Total Topics: 7391
Most Online Today: 166
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 64
Total: 70

Author Topic: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3  (Read 10516 times)

Offline ida_88

  • Nilam
  • *
  • Posts: 363
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« on: July 27, 2011, 12:56:20 PM »
salam mummy2 sekalian...

ida ade masalah sakit perut la semasa hamil nie...
sakit tu kat bahagian atas perut macam luka je rase... tapi tak de luka... macam pedih tertarik pon ade... adakah sbb perut ida mengembang ke???

sakit die betul area bawah miss B ida... bahagian bawah tu la... tu ida rase tak selesa...


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5524
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #1 on: July 27, 2011, 04:27:45 PM »
ida, sakit nya kat kulit ke dalam?

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #2 on: July 27, 2011, 04:37:43 PM »
Pedih ulu hati ke dear?

Offline ida_88

  • Nilam
  • *
  • Posts: 363
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #3 on: July 28, 2011, 12:43:37 PM »
nama saya: sakit kat belah dalam....

kelly bukan pedih ulu hati... sbb sakit tu mcm kulit kite tertetas jek... huhu

Offline ct_sara

  • Nilam
  • *
  • Posts: 456
  • Suka? +1/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #4 on: July 28, 2011, 05:28:48 PM »
ida saya pun rasa mcm tu.. kat bahagian tengah2.. mula2 ingt pedih ulu ht gak.. tp until now xtau pe..

ntah2 memang ulu hati kot..




Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #5 on: July 28, 2011, 05:31:55 PM »
hmm tu lah, sebab kedudukan ulu hati memang kat atas perut..

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #6 on: July 28, 2011, 05:41:20 PM »
Ida ,
Akak nasihatkan adalah lebih baik buat pemeriksaan sebab setahu akak kalau sakit seperti menyucuk dibahagaian abdomen tengah ni berpuca dari antara keracunan makanan,virus dlm perut atau pencernaan yg teruk atau mungkin juga lebih teruk lagi apa yg disebut praeklampsia yang ada kaitan dengan tekanan darah tinggi.

Offline jehanz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #7 on: August 25, 2011, 02:58:47 PM »
saya pn ade rase mcm tu..1st ngandung dlu sakit pingang..xde sakit perut mcm ni..kadang sakit sgt..kalo kt ulu hati sakit nye sy pnah rase dlu..tp ni kt perut..sakit tu menekan2..sy x leh nk bdiri lame..duduk pn x selesa..yg ok baring letak bantal kt perut tu smbil merengkot..nk wat ape yer..ade tanye dr. dia kate awal ngandung mmg mcm tu..tp sy rase sakit nye lain..

Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #8 on: September 19, 2011, 03:45:52 PM »
sorry off topic jap...hehehe tak tau nak tanye kat topic mane...hani sakit kat tut..rase ade bende tajam2 n geli2 kat situ..sangatttt tidak selesa..rase macam ada bende nak tekeluar bile time tajam2 n geli2 tu..kalu time jalan mesti terhenti..kalu time duduk mesti tejungkit..huhuhu.....kenape eh..adekah gejala nih biasa untuk diakhir2 kehamilan?hal sakit menekan diatas perut..antara miss b n perut..hanipun ade gak rase...n kengkawan hani cakap biase..coz perut menekan2 atas tu..kan rahim kite penuh n naik dari tempat asal...lebih kurang gitu lerrr...huhuhu


Offline MrsAnwar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 49
  • Suka? +1/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #9 on: September 20, 2011, 08:46:05 AM »
sekarang ni rase serba tak selesa. bulan lepas time puase kena heartburn. sakit sangat. harini pulak serba tak selesa dan keletihan. rase macam sakit kat ulu hati. sabar je la...

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #10 on: September 20, 2011, 08:52:51 AM »
sorry off topic jap...hehehe tak tau nak tanye kat topic mane...hani sakit kat tut..rase ade bende tajam2 n geli2 kat situ..sangatttt tidak selesa..rase macam ada bende nak tekeluar bile time tajam2 n geli2 tu..kalu time jalan mesti terhenti..kalu time duduk mesti tejungkit..huhuhu.....kenape eh..adekah gejala nih biasa untuk diakhir2 kehamilan?hal sakit menekan diatas perut..antara miss b n perut..hanipun ade gak rase...n kengkawan hani cakap biase..coz perut menekan2 atas tu..kan rahim kite penuh n naik dari tempat asal...lebih kurang gitu lerrr...huhuhu

hani dah 3rd trimester ek? coz kelly pun masa preggy anak2 yang sebelum ni pernah juga kena macam tu.. tak boleh banyak berjalan, sure rasa sakit mencucuk.. sharp sangat rasa sakit tu.. masa kelly pun sakit tu datang masa dah trimester 3.. rasanya nirmal macam yang hani kata tu..

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #11 on: September 20, 2011, 08:54:26 AM »
sekarang ni rase serba tak selesa. bulan lepas time puase kena heartburn. sakit sangat. harini pulak serba tak selesa dan keletihan. rase macam sakit kat ulu hati. sabar je la...

mrsAnwar macam kelly pun sama, kalau makan pedas sure kena mcam tu.. tapi kalau tak tahan, kelly just makan ubat gastrik yang tablet tu.. alhamdulillah kurang lah sikit rasa tak selesa tu..

Offline MrsAnwar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 49
  • Suka? +1/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #12 on: September 20, 2011, 09:58:05 AM »
agaknye stress boleh menyumbang tak kepada keadaan itu? semalam serius letih sangat. kelas tak la banyak sangat. tapi menanda buku yang macam gunung, then siapkan lesson plan dengan segala ABM dan segala macam kertas soalan yang perlu disiapkan. balik semalam dalam keadaan terlalu penat. malam pulak makan sup daging dengan tose je. tak lalu nak makan nasi. pagi ni perut buat perangai. nak makan ubat gastrik tak berani pulak. Jap lagi nak pergi klinik.

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #13 on: September 20, 2011, 10:10:49 AM »
Mrs Anwar.. actually memang ada faktor lain yang boleh sebabkan pedih ulu hati ni.. tapi memang agak normal la masa kita preggy ni kena macam tu.. mungkin artikel kat bawah ni  boleh beri penerangan yang lebih jelas.. :)

http://drzubaidi.com/blog/?p=1887

Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #14 on: September 20, 2011, 04:13:18 PM »
kelly-yupp da 3rd trimester...betul2 rase sharp sampai nak meleleh air mate kengadang..kalu biasa tak le risau sangat..huhuu....slalu jugak kene dalam 1hari...adoii tak tahan le rase nyerr...kat tut lak tu...huhuhu..nak jalanpun susah..dudukpun tak selesa...


Offline Lily Sakura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #15 on: September 21, 2011, 06:04:18 PM »
hai..sy baru nak masuk 3 bulan..tapi rasa tak selesa sangat kat uluhati tu.... pedih dan mencucuk2.. mlm2 asyik terbangun kena carik sumting untuk mkn.... memang tak selesa... bila makan rasa mcm makan tak hadam..rasa mcm kumpul kat perut..jadik mcm kembung dan buncit...kenapa ekkk???

Offline PnZamira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 27
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah...Berikanlah kami zuriat yg soleh soleha.
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #16 on: January 09, 2013, 02:19:43 PM »
hai..sy baru nak masuk 3 bulan..tapi rasa tak selesa sangat kat uluhati tu.... pedih dan mencucuk2.. mlm2 asyik terbangun kena carik sumting untuk mkn.... memang tak selesa... bila makan rasa mcm makan tak hadam..rasa mcm kumpul kat perut..jadik mcm kembung dan buncit...kenapa ekkk???



sama la ngan saya..mcm mn ye...pedih sgt la...
"Someone who really loves you will show you they want you, will prove that they need you, will remind you they love you. Will put you in the list, " To be in heaven,together,forever."

Offline mrs.tim

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #17 on: September 17, 2013, 08:51:33 PM »
sy sedang alami sakit ni skg adui sakitnya mcm isi tu ditarik ketat2

Offline weezah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #18 on: October 01, 2013, 03:18:25 PM »
Sama..sakitnya rasa.duduk bongkok sikit pun rasa sakit
sangat..huhu

Offline yatt_yatie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut bahagian atas ketika hamil trimester ke 2-3
« Reply #19 on: December 03, 2013, 09:55:23 AM »
sy sedang alami sakit ni skg adui sakitnya mcm isi tu ditarik ketat2

sama la mcm sy...mcm isi perut di tarik ketat2...rasa mcm kembung perut pun ada...setiap pg bgn tido mesti sakit perut...mcm susah nk benafas pun ada...mcm mengah pun ada..huhuhu xtaw normal ke tak...



 

Powered by EzPortal