+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 1
New This Week: 38
New Today: 1
Stats
Total Posts: 448338
Total Topics: 7525
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 7
Guests: 149
Total: 156

Author Topic: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..  (Read 3754 times)

Offline babylover

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
  • I'm waiting for you~~~
Salam Rakan2 RH,

Saya ingin minta pendapat kawan2/isteri2 yang sudah berkahwin tu, macamana cara anda menambat hati mak mertua & keluarga suami yek? yela..kalau kita kahwin kan, kita bukan saja kahwin dengan suami tapi jugak dengan keluarga suami kan..Saya ni kira baru jugak la kahwin..Tinggal pun berjauhan dengan keluarga mertua jadi jarang sangat berkomunikasi..Raya nanti balik rumah keluarga mertua..Rasanya ape yang perlu dilakukan untuk menambat hati mereka time2 nak raya ni yek? TQ


Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #1 on: July 29, 2011, 06:43:49 PM »
hi babylover, best n bagus topik ni saya suka.. :)

banyak jugak cara nak menambat hati mertua n keluarga suami ni.. contohnya bertukar kuih raya, atau kadang2 kalau gi shopping raya tu, selitkan jugak barang2 like baju ke, tudung ke, brooch ke untuk mil atau ipar duai n anak2 buah..

lagi satu kalau nak balik kampung berbuka dengan pil, tanya la kot nak kirim ape2 ke, contoh kalau dia pesan belikan buah melaka di bazar ramadhan, instead of beli kita buatkaan untuk dia... hehe.. ni saya pernah praktikkan, memang terharu mak mentua... keke.. :)
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #2 on: July 29, 2011, 06:49:39 PM »
hehe. betul kate Lady.. macam belikan je apa-apa buah tangan untuk diorang, macam kerepek ke kan.. pulak-pulak nak raya ni bawak balik kuih raya pon ok.

ni kisah orang ye..
sorg pakcik ni cerita pasal menantu no 2 dia.
dia sangat terharu sebab menantu ni potongkan buah mangga dah hulur dekat dia je.
lepas tu layan dia macam 'raja'. ayah nak makan apa? ayah nak mandi, saya bg tuala ye. ayah nak apa2 cakap je. nak keropok?
haaa macam tu pon dah buat mak pak mertua sayang... jeles ai tau.
yang tak best pakcik compare pulak dgn menatu sulong, 'dia air segelas tak pernah hulur'



Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #3 on: July 29, 2011, 07:03:53 PM »
hehe miumiu.. kadang2 benda simple yang kita offer pun boleh buat orang terharu kan..

ada sekali tu saya pergi la satu stokis ni nak beli barang, saya downline sorang ahkak ni, dia tunjuk saya raya giftset bekas cantik dalam tu ada cake, katanya beli lah untuk mak ke mil ke, nanti cake dah habis pun mil ingat kat kita sebab bekas kek tu boleh dipakai lama.. terpengaruh la jugak keke..

Rasulullah saw bersabda,

“Hendaknya kalian saling memberi hadiah, niscaya kalian akan saling mencintai.” (HR. Al Bukhari dalam Adabul Mufrad, lihat Shahihul Jami’ [3004] dan Al Irwa’ [1601])
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #4 on: July 29, 2011, 07:05:29 PM »
pada saya, masa nak raya nanti, belikan MIL tu baju raya sepasang dgn tudung sekali. FIL pula beli la baju melayu ke, kain pelekat ke...pastu, bawakan setong dua kuih raya sikit.

saya pun tak buat gitu sebenarnya, tapi, tu salah satu cara nam menambat hati MIL dan FIL awak.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/


Offline FazMiera

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +2/-0
  • 'cinta itu indah'
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #5 on: July 29, 2011, 09:12:32 PM »
thn ni thn kedua mira kwen..last year braya ngn famili suami..agak gugup jgk la..tp mak mira pesan rajin2 la tanya MIL.xsalah ringn mulut.hehe..time msk tu wlaupun dah taw resepi msakan tu ape salahnya tnya kat MIL mcm mana nak wat resepi tu.. miera tanya je semua,dr keje kat dapur smpaila nak pasang langsir,nk letak kapet yg mana...bila kita slalu dok ckp ngn Mil lama2 terbiasa la.baru leh serasi..
ttg bg brg ni..miera bg tudung instant kat mil.Mil slalu dok ckp tringin nk pkai tudung tu tp singkat xsesuai utk ustazah cam mil..bila mira or ipar2 yg lain pkai Mil slalu dok pndang2 n belek2..smmgu b4 raya tjumpa pulak tudung instant yg labuh n trus beli..masa dpt tu mil siap testing ngn bj raya lg.. lps raya pun mil slalu dok pkai tudung tu..hehe..mira lak yg terharu..

Offline auliazahraa84

  • Nilam
  • *
  • Posts: 410
  • Suka? +3/-0
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #6 on: July 29, 2011, 09:47:08 PM »
Bg pendapat saya..menjelang raya nanti..rajinkan diri ke dapur..maklumlah time mcm ni mmg ipar duai pon ada skali kan..bantu MIL siapkan juadah untuk aidilfitri...maklumlah mesti byk juadah yg perlu disiapkan..kdg2 smp ke pagi MIL kite kat dapur tu..jgn la sesekali terperap kat dlm bilik..nantikan ade plak yg bergosip..pastu before balik umah mertua tu beli la buah tangan ape yg patot..dorang mmg hargai pemberian menantu die..

Offline Nicha

  • Delima
  • *
  • Posts: 623
  • Suka? +3/-0
  • ::...Lepak + gosip +++ kawan cYbeR..::
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #7 on: July 29, 2011, 09:49:22 PM »
senang saja..
buat baik dgn seluruh pihak keluarga/kaum kerabat mertua..
contoh ibu saudara suami.
Layan mereka dgn baik dan mesra sekali..percayalah..cepat jer berita baik tentang anda tersebar. Biasa lah pangkat makcik2 ni suka memerhati dan menjadi juri kalu baik di mata mereka puji melambung2 memberi kredit...time tu boleh tengok nanti kembang la ibu mertua anda dipuji..
" Bertuahnya kau dapat menantu baik begitu"..  ;D

buat baik pada anak2 saudara @ budak2 kecil.
Mereka ini sgt jujur dalam memberi komen. Sebab bila mereka senang dgn sikap keibuan dan keperihatinan anda,nampaknya ada markah BonuS lagi.   ;)
50% naUghTy + 50% NiCE...
hiks..hiks
:P



Offline nagisa_sofea

  • Delima
  • *
  • Posts: 574
  • Suka? +4/-0
  • Untukmu ibu sanggup berkorban ape sahaja....
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #8 on: July 30, 2011, 01:10:13 AM »
 ;) mcm biasa setiap tahun saya belikan mak mertua sepasang baju raya...
belikan buah tangan seperti kuih2 raya, kerepek2 ke.. kek2 ke...
pastu rajin2 ke lah ke dapur tolong emak mertua memasak utk juadah raya..
hah, insyallah dia mesti menghargai diri kite...  ;D hehehe


[url=http:/

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #9 on: July 30, 2011, 07:53:56 AM »
Buat dengan ikhlas, bukan semata-mata niat nak tambat hati mereka.

Macam saya, kalau time raya biasanya saya akan belikan baju raya, tudung kat MIL. Kuih raya tu memang kalau order akan order 2 set. Satu set untuk rumah MIL.

Pastu biasanya saya akan masak rendang. Rumah saya ngan rumah MIL tak sampai sejam pun dah sampai. Kadang tu kalau masak apa-apa, mesti hantar rumah MIL.

Tapi saya tkade prob sangat sebab saya sorang jer menantu perempuan dalam keluarga hasben. Baik buruk pun, menantu perempuan tunggal ni jerlah.
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline babylover

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
  • I'm waiting for you~~~
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #10 on: July 30, 2011, 08:01:49 AM »
Hehe..Thanx lady, miumiu, umisofie, mira, aulia, nicha, nagisa & hana..idea korang sume mantop2..nanti nak try praktik la masa balik kampung mertua nanti..hehe..nak try buat biskut raya la jugak walaupun xreti..haha..entah jadi entah tidak..

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #11 on: July 30, 2011, 09:57:12 AM »
bagus la babylover, ada niat nak gembirakan mentua..cdgn saya sama mcm kawan2 yg lain..tapi mentua ni ada byk jenis..biasa la..manusia kan..ada yg jenis suka dilayan dgn pemberian berbentuk material..ada yg tak hadap pun material ni..cukup diberikan kasih sayang...the most important thing...kenali mentua anda...mcm saya..setiap kali raya mmg mendebarkan sbb persiapan mereka sgt la berbeza dgn keluarga saya.saya selalunya..kuih tu mmg wajib la kan..utk MIL, pernah bagi baju tudung kerongsang handbag, saya buatkan handmade perhiasan dinding & handmade balang kuih raya..belikan table runner..utk FIL, nothing much to give, cukup la kain pelikat je..dan duit raya wajib saya bagi..mmg saya bagi asing2 dgn husband..saya lain, husband bg lain..juadah raya pun saya buat,mcm kek,puding..itu je la yg termampu..tapi ada juga permintaan MIL yg lain..kalau mampu,kami penuhi..kalau tak diam2 saja..

Offline babylover

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
  • I'm waiting for you~~~
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #12 on: July 30, 2011, 10:08:54 AM »
bagus la babylover, ada niat nak gembirakan mentua..cdgn saya sama mcm kawan2 yg lain..tapi mentua ni ada byk jenis..biasa la..manusia kan..ada yg jenis suka dilayan dgn pemberian berbentuk material..ada yg tak hadap pun material ni..cukup diberikan kasih sayang...the most important thing...kenali mentua anda...mcm saya..setiap kali raya mmg mendebarkan sbb persiapan mereka sgt la berbeza dgn keluarga saya.saya selalunya..kuih tu mmg wajib la kan..utk MIL, pernah bagi baju tudung kerongsang handbag, saya buatkan handmade perhiasan dinding & handmade balang kuih raya..belikan table runner..utk FIL, nothing much to give, cukup la kain pelikat je..dan duit raya wajib saya bagi..mmg saya bagi asing2 dgn husband..saya lain, husband bg lain..juadah raya pun saya buat,mcm kek,puding..itu je la yg termampu..tapi ada juga permintaan MIL yg lain..kalau mampu,kami penuhi..kalau tak diam2 saja..

uish della..banyaknye awak buat untuk MIL time raya..bertuah MIL dapat awak..ni mesti memang pro masak ni..saya tu la..risau takut apa yang saya masak tak sedap..saya ni bukan terer sangat masak..setakat tengok2 resepi tu boleh la..huhu =)

Offline babylover

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
  • I'm waiting for you~~~
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #13 on: July 30, 2011, 10:22:36 AM »
hi babylover, best n bagus topik ni saya suka.. :)

banyak jugak cara nak menambat hati mertua n keluarga suami ni.. contohnya bertukar kuih raya, atau kadang2 kalau gi shopping raya tu, selitkan jugak barang2 like baju ke, tudung ke, brooch ke untuk mil atau ipar duai n anak2 buah..

lagi satu kalau nak balik kampung berbuka dengan pil, tanya la kot nak kirim ape2 ke, contoh kalau dia pesan belikan buah melaka di bazar ramadhan, instead of beli kita buatkaan untuk dia... hehe.. ni saya pernah praktikkan, memang terharu mak mentua... keke.. :)

Lady, aiyok kena belikan sekali ke untuk ipar duai dan anak2 buah skali tu..mau bankrup lover time raya ni..hehe..ikhlas3 =)

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #14 on: July 30, 2011, 10:55:28 AM »
baby, nak kata terror..idakla..cuma tu je cara nak menambat hati..saya prefer handmade dan airtangan sendiri utk keluarga..

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #15 on: July 30, 2011, 12:04:37 PM »
Lady, aiyok kena belikan sekali ke untuk ipar duai dan anak2 buah skali tu..mau bankrup lover time raya ni..hehe..ikhlas3 =)

hehe buat yang termampu, jangan membebankan diri sendiri.. :)
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #16 on: July 30, 2011, 05:05:30 PM »
saya..
memang tiap2 tahun saya ada belikan sesuatu untuk ibu dan ayah mertua saya terutama waktu raya. dan juga, ada berikan duit raya yang lain sikit dari bulan2 biasa. tapi, tu bukanlah untuk menambat hati mereka, sekadar ikhlas memang nak bagi.

yang saya rasa buat mak mertua saya tertambat (cewah!) adalah, membantunya memasak lauk pauk yang sangat banyak untuk 'munjung/mengunjung' (bagi makanan kat sedara-mara/jiran tetangga masa bulan puasa dan sebelum raya). memang tiap2 tahun, itu tugas saya dan biras, iaitu memasak. sampai lenguh la tangan kami memasak. sebab mak mertua memang serahkan segala2nya pada kami. tapi, seronok la. sebab masa tu kami menyembang sakan.. :D

lagi satu, saya perasan, bila saya buat sesuatu yang mak mertua saya rasa benda tu saya tak boleh buat, contoh membuat sarung ketupat, dia akan rasa kagum sangat dan beria2 bercerita pada orang lain yang menantunya pandai buat sarung ketupat. padahal kita rasa biasa je kan....

jadi, saya rasa, nak menambat hati mertua, mudah saje. lakukan sahaja apa yang kita suka lakukan, dan dia juga akan suka dengannya. :)
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #17 on: July 30, 2011, 06:31:20 PM »
klu ieda...ieda mmg bg kt MIL jubah...xpun sandal/kasut...sbb MIL suka sgt pattern yg ieda bg tu...smpi pernah skali dia bgtau ipar sy yg lain...cuba beli kasut mcm ieda beli..sedap je pakai...he he..kembang semangkuk...

Offline babylover

  • Nilam
  • *
  • Posts: 316
  • Suka? +1/-0
  • I'm waiting for you~~~
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #18 on: July 31, 2011, 05:38:24 AM »
saya..
memang tiap2 tahun saya ada belikan sesuatu untuk ibu dan ayah mertua saya terutama waktu raya. dan juga, ada berikan duit raya yang lain sikit dari bulan2 biasa. tapi, tu bukanlah untuk menambat hati mereka, sekadar ikhlas memang nak bagi.

yang saya rasa buat mak mertua saya tertambat (cewah!) adalah, membantunya memasak lauk pauk yang sangat banyak untuk 'munjung/mengunjung' (bagi makanan kat sedara-mara/jiran tetangga masa bulan puasa dan sebelum raya). memang tiap2 tahun, itu tugas saya dan biras, iaitu memasak. sampai lenguh la tangan kami memasak. sebab mak mertua memang serahkan segala2nya pada kami. tapi, seronok la. sebab masa tu kami menyembang sakan.. :D

lagi satu, saya perasan, bila saya buat sesuatu yang mak mertua saya rasa benda tu saya tak boleh buat, contoh membuat sarung ketupat, dia akan rasa kagum sangat dan beria2 bercerita pada orang lain yang menantunya pandai buat sarung ketupat. padahal kita rasa biasa je kan....

jadi, saya rasa, nak menambat hati mertua, mudah saje. lakukan sahaja apa yang kita suka lakukan, dan dia juga akan suka dengannya. :)

hehe..alamak sya, saya xretilah buat sarung ketupat..kena mintak tunjuk ajar sya ni =)

Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #19 on: August 01, 2011, 11:17:19 AM »
sedih bila bca komen2 kamu semua..tahun ni beraya tanpa ayah mentua,terasa sngt..syukur sngt sbb tahun lepas 1st time sambut raya sebagai menantu,sy masak soto dipagi raya..arwah Fil suka sngt makan smpai bertambah2,siap puji sy melambung2 bila tetamu ngn sedra mara datang..kembang semangkuk sekejap..heheh..tapi tahun ni x berani nk bt soto lagi,mesty Mil dn adik2 ipar teringkat kat arwah,kn...raya tahun ni xtau nk bg apa kat Mil,dia mesty teringkat pada suami dia..sy nk cuba msk sesuatu yg istimewa bt Mil raya kali ni..

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2031
  • Suka? +5/-0
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #20 on: August 01, 2011, 11:29:32 AM »
keluarga mertua sy jauh..selalunya blk raya ke 3 atau ke 4 cmtu..
bila blk rumah mertua mmg mcm2 buah tgn sy ngn somi bwk..
kuih raya, tudung, brooch, kasut, selipar, t-shirt..utk anak2 buah pun beli jgk..anak2 buah sbelah somi x ramai jd boleh la beli baju sorang sehelai..

mimiwiwi

  • Guest
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #21 on: August 10, 2011, 11:34:44 AM »

bile teringat raye yg x lama lagi ni...
terpikir mcm2...bosannya nak beraya kat umah keluarga mertua...
malas nak berdepan dgn biras (pompuan) yg penah mereka2 cerita kat ayah mertua...sampai ayah mertua ni mempercayai kata2nya...(dgr cerita, bengang jgk la )
kiranya mmburukkan sy laa....
penah x ade sesapa yg mengalaminya??

Offline ida_88

  • Nilam
  • *
  • Posts: 363
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #22 on: August 10, 2011, 11:38:32 AM »
seronoknye dengar cerita u ollss... hehehe
ida tahun nie tahun ke 2 beraya dengan mertua... tapi tak tahu la camne gaya nak balik kampung sbb ida sendiri preggy... 8 bulan... hubby pon pikir2 nak balik ke x... sebab kalau balik hubby risau keadaan ida sebab yela naik kereta.. walaupon 2 jam je perjalanan.. still hubby risau... tahun lepas ida bagi MIL brooch sebab mase tu jual brooch... tahun nie tak tahu nak bagi ape pulak... hehe... sbb adik beradik suami ramaiiii... 12 orang... nak bg sorang 1 x la mampu... tahun lepas bagi SIL je brooch... yang lelaki hubby bagi duit raya je kat adik die... hehe... ida je rase macam tahun nie ingat nak bg kat MIL n FIl je... sbb duit banyak nak pakai kat baby... tapi takut kalau SIL tnye utk die xde ke.... trase pula... hehehe

Offline ida_88

  • Nilam
  • *
  • Posts: 363
  • Suka? +0/-0
  • <div><a target=_blank href=http://www.pregnology.c
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #23 on: August 10, 2011, 11:39:42 AM »
mimiwiwi... awk kne ngn FIL... i kne ngn MIl u... but da ok dah... i wat dunno je... sebabt kite tahu kita x buat salah... so sekarang MIl rajin juga datang rumah...

mimiwiwi

  • Guest
Re: Cara menambat hati mak mertua & keluarga suami sempena Raya..
« Reply #24 on: August 10, 2011, 11:39:49 AM »
;) mcm biasa setiap tahun saya belikan mak mertua sepasang baju raya...
belikan buah tangan seperti kuih2 raya, kerepek2 ke.. kek2 ke...
pastu rajin2 ke lah ke dapur tolong emak mertua memasak utk juadah raya..

hah, insyallah dia mesti menghargai diri kite...  ;D hehehe

sy buat gak camtu...bila kat umah mertua...rajin mmbantu di dapur walau ipar duai yg lain kurang tolong ...
pastu selalu gak suami ckp sy "berlakon"...haha...
ye la, penat2 pon kena buat..kira tak menang tangan la buat keje...


 

Powered by EzPortal