+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11032
Latest: Sherry11
New This Month: 113
New This Week: 3
New Today: 3
Stats
Total Posts: 447621
Total Topics: 7504
Most Online Today: 195
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 141
Total: 149

Author Topic: penagih dadah..macam mana nak buat.  (Read 2161 times)

Offline umi balqis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
  • syg umi....
penagih dadah..macam mana nak buat.
« on: August 08, 2011, 09:35:36 AM »
 >:(
Salam rakan2 RatuHAti...
Saya ada masalah yang ingin dikongsi dan harap dapat beri cadangan yng sebaiknya...
Jiran sebelah rumah saya,suami dia seorang penagih dadah yg bru keluar dr pusat serenti..sejak mula-mula pindah ke situ,kami memang baik sebagai jiran.Anak dia pun dia hantar kat mak saya untuk mak saya mengasuh..anak dia dari umur 8 bulan duduk dgn mak saya sampai tk balik..mmg dia syg sgt dgn kami sekeluarga..2minggu sblum ditahan polis,mak saya ada beritahu pd isteri dia yg suami dia slalu bwak kwn mngisap ganja di rumah bila isteri dia kuar keje..untuk makluman semua,isteri dia org yg pling diam and tk amik tau lgsg hal sekeliling.
Seminggu slepas mak saya bgtau wife dia,ade sekumpulan polis dtg tahan dia kt rumah.semua terjadi awal ramadhan 2009..
sejak pada tu,wife dia hidup mcm org senang.mungkin smasa suami dia ada,dia terlalu tkongkong..hanya disuruh bekerja...isteri dia seorang STAFF NURSE di sebuah hospital swasta.hal ank mmg tk amik tau lgsung.bygkan dia tk pnh beli baju utk ank dia.ank dia pki bju org bg..sgt sedih tgk kdaan ank dia.kdg2 mak saya bli bju tuk ank dia.bygkn bju mlayu tuk rya dr umo 2thun smpi umo 4thun msih pki.setiap thun hanya itu je bju raya..awal thun aritu,suami dia kuar dr pusat serenti,tp dia punya perangai ALLAH je tau.msuk serenti kuar mcm msuk UNIVERSITI plak dia pnye blagak.ank yg sentiasa dirumah saya trus diHARAMKAN dtg kerumah saya.dilarang makan dirumah saya,tp budak yg dijaga dr kcik,dia tkkn lupa...setiap pg ank dia akn pnjat tngkap umah saya utk tgk dan pggil mak saya..ckup la mak saya mnyahut panggilan dia skali,dia trus senyum.skrg mslah yg pling bsar,dia kembali kepada najis ganja tu...stiap masa ble wife dia takada,dia akan mngisap.kdg2 wife dia ade,dia akan mngisap kt dpn umah.bau2 asap ganja akn msuk ke rumah kami dan sgt mnyucuk hidung bau ganja...kdg2 trasa mcm kami plak yg hidu ganja..sgt tk tahan..apa yg perlu saya buat skrg..(Admin,tlg tkar page mne sesuai..sy termasuk kn dlm page kehamilan plak)
« Last Edit: August 08, 2011, 09:42:40 AM by umi balqis »


Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1351
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #1 on: August 08, 2011, 09:53:37 AM »
complicated juga masalah umi ni...tapi nasib baik penagih tu hanya hisap ganja..kebarangkalian dapat HIV itu agak rendah berbanding dengan cara pengambilan dadah yang lain..kesian pada anak2..tapi agak mengelirukan lah pada isteri dia tu?lepas suami kene tangkap pun dia masih tak ambil tahu hal anak2 ke?atau macam mana ye?

umi tinggal kawasan kejiranan yang ada JKK ke tinggal di kawasan perumahan?selain boleh buat aduan di balai polis,rasanya umi boleh buat aduan di Agensi Anti Dadah Kebangsaan..setiap daerah ada satu agensi..cubelah..manatau diorang nak buat serbuan ke..

satu lagi umi kena berhati2..penagih ni susah kite nak jangka..bile da terlebih khayal..macam2 boleh buat..take care :)


Offline umi balqis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
  • syg umi....
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #2 on: August 08, 2011, 10:07:41 AM »
dia mmg bhya bg kami..ble dia high or tk dpt mngisap dia akn agresif..kdg2 dia lalu dpn umah umi,dia akn redah segala yg ada cthnye pintu grill...kdg2 dia mngamuk...wife dia mmg jnis tk amik tau lgsung..ank dia kdg2 tgk mcm ank terbiar..skng dpt tau wife dia bru mngandung ank ke2...
complicated juga masalah umi ni...tapi nasib baik penagih tu hanya hisap ganja..kebarangkalian dapat HIV itu agak rendah berbanding dengan cara pengambilan dadah yang lain..kesian pada anak2..tapi agak mengelirukan lah pada isteri dia tu?lepas suami kene tangkap pun dia masih tak ambil tahu hal anak2 ke?atau macam mana ye?

umi tinggal kawasan kejiranan yang ada JKK ke tinggal di kawasan perumahan?selain boleh buat aduan di balai polis,rasanya umi boleh buat aduan di Agensi Anti Dadah Kebangsaan..setiap daerah ada satu agensi..cubelah..manatau diorang nak buat serbuan ke..

satu lagi umi kena berhati2..penagih ni susah kite nak jangka..bile da terlebih khayal..macam2 boleh buat..take care :)

Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #3 on: August 08, 2011, 11:11:56 AM »
report polis la.



Offline umi balqis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
  • syg umi....
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #4 on: August 08, 2011, 11:34:37 AM »
MiuMiu...tkde bukti kukuh..tp dh report AADK...
report polis la.


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #5 on: August 08, 2011, 11:36:45 AM »
emm...
comlicated gak masalah ni.

anak dan isteri die kan,kita takder hak.kita baik cane pun,kalu si suami ni tak nak menerima kita ni sebagai penjaga anak die,payah gak tu.

da bincang dgn si isteri ni?kalu gi keje,siapa yang jaga anak ni?
kalu tinggal kan dgn suami die...risaunye...cam tak percaya je rasanya leh jaga budak tu dgn baik nanti..

kena pantau2 gak tu.bukan nak kepoh,tapi tuk keselamatan si kecil.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline umi balqis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
  • syg umi....
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #6 on: August 08, 2011, 11:45:32 AM »
dia antr ank kt org lain..tu nver mind la..hak dia...wife dia mmg tk kn kuar jmpe org keliling..kdg2 tepikir...wife dia NURSE tp tkkn tk tgk keadaan laki dia.mata kasar kite tgk pon da nmpk mcm pnagih.tk kn bini tk dgr laki dia dok sok sek mcm org selsema truk..byg kn la...antr ank kt umah org tu,dr kul 7 pg smpi 8mlm...tkde xtra charge ek...even dorg husband n wife cuti pon dorg antr tau..kdg2 ahd antr gak....
emm...
comlicated gak masalah ni.

anak dan isteri die kan,kita takder hak.kita baik cane pun,kalu si suami ni tak nak menerima kita ni sebagai penjaga anak die,payah gak tu.

da bincang dgn si isteri ni?kalu gi keje,siapa yang jaga anak ni?
kalu tinggal kan dgn suami die...risaunye...cam tak percaya je rasanya leh jaga budak tu dgn baik nanti..

kena pantau2 gak tu.bukan nak kepoh,tapi tuk keselamatan si kecil.

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2028
  • Suka? +5/-0
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #7 on: August 08, 2011, 11:48:52 AM »
dlm keadaan suami high2 pun smpat mengandung anak ke-2..
anak yg sulung tu laki ke perempuan? umur berapa?
haiiii risau kalo ditinggalkn dgn ayah yg penagih tu...

Offline umi balqis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
  • syg umi....
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #8 on: August 08, 2011, 11:50:15 AM »
sangap sgt kot kt PUSPEN mne ade bini.. :)
ank sulung dh msuk 5thun...cian sgt..mse mle2 ayh dia kne thn..polis dtg amik kt rumah..tk ada sape2 ajr dia akn ckp ayh jht..polis amik ayah...
dlm keadaan suami high2 pun smpat mengandung anak ke-2..
anak yg sulung tu laki ke perempuan? umur berapa?
haiiii risau kalo ditinggalkn dgn ayah yg penagih tu...

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #9 on: August 08, 2011, 11:53:14 AM »
dia antr ank kt org lain..tu nver mind la..hak dia...wife dia mmg tk kn kuar jmpe org keliling..kdg2 tepikir...wife dia NURSE tp tkkn tk tgk keadaan laki dia.mata kasar kite tgk pon da nmpk mcm pnagih.tk kn bini tk dgr laki dia dok sok sek mcm org selsema truk..byg kn la...antr ank kt umah org tu,dr kul 7 pg smpi 8mlm...tkde xtra charge ek...even dorg husband n wife cuti pon dorg antr tau..kdg2 ahd antr gak....

umi,
kurangkan ringkasan sms eh..terkedek2 saya nak baca ni.hehe..

owh ok la..
ada la orang lain jaga anak die.kalau suami die yang jaga,memang saya tak percaya.

~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline umi balqis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
  • syg umi....
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #10 on: August 08, 2011, 11:55:54 AM »
kalo ayah dia jaga,tak keluar rumah la budak tu.kadang2 kesian.tapi dah bapak dia berlagak.ye la orang baru keluar UNIVERSITI PUSPEN kn..hehehe..ijazah begulung2...tapi macam orang gila.tak terurus,busuk.bila selisih dengan dia,ya ALLAH,bau dia.maybe campur bau dadah sekali kot.
umi,
kurangkan ringkasan sms eh..terkedek2 saya nak baca ni.hehe..

owh ok la..
ada la orang lain jaga anak die.kalau suami die yang jaga,memang saya tak percaya.



Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2028
  • Suka? +5/-0
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #11 on: August 08, 2011, 12:12:37 PM »
bkn ape umi..takut kalo anak dia tu perempuan...takut diape-apekan budak tu..faham2 je lah..orang bila dah high tak ingat ape dah..

Offline umi balqis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 21
  • Suka? +0/-0
  • syg umi....
Re: penagih dadah..macam mana nak buat.
« Reply #12 on: August 08, 2011, 12:30:51 PM »
ayureen,before dia kne tahan dulu,dia penah try nk wat something dengan cucu tuan rumah.mase tu dia pakai tuala je.ada orang tengah repair tangki air kt bilik air dia,cucu pompuan ni pegi nak antar torchlight kat orang tu.tp tak tau apa dia wat dengar budak tu menjerit mintak mak umi tolong.budak tu keluar terus cakap kat mak umi cakap "abg y** jahat..abg y** jahat..mak umi pun tak tau nak wat ape.terus suruh budak tu balik.
bkn ape umi..takut kalo anak dia tu perempuan...takut diape-apekan budak tu..faham2 je lah..orang bila dah high tak ingat ape dah..

 

Powered by EzPortal