+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10160
Latest: mrs.suhaimi
New This Month: 102
New This Week: 22
New Today: 7
Stats
Total Posts: 433021
Total Topics: 7019
Most Online Today: 313
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 26
Guests: 260
Total: 286

Author Topic: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin  (Read 6114 times)

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
nak tanya pendapat forum perlu ke saya makan asid folic, pergi berurut, pergi buat pemeriksaan untuk hamil walaupun baru 10 bulan saya kawin. ramai yang kata dah boleh buat semua tue tp kakak ipar kata x yah buat lagi, sebab baru lagi. yang perlu buat solat hajat dan berdoa berbanyak. suami x cakap pape, dia lagi x suruh saya buat apa2. dia kata baru lagi kawin dan insyaAllah akan ade nnt. saya bukan ape, ipar duai dengan kengkawan yang lebih2 dok tanya dah adake x. suami dengan keluarga ok je. serabut kepala.


Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #1 on: September 07, 2011, 02:49:15 PM »
kalau mmg confirm tau ada masalah berkaitan dgn infertility xperlu tggu2..boleh terus buat treatment..

tp kalau xde masalah selalunya doktor akan advise cuba natural dulu tanpa sebarang ubatan atau treatment..tp setakat nk makan folic asid 2 mkn je la.. no harm..

selebihnya doa dan tawakal..


NAIVEMAMA2BE

  • Guest
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #2 on: September 07, 2011, 02:59:10 PM »
nak tanya pendapat forum perlu ke saya makan asid folic, pergi berurut, pergi buat pemeriksaan untuk hamil walaupun baru 10 bulan saya kawin. ramai yang kata dah boleh buat semua tue tp kakak ipar kata x yah buat lagi, sebab baru lagi. yang perlu buat solat hajat dan berdoa berbanyak. suami x cakap pape, dia lagi x suruh saya buat apa2. dia kata baru lagi kawin dan insyaAllah akan ade nnt. saya bukan ape, ipar duai dengan kengkawan yang lebih2 dok tanya dah adake x. suami dengan keluarga ok je. serabut kepala.


iye la....saya pun ada prob cm awak....suami awak x pe, suami saya asyik berharap je..... tension la...

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #3 on: September 07, 2011, 03:27:08 PM »

iye la....saya pun ada prob cm awak....suami awak x pe, suami saya asyik berharap je..... tension la...

terbalik pulak ye. suami saya bila saya nak g berurut ke, makan asid folic ke dia boleh pulak marah saya. dia cakap baru lagi kawin, nnt ada la tue.

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #4 on: September 07, 2011, 03:30:33 PM »
kalau mmg confirm tau ada masalah berkaitan dgn infertility xperlu tggu2..boleh terus buat treatment..

tp kalau xde masalah selalunya doktor akan advise cuba natural dulu tanpa sebarang ubatan atau treatment..tp setakat nk makan folic asid 2 mkn je la.. no harm..

selebihnya doa dan tawakal..

masalahnya saya pun x tau saya ada masalah ke tidak sebab x pernah jumpa doc. suami kata awal lagi. dia x nak saya tension2. rasa nak beli je asid folic tp kalo kalo suami x izin boleh ke?


Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #5 on: September 07, 2011, 03:35:42 PM »
kalau pengalaman saya dulu... memang sy akan mkn folic acid.. elok mkn utk hamil... sy tunggu lama gak lebih 3 bln tak lekat, sy g jumpa doc sebab masa tu period sy lewat sbln lebih.. check doc tak de apa2.. sampai doc perasan rahim saya terbalik, so sy pegi berurut... lepas berurut tunggu lagi.. tak lekat juga, rupanya period sy jadi tak regular selepas kawin, sebelum kawin elok jek.. tp lepas kawin memang lintang pukang period... so ikut nasihat doc, kasi regularkan semula period tu selama 3 bln... lepas abis ubat tu, tunggu sbln lagi.. tak lekat gak.. sy pegi berurut sekali lagi... alhamdulillah, genap sethn kawin dapat berita gembira... sekarang ni dah 8 bln... syukur sangat... :)


Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #6 on: September 07, 2011, 03:37:29 PM »
masalahnya saya pun x tau saya ada masalah ke tidak sebab x pernah jumpa doc. suami kata awal lagi. dia x nak saya tension2. rasa nak beli je asid folic tp kalo kalo suami x izin boleh ke?

folic acid tu vitamin.. tak de masalah kalau nak mkn.. ia menambahkan vitamin dlm badan.. org yg tak kawin lagi pun leh mkn.. dan lelaki pun boleh mkn.. :D


Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #7 on: September 07, 2011, 03:41:02 PM »
folic acid tu vitamin.. tak de masalah kalau nak mkn.. ia menambahkan vitamin dlm badan.. org yg tak kawin lagi pun leh mkn.. dan lelaki pun boleh mkn.. :D

pernah cakap nak beli tp suami kata jangan lagi. duduk asing2 susah nak berkomunikasi. kat mana nak beli ye. kat watson, guardian ada x?

Offline noura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #8 on: September 07, 2011, 04:01:10 PM »
pada saya x perlu awak p berurut atau rawatan yg lain cz lum lg sethn.mungkin awak lum ada rezeki...cuma awak perlu mkn supplement tuk mengelakkan penyakit....itu melalui pengalaman saya lah

Offline noura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #9 on: September 07, 2011, 04:04:22 PM »
why not u all yg ada masalah nk hamil ni amalkan maharani dr hai o.saya dah cubba dah 4 thn saya amalkan pil ni mmg bagus tuk wanita yg ada masalah mcm u all

Offline noura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #10 on: September 07, 2011, 04:07:02 PM »
saya dulu pun mcm u all..ada masalah untuk hamil....5 thn saya tgg untuk dpt ank ke 2..alhamdulillah lepas amalkan pil herba maharani ni anak yg 2nd da 3 thn lebih skang

Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #11 on: September 07, 2011, 04:11:05 PM »
pernah cakap nak beli tp suami kata jangan lagi. duduk asing2 susah nak berkomunikasi. kat mana nak beli ye. kat watson, guardian ada x?

oo yeke.. kat farmasi ada jek.. guardian ngan watson tu tak sure la.. tp rasanya ada gak.. ckp jek kat pharmacist tu.. nanti dia bg la...


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #12 on: September 07, 2011, 04:15:08 PM »
masalahnya saya pun x tau saya ada masalah ke tidak sebab x pernah jumpa doc. suami kata awal lagi. dia x nak saya tension2. rasa nak beli je asid folic tp kalo kalo suami x izin boleh ke?

sebenarnya pada saya 10 bulan kawin tu memang masih baru tapi bergantung pada umur pasangan juga.biasanya wanita 30an kesuburan dan kurang.kalu kawin pada usi ni,bolehlah buat rawatan terus.

Tapi kalu masih muda,baru kawin cuba natural conceive dulu.memang semua ni rezki.bayangkan lah,sebulan hanya satu ovum je dikeluarkan.kalu Allah tak izinkan persenyewaan,mmg akan dragging dari bulan ke bulan sedangkan kita berdua sihat.

Tak salah sebenarnya buat rawatan kalu mampu kan..tapi kalu sampai menimbulkan pergaduhan suami isteri hanya sebab ini,tak sedap jugak.melainkan kedua pasangan rela hati dan terbuka untuk sama2 buat rawatan.

asid folik leh je makan.no harm...
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #13 on: September 07, 2011, 04:19:39 PM »
sebenarnya pada saya 10 bulan kawin tu memang masih baru tapi bergantung pada umur pasangan juga.biasanya wanita 30an kesuburan dan kurang.kalu kawin pada usi ni,bolehlah buat rawatan terus.

Tapi kalu masih muda,baru kawin cuba natural conceive dulu.memang semua ni rezki.bayangkan lah,sebulan hanya satu ovum je dikeluarkan.kalu Allah tak izinkan persenyewaan,mmg akan dragging dari bulan ke bulan sedangkan kita berdua sihat.

Tak salah sebenarnya buat rawatan kalu mampu kan..tapi kalu sampai menimbulkan pergaduhan suami isteri hanya sebab ini,tak sedap jugak.melainkan kedua pasangan rela hati dan terbuka untuk sama2 buat rawatan.

asid folik leh je makan.no harm...


betol gak tue. tp mcm kakak ipar dia dok makan ubat x nak preggy tp alih2 selepas 9 tahun lahir lagi sorang. dia kata kalo Allah nak bagi, Allah bagi jugak. tp pape pun saya akan beli gak la asid folic walaupun suami dan kakak ipar x setuju, hehehe

julia

  • Guest
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #14 on: September 07, 2011, 04:29:13 PM »
betol gak tue. tp mcm kakak ipar dia dok makan ubat x nak preggy tp alih2 selepas 9 tahun lahir lagi sorang. dia kata kalo Allah nak bagi, Allah bagi jugak. tp pape pun saya akan beli gak la asid folic walaupun suami dan kakak ipar x setuju, hehehe


dear gurl...
saya baru sebulan lebih kahwin...tp niat dihati nak ada baby membuak2...
so kena mkn asid folik utk persediaan ok ek...
takut nak try takut effect apa2....uwaaaaaaaa

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #15 on: September 07, 2011, 07:50:16 PM »
nak tanya pendapat forum perlu ke saya makan asid folic, pergi berurut, pergi buat pemeriksaan untuk hamil walaupun baru 10 bulan saya kawin. ramai yang kata dah boleh buat semua tue tp kakak ipar kata x yah buat lagi, sebab baru lagi. yang perlu buat solat hajat dan berdoa berbanyak. suami x cakap pape, dia lagi x suruh saya buat apa2. dia kata baru lagi kawin dan insyaAllah akan ade nnt. saya bukan ape, ipar duai dengan kengkawan yang lebih2 dok tanya dah adake x. suami dengan keluarga ok je. serabut kepala.

salam gurl_x ikut pengelaman zie sblm nie selagi kita tension bab nak bb nie memang tak dapat sampai la zie malas nak fikirkan dgn izin Allah ada rezekinya,

pada zie la gurl_x tak perlu tension2, bab nak check tgk ada masalah ke tidak zie rasa ok ja kot, zie pun pernah buat check nak pasti kan ada masalah atau tidak sekurang2 nya kita tau apa masalah, yg penting byk2 berdoa & jgn tension2 



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5522
  • Suka? +71/-0
    • ohcomel
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #16 on: September 07, 2011, 08:55:29 PM »
kalau merancang utk hamil, mmg sangat2 digalakkan makan asid folik.

lain2 usaha seperti check kesuburan, berurut biarlah dulu kalau belum setahun. Melainkan kita dah lepas umur 30 tahun, yang tu kena dapatkan rawatan awal.

Offline miesya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #17 on: September 08, 2011, 09:48:50 AM »
nak tanya pendapat forum perlu ke saya makan asid folic, pergi berurut, pergi buat pemeriksaan untuk hamil walaupun baru 10 bulan saya kawin. ramai yang kata dah boleh buat semua tue tp kakak ipar kata x yah buat lagi, sebab baru lagi. yang perlu buat solat hajat dan berdoa berbanyak. suami x cakap pape, dia lagi x suruh saya buat apa2. dia kata baru lagi kawin dan insyaAllah akan ade nnt. saya bukan ape, ipar duai dengan kengkawan yang lebih2 dok tanya dah adake x. suami dengan keluarga ok je. serabut kepala.

masalah kita samala..saya pun dah 11 bulan kawen lom ade rezki ag..sbb lepas kawen ni period inregular...banyak kali gak g jumpa doktor last month doktor bagi ubat turun darah setelah 3 bulan xperiod dan suruh ambil EPO dalam 3 bulan tuk regular kan period ..lepas 3 bulan kalau xregular juga baru doktor akan bagi ubat hormon...yang penting jangan stress... asid folic tu memang bagus di amalkan tuk bersihkan rahim kita...rasanya tak salah kalau nak g klinik @hospital atlease kita tau apa masalah kita n boleh dapat nasihat dr doktor coz masalah perempuan ni complicated sangat dan kita tak leh jangka apa sebenarnya masalah kita kan.. :)

Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #18 on: September 08, 2011, 10:03:25 AM »
asid folik elok mkn at least 3bulan b4 trying to concieve......lps tu sambung je...no harm. Elok untuk pkembgn janin in case dh hamil.
10months kawen...no need to worry....klau after 12months trying n xde pe2...baru la start wat c/up...in case. Jgn hany bgantung kpd wktu subur...setiap org lain cycle dia....n sometimes unpredictable.

Good luck,

Usaha+tawakal+doa

:D
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me

Offline fathyamany

  • Topaz
  • *
  • Posts: 86
  • Suka? +0/-0
    • http://fathyamany.blogspot.com/
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #19 on: September 08, 2011, 10:14:01 AM »
Hehhh...act saya 6month kawen dah g check doc
if saya ada any prob to conceived...sbb previously saya mmg ada cyst
so tersangat la takut kalo2 cyst tu penyebab susah conceived..
skg ni dah masuk 1thn 2 bln kawen belom ada rezeki lagi nk dpt bby..
jmpe doc mmg dia bagi folic acid obimin habatussauda n macam2 lagi supp
saya jugak baru 4 bln buat operation betul kn rahim...Tap ada org kata rahim terkebelakang
pon boleh conceived rahim doesnt matter..Ermmm saya positive je mungkin belom rezeki saya


Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #20 on: September 08, 2011, 11:05:00 AM »
fathyamany:
bleh tahu, pbedahan tu tuk pe?betulkan rahim?
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me

Offline haslina

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 875
  • Suka? +5/-0
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #21 on: September 08, 2011, 12:13:14 PM »
gurl : mcm ina sblm kawen mmg dah mkn asid folic & berurut...
lps 2 bln kawen ina pregnant...tp gugur...
so bgi ina x salah nak berurut...

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #22 on: September 08, 2011, 12:19:27 PM »
sy buat rawatan sebelum setahun kahwin lg. masa mula2 buat rawatan tu sy g klinik biasa buat ujian darah untuk tgk hormon since sy punya period mmg tak teratur. sy buat pon sbb teringatkan doc yg dekat u sy hr tu pernah cakap kalo period tak teratur sepatutnya pg consult doc bg teratur sblm kahwin lg, tp sy terlupa nak buat. masa buat ujian darah tu habis rm300 jgklah buat ujian darah saje. resultnya mmg sy ada masalah hormon, so doc klinik sy buat tu buat satu surat utk saya rujuk ong gov bagi atasi masalah tu. sejak itullah sy mula buat rawatan. untuk mengurut lak sy mula masa usia perkahwinan 1 tahun 2 bulan. sempat pergi 2 kali, alhamdulillah rezeki ALLAH kurniakan masa usia perkahwinan 1 tahun 5 bulan. tu pon dah ramai yg duk menanya n mengata bila nak ada anak. huhu...  :'(

Offline ~~cik lala~~

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
  • ~~love u more~~
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #23 on: September 08, 2011, 12:50:12 PM »
lala penah pegi scan rahim aje..doc kate okay..tu ajelah..hjung bulan ni genap setahun..acid folic makan jugak aritu..tapi on off lah..susang sangat nak istiqamah bab makan ubat nih..huhuhu..kene upgrade motivasi diri nih..huhuhu..

Offline nagisa_sofea

  • Delima
  • *
  • Posts: 574
  • Suka? +4/-0
  • Untukmu ibu sanggup berkorban ape sahaja....
Re: perlu ke buat sesuatu untuk hamil walaupun belum setahun kita kawin
« Reply #24 on: September 08, 2011, 12:54:49 PM »
perlu rasanya..
Walaupun rezeki ni dh ditetapkan sbg manusia kita kena berikhtiar..
Nagisa cuma berurut aje, masa tu baru 5 bln kahwin, adalah 2 kali urut..
Alhamdulilah, genap 7 bulan kawin, nagisa berjaya hamil...


[url=http:/

 

Powered by EzPortal