+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11207
Latest: raysha
New This Month: 136
New This Week: 12
New Today: 8
Stats
Total Posts: 450660
Total Topics: 7584
Most Online Today: 176
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 16
Guests: 124
Total: 140

Author Topic: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?  (Read 2881 times)

Offline baby

  • Topaz
  • *
  • Posts: 71
  • Suka? +0/-0
hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« on: September 08, 2011, 03:53:09 PM »
Salam,

Saya dah kahwin hampir 1 tahun setengah dan baru sahaja berjumpa doktor untuk rawatan kehamilan. Melalui ujian darah didapati hormon testosterone saya tinggi iaitu 3.7. kalau normal 0-4-2.7sahaja. So doktor kat situ mencadangakn saya supaya betulkan balik hormon dengan kata lain saya tak blh hamil dalam tempoh 3 bulan. Doktor suruh makan ubat diane 35 iaitu ubat lebih kurang pil perancang dan juga metformin untuk betulkan balik hormon testorerone saya.

Testosterone tu maknanya hormon laki-laki tinggi dalam badan saya di mana ia menyebabkan period jadi kucar kacir dan ovari susah untuk mengeluarkan telur. Dan kalau pregnant pun akan mudah gugur.

Ada tak kawan-kawan yang mengalami masalah sama dengan saya?mohon share pendapat. Saya kalau blh nak hamil secepat mungkin dan tak nak ambil pil perancang tu.


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #1 on: September 08, 2011, 04:12:40 PM »
salam baby, ada tak tanda2 lain yang melibatkan penampilan fizikal? seperti bulu roma di muka, dan kaki? bentuk badan?

Offline Sue_A

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #2 on: September 08, 2011, 04:21:45 PM »
salam..baby n ummi....

buat pengetahuan kwn2 sue pon mengalami masalah yg sama...bln 11 2010 sue start wat treatment kat pakar sakit puan,melalui ujian darah dapat detect hormon lelaki tinggi skit tp masih dlm nisbah normal lg,doc kata itulah punca hormon x stabil n period x teratur...sue punya bulu roma pon nampak ketara skit.Doc bg ubt diane 35 mkn utk 3 bln utk btlkan period...sue mkn ubt tu,after that period sue kembali normal sampai bln 5 2011,bln 6 x dtg ingtkan dh ada....bln 7 period dtg n bln 8 lwt dtg...tp yg pelik sue spooting sejak dr 28.8.2011 sampaila ari ni,xtau la kenape...

Offline baby

  • Topaz
  • *
  • Posts: 71
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #3 on: September 08, 2011, 04:24:01 PM »
ummi: adakah saya ni PCOS jugak?masa ambil darah tu saya tak period. setahu saya kalau PCOS ambil darah masa period kan. bulu roma kat kaki n tangan tu mmg ada dari kecil lagi. kat muka tu tak la sangat. Then bentuk badan tu naik la sikit after kahwin. daripada 55 naik 65 lepas kahwin..huhu..apa patut saya buat ummi? Kalau blh saya tak nak ambil pil perancang tu.lagiupun pil tu blh buatkan berat badan naik jugak. N satu lagi kalau ambil pil tu saya kn tggu 3 bulan plak utk hamil..huhu

Offline baby

  • Topaz
  • *
  • Posts: 71
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #4 on: September 08, 2011, 04:33:13 PM »
sue: masalah kita sama la tu. tp hormon tu turun ke after ambil ubat tu? masalah kita ni sama mcm PCOS ke??berat badan naik tak after sue ambil ubat tu?


Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #5 on: September 08, 2011, 05:01:10 PM »
baby, my advise ikut ckp gynae..xguna nk rush jugak kalau badan x mengizinkan..jgn kerana x nak tggu 3 bulan byk lg masalah yg timbul..xpe betulkan hormon dulu ye..mmg kalau hormon lelaki 2 kuat susah nk pregnant..doktor pun dh ckp possibility kalau awak pregnant mudah gugur kan? so sebaiknya ikut dulu ckp dia ye..


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #6 on: September 08, 2011, 05:23:25 PM »
baby, my advise ikut ckp gynae..xguna nk rush jugak kalau badan x mengizinkan..jgn kerana x nak tggu 3 bulan byk lg masalah yg timbul..xpe betulkan hormon dulu ye..mmg kalau hormon lelaki 2 kuat susah nk pregnant..doktor pun dh ckp possibility kalau awak pregnant mudah gugur kan? so sebaiknya ikut dulu ckp dia ye..

Setuju dengan yana,baby..
bila kita jatuh dalam kes tertentu,dan sedang menjalani rawatan,itu adalah sebahagian ujian dari Allah tuk kita bersabar kan..

ada baiknya baby ikut aturan doc..3bulan tu pejam celik je kalu kita tak fikirkan sgt.
Kalu kita ngandung,tapi akhirnya baby pun susah survive kerana kesihatan kita..emm...pun menyedihkan juga nanti..

moga urusan baby dimudahkan ye..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline baby

  • Topaz
  • *
  • Posts: 71
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #7 on: September 08, 2011, 05:27:19 PM »
Yana & ahslia: TQ..insyaallah saya akn ikut. Tp saya ingat dalam masa yg sama nak buat rawatan tradisional.Rasa blh tak kalau campur mcm tu?

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #8 on: September 08, 2011, 06:42:33 PM »
ala baby...boleh aje...kite buat dua2 sekali....
nama pun usaha...
mcm hari tu,miza wat ujian tu..normal...ttp period miza x regular jugak...
skrg dah 2 thn...
sedih oooo..
nanti miza kene buat lagi ujian tu... ntah la..
doa je la..
 
jawapan di atas pertanyaan baby tu,,,cume kite kene betul kan period kite jugak...hari tu doc suruh miza makan pil perancang jugak utk 3 blan..ttp lepas tu,period miza tetap x betul jugak....last2,miza x amik lagi...sama jugak...
skrg ni cbe nak g swasta...tp lom pegi lagi...tgh tggu period...sebab mase period nanti,nak terus check tiub falopio...nak tgk tersumbat atau x ?
sebab kawan miza dah pegi...ok katanya...so..nak try sawsta lak...
kite usaha sama2 ye...

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #9 on: September 08, 2011, 08:21:05 PM »
Yana & ahslia: TQ..insyaallah saya akn ikut. Tp saya ingat dalam masa yg sama nak buat rawatan tradisional.Rasa blh tak kalau campur mcm tu?

kalu tradisional like urut tu bagus juga.mane tau le membantukan.

insyaallah..tak salah kot cmpur2.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline baby

  • Topaz
  • *
  • Posts: 71
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #10 on: September 09, 2011, 08:35:25 AM »
salam..

Miza: nak tanya, kalau ambil pil tu mmg kita tak kan hamil ke dalam tempoh 3 bulan? berat badan miza naik tak masa ambil pil tu?

Offline Sue_A

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #11 on: September 09, 2011, 09:15:54 AM »
baby sue mmg doc detect PCOS....berat badan mmg l[ps kawin naik dr 42 ke 52 skrg ni,tp after ambk pil tu berat bdn xder la naik sgt dh..maintain cm sblm tu jer...bg sy la baik awk ikt nasihat doc tu..kita berikhtiar kan...ape salahnya

Offline Cucuk Zulaikha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #12 on: September 09, 2011, 10:57:28 AM »
Tiada Daya Upaya Melainkan Dengan Pertolongan Allah...

Saya alami kes yang sama...daripada tak datang peyed..dah datang...tapi masih tak betul kitarannyer....petua,turunkan berat badan...hormon testos akan makin hilang...ambik metaformin walaupun ubat tu buat cirit birit dan muntah....minum susu kambing dan banyak makan kurma untuk besarkan telur...

Offline baby

  • Topaz
  • *
  • Posts: 71
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #13 on: September 09, 2011, 12:09:10 PM »
terima kasih zulaikha. Tp masalah mcm kita ni akan dapat anak tak??ada ke org yg masalah mcm ni tp mudah hamil??

Offline salies

  • Topaz
  • *
  • Posts: 32
  • Suka? +0/-0
Re: hormon testosterone tinggi..apa patut buat?
« Reply #14 on: March 01, 2012, 11:51:29 AM »
salam nak tanya...

berapa normal testeron level untuk pompuan? lis punya 2.7...tinggi ke tu?

 

Powered by EzPortal