+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10873
Latest: maz jamal
New This Month: 95
New This Week: 29
New Today: 4
Stats
Total Posts: 445251
Total Topics: 7433
Most Online Today: 179
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 138
Total: 144

Author Topic: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?  (Read 12081 times)

Offline hani nabila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« on: September 17, 2011, 03:17:13 AM »
salam mommies out there, hani keliru ni. maaf lah kalau buat new topic pasal pil perancang ni, hani ade search nak tahu cara ambil pil perancang Rigevidon ni. tapi tak byk info yg hani nak tahu. hani nak tanye, now hani dah bersalin. kelmarin nurse klinik kerajaan bagi pil Rigevidon ni, suruh hani mkn time hari yg ke 42. tapi hani dah dtg period, sekarang masuk hari ke 7 dah. darah nifas hani dah habis mase hari ke 20 lebih cmtu,  kalau hani makan pil ni hari ke 7 tapi period ade lagi takpe ke? then lepas berape hari makan pil ni boleh bersame dgn suami? help me please.
« Last Edit: September 17, 2011, 10:20:48 PM by hani nabila »




lydianajihah

  • Guest
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #1 on: September 17, 2011, 09:04:33 AM »
salam hani,
saya juga mengambil pil perancang tapi bukan Rigevidon.
saya mula mengamalkan pil perancang agak lewat.
baby dah usia 6/7 bulan begitu.
waktu saya membeli pil perancang, saya dinasihatkan agar terus mengambil sebiji setiap malam bermula pada malam itu juga.
kebetulan pada waktu itu saya tengah haid hari pertama.

untuk bersama suami, bagi saya untuk selamat sebaik2nya seminggu selepas mengambil pil perancang.
ini adalah kerana, jika terlupa makan untuk sehari, selalunya dinasihati agar menunggu 7hari selepas itu untuk bersama.
tetapi elok dapatkan nasihat dari jururawat cara-cara pengambilan pil perancang.

satu lagi, hani menyusu anak tak?
kalau tak silap, pil ini tidak sesuai untuk ibu2 yang menyusukan anak.

Offline hani nabila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #2 on: September 17, 2011, 12:01:46 PM »
wslm kak lydianajihah, thanks for the information. :)
hani bersalin IUD kak, so baby dah meninggal dlm kandungan. sementare tunggu nak concieve balek, terpakse la buat family planning jugak. rase kalau dah ready nak TTC baru hani stop mkn pil perancang tu. btw, lagisatu yg hani nak tahu kalau kite mkn pil perancang boleh ke mkn jamu? & lepas dah 21 hari makan pil tu kan seminggu kena stop. time seminggu tu selamat ke bersama suami kalau tak dtg period time tu?



Offline limau_zie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 171
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #3 on: September 17, 2011, 12:11:32 PM »
salam hani..zie pun guna rigevidon..memang pil rigevidon  x sesuai untuk ibu mengandung..nurse memang x kan bagi rigevidon pada ibu menyusu..dia bagi pil keringkan susu..kes zie memang zie dah x menyusukan anak..

cara makan pil..makan cam biasa sampai habis sepapan..kemudian akan diikuti dengan haid..ade gak kes terlewat datang haid sehari dua..x pe..cukup 7 hari period terus start balik makan pil..

disyorkan makan waktu malam..

 terlupa makan pil..
contoh, sepatutnya hani  makan pil pada malam ahad..miss plak nak makan malam tu..tetiba jam 8 pg isnin baru teringat x makan pil lagi..jadi hani terus jek makan pil masa tu jgk..menjelang malam isnin pun hani tetap kena makan pil tu..dan teruskan macam biasa untuk hari seterusnya..

kalu tempoh terlupa makan tu melebihi 12 jam disyorkan ambil langkah keselamatan yang lain..takut sangkut..hehe..

zie makan pil ni jadi selera makan plak..hehehe..

Offline limau_zie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 171
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #4 on: September 17, 2011, 12:17:10 PM »
salam takziah untuk hani...i-Allah de hikmah disebalik tu...

setakat ni zie memang de makan jamu waktu ambil pil..dan alhamdllh x de pape..

bab bersama selepas 21 hari tu zie kurang pasti..


Offline hani nabila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #5 on: September 17, 2011, 01:00:27 PM »
salam hani..zie pun guna rigevidon..memang pil rigevidon  x sesuai untuk ibu mengandung..nurse memang x kan bagi rigevidon pada ibu menyusu..dia bagi pil keringkan susu..kes zie memang zie dah x menyusukan anak..

cara makan pil..makan cam biasa sampai habis sepapan..kemudian akan diikuti dengan haid..ade gak kes terlewat datang haid sehari dua..x pe..cukup 7 hari period terus start balik makan pil..

disyorkan makan waktu malam..

 terlupa makan pil..
contoh, sepatutnya hani  makan pil pada malam ahad..miss plak nak makan malam tu..tetiba jam 8 pg isnin baru teringat x makan pil lagi..jadi hani terus jek makan pil masa tu jgk..menjelang malam isnin pun hani tetap kena makan pil tu..dan teruskan macam biasa untuk hari seterusnya..

kalu tempoh terlupa makan tu melebihi 12 jam disyorkan ambil langkah keselamatan yang lain..takut sangkut..hehe..

zie makan pil ni jadi selera makan plak..hehehe..

wslm, terima kasih zie, eh sorry la kalau hani panggil zie je. boleh ke? hani ni baru 20 tahun. takut kang tak respect lak panggil name je. sorry ye kalau ter panggil name je, hani tak tahu. tolong la bagitahu ye kalau lagi tua dari hani. :)

em btw, hani baru makan pil tu hari ni sbb nurse suruh mkn hari ke 42, ni baru kul 12 tadi hani makan. eh takpe ke makan waktu cmni? ke kena tetap jugak waktu makan tu? boleh tukar tak waktu makan pil tu kalau nak makan time malam?



Offline hani nabila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #6 on: September 17, 2011, 01:03:51 PM »
salam takziah untuk hani...i-Allah de hikmah disebalik tu...

setakat ni zie memang de makan jamu waktu ambil pil..dan alhamdllh x de pape..

bab bersama selepas 21 hari tu zie kurang pasti..

terima kasih zie. hani redha & ikhlaskan pemergian arwah baby hani. pasal mkn jamu tu boleh la mkn kalau ambil pil perancang sekali? yela hani takut jugak nak mkn jamu dgn pil, kang ade pape effect lak. hani ade dengar cerita jugak kalau makan pil rigevidon ni berat bdn makin naik nnti. hani pun tak tahu la betul ke tak sbb baru mkn kan. zie ade pape effect tak mkn pil ni?



lydianajihah

  • Guest
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #7 on: September 17, 2011, 06:01:42 PM »
takziah hani..
boleh ambil bersama jamu ya..
sebab dulu pernah gak tanya dengan nurse, dia kata tak ada apa masalah untuk di ambil bersama.
waktu makan tu kena sama tetiap hari.
kalau terskip, waktu teringat tu ambik terus. lepas tu ambik macam biasa juga.
contoh hari isnin ambik jam 12.
selasa lupa, jam 3 baru teringat. jadi, jam 3 tu kena ambik terus.
rabu ambik semula jam 12.

kalau terlupa sehari semalam pula,
boleh ambil 2biji terus.
isnin lupa, selasa jam 12 terus ambik 2 biji dan elakkan bersama suami selama seminggu.

itu untuk pil yang najihah ambik sekaranglah ya..
tak ada panduan ke kat kotak tu hani..

Offline hani nabila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #8 on: September 17, 2011, 10:15:10 PM »
takziah hani..
boleh ambil bersama jamu ya..
sebab dulu pernah gak tanya dengan nurse, dia kata tak ada apa masalah untuk di ambil bersama.
waktu makan tu kena sama tetiap hari.
kalau terskip, waktu teringat tu ambik terus. lepas tu ambik macam biasa juga.
contoh hari isnin ambik jam 12.
selasa lupa, jam 3 baru teringat. jadi, jam 3 tu kena ambik terus.
rabu ambik semula jam 12.

kalau terlupa sehari semalam pula,
boleh ambil 2biji terus.
isnin lupa, selasa jam 12 terus ambik 2 biji dan elakkan bersama suami selama seminggu.

itu untuk pil yang najihah ambik sekaranglah ya..
tak ada panduan ke kat kotak tu hani..

terime kasih kak. takde panduan tu yg hani tak tahu tu. mase nurse terangkan pun agak blur2 jugak, yela sbb hani first time nak cuba makan pil perancang ni then hani tak tahu nak tanye ape. nurse pun cume terangkan pasal cara nak mkn ubat tu je. takde lak bagitahu bile boleh bersame suami lepas mkn pil tu, boleh ke tak mkn pil jamu. hani pun mcm nak tahu semua tu lepas search dekat internet & baru terlintas dekat fikiran ape yg kite nak tanye, hehe. eh lagisatu pil tu kan kalau mkn waktu tengahari takpe ke? ke kena mlm jugak? kalau hani nak tukar mkn tiap2 mlm start drpd besok boleh ke kak?
« Last Edit: September 17, 2011, 10:19:55 PM by hani nabila »



Offline limau_zie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 171
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #9 on: September 17, 2011, 11:15:13 PM »
hani..
boleh jek panggl zie..rs lg muda...kahkah..
 kalu nak tukar waktu makan x pasti la plak ye..i-Allah kalu de maklumat tu akan dikongsi bersama..

rabu ni nak g klinik..wat pam smear..adus kecut plak..huhu..ti time tu zie leh la tetanya nurse tu..

lydianajihah

  • Guest
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #10 on: September 18, 2011, 11:08:32 AM »
hani,
tak jadi masalah pun sebenarnya nak ambik tengah hari.  :)

Offline hani nabila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 28
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #11 on: September 19, 2011, 01:31:27 PM »
hani..
boleh jek panggl zie..rs lg muda...kahkah..
 kalu nak tukar waktu makan x pasti la plak ye..i-Allah kalu de maklumat tu akan dikongsi bersama..

rabu ni nak g klinik..wat pam smear..adus kecut plak..huhu..ti time tu zie leh la tetanya nurse tu..

hehe, okay zie. hani pun besok nak g hospital, dah 6 minggu. so doc nak bagitahu masalah arwah baby meninggal aritu.



Offline ma yahya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #12 on: March 04, 2012, 03:18:40 PM »
salam kak zie, saya de pertanyaan... saya pn mkn pil rigevidon...tpi msalahnye blan ni sy blum dtg period lgi...dh lwat 4 hri..sya risau sgt kalau melekat..saya x slalu brsama husband sbab husband keje d s.alam..cma weekend je die blik... org kata kalo nk bgi period dtg minum mnuman bergas...de x cara nk bgi period saya trun?

lydianajihah

  • Guest
Re: Bagaimana cara mengambil pil perancang Rigevidon selepas bersalin?
« Reply #13 on: March 04, 2012, 05:37:18 PM »
selamat berforum kepada forumers yang baru mendaftar.
terima kasih kerana sudi mendaftar di RatuHati.com.
jangan skip baca adab berforum ya..
dan kurangkan penggunaan bahasa sms.
terima kasih.

 

Powered by EzPortal