+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10929
Latest: alena
New This Month: 7
New This Week: 19
New Today: 3
Stats
Total Posts: 446134
Total Topics: 7461
Most Online Today: 255
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 22
Guests: 179
Total: 201

Author Topic: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..  (Read 29479 times)

Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« on: September 19, 2011, 03:28:47 PM »
heheh..bukan kucing ek..(cat)..ni cat (paint)..korang pakai cat jenama apa ye?san cora?dulux?nippon?lagi apa ye..

1) mahal x cat yang korang beli tu..(xpenah pun beli cat)hehehheheh..
2) ok x jenama tu?
3?warna pilihan untuk bedroom,dining room dan semualah...hehehhe..
4: wall art guna cat..siapa pandai?

jom la kongsi2 pendapat..:)..


Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #1 on: September 19, 2011, 03:42:53 PM »
rumah yana utk hall kami guna jotun majestic silk.1 liter RM35++ xsilap.bg yana agak mahal la tp puas hati.sekali sapuan pun dah kemas.utk hall rumah yana kaler dark brown n beige.

utk bedroom and kitchen kami guna colourland silk.yg ni personally bg yana bagus jugak dan harga agak murah.ni cat brand malaysia ni.cat dia pekat elok n senang nk sapu.

utk dapur rumah yana kaler light orange, master bedroom purple 2 tone, bilik ayesha pink 2 tone and bilik belakang biru.

so far puas hati la dgn hasil dua2 cat ni sbb kitaorg cat sniri je.cara org amatur cat nmpk ok je ok la kot.hehe


Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #2 on: September 19, 2011, 03:48:36 PM »
saya suka..sgt2 suka..nippon paint..pearl glo (kalo tak silap)...finishing sgt cantek..sapuan senang..eco friendly, tahan kulat, mudah cuci..seliter rm30..tapi kalau beli 5liter..20% off..baru je cat weekend lps..

Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #3 on: September 19, 2011, 04:00:17 PM »
rumah yana utk hall kami guna jotun majestic silk.1 liter RM35++ xsilap.bg yana agak mahal la tp puas hati.sekali sapuan pun dah kemas.utk hall rumah yana kaler dark brown n beige.

utk bedroom and kitchen kami guna colourland silk.yg ni personally bg yana bagus jugak dan harga agak murah.ni cat brand malaysia ni.cat dia pekat elok n senang nk sapu.

utk dapur rumah yana kaler light orange, master bedroom purple 2 tone, bilik ayesha pink 2 tone and bilik belakang biru.

so far puas hati la dgn hasil dua2 cat ni sbb kitaorg cat sniri je.cara org amatur cat nmpk ok je ok la kot.hehe

yana..: wah!!bagus2..boleh curik idea..heheh..dok tngk jugak la jenama nipon paint,menarik jugak tone wrna dia,tp harga xtau..pas tu tngk diorg buat wall art,cntik sngguh la,kalu kreatif boleh le..kalu kaku mcm i ni,lukis pkok jadi tiang..hehehhe

Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #4 on: September 19, 2011, 04:03:17 PM »
saya suka..sgt2 suka..nippon paint..pearl glo (kalo tak silap)...finishing sgt cantek..sapuan senang..eco friendly, tahan kulat, mudah cuci..seliter rm30..tapi kalau beli 5liter..20% off..baru je cat weekend lps..

yeke murah..sy dok ingt dlm 70 ke 80 harga seliter..heheh..ok gak tu..kdg2 ada cat yg xtahan wrna dia,bila dh makan tahun hbs pudar wrna..(mcm kat rumah mak sy)..dh xlawa  dah wrna tu..kalau boleh rumah sndiri nk la cat yg tahan lama..


Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #5 on: September 19, 2011, 05:09:13 PM »
yeke murah..sy dok ingt dlm 70 ke 80 harga seliter..heheh..ok gak tu..kdg2 ada cat yg xtahan wrna dia,bila dh makan tahun hbs pudar wrna..(mcm kat rumah mak sy)..dh xlawa  dah wrna tu..kalau boleh rumah sndiri nk la cat yg tahan lama..


mula2 saya ingat mahal juga..redah je kedai hardware...sekali tanya..rm30 je seliter..saya beli satu tong 5liter dapat diskaun RM84 je..not bad la...cat sendiri je..mmg cepat & pantas siap..sebab mudah sgt..sebelum ni pernah cat guna cat murah KCC paint tu...mmg warna lawa..sekali..seminggu cat..nauik kulat putih2...dalm setahun..mmg luntur habis kaler dia..yg tu mmg murah..rm30 je satu buckle

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #6 on: September 19, 2011, 09:19:15 PM »
saya pakai cat murah je...pi kedai hardware dia bagi sancora yg biasa tu...saya guna peach utk dapur basah,silver untuk dapur kering.dining n bilik belakang pink colour..bilik anak oren campur peach...master room purple..
untuk hall saya guna colourland...2 colour gak..tp kaler lembut2 ja...
bagi saya kan,better beli cat yg mahal sikit mcm colourland tu..skali sapu je dh ok.so,xparak sgt.beli 4 liter dh cukup untuk hall.
mcm cat murah ni nk kena sapu byk kali
sama jugak harga dia
dulu duk ingat beli cat murah sbb nk save byk.yela,msk umah baru,benda lain byk lagi nk beli dr habiskan kat cat..lastly jadi mcm tu plak.kalaulah tau,memang `1 rumah beli cat yg colourland tu..odourless lg....
total sekali upah dekat 1500 gak habis untuk cat saja
jiran sy pakai nippon satin.cantik gak..tp mahal giler..dia cat hall saja 800 skali upah...huhu..baru hall

Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #7 on: September 20, 2011, 08:50:22 AM »
mula2 saya ingat mahal juga..redah je kedai hardware...sekali tanya..rm30 je seliter..saya beli satu tong 5liter dapat diskaun RM84 je..not bad la...cat sendiri je..mmg cepat & pantas siap..sebab mudah sgt..sebelum ni pernah cat guna cat murah KCC paint tu...mmg warna lawa..sekali..seminggu cat..nauik kulat putih2...dalm setahun..mmg luntur habis kaler dia..yg tu mmg murah..rm30 je satu buckle

KCC bukkn ke bjenama jugak?ok gak la murh 5 liter dpt 84 je...sy nk guna bnyk kaler,excited sngguh nk cat umah sndiri...hehhe

Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #8 on: September 20, 2011, 08:54:38 AM »
saya pakai cat murah je...pi kedai hardware dia bagi sancora yg biasa tu...saya guna peach utk dapur basah,silver untuk dapur kering.dining n bilik belakang pink colour..bilik anak oren campur peach...master room purple..
untuk hall saya guna colourland...2 colour gak..tp kaler lembut2 ja...
bagi saya kan,better beli cat yg mahal sikit mcm colourland tu..skali sapu je dh ok.so,xparak sgt.beli 4 liter dh cukup untuk hall.
mcm cat murah ni nk kena sapu byk kali
sama jugak harga dia
dulu duk ingat beli cat murah sbb nk save byk.yela,msk umah baru,benda lain byk lagi nk beli dr habiskan kat cat..lastly jadi mcm tu plak.kalaulah tau,memang `1 rumah beli cat yg colourland tu..odourless lg....
total sekali upah dekat 1500 gak habis untuk cat saja
jiran sy pakai nippon satin.cantik gak..tp mahal giler..dia cat hall saja 800 skali upah...huhu..baru hall


smlm bru perasn colourland kat tv,mcm ok je,jnama malysia..hehhe..sy nk cat sndiri ngn hubby sbb nk buat wall art sndiri..heheh..(mcm kreatif sangat je)..kalu upah mahai la pulak..tkt bajet xde je,bnyk dh bhabis nk beli umah,perabot bagai..nippon satin mahai ke?mesty cantik sangat2,kn?


Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #10 on: September 20, 2011, 10:57:16 AM »
su dh dapat ke??rumah kat mana??

hehehhehe..dlm proses pembelian..di taman simpang aman..


Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #12 on: September 28, 2011, 05:05:07 PM »
Saya loyal customer Nippon..heheh
untuk living room sehinggalah ke dapor saya gunakan Nippon Spotless..
tak berbau, anti kulat dan boleh dilap kalau kotor..tu yg suka biaselah kan tangan kita ade banyak je cap2 mohor..
so senang je basahkan sikit kain lap, bersih balik..sebabnye cat jenis spotless dan Glo untuk Nippon finishing die licin, dan agak glossy..tapi bukanlah berkilat kilau..glossy yang menampakkan licin...
Jotun, ICI pon ade cat jenis gini yang senang lap dan nampak licin...
untuk bilik kami gunakan ICI Pearl kot namanya lebih kurangla fungsinye dengan Nippon Spotless..tapi compared dua ni sy suka lagi hasil Nippon...
tapi untuk bilik jer kan ok la tuh...

harga Nippon Spotless: untuk living room 2 tone kaler (mocha dan beige) dalam rm100 setin (5liter) lepas nego..pakai 3tin
dapor kale green lime harga sama
ICI cat bilik kaler floral peach dalam RM80 setin
** cat2 ni beza harga ikut tone kale. kalau kale merah, orange, kuning, dan kaler2 striking mahal sikit kalau Nippon boleh cecah RM120 setin (5liter)



Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #13 on: October 31, 2011, 10:37:14 AM »
Saya loyal customer Nippon..heheh
untuk living room sehinggalah ke dapor saya gunakan Nippon Spotless..
tak berbau, anti kulat dan boleh dilap kalau kotor..tu yg suka biaselah kan tangan kita ade banyak je cap2 mohor..
so senang je basahkan sikit kain lap, bersih balik..sebabnye cat jenis spotless dan Glo untuk Nippon finishing die licin, dan agak glossy..tapi bukanlah berkilat kilau..glossy yang menampakkan licin...
Jotun, ICI pon ade cat jenis gini yang senang lap dan nampak licin...
untuk bilik kami gunakan ICI Pearl kot namanya lebih kurangla fungsinye dengan Nippon Spotless..tapi compared dua ni sy suka lagi hasil Nippon...
tapi untuk bilik jer kan ok la tuh...

harga Nippon Spotless: untuk living room 2 tone kaler (mocha dan beige) dalam rm100 setin (5liter) lepas nego..pakai 3tin
dapor kale green lime harga sama
ICI cat bilik kaler floral peach dalam RM80 setin
** cat2 ni beza harga ikut tone kale. kalau kale merah, orange, kuning, dan kaler2 striking mahal sikit kalau Nippon boleh cecah RM120 setin (5liter)

boleh tahan ek harga dia..sy mmg nk cari cat2 yg pk dn bkualiti..tngk colorland pun mcm ok..tp org kata kualiti nippon paint lg ok..

Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #14 on: October 31, 2011, 10:58:22 AM »
eja pakai seamaster paint - higlos..warna memang cantik2 dan terkini..harganya RM80++ untuk 5liter ^_^


Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #15 on: October 31, 2011, 11:52:06 AM »
eja pakai seamaster paint - higlos..warna memang cantik2 dan terkini..harganya RM80++ untuk 5liter ^_^


sy ni baru nk cari cat rumah..mau 3 4 jenis kaler jugak ni..hehehhe..dapur lain,living room lain,bedroom ank,bedroom kami,bilik ketiga wrna lain..hahahha..bnyk sngguh duit...

Offline myself

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
Re: Cat Pilihan Anda....nippon?dulux?san cora atau lain2..
« Reply #16 on: November 23, 2011, 03:26:28 PM »
myself guna nippon..tp x ingat full name dia.
yg myself ingat function nya utk indoor,antibakteria,odorless,bole cuti kalau kotor...mmg puas ati la,tp mahai sikit la...xpa janji puas ati..hehe

 

Powered by EzPortal