+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11309
Latest: Eynaviva
New This Month: 89
New This Week: 2
New Today: 2
Stats
Total Posts: 452515
Total Topics: 7610
Most Online Today: 208
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 199
Total: 208

Author Topic: Cycle Haid Selepas Bersalin  (Read 4826 times)

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Cycle Haid Selepas Bersalin
« on: September 21, 2011, 11:00:31 PM »
Saya telah melahirkan anak pada 20/05/2011, pastu nifas selama 60 hari..
1st period datang hari ke 67 (26/07/2011)..Period kedua pulak datang 26/8..
So, bila dikira saya ingatkan cycle saya dah berubah jadi 31 hari..Sebelum mengandung saya punya cycle 28-29...

Cuma sekarang yang rasa confius sebab period ketiga datang selepas 26 hari, means 21/9...Ada tak kengkawan RH yang ada pengalaman cam saya..For information saya tidak mengambil sebarang perancangan keluarga dan tidak menyusukan baby langsung sebab baby takde...

Adakah apa yang berlaku perkara biasa? Camna nak tau bila pulak time ovulation kalau dah camni?
« Last Edit: September 21, 2011, 11:49:00 PM by FarHah »


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #1 on: September 21, 2011, 11:29:17 PM »
Farhah, biasa lepas bersalin mmg cycle period berubah atau terganggu. Masa ni susah nak tentukan waktu subur dengan tepat sebab cyclenya yang berubah2. Doktor akak dulu memberikan anggaran, kira macam purata kitaran haid tu.

Akak dulu lepas bersalin menyusukan anak, ini lagilah. 5 bulan tak datang period, dan anak kedua 11 bulan tak dtg. Bila datang pun dia pening2, kadang2 dtg sikit/kejap, kitaran pun berubah2. Lepas berhenti menyusu barulah dia tetap.

Kalau farhah mahu berusaha utk dapatkan bayi, elok bersama sekerap mungkin (tapi jgn la kerap sgt sampai menyeksa badan kan) tanpa kira waktu subur...

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #2 on: September 21, 2011, 11:52:56 PM »
Farhah, biasa lepas bersalin mmg cycle period berubah atau terganggu. Masa ni susah nak tentukan waktu subur dengan tepat sebab cyclenya yang berubah2. Doktor akak dulu memberikan anggaran, kira macam purata kitaran haid tu.

Akak dulu lepas bersalin menyusukan anak, ini lagilah. 5 bulan tak datang period, dan anak kedua 11 bulan tak dtg. Bila datang pun dia pening2, kadang2 dtg sikit/kejap, kitaran pun berubah2. Lepas berhenti menyusu barulah dia tetap.

Kalau farhah mahu berusaha utk dapatkan bayi, elok bersama sekerap mungkin (tapi jgn la kerap sgt sampai menyeksa badan kan) tanpa kira waktu subur...

Owh..kalau camtu kena usaha lebih la ...Terima kasih kak  ummi ...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #3 on: September 22, 2011, 12:07:24 AM »
farhah, usaha lebih, peluang pun lebih ;-)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #4 on: September 22, 2011, 07:38:59 AM »
satu lg farhah,
saya cadangkan farhah buat bbt dan opk.kedua2 ni saling hubungkait tuk tau waktu subur.leh blaja dari thread bbt.

dan lagi,kefahaman mengenai ovum dan sperma.ovum hidup 24jam,dan sperma dalam 3hari-6hari. (kalu salah info,btul kan ye). so,kekerapan bsama tu penting sbg persediaan persenyawaan.maksudnya,sperma kena standby sebelum dan selepas,ketika ovum dilepaskan.  

dgn brdasarkan suhu dari bbt,leh tau ovum dilepaskan bila.opk pun membantu mgesan positif waktu subur.

papepun,kita hanya brusaha..the rest is Allahkan..insyaallah,kalu masanya sesuai dalam pkiraan Allah,pasti usaha kita bhasil.
« Last Edit: September 22, 2011, 07:42:15 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #5 on: September 22, 2011, 09:57:42 AM »
setuju dangan ash. Boleh join kelab BBT di ratuhati. Bagi saya sangat bagus kelab itu. :D

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #6 on: September 22, 2011, 11:29:08 AM »
agree dengan Ash dan Kak As.. actually banyak kelebihan dengan berBBT ni.. tak rugilah kalau buat.. heheh..

lagi satu,  26 hari kitaran haid masih dalam range yang normal so tak perlu risau.. kitaran haid kita memang boleh berubah2 sebab hari ovulasi kita setiap cycle pun boleh berubah.. kalau farhah buat BBt, lagi mudah farhah nak faham.. good luck ye dear..

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #7 on: September 22, 2011, 11:50:37 AM »
yana sebelem bersalin dulu cycle mmg 26hari..lepas bersalin cycle jadi 31 hari lepas gugur cycle jadi 26hari balik.hehe


Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #8 on: September 22, 2011, 11:51:24 AM »
satu lg farhah,
saya cadangkan farhah buat bbt dan opk.kedua2 ni saling hubungkait tuk tau waktu subur.leh blaja dari thread bbt.

dan lagi,kefahaman mengenai ovum dan sperma.ovum hidup 24jam,dan sperma dalam 3hari-6hari. (kalu salah info,btul kan ye). so,kekerapan bsama tu penting sbg persediaan persenyawaan.maksudnya,sperma kena standby sebelum dan selepas,ketika ovum dilepaskan.  

dgn brdasarkan suhu dari bbt,leh tau ovum dilepaskan bila.opk pun membantu mgesan positif waktu subur.

papepun,kita hanya brusaha..the rest is Allahkan..insyaallah,kalu masanya sesuai dalam pkiraan Allah,pasti usaha kita bhasil.

Wokeh..cycle kali ni leh la buat... OPK tu ada dah, tapi stok masa sebelum mengandung dulu, dalam kotak tu ada 3 stick kan?Tapi saya dah guna 1 stick, so ada lagi 2 stick..Boleh guna lagi kot?

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #9 on: September 22, 2011, 11:55:56 AM »
setuju dangan ash. Boleh join kelab BBT di ratuhati. Bagi saya sangat bagus kelab itu. :D

agree dengan Ash dan Kak As.. actually banyak kelebihan dengan berBBT ni.. tak rugilah kalau buat.. heheh..

lagi satu,  26 hari kitaran haid masih dalam range yang normal so tak perlu risau.. kitaran haid kita memang boleh berubah2 sebab hari ovulasi kita setiap cycle pun boleh berubah.. kalau farhah buat BBt, lagi mudah farhah nak faham.. good luck ye dear..

Wokeh..sedang belajar memahami camna BBT nih...Tapi dah banyak sangat page nya, so agak take time gak la nak cari point camna nak fahamkan BBT nih... :D

Owh,, kiranya cycle 26 masih normal eh, ingatkan mesti minimum 28 dan lebih baru dikira normal..
TQ Ash, Kak Ummi dan Kelly :)

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #10 on: September 22, 2011, 11:57:51 AM »
yana sebelem bersalin dulu cycle mmg 26hari..lepas bersalin cycle jadi 31 hari lepas gugur cycle jadi 26hari balik.hehe

Owh, Yana pun berubah-ubah cycle gak ye..Sekarang Yana tengah pregnent kan?(kalau tak sila saya lah rasanya ada terbaca kat tread mana tak pasti pula)...

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #11 on: September 22, 2011, 12:12:08 PM »
ye dear..alhamdulillah..tp jauh lg perjalanan ni..harap2 dipermudahkanlah..moga rezeki farhah menyusul lps ni ye..aminnn..


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #12 on: September 22, 2011, 12:18:49 PM »
Betul tu.sama2 kita doakan sesama kita.
mudahan urusan dimudahkan Allah..insyaallah..

Farhah kena positif selalu..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #13 on: September 22, 2011, 12:32:41 PM »
ye dear..alhamdulillah..tp jauh lg perjalanan ni..harap2 dipermudahkanlah..moga rezeki farhah menyusul lps ni ye..aminnn..

InsyaAllah, semoga Yana dan baby sentiasa dalam lindungan Rahmat Allah  :)   dan  moga makbul doa Yana tu, hembus hembus kat saya ni sikit, kot mau sangkut..hehe...( orang kata mulut orang mengandung ni 'masin' mana tau kan, kot saya punya turn pulak lepas ni, next month ke..cheewahh...nak cepat jer...

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #14 on: September 22, 2011, 12:37:24 PM »
Betul tu.sama2 kita doakan sesama kita.
mudahan urusan dimudahkan Allah..insyaallah..

Farhah kena positif selalu..

InsyaAllah Ash, sama-samalah kita berdoa dan mendoakan antara kita semua..Semoga kita semua sentiasa dalam lindungan Rahmat Allah...InsyaAllah saya akan sentiasa positif selalu....

Offline yana~alisya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 345
  • Suka? +3/-0
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #15 on: September 22, 2011, 04:03:12 PM »
Saya telah melahirkan anak pada 20/05/2011, pastu nifas selama 60 hari..
1st period datang hari ke 67 (26/07/2011)..Period kedua pulak datang 26/8..
So, bila dikira saya ingatkan cycle saya dah berubah jadi 31 hari..Sebelum mengandung saya punya cycle 28-29...

Cuma sekarang yang rasa confius sebab period ketiga datang selepas 26 hari, means 21/9...Ada tak kengkawan RH yang ada pengalaman cam saya..For information saya tidak mengambil sebarang perancangan keluarga dan tidak menyusukan baby langsung sebab baby takde...

Adakah apa yang berlaku perkara biasa? Camna nak tau bila pulak time ovulation kalau dah camni?

Min, kak yana pun sama gak, first period 19/08/2011 pastu 2nd period 16/09/2011.Biasanya sebelum mengandung dulu cycle kak yana sekitar 30-31 hari.Tapi kali ni 28 hari jer.Kak yana ingat nak guna babycenter untuk kira ovulation.Ada gak tengok thread bbt tu tapi masih perlu banyak belajar lagi untuk faham kaedahnya.
:: my life, my love, my princess & my little angel ::
http://sitihawabidadarisyurga.blogspot.com/

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #16 on: September 23, 2011, 12:27:55 AM »
Min, kak yana pun sama gak, first period 19/08/2011 pastu 2nd period 16/09/2011.Biasanya sebelum mengandung dulu cycle kak yana sekitar 30-31 hari.Tapi kali ni 28 hari jer.Kak yana ingat nak guna babycenter untuk kira ovulation.Ada gak tengok thread bbt tu tapi masih perlu banyak belajar lagi untuk faham kaedahnya.

Owh,kak yana pun sama gak ehh..mesti fening-fening cam min jugak kan nak kira time ovulutation? Erm,sama-samalah kita berusah kak..Semoga Allah mengurniakan rezeki anak kepada kita :D

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Cycle Haid Selepas Bersalin
« Reply #17 on: November 13, 2011, 03:15:23 PM »
Waaaa! Ingatkan cycle dah ok (kembali lepada 29 hari), cycle kali ni jadi 24 hari la pulak..masih dikira normal kah?

 

Powered by EzPortal