+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11299
Latest: sajjad321
New This Month: 79
New This Week: 23
New Today: 9
Stats
Total Posts: 452386
Total Topics: 7605
Most Online Today: 191
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 15
Guests: 137
Total: 152

Author Topic: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.  (Read 2829 times)

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 603
  • Suka? +4/-0
Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« on: September 24, 2011, 07:10:23 PM »
Betul ke kalau kita salah urus uri anak akan suka nangis?anak saya yang baru lahir ni sama macam abang dia.kuat nangis pastu suka jerit bila nangis.abang dia sampai ke besar la.tido malam pun suka nangis bila terjaga.


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #1 on: September 24, 2011, 09:10:42 PM »
moon, tiada kena mengena. Sabarlah ya... sementara dia nak besar.
 Kedua2 anak saya, cara basuh dan tanam uri sama je, tempat tanam pun tak jauh dua-dua uri tu. Kawasan rumah mak saya juga. Tapi perangai mereka jauh berbeza. Masing2 ada keistimewaaan dan cabarannya yang tersendiri ;-)

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #2 on: September 24, 2011, 09:24:22 PM »
agree dengan kak ummi.. rasanya takde kena mengena..
mak saya baru jer dok bercerita pasal uri ni tadi.. yang biasa mak saya buat, cuci uri, lepas tu bungkus dengan kain bersih, then kalau ada tempurung masukkan dalam tempurung, tanam macam biasa..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #3 on: September 24, 2011, 11:06:57 PM »
saya pun setuju.
sebenarnya hikmah yg kita dapat bila jaga anak tu susah,byk ragam adalah tuk allah tambahkan pahala kita suami isteri bila kita mampu bsabar.

memang pun.bukan senang jaga anak2 byk ragam.saya ni pun antara kategori susah jaga anak dari kecik.dari lahir kuat menangis,susah susu,susah makan,susah tdo.da 2tahun pun sama je.bangun tido pun nangis lg.tdo mlm pun byk kali gak tjaga nak kena tepuk atau susu.manja sgt kot.
kadang calar gak kesabaran kami.ada gak mulut2 ckp pasal tanam uri.tapi saya tak pegang tu semua.

sy byk kan doa,dan bcakap dgn anak,sok da besar,jaga kami elok2,penuh sbr pulak ya.bila da besar,senangkan hati kami..



« Last Edit: September 24, 2011, 11:12:33 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline nagisa_sofea

  • Delima
  • *
  • Posts: 574
  • Suka? +4/-0
  • Untukmu ibu sanggup berkorban ape sahaja....
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #4 on: September 24, 2011, 11:38:23 PM »
rasanya x related langsung psl salah tanam uri, harap moon bersabar. Biasalah anak kecil banyak ragamnye.
macam anak saya masa kecik x byk ragam, bila dah masuk 2 tahun ni ade ragam skit2, manja sgt kot... sebagai ibu mmg kita kene byk sabar.

cuma klu dulu masa pantang, baby nangis tgh mlm emak mtua saya ckp "ada lah tu kawan tgh kacau dia..."
dia suruh suami check tempat tanam uri dalam brkeadaan baik tak, dan dia suh pasangkan pelita..  nampak mcm karut, tp kami ikutkan aje la.... Alhamdulilah memang x byk ragam masa berpantang tu...


[url=http:/


Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 603
  • Suka? +4/-0
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #5 on: September 25, 2011, 09:25:10 AM »
Saya baru kekah anak saya semalam.nenek sy la dok kata kat mak saya.kebetulan malam kenduri tu dia tido rumah saya.anak saya yang sulung menangis memang kuatla malam tu.esok paginya tu adik dia pulak. Suami saya pun basuh uri letak asam garam..lepas basuh bungkus ngan kain pastu dalam plastik then tanam..macam tula.tapi nenek saya kata kena bakarkan bagi kering air basuhan pastu masuk dalam tempurung baru tanam.pening kepala saya.

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #6 on: September 27, 2011, 05:43:38 PM »
Sekedar pandangan shj...

Tidak ada hukum dalam syariah Islam tentang menanam uri bayi. Kepercayaan uri mesti diuruskan dengan cara tertentu, kerana berpengaruh kepada bayi, hanyalah kepercayaan kosong yang tidak ada asas langsung  dalam syariah.

Cara yang paling baik dan mudah adalah dengan menanamnya di dalam tanah. dengan niat supaya jika ia membusuk, tidak membahayakan manusia. Sama seperti kita menanam bangkai, perlu ditanam bukan kerana takut bangkai itu menjelma menjadi hantu atau syaitan, tetapi supaya tidak terjadi pencemaran,begitu juga dengan uri.Yang menjadi haram hukumnya kalau kita meragamkan dengan mitos2 atau adat kepercayaan ini supaya kita terhindar dari perbuatan syirik.

wallahu'Alam

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #7 on: September 27, 2011, 06:13:42 PM »
agree dengan kak ummi.. rasanya takde kena mengena..
mak saya baru jer dok bercerita pasal uri ni tadi.. yang biasa mak saya buat, cuci uri, lepas tu bungkus dengan kain bersih, then kalau ada tempurung masukkan dalam tempurung, tanam macam biasa..

my asben pun buat yang sama macam lady cakap.... cuci dengan air limau, kapur...kalau tak silaplah..
bungkus dengan kain letak dalam tempurung kelapa... lepas tu tanam...


Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2048
  • Suka? +5/-0
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #8 on: September 28, 2011, 08:30:09 AM »
baru2 ni sy ada baca kat paper..ada 1 bisnes jual kit utk uruskan uri.dlm kit tu ada mangkuk dibuat dari tanah dan bhn2 utk basuh uri..bgus juga sbb memudahkan kita dizaman moden ni..
dlm paper tu ada juga ckp nk uruskan uri ni jgn ikut sgt kepercayaan nenek moyang kita dulu2 takut jd syirik..contohnya tanam skali dengan pensel konon2 nk bg anak pandai..tanam dgn jarum nk bg ank pandai menjahit..
yg penting uri dibasuh bersih dibungkus dan ditanam..

Offline mommythaqif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1828
  • Suka? +4/-0
  • mrs.taufiq
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #9 on: September 28, 2011, 10:07:57 AM »
 :D sekarang dh senang.bole dapatkan uri kit kt sini

http://www.facebook.com/pages/ANP-Solutions-Grandma-Secret/244728325539658?sk=wall#!/pages/ANP-Solutions-Grandma-Secret/244728325539658

senang n murah je  ;)
hi boy

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2048
  • Suka? +5/-0
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #10 on: September 28, 2011, 12:29:21 PM »
:D sekarang dh senang.bole dapatkan uri kit kt sini

http://www.facebook.com/pages/ANP-Solutions-Grandma-Secret/244728325539658?sk=wall#!/pages/ANP-Solutions-Grandma-Secret/244728325539658

senang n murah je  ;)


alin, kit ni ke yg sy baca kat paper tu? dlm kit tu ada sediakan periuk tanah kaler putih, bhn2 cuci uri dan sarung tangan..betulkan kalo sy salah ye..

Offline mommythaqif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1828
  • Suka? +4/-0
  • mrs.taufiq
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #11 on: September 28, 2011, 01:33:30 PM »
btl ayureen.ni la bnda tu....dok mencari td akhirnya jmp gak...boleh la beli nt
hi boy

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2048
  • Suka? +5/-0
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #12 on: September 28, 2011, 03:10:10 PM »
btl ayureen.ni la bnda tu....dok mencari td akhirnya jmp gak...boleh la beli nt

ok...tp bagus gak ade jual kit ni..senang.x yah susah2 cari tempurung bagai..kalo tak silap langkah2 penggunaan pun ada ditulis kat kotak tu..

Offline mommythaqif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1828
  • Suka? +4/-0
  • mrs.taufiq
Re: Macam mana uri budak lahir sepatutnya diuruskan.
« Reply #13 on: September 28, 2011, 03:30:06 PM »
bnyk pengedar...alin dh cek td..lega,sng nk beli.
hi boy

 

Powered by EzPortal