+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 4
New This Week: 38
New Today: 4
Stats
Total Posts: 448328
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 50
Total: 54

Author Topic: Period Atau Simptom Kehamilan...???  (Read 132934 times)

Offline qaisara_qasrina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
  • tercipta untuk mu..
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #625 on: May 21, 2012, 12:43:59 AM »
maaf yer sedara semua..lagi nak bertanya nihh..
kalau sebelum ni kita tdk terlalu kerap kencing but now kerap sangat nak ke toilet..minum air ckit nk kencing dh..adakah itu pun slh satu tanda hamil..
heheh cz belum ada kekuatan lagi nak try buat upt.. pnh tak sapa2 mengalami simptom spt ini..n kalau kencing rasa sedikit sakit n pedih..??


Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #626 on: May 21, 2012, 12:48:24 AM »
Salam semua....sedihnye ase hati ni...period dah delay seminggu 2 hari...tiba2 cik P tu datang.....husband dah seronok dah..mule2 die ingat kite pregnant...tp tibe2 period menjelma....ape le masalah sebenarnya kat badan ni..... :'( :'(

mungkin ada masalah hormon tu yang period delay, sabar ea...

Offline fuza

  • Nilam
  • *
  • Posts: 255
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #627 on: May 21, 2012, 05:49:01 AM »
waaaa!!!! alhamdulillah..congrats fuze...seronok nyer..
berapa minggu dah fuze??


terima kasih kwn2..
kalau ikut pada kraan, dah 5 minggu..
insyaAllah, ade rezeki awak sume ye nanti.
paling utama, jgn stress..
Semoga ada rezeki buat kita...amin..(",)(",)





My Ovulation Chart

Offline fuza

  • Nilam
  • *
  • Posts: 255
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #628 on: May 21, 2012, 05:51:10 AM »
maaf yer sedara semua..lagi nak bertanya nihh..
kalau sebelum ni kita tdk terlalu kerap kencing but now kerap sangat nak ke toilet..minum air ckit nk kencing dh..adakah itu pun slh satu tanda hamil..
heheh cz belum ada kekuatan lagi nak try buat upt.. pnh tak sapa2 mengalami simptom spt ini..n kalau kencing rasa sedikit sakit n pedih..??

ieka, saya macam tula..paling ketara semalam la..tu yg pk kencing kotor..saya tak berani check upt. terus jumpe dr. buat urine test, kencing kotor takde..rezeki pulak yg ade..;)
Semoga ada rezeki buat kita...amin..(",)(",)





My Ovulation Chart

Offline cute_ada

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #629 on: May 21, 2012, 07:34:22 AM »
mungkin ada masalah hormon tu yang period delay, sabar ea...

selepas kawen period okey je...tp tak tahu knpe tibe2 tak okey....sedih dh..ramai org tnye2 bile nak dpt baby....kita baru 4 bulan kawen...tp rezeki lum ade lg..mungkin sebab PJJ dgn husband..usaha lg kn...trime kasih mrs chenta.... :'( :(


Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #630 on: May 21, 2012, 07:42:23 AM »
selepas kawen period okey je...tp tak tahu knpe tibe2 tak okey....sedih dh..ramai org tnye2 bile nak dpt baby....kita baru 4 bulan kawen...tp rezeki lum ade lg..mungkin sebab PJJ dgn husband..usaha lg kn...trime kasih mrs chenta.... :'( :(

insya'allah ada rezeki tak kemana dear, chenta yang tgl sebumbung dah 1thn 6bln lebih period ontime since bujang smpi dah kawin ni pun masih belum dikurniakan zuriat, sabar ea..allah tau apa yang terbaik buat kita semua..jangan mudah putus asa.. ada baru lagi kawin..insya'allah ada rezeki ada..chenta doakan buat ada dan rakan2 lain,,moga allah kurniakan kita semua zuriat yang soleh dan solehah..amin

Offline maya_cute

  • Delima
  • *
  • Posts: 704
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #631 on: May 21, 2012, 01:41:27 PM »
insya'allah ada rezeki tak kemana dear, chenta yang tgl sebumbung dah 1thn 6bln lebih period ontime since bujang smpi dah kawin ni pun masih belum dikurniakan zuriat, sabar ea..allah tau apa yang terbaik buat kita semua..jangan mudah putus asa.. ada baru lagi kawin..insya'allah ada rezeki ada..chenta doakan buat ada dan rakan2 lain,,moga allah kurniakan kita semua zuriat yang soleh dan solehah..amin

Chenta: Maya pun tengah musykil ni. Period 1st day light flow je. 2nd day heavy giler til sebelum tido. Pastu tukar pad terus tido. Pagi tadi tengok ada brownish2 spot je. Pastu skang dah totally CLEAR, takde apa2 dah. Chenta camtu gak kan cycle ni?
"Ya ALLAH! Kau kurniakanlah kepada kami dari sisi-MU zuriat yang soleh & solehah. Sesungguhnya ENGKAU Maha Pendengar Doa."

"Ya ALLAH! Janganlah ENGKAU biarkan diriku seorang diri tanpa zuriat. Sesungguhnya ENGKAU sebaik-baik yang mewarisi."

AMIN YA RABBAL 'ALAMIN.

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #632 on: May 21, 2012, 02:04:22 PM »
Chenta: Maya pun tengah musykil ni. Period 1st day light flow je. 2nd day heavy giler til sebelum tido. Pastu tukar pad terus tido. Pagi tadi tengok ada brownish2 spot je. Pastu skang dah totally CLEAR, takde apa2 dah. Chenta camtu gak kan cycle ni?

chenta 1st day heavy 2nd day spotting hari ke3-5 clear hari ke 6(Semalam)mengemop +angkat baldi siap je kemas turun spotting sikit je husb bising npe bt kerja berat, hari ni clear blik watery yang teramat... just jaga makan pe semua chenta amik jus perawan,pregnancy formula,folic asid chenta confirm cik P sebab suhu chenta drop till hari ni...mudah2an cycle baru ni bagi gud news after CP

Offline nurul akma

  • Delima
  • *
  • Posts: 638
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu.........
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #633 on: May 21, 2012, 07:00:33 PM »
salam..nak tanya.sesiapa yang pernah alami keputihan banyak..terasa macam period je bila kuar...bila cek takde plak period..due period 24/5 nie...dia macam berair je...ingatkan dah period tadi..sebelum nie takde la banyak sangat macam tue..cik V rasa membengkak je...sebelum2 nie tiap2 bulan kalau nak period breast dah sakit seminggu sebelum period..bulan nie takde plak...sesiapa yang pernah alaminya???

Offline rezfiz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 78
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #634 on: May 21, 2012, 09:45:09 PM »
salam..nak tanya.sesiapa yang pernah alami keputihan banyak..terasa macam period je bila kuar...bila cek takde plak period..due period 24/5 nie...dia macam berair je...ingatkan dah period tadi..sebelum nie takde la banyak sangat macam tue..cik V rasa membengkak je...sebelum2 nie tiap2 bulan kalau nak period breast dah sakit seminggu sebelum period..bulan nie takde plak...sesiapa yang pernah alaminya???
Sy selalu alami simptom ni time2 dkt nak period..rasa macam lembap je kat miss v, ingat dah peod, cek2 xde...pastu 2,3 ari pastu cik p pun dtg dan bangganya  8)

Offline shahni

  • Topaz
  • *
  • Posts: 65
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #635 on: May 22, 2012, 09:06:17 AM »
Hai rakan semua

Saya seminggu lagi da nak masuk 2 bulan tak dtang period..belum cek upt lagi..tgu seminggu.tapi betis ngan paha rasa lenguh lenguh je...brest pun sakit ni...adeiii

Offline Ibu Sha~

  • Delima
  • *
  • Posts: 699
  • Suka? +1/-0
  • Alhamdulillah Syukur
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #636 on: May 22, 2012, 09:42:02 AM »
Shahni :awk dh delay 2 bulan ke?uih lamenyer..pegilah cek..semingggu pun dh boleh cek laa syg..
detect dri awl dpt jga kndungan bebaek..nnti doc bgi ubt untk kutkn rahim...

Offline nurul akma

  • Delima
  • *
  • Posts: 638
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu.........
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #637 on: May 22, 2012, 10:43:15 AM »
maaf yer sedara semua..lagi nak bertanya nihh..
kalau sebelum ni kita tdk terlalu kerap kencing but now kerap sangat nak ke toilet..minum air ckit nk kencing dh..adakah itu pun slh satu tanda hamil..
heheh cz belum ada kekuatan lagi nak try buat upt.. pnh tak sapa2 mengalami simptom spt ini..n kalau kencing rasa sedikit sakit n pedih..??

saya pernah...tapi tu tanda period saya nak datang...setiap orang berbeza..maybe yang wak tu salah satu tanda preggy mana tau...sekarang nie pun saya kerap ke tandas..lagi 2 hari due period..mungkin nak period kot nie...think positif....maybe banyak minum air..so tu yang kerap kencing..

Offline cute_ada

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #638 on: May 22, 2012, 01:10:49 PM »
insya'allah ada rezeki tak kemana dear, chenta yang tgl sebumbung dah 1thn 6bln lebih period ontime since bujang smpi dah kawin ni pun masih belum dikurniakan zuriat, sabar ea..allah tau apa yang terbaik buat kita semua..jangan mudah putus asa.. ada baru lagi kawin..insya'allah ada rezeki ada..chenta doakan buat ada dan rakan2 lain,,moga allah kurniakan kita semua zuriat yang soleh dan solehah..amin

Trime kasih mrs. chenta atas nasihat...Ada sedih..apetah lagi suami...mungkin badan ni tak cukup zat...Ada tak suke mkn sayur dgn buah..tp Ada heran juge lepas kawen tak pernah delay period lme sampai seminggu..paling kuat pun sehari dua hari je...ni sampai seminggu dua hari...tu yg suami ingat Ada pregnant....tp nak wat mcm mane..lum rezeki lg..dgr kate makan asid folic dgn clomid leh wat cepat ngandung..betol ke?

Offline cute_ada

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #639 on: May 22, 2012, 01:17:43 PM »
salam..nak tanya.sesiapa yang pernah alami keputihan banyak..terasa macam period je bila kuar...bila cek takde plak period..due period 24/5 nie...dia macam berair je...ingatkan dah period tadi..sebelum nie takde la banyak sangat macam tue..cik V rasa membengkak je...sebelum2 nie tiap2 bulan kalau nak period breast dah sakit seminggu sebelum period..bulan nie takde plak...sesiapa yang pernah alaminya???

Ada pun pernah alami mase mule2 kawen..ingat pregant pastu gi le jumpe doktor..upenye2 dktr cakap kencing kotor..hehe...lepas 3 hari jumpe dktr cik P datang....alahai..mase tu sedih gler....

Offline riadiana.dewi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +0/-0
  • Berharap dapat menggapai bintang itu...
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #640 on: May 22, 2012, 05:35:26 PM »
sejak lebih 2 bulan lalu selepas period, saya kerap pening, lenguh badan terutama bahagian peha n kaki, susah tidur malam, sakit pinggang, kena kencing kotor, demam, badan selalu panas waktu malam n perut krem sampai skrg. dalam tempoh tu saya dah pegi 5 klinik, dah scan 2 kali dan dah 8 kali buat UPT, tapi tak hamil...belum rezki. period saya tak regular tapi skrg dah start buat BBT...saya pun tak tahu apa penyakit saya, dah pegi pakar tapi dia cakap hormon je. smpai skrg belum period n doc bagi ubat hormon...

Offline riadiana.dewi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +0/-0
  • Berharap dapat menggapai bintang itu...
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #641 on: May 22, 2012, 05:36:43 PM »
sejak lebih 2 bulan lalu selepas period, saya kerap pening, lenguh badan terutama bahagian peha n kaki, susah tidur malam, sakit pinggang, kena kencing kotor, demam, badan selalu panas waktu malam n perut krem sampai skrg. dalam tempoh tu saya dah pegi 5 klinik, dah scan 2 kali dan dah 8 kali buat UPT, tapi tak hamil...belum rezki. period saya tak regular tapi skrg dah start buat BBT...saya pun tak tahu apa penyakit saya, dah pegi pakar tapi dia cakap hormon je. smpai skrg belum period n doc bagi ubat hormon...

Offline qaisara_qasrina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
  • tercipta untuk mu..
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #642 on: May 22, 2012, 05:54:56 PM »
Ada pun pernah alami mase mule2 kawen..ingat pregant pastu gi le jumpe doktor..upenye2 dktr cakap kencing kotor..hehe...lepas 3 hari jumpe dktr cik P datang....alahai..mase tu sedih gler....

sama ngn eika..doc cuma cakap kencing kotor..tp dinding rahim tebal..doc pun tak sure period atau nak jadi baby..hehe..
kalau buat upt -ve la plak..

Offline nurul akma

  • Delima
  • *
  • Posts: 638
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu.........
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #643 on: May 22, 2012, 08:41:07 PM »
sekarang nie keputihan ala2 watery je...kerap kencing pun ye..bimbang  takut kencing kotor jugak..breast sakit ckit2 je...nipple yang terasa sgt...tapi xde la membengkak macam sebelum2 nie....

Offline qaisara_qasrina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
  • tercipta untuk mu..
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #644 on: May 22, 2012, 11:24:30 PM »
sekarang nie keputihan ala2 watery je...kerap kencing pun ye..bimbang  takut kencing kotor jugak..breast sakit ckit2 je...nipple yang terasa sgt...tapi xde la membengkak macam sebelum2 nie....

doc bagi eika ''ural'' utk kencing kotor..tapi still gak masih sakit kat ari2..
then eika kerap sakit kepala..so telan je panadol..doc cakap takde papa kalau preggy..ntah betol atau tak..
mm..eika tak nak menaruh harapan lagi..insyaallah kalau ada rezeki dari Allah..eika terima..kalau belum cuba usaha..but kena saba cz eika juga pjj with hubby..3 bulan baru jmp.. :)

Offline nurul akma

  • Delima
  • *
  • Posts: 638
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah..aku redha dengan ketentuanMu.........
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #645 on: May 23, 2012, 11:47:00 AM »
doc bagi eika ''ural'' utk kencing kotor..tapi still gak masih sakit kat ari2..
then eika kerap sakit kepala..so telan je panadol..doc cakap takde papa kalau preggy..ntah betol atau tak..
mm..eika tak nak menaruh harapan lagi..insyaallah kalau ada rezeki dari Allah..eika terima..kalau belum cuba usaha..but kena saba cz eika juga pjj with hubby..3 bulan baru jmp.. :)

eika dah delay period lum????sama la macam saya..tak nak menaruh harapan sangat...tapi dalam hati terdetik jugak..hehehe..tawakal je la..usaha dah..berserah aje la..

Offline ibundaorkid

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1826
  • Suka? +7/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #646 on: May 23, 2012, 04:24:33 PM »
Masih tanda tanya. Bersabarlah wahai hati.  :-*

Period yang sepatutnya mai pada 17/05/2012.  ???
Tak pernah gosok gigi keluar darah, dah 1 minggu lebih berdarah gusi bila digosok.  :-X
Creamy watery yang macam susu cair keluar dah hampir seminggu.  :-\
Perut sentiasa kembung dan loya kadang2.  :(
Di tekak ni ada rasa bendalir yang rasa sangat pekat rasa nak meludah sentiasa.  :(
Nyut2 dekat breast tapi sangat kadang2. ???
Kuat kentut sampai husband naik heran.  :P
Ngilu2 kadang2 di miss V.  ???
Bila lepas maghrib, mula lah bantal memanggil2. Pernah terlelap bersama telekung tapi, pukul 9 mesti terjaga sebab lapar.  ;D
Suhu pun x berapa menentu lagi. Jadi, nak tak nak kena tunggu 2 minggu dari tarikh sepatutnya period.  ;)

Expect nak period je dulu. Sebab kalau mengharap risau frust.    8)
« Last Edit: May 24, 2012, 08:41:20 AM by ibundaorkid »

Offline ma yana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1488
  • Suka? +0/-0
  • Insyaallah Rezeki itu akan kumilikki jua..amin
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #647 on: May 23, 2012, 04:27:49 PM »
due period 1/6 ni tp semalam ada secalit darah coklat kat pantiliner..ingat kan period tp dari petang semlam sampai hari ini kering..

konfius2 sebab due period lambat lagi..  ???

Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #648 on: May 23, 2012, 05:34:23 PM »
nk jg share kat cni... ;D
delay baru 1 hari.....(biar la cik P tidak menjelma... :) )
lepas ML ....keluar setitik darah time buang air kecil... ( ingt kn period nk dtg awal...tp belum lg.... :o )
terasa bdn menjadi sngt2 malas....tidak bermaya dan cepat penat... (nak naik tangga rumah pon dh rse cm mndaki bukit jer.... ::) )
kalau lapar....nk mkn....tp bile makanan dh de depan mate...terus kembang jer tekak ni... (langsung x mkn dh.... :P )
menjadi sensitif... (hal-hal kecik pon smpai nk menangis2... :'( )
breast sakit...tp tiap2 nk period mmg sakit....(kalau period mai...sakit pon hilang...)

* tp x tau la ni tanda preggy atau pon tanda cik p nk dtg... :(

Offline shahni

  • Topaz
  • *
  • Posts: 65
  • Suka? +0/-0
Re: Period Atau Simptom Kehamilan...???
« Reply #649 on: May 23, 2012, 05:41:40 PM »
Hai rakan semua

Saya seminggu lagi da nak masuk 2 bulan tak dtang period..belum cek upt lagi..tgu seminggu.tapi betis ngan paha rasa lenguh lenguh je...brest pun sakit ni...adeiii

Salam rakan rh.

Saya nak luahkan perasaan...wat dengar je ye...

Saya suda memang delay cik p..tinggal seminggu lagi nak masuk dua bulan.cek upt tunggu genap dua bulan tk dtg cik p baru test.masalah saya sekarang selera makan saya jatuh 100%, sakit kepala dan mual muntah apatah lagi tengok maknn dn tempt kotor.

Hubby kata mungkin preggy...tp perot tk buncit pun.issssshhh rimas saya rakan..tambah kurus la saya ni....saya p mkn vit.b dn acid folic sama juga tak naik selera makan.oh, no!

 

Powered by EzPortal