collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..  (Read 53612 times)

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« on: October 31, 2011, 11:10:47 PM »
Salam semua.. Atas cadangan puan admin, kelly buka topik ni untuk rujukan bagi mereka yang baru nak bermula dengan kaedah bbt .. Harap topik ini dapat membantu..

Secara ringkasnya Bbt (body basal temperature/ suhu badan asas) ini adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti hari subur/ovulasi dengan lebih tepat.. Selain itu bbt ni juga banyak kelebihannya disamping membantu kita untuk memahami sistem reproduktif  tubuh badan sendiri.

NOTA: UNTUK SEBARANG PERTANYAAN DAN SOALAN, FORUMER BOLEH AJUKAN DI THREAD BBT yang paling terkini.

RUJUKAN TOPIK
BBT part 1 : http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,934.0.html
BBT part 2 : http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,2860.0.html
BBT part 3 : http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,3594.0.html
BBT part 4 : http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,5086.0.html

« Last Edit: February 16, 2012, 12:27:12 AM by ummi »

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #1 on: October 31, 2011, 11:22:06 PM »
Like this thread so much! And I am a beginner. Hehee
Sis kelly, bbt jenis apa hat mu pakai ye? Kalau untuk beginner, bleh suggest x? Perlu x yg ade brand atau cap guardian je ok? Atau thermometer suhu biase pon boleh?



Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #2 on: October 31, 2011, 11:28:26 PM »
Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebih tepat kerana mempunyai 2 digit selepas titik perpuluhan. Walau bagaimanapun digital thermometer yang biasa masih boleh diguna pakai cuma ketepatannya agak berkurangan sedikit. Jika  thermometer classic ( kaca) pula yang digunakan, thermometer hendaklah digoncang setiap malam sebelum tidur. Ini untuk memastikan raksa dalam thermometer tersebut akan kembali ke tempat asal.

2)mulakan ambil suhu pada hari pertama datang period. Hari pertama (cd1) biasanya diambil kira bila darah period dah flow bukan spotting.

3)ambil suhu sejurus bangun tidur sebelum lakukan sebarang aktiviti termasuk bercakap. Bermakna buka je mata terus ambil suhu. Dan sebaiknya thermometer diletakkan berdekatan dengan tempat tidur, supaya mudah nak ambil.

4)pastikan tidur cukup sekurang2nya 3 jam dan cuba disiplinkan diri untuk ambil suhu pada waktu yang sama setiap hari. Kalau dapat set alarm lagi bagus. Tapi kalau setakat terawal atau terkurang setengah jam, suhu masih boleh diguna pakai.

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #3 on: October 31, 2011, 11:41:01 PM »
Selain dari ambil suhu, vaginal discharge/lendir faraj atau lebih dikenali sebagai cervical mucus harus dipantau juga untuk membantu mengenal pasti hari ovulasi yang lebih tepat. Terdapat 5 jenis cervical mucus yang harus dikenal pasti dan dicatat:

Dry= kering
Creamy= berwarna agak keputihan dan likat seakan mayonis
Sticky= berwarna jernih tapi melekat2 seakan gam
watery= struktur yang agak cair dalam kuantiti yang banyak
Eggwhite= berwarna jernih, seakan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.

Cara untuk mengenal pasti cervical mucus:
selepas buang air dalam toilet, gunakan tisu untuk lap vagina. Perhatikan struktur, kuantiti juga warna cervical mucus tersebut.
Ataupun boleh guna jari yang bersih dan masukkan dalam vagina. Ceduk sikit cervical mucus untuk diperhatikan. Elakkan check cervical mucus sejurus selepas BD/ bersama suami untuk mengelakkan kekeliruan diantara cervical mucus atau lebihan semen.
« Last Edit: November 01, 2011, 12:41:00 AM by Kelly »

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #4 on: October 31, 2011, 11:45:56 PM »
Like this thread so much! And I am a beginner. Hehee
Sis kelly, bbt jenis apa hat mu pakai ye? Kalau untuk beginner, bleh suggest x? Perlu x yg ade brand atau cap guardian je ok? Atau thermometer suhu biase pon boleh?

shila.. Den guna digital thermometer biasa je bukan yang specific bbt pun, brand omron.. Boleh je guna yang mana2, just kalau yang specific bbt tu lebih accurate la. Tak berapa galakkan guna yang classic hat kaca tu coz leceh sikit dan nak baca pun kena tengok betul2.. Hehehe..

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #5 on: October 31, 2011, 11:55:29 PM »
Abbreviation/ short form juga istilah yang biasa digunakan dalam Bbt:

CD = cycle day
CM = cervical mucus
CP = cervical position
BD = baby dancing (intercouse)
DPO = day past ovulation
EW = eggwhite
W= watery
C= creamy
S = sticky
D = dry
O = ovulation
Biphasic = 2 fasa suhu pada graf
Triphasic = 3 fasa suhu pada graf
Luteal phase = fasa selepas ovulasi
2ww= Two week wait
« Last Edit: November 13, 2011, 10:00:51 PM by Kelly »

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #6 on: November 01, 2011, 12:00:48 AM »
Website yang biasa digunakan untuk online charting ialah fertility friend.. Anda boleh sign up kat link ni :
http://www.fertilityfriend.com/ffo/signup.php

dan anda juga digalakkan untuk berkongsi url homepage fertility friend di signature. Ianya untuk memudahkan team bbt lain melihat graf anda.

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #7 on: November 01, 2011, 12:05:58 AM »
Sila ikut step2 dibawah untuk letakkan url homepage di signature:
 
FERTILITY FRIEND=
-ACCOUNT
-SETTING
-HOME PAGE SETTING
- sila copy url homepage yang diberikan

RATUHATI FORUM=
-PROFILE
-FORUM PROFILE INFORMATION
- paste url tadi diruangan SIGNATURE

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #8 on: November 01, 2011, 01:18:30 AM »
Fertility friend akan mengeluarkan garisan berwarna merah yang menunjukkan anda telah ovulasi hanya selepas berlakunya peningkatan suhu yang mendadak selama 3 hari berturut2.. Oleh kerana hari ovulasi  akan dapat dikenal pasti hanya selepas 3 hari berlakunya peningkatan suhu, anda semua digalakkan untuk lebih alert dengan tanda2 ovulasi yang lain termasuk fertile mucus apabila memasuki fertile window agar tidak terlepas waktu untuk BD/ bersama.. Tanda2 ovulasi adalah seperti berikut..

-keluarnya cervical mucus yang agak watery ataupun eggwhite..
-rasa ngilu di ari2..
-sedikit spotting berwarna coklat atau pink yang dikenali sebagai ovulation spotting.
- suhu akan jatuh sedikit (tetapi ada juga individu yang suhu nya tidak jatuh semasa ovulasi)

dan biasanya di graf anda ff akan keluarkan highlight berwarna hijau, menandakan anda berkemungkinan dalam fasa memasuki fertile window.. So bila keluar je highlight hijau tu anda sudah boleh mula untuk bersama.

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #9 on: November 08, 2011, 10:25:06 AM »
Untuk forumer yang baru nak berBBT boleh refer topic ni ye.. Sebarang soalan boleh ajukan di thread BBT 2.. Terima kasih.. :)

Offline ayubalqishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah kurniaknlh zuriat kpdku..ameen
    • http://www.vulgaris.com.my
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #10 on: October 02, 2012, 10:01:17 PM »
saya langsung xtau n xphm mcm mn nak guna n mulakan fertility friend online.. plz sesape leh tlg guide x?
pembekal barangan haiwan peliharaan seperti sleeping set for sugar glider
Make a pregnancy ticker<a href="http:

Offline dania_cute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 61
  • Suka? +0/-0
  • ingin mjadi ibu comel yg kental..
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #11 on: October 03, 2012, 01:29:23 AM »
saya langsung xtau n xphm mcm mn nak guna n mulakan fertility friend online.. plz sesape leh tlg guide x?



salam saya ni silent reader dan baru berkecimpung dgn BBT..bila dah register fertilityfriend (ff), saya tak tahu nak mula dari mana,..apa yang saya buat explore dan tekan2 je apa2 button dalam fertilityfriend..

mudah jer nak pakai ff nih.. ni saya buatkan nota ringkasan untuk awak dan kekawan beginner yg lain.. harap dapat membantu awak utk ber BBT.. :)

klik image utk view gambar lgi besar..



kalau image tak keluar sila klik link ini http://i1165.photobucket.com/albums/q594/hanaterkesima/rrrr_zps7bf85fcf.jpg
« Last Edit: October 03, 2012, 01:41:23 AM by hana_terkesima »

Offline ayubalqishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah kurniaknlh zuriat kpdku..ameen
    • http://www.vulgaris.com.my
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #12 on: October 03, 2012, 01:20:56 PM »
Wah.. Terima kasih byk2 ya!!
pembekal barangan haiwan peliharaan seperti sleeping set for sugar glider
Make a pregnancy ticker<a href="http:

Offline dania_cute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 61
  • Suka? +0/-0
  • ingin mjadi ibu comel yg kental..
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #13 on: October 03, 2012, 02:08:07 PM »

Offline Noor

  • Delima
  • *
  • Posts: 589
  • Suka? +1/-0
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #14 on: October 03, 2012, 04:57:57 PM »
sama2 ;)

cantiknya graf..... seperti ada harapan...................... . ;)

My Ovulation Chart


Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan

http://nurdanoor.blogspot.com/

Offline dania_cute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 61
  • Suka? +0/-0
  • ingin mjadi ibu comel yg kental..
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #15 on: October 03, 2012, 06:31:14 PM »
cantiknya graf..... seperti ada harapan...................... . ;)

Amin...mudah2an ada rezeki..saya kawen dah dekat setahun tp blom ada rezeki, period regular je..kadang2 susah nak predict waktu O.  ni lah sebab sy menjebakkan diri dlm BBT...teruja sangat baca info2 dalam forum RH nih. Banyak manfaat boleh dikongsi. :)

Offline Noor

  • Delima
  • *
  • Posts: 589
  • Suka? +1/-0
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #16 on: October 04, 2012, 11:30:55 AM »
Amin...mudah2an ada rezeki..saya kawen dah dekat setahun tp blom ada rezeki, period regular je..kadang2 susah nak predict waktu O.  ni lah sebab sy menjebakkan diri dlm BBT...teruja sangat baca info2 dalam forum RH nih. Banyak manfaat boleh dikongsi. :)

Noor pun baru menjebakkan diri dalam dunia bbt, baru buat 1 cycle.... dah boleh faham pattern suhu.... senang nak tengok bila o... tapi noor buat sekali dengan opk... sebab, bbt detect 3 hari selepas O.... gitulah......

My Ovulation Chart


Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan

http://nurdanoor.blogspot.com/

Offline dania_cute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 61
  • Suka? +0/-0
  • ingin mjadi ibu comel yg kental..
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #17 on: October 04, 2012, 01:24:48 PM »
Noor pun baru menjebakkan diri dalam dunia bbt, baru buat 1 cycle.... dah boleh faham pattern suhu.... senang nak tengok bila o... tapi noor buat sekali dengan opk... sebab, bbt detect 3 hari selepas O.... gitulah......

bAgus tu buat skali dgn opk, saya punya bbt 1st cycle ni tak sempat nk test pakai opk.. test pon dah lepas o then result Low+negative..tak sangka plak ovulasi blaku lebih awal. tapi saya perasanlah kat graf tu suhu rendah je..ntah2 tengah o, pastu cervical mucus pon agak watery. nasib baik sempat BD.. :D.

pengalaman pertama kali ber bbt.. ::)

 

Offline Noor

  • Delima
  • *
  • Posts: 589
  • Suka? +1/-0
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #18 on: October 08, 2012, 11:45:34 AM »
bAgus tu buat skali dgn opk, saya punya bbt 1st cycle ni tak sempat nk test pakai opk.. test pon dah lepas o then result Low+negative..tak sangka plak ovulasi blaku lebih awal. tapi saya perasanlah kat graf tu suhu rendah je..ntah2 tengah o, pastu cervical mucus pon agak watery. nasib baik sempat BD.. :D.

pengalaman pertama kali ber bbt.. ::)

 

wow..... suhu still atas coverline.... insyaAllah.... ada kot.... period memang on time kan.... apa pun graf awak cantik, graf saya tajam semacam.... alahai... macam ada problem saja... hmm... entahlah.... dah buat upt ke? ;)

My Ovulation Chart


Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan

http://nurdanoor.blogspot.com/

Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 237
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #19 on: October 09, 2012, 08:19:10 PM »
salam semua...

saya orang baru dalam ber'BBT' ni.. terjebak sama bila baca pengalaman mommies yg berjaya hamil dengan kaedah BBT.. nak try sebab x pernah jumpa ew dan opk slalu negatif..

mohon tunjuk ajar ye kawan2..



Offline Noor

  • Delima
  • *
  • Posts: 589
  • Suka? +1/-0
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #20 on: October 10, 2012, 11:55:50 AM »
salam semua...

saya orang baru dalam ber'BBT' ni.. terjebak sama bila baca pengalaman mommies yg berjaya hamil dengan kaedah BBT.. nak try sebab x pernah jumpa ew dan opk slalu negatif..

mohon tunjuk ajar ye kawan2..

wa'alaikumusalam................

selamat datang..... saya pun masih mencuba... insya Allah.... adalah nanti..... buat bbt kena ready opk banyak2.... ;) ;)..... dan mesti tahu bila waktu yang paling sesuai buat opk... nanti suhu2 tu akan bagi hint....

My Ovulation Chart


Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan

http://nurdanoor.blogspot.com/

Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 237
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #21 on: October 10, 2012, 07:05:49 PM »
oh... kne test ngan opk gak eh.. huhuu
.. ingatkan x perlu dah.. kena g beli opk la nanti.. huhuhuuu



Offline Noor

  • Delima
  • *
  • Posts: 589
  • Suka? +1/-0
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #22 on: October 12, 2012, 05:04:24 PM »
oh... kne test ngan opk gak eh.. huhuu
.. ingatkan x perlu dah.. kena g beli opk la nanti.. huhuhuuu

buat opk, kita boleh tahu O kita on time, berbeza dengan bbt, selepas 3 hari baru ff keluarkan line merah tu... itu tandanya kita dah O...

My Ovulation Chart


Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan

http://nurdanoor.blogspot.com/

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #23 on: October 12, 2012, 10:02:16 PM »
actually opk tu optional, tapi kalau dapat buat lagi bagus.. walau macam mana pun penggunaan opk lebih baik digunakan dengan pengamalan bbt.. sebab tetap ada kemungkinan opk positive tapi sebenarnya kita belum o.

Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 237
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: BBT (body basal temperature) - rujukan khas untuk beginner..
« Reply #24 on: October 13, 2012, 08:44:15 AM »
oh mcm tu.. saye dh beli opk dah.. dh start beropk since yesterday co saya xtau exactly cd baper sy o... cuma yg menjadi masalah sampai sekarang x pandai tengok cm.. sebab saye ade keputihan.. bile ade keputihan cane nk tengok cm ye?



 


IKLAN

IKLAN PENAJA