+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10795
Latest: hulkice
New This Month: 16
New This Week: 18
New Today: 12
Stats
Total Posts: 444106
Total Topics: 7404
Most Online Today: 177
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 43
Total: 47

Author Topic: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit  (Read 14893 times)

Offline sizuka_020400

  • Delima
  • *
  • Posts: 1038
  • Suka? +1/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #50 on: December 05, 2011, 01:39:29 PM »
yana: wahhh memang tak sakit langsung ke yana? syiok gak tu dulu anak sulong kat sg buloh mintak gak dr tak kasik cess kedekut buley bayar la eceh.....tp ade member saye ni lepas amik epi ni die kene kencing tak lawas....aiyak takut gak tuh....pastu time bersalin tu mmg tak sakit langsung ke? tau2 baby keluar ke yana? hehehe manyak lak soklan pdhal tahun depn baru nak kuar babynye wakakaka...teruje lebey pulak....




Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #51 on: December 05, 2011, 01:49:34 PM »
a'aa x sakit lansung..ekeke..yana tahan sakit 2 hari sampai gigil2 x ketahuan..amik je api terus legaaaaaa...bule makan gelak2 mcm xde apa.hihi..padahal tgk mesin CTG 2 contraction tgh mencanak2..hehe..masa tgh czer pun mulut den pot pet pot pet seronok sembang..hihi..best2! igt balik..

tapi alhamdulilahh.... setakat hari ni xde rasa apa2 complication lg disebabkan oleh epi mcm yg org kata.mayb rezeki yana kot..xde lagi sakit pinggang ke apa mcm org ckp kesan epi 2..wallahualam..harap yg next one ni pun mudah mcm 2 la..tp CONFIRM mmg akan amik epi.hehehe..sizuka p tgk thread EPIDURAL..yana penyokong kuat epi nih.hihi


Offline sizuka_020400

  • Delima
  • *
  • Posts: 1038
  • Suka? +1/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #52 on: December 05, 2011, 01:55:29 PM »
yana: wahhh ok thx for the info...nak g jenguk ni thread epi.....baru dpt bercakap ngan adik yang baru bersalin pagi tadi kelakar pulak die kate sakit giler rase nak mati takmo dah beranak hahaha.....sume org ckp cenggitu ek tp nanti sendiri mai feeling nak ade anak lagik kehkehkeh..saye dulu pon ckp cenggitu jugak hahaha



Offline amor

  • Topaz
  • *
  • Posts: 58
  • Suka? +0/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #53 on: December 05, 2011, 04:19:31 PM »
masa tgh czer pun mulut den pot pet pot pet seronok sembang..hihi..best2! igt balik..

yana, hang czer pon amik epi ke? aku dok fikir anak first hang bersalin normal, itu hang amek epi...

klu czer, bukan nama die bius ke? haha...ampunnn! aku xtau weyh czer pon ada epi!!!
uhhh, saya mau baby GIRL...!

My Ovulation Chart

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #54 on: December 06, 2011, 05:39:23 PM »
muahaha..wei makcik epi 2 sejenis bius daa..haha..kalau czer wajib epi ni..kasik temporary lumpuh separuh badan.unless mu nak berjihad la rasa kena czer xde epi.muahahah



Offline nurbai

  • Nilam
  • *
  • Posts: 347
  • Suka? +1/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #55 on: December 06, 2011, 05:41:24 PM »
yana: wahhh ok thx for the info...nak g jenguk ni thread epi.....baru dpt bercakap ngan adik yang baru bersalin pagi tadi kelakar pulak die kate sakit giler rase nak mati takmo dah beranak hahaha.....sume org ckp cenggitu ek tp nanti sendiri mai feeling nak ade anak lagik kehkehkeh..saye dulu pon ckp cenggitu jugak hahaha

betul tu sizuka..masa sakit nak push tu, punyelah cakap dlm hati..."owh...dahla...xnak beranak lagi dah pasni"...bila anak dah besar...mulelah gatal2 nak cium baby sendiri..hehehee

Offline KyraAdelia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 91
  • Suka? +2/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #56 on: December 07, 2011, 08:47:01 AM »
betul tu sizuka..masa sakit nak push tu, punyelah cakap dlm hati..."owh...dahla...xnak beranak lagi dah pasni"...bila anak dah besar...mulelah gatal2 nak cium baby sendiri..hehehee

sama laa kak, masa push tu memang dok pikir tak nak dah bersalin lepas ni.. dah la tak pandai push... dok tahan rasa nak buang air.. takut terbuang masa tengah push tu.... padahal lupa terus yang sakit nak bersalin tu memang macam rasa nak buang air... (sebelum tu dah buang abes lepas doc letak ubat buang air)

push tak kena cara.. asyik berbunyi kat mulut... adoii.. sian anak..



Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 734
  • Suka? +5/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #57 on: December 07, 2011, 09:28:51 AM »
waa..bestnya kalo tak sakit ehh..Saya ni kena berjuang hampir 6 jam jugak..time tu dalam hati cakap tak mao dah huhu (Tapi bila baby keluar nak lagik hehe). Sy tak amalkan pape just minum air yg ayah sy tolong bacakan doa..n mulut tak henti2 istighfar n baca doa nabi yunus..

Alhamdullilah walaupun sakitnya lama, time nak bersalin tu blup je dia kuar :) ..

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 575
  • Suka? +4/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #58 on: December 07, 2011, 09:49:24 AM »
Salam semua,

Bagi saya sakit kena jahit lagi sakit dari sakit bersalin..Kalau sakit bersalin keluar anak memang dah lega tapi sakit kena jahit ya Allah itu lagi azab..

mimiwiwi

  • Guest
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #59 on: December 07, 2011, 10:12:12 AM »
Salam semua,

Bagi saya sakit kena jahit lagi sakit dari sakit bersalin..Kalau sakit bersalin keluar anak memang dah lega tapi sakit kena jahit ya Allah itu lagi azab..


nape camtu plk yea..??sy bersalin dah 3 kali...
time jahit, mmg dah x terasa ape...
siap bole tgk doktor jahit..masa anak pertama....nampak benang & jarum di tarik dr bahagian bwh  tu....huhu..
tp, masa bersalin anak ke 3....
tau2 je sy dah mamai...tertido..
tgk2 dah keluar dr labour room...mmg x terasa...

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 575
  • Suka? +4/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #60 on: December 07, 2011, 10:18:31 AM »
saya kena jahit tidak diberi ubat bius untuk dijahit dikulit luar..untuk jahit bahagian dalam jer cucuk ubat bius tapi masih rasa juga..

mimiwiwi

  • Guest
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #61 on: December 07, 2011, 10:24:31 AM »
saya kena jahit tidak diberi ubat bius untuk dijahit dikulit luar..untuk jahit bahagian dalam jer cucuk ubat bius tapi masih rasa juga..

mungkin kesakitan bersalin tu mengatasi segalanye...
jd, bila jahit tu...x terasa ape dah...
janji dah lepasssssssssssss....

Offline KyraAdelia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 91
  • Suka? +2/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #62 on: December 07, 2011, 12:44:38 PM »
walaupun ambil epidural, terasa juga time jahit tu.... cam gigit semut gitu jer la..  kalau tak amik epi, lagi sakit laa kot..



Offline bbfarah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +0/-0
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #63 on: December 07, 2011, 12:48:54 PM »


Salam semua,

Bagi saya sakit kena jahit lagi sakit dari sakit bersalin..Kalau sakit bersalin keluar anak memang dah lega tapi sakit kena jahit ya Allah itu lagi azab..

btul la, saye pon rs mcm ni... sebab rs ngilu mase nurse tu jahit... mase nk bersalin mmg la sakit rs nk bersalin tu kn, tp, yg jahit tu pon boleh tahan jugak sakitnye.. saye sampai menekan2 tilam mase kena jahit tu....





mimiwiwi

  • Guest
Re: Petua Untuk Melahirkan Anak Tanpa Rasa Sakit
« Reply #64 on: December 07, 2011, 12:57:41 PM »
walaupun ambil epidural, terasa juga time jahit tu.... cam gigit semut gitu jer la..  kalau tak amik epi, lagi sakit laa kot..


sy x penah ambik epi...
tp, ok je...

 

Powered by EzPortal