+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10774
Latest: aein
New This Month: 138
New This Week: 34
New Today: 4
Stats
Total Posts: 444001
Total Topics: 7407
Most Online Today: 219
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 5
Guests: 139
Total: 144

Author Topic: Pengalaman Makan Pil Clomid  (Read 290669 times)

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1675 on: December 16, 2011, 02:26:04 PM »
shima : hari tu saya pernah tanye doctor pasal ni... dia cakap sepatutnye period tak kan delay kalau ambil clomid bila telur tu membesar elok... shima ade buat TVS tak tengok telur hari tu macam mana? kalau  telur besar dan cantik.. takde persenyawaan.. dia akan jatuh sendiri sebagai period.. melainkan org yg makan clomid tapi telur dia kecik tak matang.. tak tahu bila nak jatuh.. tu yg lambat period...

tu yg saya faham doc cakap kat saya.. kalau salah.. maaf ye...


Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1676 on: December 20, 2011, 09:36:20 AM »
Ina: yup betul akma ambik clomid period mmg tepat....dalam lingkungan 28-30 hari jea... mmg tak pernah delay mase ambik clomid tp period jd sikit pernah...ina, iui akma hari tu gagal pastu smlm akma g hosp doktr syak akma ade endo.. pastu doktr nk buat second iui...sebelum buat second iui tu doktr nk buat laparoscopy dulu dia nk tgk endo akma stage baper kalau baru stage 1 or 2 terus buat iui and mase operation tu dia akn buang lah mana2 tisu jahat kat rahim tp kalau dh stage 3 or 4 doktr terpakse henti kan period akma selama 4 - 6 bulan jd monopos.. lepas tu baru leh paksa utk pregnant semula..luluhnya hati mase dgr tu..akma takut sgt ni...rase lamanye 4-6 bulan tu mmg akma tak kn pregnant.. doktr ckp terpakse sbb nye endo akan terus merebak selagi period berjalan setiap bulan....ubat nk bg endo ni hilang dgn pregnant.... tp mcm mana????sedihnya hati......dh 6 cycle ambik clomid baru decide nk operat knp la tak buat awal2 dulu lg....

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1256
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1677 on: December 20, 2011, 09:50:49 AM »
sedih dgr cerita akma... dah 6 cycle clomid br nk operate.. rezeki masing2 tak tentu.. ade yg cepat ada yg lambat.. mgkin akma jumpa satu doctor je selama ni.. ade dapatkan 2nd opinion tak? biasa dengar, 3rd clomid tak berjaya, doctor akan suggestkan cara lain..

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1678 on: December 20, 2011, 10:27:13 AM »
Sery: akma buat gov hosp tukar2 doktr tu yg jd bahan uji kaji nie... last operation nie lah kalau ape2 result akma dh bersedia walaupun akma tak kuat sebenarnya,kalau dah Allah takdirkan mmg akma tak de rezeki utk ade zuriat sndri kat dunia nie akma redha, akma dh usaha mcm2 dh dan akma akan cube terima segala kemungkinan yg bakal berlaku dlm hidup akma.. mmg sebagai manusia kita semua mesti mgharap kn kesempurnaan dlm hdp tp sapa lah kita nk tentukan.. Dia bg kita bernafas, dan merasa hdp di dunia ni pun patutnya kita dh bsyukur kn.. tp terus terang akma kalau sampai nk buat ivf akma mmg tak mampu dari segi kewangan dgn belanjanye yg tggi....

Offline mami shima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1679 on: December 20, 2011, 11:04:30 AM »
Ina: yup betul akma ambik clomid period mmg tepat....dalam lingkungan 28-30 hari jea... mmg tak pernah delay mase ambik clomid tp period jd sikit pernah...ina, iui akma hari tu gagal pastu smlm akma g hosp doktr syak akma ade endo.. pastu doktr nk buat second iui...sebelum buat second iui tu doktr nk buat laparoscopy dulu dia nk tgk endo akma stage baper kalau baru stage 1 or 2 terus buat iui and mase operation tu dia akn buang lah mana2 tisu jahat kat rahim tp kalau dh stage 3 or 4 doktr terpakse henti kan period akma selama 4 - 6 bulan jd monopos.. lepas tu baru leh paksa utk pregnant semula..luluhnya hati mase dgr tu..akma takut sgt ni...rase lamanye 4-6 bulan tu mmg akma tak kn pregnant.. doktr ckp terpakse sbb nye endo akan terus merebak selagi period berjalan setiap bulan....ubat nk bg endo ni hilang dgn pregnant.... tp mcm mana????sedihnya hati......dh 6 cycle ambik clomid baru decide nk operat knp la tak buat awal2 dulu lg....

akma:nape sebelum tu doc x detect endo ke?dah 6 cycle pastu br kata endo?sabar ye akma...byk2 doa agar semua berada dlm keadaan baik..




Offline mami shima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1680 on: December 20, 2011, 11:07:16 AM »
Sery: akma buat gov hosp tukar2 doktr tu yg jd bahan uji kaji nie... last operation nie lah kalau ape2 result akma dh bersedia walaupun akma tak kuat sebenarnya,kalau dah Allah takdirkan mmg akma tak de rezeki utk ade zuriat sndri kat dunia nie akma redha, akma dh usaha mcm2 dh dan akma akan cube terima segala kemungkinan yg bakal berlaku dlm hidup akma.. mmg sebagai manusia kita semua mesti mgharap kn kesempurnaan dlm hdp tp sapa lah kita nk tentukan.. Dia bg kita bernafas, dan merasa hdp di dunia ni pun patutnya kita dh bsyukur kn.. tp terus terang akma kalau sampai nk buat ivf akma mmg tak mampu dari segi kewangan dgn belanjanye yg tggi....

akma:sedih plak baca ape akma tulis..akma jgn putus asa k..akma suami isteri usaha takat yg mana mampu..jgn paksa diri..InsyaAllah kita mohon je pada Nya..moga diberikan jalan yg terbaik...



Offline ana_lulu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1681 on: December 20, 2011, 12:48:02 PM »
Ina: yup betul akma ambik clomid period mmg tepat....dalam lingkungan 28-30 hari jea... mmg tak pernah delay mase ambik clomid tp period jd sikit pernah...ina, iui akma hari tu gagal pastu smlm akma g hosp doktr syak akma ade endo.. pastu doktr nk buat second iui...sebelum buat second iui tu doktr nk buat laparoscopy dulu dia nk tgk endo akma stage baper kalau baru stage 1 or 2 terus buat iui and mase operation tu dia akn buang lah mana2 tisu jahat kat rahim tp kalau dh stage 3 or 4 doktr terpakse henti kan period akma selama 4 - 6 bulan jd monopos.. lepas tu baru leh paksa utk pregnant semula..luluhnya hati mase dgr tu..akma takut sgt ni...rase lamanye 4-6 bulan tu mmg akma tak kn pregnant.. doktr ckp terpakse sbb nye endo akan terus merebak selagi period berjalan setiap bulan....ubat nk bg endo ni hilang dgn pregnant.... tp mcm mana????sedihnya hati......dh 6 cycle ambik clomid baru decide nk operat knp la tak buat awal2 dulu lg....

salam akma..sedih lulu dengar cerita akma...harap akma sabar...sume tu dugaan...lulu dulu pun macam akma..ada cycst..buat operation gak..lepas tu alhamdullilah berjaya pregnant..cuma klu x keberatan lulu nak cadangkan pada akma try buat rawatan kat KPJ Shah Alam.lulu ada contact number doc yang rawat lulu dulu..dia punya prosedur ok dan teratur..sebelum bagi kita makan clomid dia akan check rahim kita samada ada cyst atau penyakit2 lain..lulu pun suggest berdasarkan pengalaman yang lulu lalui...kos perubatan dia lulu rasa sangat2 berpatutan dan mampu..

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1682 on: December 20, 2011, 12:50:39 PM »
Shashi: doktr dh lama syak endo..dari mula2 akma g klinik kesihatan lg sbb bnda tu lah doktr terus buat surat refer hosp....bila akma bgtau simptom2 nye doktr just catit jea dalam rekod tak de ape2 tindakan nk2 semua result akma normal jd doktr mcm tak ambik kesah sgt...sampai lah akma buat fist iui gagal...gov hosp kan selalu tukar doktr nye...doktr yg last ni dia check2 balik rekod sebelum ni and dia ckp nk buat iui kali ke 2 tp sebelum buat iui dia kata mesti operat dulu nk tau dh stage mana endo..kalau dh stage 3 or 4 dia terpakse stop kn period dulu selama 4 hgga 6 bulan baru proceid semula iui...akma buat hsg dulu pun dh lama buat rawatan baru dpt buat tu pun doktr yg check masa tu siap ckp awk dh terlewat ni patutnya awk buat hsg awal lg, bygkn mase tu akma dh ambik 5 cycle clomid.....akma pasrah dh skrg nie....

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1683 on: December 20, 2011, 12:57:09 PM »
Ana_lulu: tima kash sbb ambik berat, kwn2 kat RH nie jea lah yg ade pun tmpt nk lepas kn rase kat hati, nk harap org luar susah lah sikit ade yg memahami tu ok lah tp byk yg tak memahami....huhuhu...tahniah ana dh pregnant...jaga baby baik2 yea...

Offline nadia khalid

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 204
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1684 on: December 20, 2011, 01:14:29 PM »
Baca story akma ni rase sebak. Dugaan yg berat. Semogaxakma tabah mengadapibya dan muga segalanya dipermudahkn.


Ned pn dh 2tahun 6 bulan kawen & masih belum ade zuriat lg..
Sblm kawen, period cantek je..tiap2 bulan, sejak lepas kawen period jd x teratur dan mgkin disebabkn berat bdn ned naik mendadak. Smpaikan pernah tak period 4 bulan. Bermakna di ovari ned tiada telur terhasil.
 Skarang, sejak ned amik clomid, Alhamdullillah berat bdn ade turun.
Dan utk kali pertamanya ned mencuba amik clomid pd hari kedua period (7 dec) ari tu.
Semalam refer doc pakar balik utk scan kematangan telur, Alhamdullillah, telur ada n hampir matang jd doc bg ubat utk matangkn lagi telur.. Kini dlm proses mencuba, doakan ned ya.

Sorry, panjang lebor citer..huhu

Offline ana_lulu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1685 on: December 20, 2011, 04:05:10 PM »
Ana_lulu: tima kash sbb ambik berat, kwn2 kat RH nie jea lah yg ade pun tmpt nk lepas kn rase kat hati, nk harap org luar susah lah sikit ade yg memahami tu ok lah tp byk yg tak memahami....huhuhu...tahniah ana dh pregnant...jaga baby baik2 yea...

tq akma..lulu pun skang dah nak masuk 3 bulan..tp pengalaman first time scan baby memang terharu dan rasa nak nangis..betapa besarnya kebesaran allah..nampak baby dan dia bergerak2..lulu pun doakan akma akan pregnant x lama lagi..mana tahu allah nak berikan rezeki baby kembar pada akma..yang penting akma jgn putus asa untuk berusaha..insyallah akan berjaya...amin...

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1686 on: December 20, 2011, 08:50:32 PM »
Nadia: semoga berjaya yea..hope ade rezeki nadia pas ni...lebih kurg lah usia pkahwinan kita....akma ni sekali pun tak pernah merase preganant lg...huhuhu.....

ana:mesti best kn dapat tgk dia gerak2 mesti tak sabar nk tggu dia kuar...ikut muke ana ke hubby kn...best nyeeee....

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1687 on: December 20, 2011, 09:18:52 PM »
akma : sedihnye saya baca cerita. Kalau saya ditempat akma tak tahu la macam mana nak hadapi. Allah sedang menguji akma. Semoga akma terus kuat dan tabah ye.

Yela, doc gomen ni selagi kite takde masalah serius,dia akan tunggu dan tengok je dulu. Kalau dah tak boleh baru nak bertindak. Tu yang banyak kes2 org yg tetiba dah sakit kritikal. Pasal ni la.

Macam saya doc dah standby bagi clomid utk 2 cycle lagi. Bulan 3 ni baru nak buat x-ray hsg.

Saya doakan akma dipermudahkan segala urusan,dan cepat pregnan ye..

Offline nadia khalid

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 204
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1688 on: December 21, 2011, 11:29:01 AM »
Nadia: semoga berjaya yea..hope ade rezeki nadia pas ni...lebih kurg lah usia pkahwinan kita....akma ni sekali pun tak pernah merase preganant lg...huhuhu.....

ana:mesti best kn dapat tgk dia gerak2 mesti tak sabar nk tggu dia kuar...ikut muke ana ke hubby kn...best nyeeee....
Nadia pernah gak lekat 3 kali diawal perkahwinan, tp semuanya tak menjadi, sbb bila masuk 6 week, mesti turun period.. :'(

Skarang ni akma tgh buat rawatan ape & kt klinik mane?

Offline nbadriah85

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +1/-0
  • aku sentiasa berdoa agar dikurniakan zuriat~
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1689 on: December 21, 2011, 11:44:36 AM »
bulan kedua cycle clomid(100mg) doc scan hanya satu telur besar, itupun 8mm, so, waktu O bad tak rasa cram pun macam cycle pertama,...next weak maybe bad period, so, nak tengok untuk 150mg pula, lepas tu bad ingat nak ambil treatment lain kot jika tak berjaya juga...

Offline mami shima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1690 on: December 21, 2011, 11:57:59 AM »
bulan kedua cycle clomid(100mg) doc scan hanya satu telur besar, itupun 8mm, so, waktu O bad tak rasa cram pun macam cycle pertama,...next weak maybe bad period, so, nak tengok untuk 150mg pula, lepas tu bad ingat nak ambil treatment lain kot jika tak berjaya juga...

Bad:ooo...yeke?x pe..teruskan usaha ngan clomid..pada mase yg sama kita usaha jugak yg lain..shashi cycle depan x de plak doc bg clomid awal2..cume dia soh dtg next appointment 4 jan..hurrrmmm...time tu kalu x de rezeki lagi br2 nk kering period...huhuhuhu



Offline nbadriah85

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +1/-0
  • aku sentiasa berdoa agar dikurniakan zuriat~
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1691 on: December 21, 2011, 12:05:29 PM »
sbb shashi punya telur besar kan haritu, mana tahu2 kut2 berjaya.. :)

Offline imanlina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1692 on: December 21, 2011, 12:25:47 PM »
salam..sebelom saye silent reader jer bile masuk topik ni..sebb saye xmencube lg clomid..mlm td baru saye terbukak hati nak mencube clomid yang dokter bagi 2 bulan lepas...sebelom ni saya was2 sgt nak mkn..n nak cube natural dulu n betolkan rahim saye y retroverted...dalam mase 2 bulan tu, still xnampak ape2 hasil..baru saya tergerak hati nak mencuba clomid..n harap2 berjaya....

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1256
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1693 on: December 21, 2011, 01:34:54 PM »
salam..sebelom saye silent reader jer bile masuk topik ni..sebb saye xmencube lg clomid..mlm td baru saye terbukak hati nak mencube clomid yang dokter bagi 2 bulan lepas...sebelom ni saya was2 sgt nak mkn..n nak cube natural dulu n betolkan rahim saye y retroverted...dalam mase 2 bulan tu, still xnampak ape2 hasil..baru saya tergerak hati nak mencuba clomid..n harap2 berjaya....

semoga berjaya.. saya doakan.. saya sebelum ni RU juga.. on clomid juga.. jangan risau, tiada masalah untuk mengandung.. insyaAllah..

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline vanillaven0m

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1694 on: December 21, 2011, 02:29:16 PM »
Hi forumers semua,

V nak tumpang tanya, V akan start ambil clomid bulan depan dengan clomid 50mg. V bayar rm 50 untuk 10 biji pil clomid 50mg. Selalunya berapa ye range harga pil clomid mengikut mg?

Terima kasih :)

Offline mami shima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1695 on: December 21, 2011, 02:54:19 PM »
sbb shashi punya telur besar kan haritu, mana tahu2 kut2 berjaya.. :)

Bad:entah la...mybe perancangan Doc tu lain...tgk next appointment nanti..
kalu berjaya Alhamdulillah bestnye...tp tu la ..badan dah rase nk sejuk2..x panas..suhu pn dah turun ari ni..



Offline imanlina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1696 on: December 21, 2011, 03:07:48 PM »
sery dah peknen ek???? tu la...saye takot clomid ni sebb ade efect ketumbuhan ..tu y takot nak makan...

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1256
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1697 on: December 21, 2011, 03:10:48 PM »
sery dah peknen ek???? tu la...saye takot clomid ni sebb ade efect ketumbuhan ..tu y takot nak makan...

alhamdulillah..

saya PCOSer.. tiap kali nak pregnant jumpa gynea..
memang amik clomid..

:)

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline imanlina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 119
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1698 on: December 21, 2011, 03:57:15 PM »
sekarg ni barru rase terbukak hati..oo, sery sekarg bakal dapat anak kedua ek...sery ade senggugut x ???

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Pengalaman Makan Pil Clomid
« Reply #1699 on: December 21, 2011, 04:09:15 PM »
Ina: semoga Allah permudahkan mase buat hsg nanti..buat di hosp serdang kn???sakit sikit jea....huhuhu

Nadia: akma dh ambik 6 cycle dh clomid, iui pernah buat sekali gagal... so doktr syak akma ade endo...4/1 ni akma masuk wad...5/1 akma operat.... akma buat kat hosp kajang..dh setahun lebih dh ulang alik hosp...

Bad: selagi boleh usaha, usahalah jgn putus asa...akma buat smtra waktu ni stop dulu clomid, tgk pas operat mcm ner kalau sure akma nye endo dh stage 3 or 4, terpakse la akma stop kan period selama 4-6 bulan so pertengahan tahun depan lah kot nk jumpa balik clomid....akma rwtn islam msh terus kn...insyaAllah kalau tak de ape2 hjg mggu nie akma nk g zamdurani lak....darul syifa dh byk kali pergi mayb tak serasi di situ kot... cube2 lah cari alternatif lain selagi mampu yea dear....

 

Powered by EzPortal