+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10739
Latest: jamesbora
New This Month: 103
New This Week: 32
New Today: 1
Stats
Total Posts: 443605
Total Topics: 7391
Most Online Today: 167
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 122
Total: 128

Author Topic: Sakit tumit kaki di awal pagi?????  (Read 21761 times)

Offline allanna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 227
  • Suka? +1/-0
Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« on: November 17, 2011, 09:25:30 PM »
salam..
sejak kebelakangan ini.. tumit kaki kiri rasa sakit2 mcm dicucuk2 lagi2 di awal pagi.. ish tak kan gout kot... saya mmg suka makan seafood.. tapi yg pelik awal2 pagi je... mybe postur kaki ke... lagi2 bila kuat berjalan n naik turun tangga...


Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #1 on: November 17, 2011, 10:18:27 PM »
Mungkin tanda banyak toksin..sebab saya pun prrnah jadik camtu..tapi sekarang dah ok melainkan saya kurang minum air yang bersifat tinggi alkali..

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 423
  • Suka? +3/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #2 on: November 18, 2011, 06:50:46 AM »
Kalu kita tgk gambar tapak kaki bahagian tumit adalah bahagian peranakan kita, kalu tumit kita sakit bila bgn pagi mungkin ada kena mengena dgn peranakan kita. Akak dulu slalu gak kena dan sakit bila bgn pagi nak turun tangga mmg sgt terasa kesakitannya, sejak mkn vitamin, berurut Alhamdullilah dah tak sakit lg.

Gout biasanya akan sakit dibahagian sendi cthnya kt buku lali..
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

sue_nyi

  • Guest
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #3 on: November 18, 2011, 09:24:54 AM »
sayapun selalu jadi bila bangun pg kat tumit kaki kanan...terhincut2 jgk la..lps mandi, solat semua baru ok..tp mula2 bangun tuh adoi terasa sakit.....klu betul sakit sbb peranakan takut jgk kan?sakit ape....?

Offline allanna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 227
  • Suka? +1/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #4 on: November 18, 2011, 10:09:21 AM »
arnisa: makan vitamin apa?, saya ada juga berurut tp sakit balik.. rasa ok sikit bila pakai detox foot (kinohimitsu) tapi kalau x pakai mula la rasa mcucuk2 awal pagi.
sakit kaki ada kaitan dgn peranakan? mungkin btl kot mmm sampai skrg masih lagi belum ada rezki baby lg...

nurryama.. haah btl kalu awal pagi nak masuk toilet mesti terhincut2.. pas tu kalu rehat lama pun sama.. saya sebelah kiri je.. awak?


sue_nyi

  • Guest
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #5 on: November 18, 2011, 10:51:42 AM »
arnisa: makan vitamin apa?, saya ada juga berurut tp sakit balik.. rasa ok sikit bila pakai detox foot (kinohimitsu) tapi kalau x pakai mula la rasa mcucuk2 awal pagi.
sakit kaki ada kaitan dgn peranakan? mungkin btl kot mmm sampai skrg masih lagi belum ada rezki baby lg...

nurryama.. haah btl kalu awal pagi nak masuk toilet mesti terhincut2.. pas tu kalu rehat lama pun sama.. saya sebelah kiri je.. awak?

saya sebelah kanan...masa bangun tido tu je sakit..dh lama ok sendiri.....tiap2 pagi sakit.dh urut kaki dah..elok sekejap jd balik....

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #6 on: November 18, 2011, 11:03:36 AM »
saya pon sakit tumit kiri masa bangun tido ..
then lama2 dia elok sendiri .. on off.. kadang2 ase sakit balik ..

hmmm .. sakit ape ye?? tapi saya ada endometriosis dan dah operate pon ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 423
  • Suka? +3/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #7 on: November 18, 2011, 11:00:28 PM »
Nak ckp sakit yg spesifiknya takut salah info mungkin perjalanan darah kita tak betul area peranakkan kita kalu ibu2 yg dh bersalin dan tak berpantang secara betul pun akan ada kesannya kat tumit sbb kawan saya dah mengalaminya bila umur dh 39 mcm2 rasa sakit akan dtg. Kalu blh elakkan mkn painkiller cari alternatif lain. :)
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline I'am suE

  • Topaz
  • *
  • Posts: 63
  • Suka? +0/-0
  • setiap yg berlaku pasti ada hikamahnya ?? ?? ??? ?? ??
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #8 on: July 03, 2012, 11:42:54 AM »
salam kawan2 sue pun same, bgn pagi2 mesti sakit tumit kiri dan kanan, tp tu la bile su pki bio felds kat tapak kaki tu mlm td, alhamdulillah ok ckit..ramai org ckp ada masalah kat ari2 kalau sakit tumit..takut jugak kan..sb sue pun dh 1thn lebih kawen lum dikurniakan rezeki lg...

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5030
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #9 on: July 03, 2012, 11:49:44 AM »
Kalu kita tgk gambar tapak kaki bahagian tumit adalah bahagian peranakan kita, kalu tumit kita sakit bila bgn pagi mungkin ada kena mengena dgn peranakan kita. Akak dulu slalu gak kena dan sakit bila bgn pagi nak turun tangga mmg sgt terasa kesakitannya, sejak mkn vitamin, berurut Alhamdullilah dah tak sakit lg.

Gout biasanya akan sakit dibahagian sendi cthnya kt buku lali..

arnisya..betul tu..mak mamateh pun cakap gitu..masa gugur ritu macam nak meletup tumit kaki..pastu mak cakap peranakan x sihat so effect die tumit kaki lah...ada petua MIL bagi..pernah tgk x garam bukit? pagi2 bagun je tido jerang air..masukkan garam bukit tu pastu rendam kaki dalam 10-20 minit..insyaallah menjadi...cube lah...

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #10 on: July 03, 2012, 11:58:17 AM »
oo ye ke mamateh .. mama kekadang sakit kat tumit kekadang kat tengah tapak kaki tu ..

ari tu soh abg urutkan (dia tau sikit reflexsologi ni) .. dia tekan bahagian situ .. ya Allah sakit gile .. pastu soh dia benti xmo dah .. hehehe .. tengok kat gamborajah kaki kalo bahagian tengah kaki berkaitan dengan usus ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline liza81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +0/-0
  • ku yakin Anugerah darimu Ya Allah..
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #11 on: July 03, 2012, 12:01:28 PM »
kadang2 org kata kalo sakit tumit sbb banyak jalan atas simen..skrg kan banyak rumah batu..kalo kerap jalan atas simen mmg sakit tumit sbb simen tu bahaya utk kesihatan..kalo ade sbb lain myb jugak la kan..

tp hati2 kalo org yg pegnent, takleh urut2 kaki..atau refleksologi..nanti leh gugur..tp tak tau betul ke tak la..pnah g buat refleksologi dulu..org tu kata kalo sakit sgt kt kaki tu ada angin n peranakan ada masalah..tak tau betul ke tak
shaliza81


Offline mummymazkyo

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
  • H.O.L.L.A.N.D - Hope Our Love Lasts And Never Dies
Menjual Snow Bear Breast Pump dari serendah RM197. kelambu moden dari serendah RM49
info: https://www.facebook.com/detoxpuchong




Offline Raisya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 65
  • Suka? +0/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #13 on: September 07, 2012, 12:29:35 PM »
sy pun xpasti sal sakit tumit nie,
tp pernah sorg doc dan mak bidan bg tau..kalo sakit tumit nie, means peranakan kita ada msalah..
masalah mcm ne tu, xpasti pulak..
ada yg kata peranakan kita dkt bwh/jatuh

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline inas

  • Nilam
  • *
  • Posts: 434
  • Suka? +15/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #15 on: September 12, 2012, 03:08:09 PM »
Ni experience saya sakit tumit kaki. Ianya menjad-jadi sejak takde maid.

Semasa ada maid, bila rasa sakit kaki bolehlah rehat sekejap, atau mintak sapa2 pijak atas tapak kaki. Dulu2 rendam dalam air panas, insya allah ok lepas tu.

Tapi selepas beberapa bulan tak de maid, sakit tapak kaki terutama belah kiri di hujung tumit belah dalam makin menjadi2. Bila bangun pagi tu, seriyau je nak pijak atas lantai. Slow-slow saya pijak sebab mmg sakit. Dalam setengah jam dia ok. Walaupun dalam keadaan duduk boleh terasa kengiluan sakit walaupun tak berpijak pun. Awalnya saya ignore je tapi lama-lama tak boleh tahan sebab efficiency kerja rumah bergantung pada saya. Kadang-kadang tu berjalan lama sikit dah sakit sampai dia mengakibatkan urat2 betis and paha pun sakit. Pernah sekali tu, setelah bershopping dekat 2 jam kat Sogo, saya nak balik ambik lrt di masjid jamek. Tapi perjalanan menapak saya ke lrt station tu mengambil masa hampir sejam. Punyalah sakit urat2 disebabkan dok menahan sakit tapak kaki. Rasa macam nak jatuh kalau tak menapak betul2.

Saya ambik keputusan jumpa pakar ortopedik. Dia xray, tanya pasal uric acid and segala simptom. Memang ada spur (tulang kecik) tapi katanya itu tak menyebabkan sakit, uric acid kemungkinan tapi saya nak immediate relief, dia classify sebagai plantar fascilitis. Plantar fasculitis ni keradangan otot di tapak kaki etc. Lepas inject tu, turun dari katil klinik terus boleh jalan normal.

2 minggu lepas tu jumpa lagi doctor untuk follow up. Saya komplen ada sakit sekali sekala tapi takdelah yg sakit sebelah pagi tu. Dia advise kontrol diet sebab beberapa tahun lepas masa cek darah uric acid tinggi sikit.

Sekarang ni on and off saya makan ubat anti inflammatory tu dan allopurinol (uric acid). Agak2 makan seafood byk saya ambik ler allopurinol.

Tapi secara amnya, saya tak rasa sakit macam dulu dah. Nak berdiri sepanjang hari pun dah tak de masalah dan taklah rasa nak rebah bila jalan jauh2.

Offline ayu emily

  • Topaz
  • *
  • Posts: 82
  • Suka? +0/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #16 on: October 02, 2012, 11:18:17 AM »
hai....saya pun mengalami sakit di tumit kaki...kalau bangun tidur ke....duduk lama sangat ke, mesti bile nak berdiri sakitnye Tuhan saje yg tahu...saya pergi buat reflexology & org urut tu kate ade tulang kecil tumbuh (sebesar sehelai rambut) sebab banyak acid...so die urut & tolak balik tulang tu gune kayu kecik...alhamdulillah, makin kurang sakitnye...cume kite kena kurangkan seafood.....insyaAllah ok..

Offline winston_20

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #17 on: October 02, 2012, 12:35:30 PM »
Salam kwn2...isteri saya mengamali masalah PCOS...bila bgun pagi, jejak kaki kt lantai..rasa sakit sgt..tapi lepas cuna pati delima Gulsan alhamdulillah dah tak sakit lg...kwn2 lain boleh cuba insyaAllah...https://www.facebook.com/MakananSunnahPatiDelima, www.makanansunnah.co.cc

Offline nolyza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #18 on: May 12, 2014, 09:23:14 AM »
betul tu arnisya...sy pun ada dengar lau skit tumit dia awl pg nak2 bila bgn tdo tu mmg kata nya ada masalah peranakan.dulu sy selalu rasa sakit cm tu sekrg dh ok. sebab saya makan vitamin....
« Last Edit: May 12, 2014, 09:27:51 AM by nolyza »
www.mamablue84.blogspot.com

vitamin untuk seisi keluarga

Offline Miz Ekyn

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 211
  • Suka? +0/-0
  • kurniakan lah kami zuriat penyeri hidup..
Re: Sakit tumit kaki di awal pagi?????
« Reply #19 on: June 19, 2014, 08:25:43 PM »
Salam...
Saya pn tgh mengalami sakit tumit kaki sblh kanan skrg nie..especially time br bngun tdo..utk makluman sy tgh preggy 36week skgni..ke sbb sy tgh preggy nie yg menyebabkn sy  mengalami sakit tumit kaki..maybe sbb berat bdn dh btmbh kot.. ??? ???
[url=http://www.pregnology.c

 

Powered by EzPortal