+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10777
Latest: azwa_nor
New This Month: 141
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 444026
Total Topics: 7401
Most Online Today: 140
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 112
Total: 115

Author Topic: Ujian HSG & IUI  (Read 156998 times)

Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 236
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1725 on: September 19, 2012, 08:04:38 PM »
salam.. saya dah buat hsg sebelum puasa hari tu. iui doc cadang nak buat bulan ni.. tapi kena tunggu cik P datang dulu.. sepatutnye cik P datang 15hb.. tapi lewat pulak.. geramm...  x sabar untuk buat iui. semoga iui saya nanti berjaya..


Offline misz_atie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah kurniakanla kepada kami zuriat..amin..
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1726 on: September 20, 2012, 11:14:29 AM »
Thanks mama linda n cahaya di bawah bayangan..
InsyaAllah muda2an ade rzki untuk kite semua..

Lavender ungu..insyaAllah muda2an awk berjya wat iui bln ni..
Mcm sya bln ni xberjaya lom de rzeki nk wat iui,so kne tggu period bln dpn lak..

Sya nk mntak pndapatla..mcmane kt nk tgktkn paras hormon tuk bantu matangkn telor..coz telur sya slow sgt bln ni nk kembang just 16mm je plg besa..ade ke supplement2 tmbhn yg leh bantu pmbesaran telur ek..hmm risaula..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1727 on: September 20, 2012, 11:34:09 AM »
atiey, telur besar sebab hormon estrogen .. tapi bila terlebih estrogen jadi cyst plak. hmm ada orang cakap amalkan madu  .. wallahualam ..

saya xde masalah yang macam awak . .. . sebab saya ada cysts so hormon estrogen memang lebih kot .. heheh :D
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 236
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1728 on: September 20, 2012, 01:39:44 PM »
atiey, telur besar sebab hormon estrogen .. tapi bila terlebih estrogen jadi cyst plak. hmm ada orang cakap amalkan madu  .. wallahualam ..

ma linda, btol ke telur besar disebabkan hormon estrogen? knape doc gynea saye ckp telur saye x membesar sbb hormon progesteron saye low.. aduhhh.. pening sudaaaa...

Offline mamadarwisy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1729 on: September 21, 2012, 02:01:04 PM »
pengalaman saya Hsg kat Columbia Asia JB, doktornya perempuan .. alhamdulillah x sakit sangat .. macam yg selalu org gambakan .. :) bleeding pon sekejap jek .. petang nya tu, then malamnya bole bersama asben sudah .. xsakit pon .. :)

tapi nak tanya pendapat kawan2 kat sini, ada sesapa x, ada kes endometriosis or ovarian cyst buat IUI & berjaya?

mama linda:

Brapa kos wat hcg kat columbia, kat nusa bestari klinik pakar 300rm.


Offline mAmA~NiEzA

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1730 on: September 21, 2012, 03:43:32 PM »
anieysza, mama x pernah lak dengar ujian Hsg tidak berjaya .. . mungkin anieysza kena dapatkan pandangan doktor lain sebelum buat laporoskopi

cahaya dibwah bayangan, all the best .. . insyallah x sakit .. mama da buat last year x sakit macam mane yg mama gambakan .... just jangan keraskan badan & then dengar arahan doktor . . :D

ms atie, bila da usaha .. kita serahkan pada Allah menentukannya .. moga berjaya iui kali ini .. . :D

Mama linda, nieza dah pergi jumpe gynea di klinik lain dan ceritakan pasal ujian HSG nie...risau jugak..yerlah, kita ker yg bermasalah..?? Rupenya doktor yg buat Ujian HSG pada nieza tu, dia tak kikis (apa tah nama prosedur tu) dulu kat lubang serviks untuk memudahkan dye tu masuk...gynea tu kata doktor tu tak pernah buat ker sebelum nie...?? Mmg betul pun....pehhhh... Geramnyer rase, dah la kita byr smpi rm280 pastu siap kata kita yg bermasalah..cara hanye ivf jer tuk preggy.... Bile pk pk balik cam membazir & rugi jer coz pergi pastu tak dpt ape2 result tp still kena byr hage yg sama....sabar jer la...skrg tgh simpan duit nk buat laparoskop tu...

Offline Soya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 173
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1731 on: September 21, 2012, 03:50:04 PM »
pengalaman akak wat HSG & IUI

akak berTTC utk anak ke-3 ari tu selama 2 tahun slps 10 tahun anak ke-2 lahir....dlm tempoh 2 tahun tu akak wat 3x IUI kt Fertility Centre UIA Ktn....wat HSG, doc cakap left tiub blocked....so chances tu agak slim lah sbb bila tvs tgk telur byk belah kiri tu....1st time buat, doc bg mkn clomid....masa tu dh confiden berjaya sbb bertahan sampai 6W...tp keluar jgk sbb doc kata dinding rahim x kuat...kali kedua ambil suntikan puragon...1 botol...kos utk sebotol tu RM450.00 + procedure IUI RM350.00 + duphaston RM100.00 = RM900.00...pun gagal jgk...then tried utk kali ke-3, doc tambahkan dos puragon tu jadi 2 botol, procedur IUI kena ari mgu + duphaston kos @RM1,300.00 semuanya...again failed!

dlm tempoh 2 tahun tu mmg agak tertekan dgn keinginan utk tambah anak tu tp lps 3kali gagal IUI tu, akak pun dh stop mikir nak tambah anak....akak enjoy jln sana sini, pi oversea (walopon ke S'pore, brunei & Indonesia je..hehehehe)...after 1 year lps last IUI tu, lps raya tahun lps akak ke Bandung dgn hasben je....kat sana akak asyik muntah2 je, nk jln pun dh x seronok....dlm perut terasa cam ada seketul benda je...bila tekan sakit...masa wat TVS utk IUI dulu tu doc detected akak ada fibroid tp kecil je...so igtkan benda tu membesar....risau lh sgt....

balik dari bandung akak pi jumpa doc, doc scan tgk2 akak dh peknen 8 weeks masa tu.....akak x sangka peknen sbb dlm bulan puasa tu akak dtg period tp 3 ari je...sikit sgt darah yg keluar....

akak ckp lah kt doctor 3 kali wat IUI tp gagal...doc kata maybe sbb akak dh xput high expectation mean xde tekanan dah, so hormon pun jd stabil dlm badan sbb tu blh peknen dgn sendirinya.....

so, kengkawan yg dh buat IUI tu tp stll x berjaya, jgn hilang harapan, relax kan diri dan think +ve...Insya Allah sampai masa ada rezeki tu nnt...Insya Allah

skrg baby akak pun dh 4bln...walopon kena czer utk keluarkan lil princess tu, tp akak rasa happy sgt2....

Offline umi at

  • Topaz
  • *
  • Posts: 50
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1732 on: September 25, 2012, 07:44:06 PM »
thanks kak soya.. :D

umi pun dh ber TTC lama juga untuk zuriat pertama ni..masih belum rezeki umi nampaknya walau dh pernah buat IUI 2x.

umi pernah buat HSG dulu dan result umi ada pelvic adhesion due to pelvic loculation..bila tgk x-ray tu..mmg tiub sebelah kanan umi tu nmpk ada sket blocked..bulan 6 hrtu umi buat laparotomy dn doc dh flushed kan tiub sebelah kanan tu..sekarang Alhamdulillah dh normal..


Jemputla singgah ke blog umi At..  http://www.iwannabeumie.blogspot.com

Offline zana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1733 on: October 09, 2012, 03:20:35 PM »
Salam,betul kata Kak Soya tu..jiwa dan hati kene relaks.Tp walaupun kita cuba tenang kan hati,bila duk sorg2 mesti terpikir jgk kan..huhuhu..Bulan 11 nanti sy kena buat HSG.Tapi saya x tau nak buat ke x.Sbb rs dh penat sgt pergi ke Klinik,wlwpun dh keje kat Hospital..hehehe..ntah la..dh mcm putus asa dh..

Offline nor_fariza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Salam utk smua....saya berminat dgn topic IUI Proses & HSG test...
« Reply #1734 on: October 10, 2012, 08:16:57 PM »
Hi Smua,

Saya nak tanya, ada sesiapa pernah menjalani IUI process  ??
sakit tak?? saya takut sakit, sbb saya dah pun menjalani HSG test doctor kata saya & suami xde apa2 masalah, masa process HSG test saya rasa sgat sakit dan darah pun kluar mcm period 5hari baru henti, saya takut kalau2 IUI juga sakit mcm tu?? kami dah berkahwin 1thn lebih, blum ada rezeki lg,
Ada tak sesiap ada pengalaman bole cita?? supaya saya akan berani & yakin utk membuat IUI.

Sekian,
Fariza

Offline n_cute

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1735 on: October 11, 2012, 03:30:47 PM »
salam, i m silent reader.....sory kalau soalan ini silap rumah. saya cuma nak tanya apakah alasan yang u all berikan kepada bos atau kawan-kawan ofis semasa u all 2ww (IVF atau IUI) ? kalau ivf, boleh ke kita kata saya pregnant dan kena bedrest ikut nasihat dr...kalo after 2 ww tu tak jadi dikira gugur ....kkdg tak tahu nak bagi alasan apa kat bos or kawan-kawan ofis, nak bagitahu mereka yang kita sedang ikut FT tak sanggup...kadang2 tak semua orang memahami....TQ jika ada yang sudi berkongsi .

Offline shafiii

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 134
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1736 on: October 12, 2012, 06:14:54 PM »
Hmm..banyak baca thread ni, pengalaman iui yg sgt2 mencabar juga terutama time 2ww..saya akan buat iui monday next week, tadi cek telur, alhamdulillah, ada 3 telur matang, if kurag dari 3 dr xnak proceed coz chances rendah utk iui. Ni first time nak buat iui, moga smua berjalan lancar, doakan saya ye kawan2, saya pun sentiasa doakan bakal mommies kat sini moga kita semua dberi peluang utk memiliki zuriat sendiri, ameen..


Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 236
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1737 on: October 13, 2012, 08:58:02 AM »
saya pon akan buat iui nextweek kalo telur membesar dengan jayanya.. hari ni last suntik puregon.. ari selasa kne scan telur.. kalo boleh buat, ari khamis proceed la..

saya doakan mommies berjaya.. Aminn...

Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 236
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1738 on: October 16, 2012, 07:47:19 AM »
salam pagi mommies... hari ni lavender g gynea untuk buat tvs.. hari CD12.. nak kne scan telur2 ku... hopefully ade telur yg matang sebelah kanan dan cukup untuk buat iui...

Offline wan zeala

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1739 on: October 17, 2012, 06:56:13 PM »
salam mommies smua... td zeala wat tvs scan day10... saiz telur matang 20... doc inject ubat utk pecahkan telur... so esk submit tuk wat iui... nk tanya pendapat mommies2 yg pnh wat iui... skt x proses wat iui & proses tuh lma x? tkt pn ada nk wat iui esk huhu

Offline isma_ize81

  • Nilam
  • *
  • Posts: 453
  • Suka? +4/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1740 on: October 18, 2012, 11:11:43 AM »
salam mommies smua... td zeala wat tvs scan day10... saiz telur matang 20... doc inject ubat utk pecahkan telur... so esk submit tuk wat iui... nk tanya pendapat mommies2 yg pnh wat iui... skt x proses wat iui & proses tuh lma x? tkt pn ada nk wat iui esk huhu

salam..arini kira dah lepas wat iui ye...semoga ade rezeki awk..arini ari ke 2 sy lps iui...semoga ade rezeki kita semua..insyaAllah

Offline wan zeala

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1741 on: October 18, 2012, 11:25:19 AM »
salam..arini kira dah lepas wat iui ye...semoga ade rezeki awk..arini ari ke 2 sy lps iui...semoga ade rezeki kita semua..insyaAllah

salam... belum lps lg... kul 2 bru pegi hospital. insyaallah... amin....

Offline isma_ize81

  • Nilam
  • *
  • Posts: 453
  • Suka? +4/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1742 on: October 18, 2012, 11:28:45 AM »
salam... belum lps lg... kul 2 bru pegi hospital. insyaallah... amin....
semoga berjaya...tenangkan fikiran..tak sakit pun...

Offline wan zeala

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1743 on: October 18, 2012, 11:34:10 AM »
semoga berjaya...tenangkan fikiran..tak sakit pun...

thanks ye isma... nnt mlm zeala update wat iui... :-)

Offline wan zeala

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1744 on: October 18, 2012, 07:13:06 PM »
alhamdulillah zeala dh selamat wat iui td... harap2 iui tuk kali pertama nih berjaya... amin :-)

Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 236
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1745 on: October 19, 2012, 08:37:28 AM »
zeala, citer la macam mana buat iui tu..

Offline nora82

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
  • live+love+laugh
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1746 on: October 19, 2012, 08:55:29 AM »
salam ,,,hai semua,,,,saya pun baru first time nak try rawatan iui ni kat LPPKN..dah kawin 4 tahun.doc baru bagi ubat (clomid+puregon 50). clomid kna mkn waktu hari pyriod ke 5-9...mlm tadi baru first  cucuk puregon oleh hubby,,,,saya takut2 gak,,,yela tgk jarum je cam dah nak nangis,,,tp sib baik hubby yg cucukkan,,, :)

pas hubby cucuk ubat tu cam rase senak lak kat perut,,n terase cam ubat tu mengalir kat bdn saya,,,

nak tanye,,,ade x kwn2 kat sini bila cucuk ubat tu kat perut rase sakit n cam senak?... :o

Offline isma_ize81

  • Nilam
  • *
  • Posts: 453
  • Suka? +4/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1747 on: October 19, 2012, 09:22:59 AM »
salam ,,,hai semua,,,,saya pun baru first time nak try rawatan iui ni kat LPPKN..dah kawin 4 tahun.doc baru bagi ubat (clomid+puregon 50). clomid kna mkn waktu hari pyriod ke 5-9...mlm tadi baru first  cucuk puregon oleh hubby,,,,saya takut2 gak,,,yela tgk jarum je cam dah nak nangis,,,tp sib baik hubby yg cucukkan,,, :)

pas hubby cucuk ubat tu cam rase senak lak kat perut,,n terase cam ubat tu mengalir kat bdn saya,,,

nak tanye,,,ade x kwn2 kat sini bila cucuk ubat tu kat perut rase sakit n cam senak?... :o
saya cucuk puregon 14jarum sbb tak ambik clomid..takde plak lpas cucuk rasa senak..cuma  badan sangat panas..lepas cucuk pregnyl(ubat pecah telur)baru rasa senak sampai arini...

Offline isma_ize81

  • Nilam
  • *
  • Posts: 453
  • Suka? +4/-0
Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1748 on: October 19, 2012, 09:28:00 AM »
alhamdulillah zeala dh selamat wat iui td... harap2 iui tuk kali pertama nih berjaya... amin :-)
alhamdulillah..insyaAllah..smoga ada rezeki...saya iui yg kedua kali ni..yg pertama awal thn lpas tak berjaya..hrp2 yang kedua berjaya dan ada rezeki saya

Offline lavender ungu

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 236
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah, Kurniakanlah aku zuriat yang soleh.
Re: Re: Ujian HSG & IUI
« Reply #1749 on: October 19, 2012, 09:49:56 AM »
salam ,,,hai semua,,,,saya pun baru first time nak try rawatan iui ni kat LPPKN..dah kawin 4 tahun.doc baru bagi ubat (clomid+puregon 50). clomid kna mkn waktu hari pyriod ke 5-9...mlm tadi baru first  cucuk puregon oleh hubby,,,,saya takut2 gak,,,yela tgk jarum je cam dah nak nangis,,,tp sib baik hubby yg cucukkan,,, :)

pas hubby cucuk ubat tu cam rase senak lak kat perut,,n terase cam ubat tu mengalir kat bdn saya,,,

nak tanye,,,ade x kwn2 kat sini bila cucuk ubat tu kat perut rase sakit n cam senak?... :o

sayA lepas  cucuk puregon pon senak2 perut gak... pastu perut rasa x selesa sangat... kena rehat dulu dalam setengah jam baru ok....

 

Powered by EzPortal