+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 3
New This Week: 38
New Today: 3
Stats
Total Posts: 448329
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 126
Total: 132

Author Topic: Asid Folik untuk Ingin Hamil  (Read 168990 times)

Offline ija82

  • Topaz
  • *
  • Posts: 76
  • Suka? +0/-0
  • Me and You Happily Ever After
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #675 on: August 10, 2011, 08:24:59 AM »
oo macam tu ek lydianajihah..thanks for the info.


Offline Umi Annisa (Sumayya)

  • Delima
  • *
  • Posts: 772
  • Suka? +2/-0
  • usah berputus asa kerana ada rahmat disebaliknya
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #676 on: August 10, 2011, 08:35:25 AM »
hasil jawapan dari kawan2 group kawan ratuhati, antara asid folik klinik dan brand appeton tiada beza. isinya sama, berat pun sama cuma brand je tak sama.

asid folik jangan diminum dengan susu sebab susu boleh menyerap khasiat asid folik.

Tq for info..kalo makan asid folik pastu nak selang lama mana yea masa tuk minum susu?

Offline bel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 124
  • Suka? +0/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #677 on: August 10, 2011, 09:30:11 AM »
Boleh suggest tak susu apa yg sesuai utk kite yg mrancang kehamilan ni…husband boleh makan asid folic tak?

lydianajihah

  • Guest
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #678 on: August 10, 2011, 10:52:54 AM »
annisa,
selalu najihah selang beberapa jam.

bel,
digalakkan juga untuk lelaki asid folik ini.
boleh membantu dalam penghasilan sperma.

Offline lobak_comel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #679 on: August 23, 2011, 08:52:30 AM »
aslm.....

perlukan nasihat doktor dulu ke nak bagi suami makan? kang takut lak ade kesan lain pulak....




Offline cauya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #680 on: September 07, 2011, 01:39:30 PM »
all.. thankz 4 da info..

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #681 on: September 08, 2011, 08:02:20 AM »
annisa,
selalu najihah selang beberapa jam.

bel,
digalakkan juga untuk lelaki asid folik ini.
boleh membantu dalam penghasilan sperma.

Salam,
Antara sayuran yg kaya asid folik adalah okra atau kacang bendi dimakan dengan cara mencelur sahaja dan bagi lelaki pula kajian 74% peningkatan sperma apabila mengambil asid folik bersama zat besi

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #682 on: September 21, 2011, 10:24:01 AM »
nak tanya najis saya warna hitam pekat selepas makan asid folic, normal ke? asid folic tue ada vit dengan zat iron sekali. risau la.

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1101
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #683 on: September 26, 2011, 11:05:07 AM »
sy pn br mkn asid folic..doc bg..

Offline yana~alisya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 345
  • Suka? +3/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #684 on: September 26, 2011, 01:02:39 PM »
Saya dah 3 hari skip folid acid huhuhu..memanjang jer lupa nak makan
:: my life, my love, my princess & my little angel ::
http://sitihawabidadarisyurga.blogspot.com/

Offline nagisa_sofea

  • Delima
  • *
  • Posts: 574
  • Suka? +4/-0
  • Untukmu ibu sanggup berkorban ape sahaja....
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #685 on: September 26, 2011, 02:56:33 PM »
saya mkn asid folik, selera makan jd brtambah2..asyik nk mkn je tu yg trus stop... kali ini ingat nk cuba makan asid folik, sbb teringin sangat nak hamil lagi...


[url=http:/

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +0/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #686 on: September 26, 2011, 04:55:33 PM »
salam..
nak tanye..
husband pon boleh makan ke asid folik ni?
makan sebiji atau 2 biji?

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2031
  • Suka? +5/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #687 on: September 27, 2011, 09:57:26 AM »
nak tanya najis saya warna hitam pekat selepas makan asid folic, normal ke? asid folic tue ada vit dengan zat iron sekali. risau la.

yg sy perasan najis sy berubah warna hitam bila sy mkn vit ferrous yg klinik bg..vit ni ada iron utk tambah darah..kat kotak ubat tu ade tulis "ubat ini akan mengubah warna najis dan air kencing anda".

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #688 on: September 27, 2011, 10:24:12 AM »
yg sy perasan najis sy berubah warna hitam bila sy mkn vit ferrous yg klinik bg..vit ni ada iron utk tambah darah..kat kotak ubat tu ade tulis "ubat ini akan mengubah warna najis dan air kencing anda".


ayureen, yeke... lega rasa dah tahu. memang najis memang hitam mcm tar dan urine kuning sangat. risau jugak sebab takut ape2 ke kan

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2031
  • Suka? +5/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #689 on: September 27, 2011, 11:06:27 AM »
ayureen, yeke... lega rasa dah tahu. memang najis memang hitam mcm tar dan urine kuning sangat. risau jugak sebab takut ape2 ke kan

banyakkan minum air kosong supaya urin jernih je..

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #690 on: September 27, 2011, 11:22:59 AM »
ayureen, urine yang warna kuning tue sekali je keluar. mcm saya makan asid folic mlm, pagi esok lepas bangun tido urine kuning sangat. pastu masuk urine yang kedua dan berikutnya warna balik kepada normal. saya rasa bukan sebab faktor air tp makan asid folic tue yang menyebabkan urine kuning.

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2031
  • Suka? +5/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #691 on: September 27, 2011, 11:54:34 AM »
oooo..sy rase kebanyakkan org mengalami benda yg sama..mcm sy sendiri bgn tdo mmg urin agak kuning..tp bila dah mkn minum sume, urin jd biasa je..mgkn sbb proses semasa kita tdo..

lydianajihah

  • Guest
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #692 on: September 27, 2011, 02:10:42 PM »
ya.. setuju dengan ayu..
air kencing kuning terutama di waktu pagi kerana, malam kita tidak minum air banyak.
tak consume asid folik pun boleh kuning air kencing di waktu pagi kalau kurang minum air di waktu malam.
tetapi malam memang tak minum banyak air kan.. sebab kebanyakkan masa kita dihabiskan dengan tidur.

lagi, bila consume asid folik kenalah minum air banyak.
bukan saja asid folik tetapi supplement yang lain.
kerana ia menyenangkan vitamin2 diserap ke dalam tubuh badan.

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1101
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #693 on: September 30, 2011, 11:37:36 AM »
harap2 bln ni de rezeki..

Offline pijah@apit

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • Mummy kpd Baby Riezki...
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #694 on: October 01, 2011, 11:11:36 PM »
Assalamualaikum...sy member baru & x brape taw nk chat forum RH nie... tp sy mmg nk join discussion ttg susah pregnant nie...yg sy teruja nk ntau ttg folik asid...

Offline pijah@apit

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • Mummy kpd Baby Riezki...
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #695 on: October 02, 2011, 09:56:02 AM »
aehm...kte confius laa...last month kite period 22/8/2011...2 hari lpas ad mcm darah tp x byk (mcm kotoran kputihan kat pantyliner)... lpas tu smlm xde darah pe pun...kite period ke x nie????

lydianajihah

  • Guest
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #696 on: October 02, 2011, 10:40:31 AM »
pijah,
cuba cari thread berkaitan dengan period.
banyak juga yang dah dibincangkan di situ.
mana tahu boleh dijadikan rujukan.

lydianajihah

  • Guest
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #697 on: October 02, 2011, 01:44:20 PM »
pijah,
kalau ada masa, boleh baca dari page 1 ini mengenai asid folik.
sumber asid folik juga bukan dari pil semata2 tetapi juga dari makanan harian yang kita makan.
asid folik ini adalah salah satu vitamin dalam kumpulan vitamin b.
jadi, tak kira lelaki atau perempuan boleh je consume.

selalu, selepas sarapan pagi boleh ambik asid folik.
tapi elakkan diambil bersama susu kerana susu menyerap khasiat asid folik.

apa2 brand, asid folik kandungannya sama saja.
cuma, kadang2 hanya disebabkan keghairahan para promoter atau keghairahan kita sendiri menyebabkan rasa lebih yakin dengan brand2 tertentu. walhal isinya sama saja.

lelaki perempuan disyorkan mengambil 1mg asid folik.
manakala perempuan hamil digalakkan mengambil 0.8mg.

kepentingan asid folik bagi wanita terutamanya yang merancang kehamilan ialah, agar jika hamil, baby akan terus mendapat khasiatnya.
ianya boleh mengurangkan risiko kecacatan pada janin.

dan kepada lelaki, yes... ia membantu juga didalam kesuburan.
dimana asid folik membantu mengurangkan kecacatan kromosom sperma.

jadi, kesimpulannya... asid folik ini untuk lelaki dan perempuan.
ianya bukan ubat subur yang mempercepatkan kehamilan seperti mitos yang dipercayai oleh kebanyakkan wanita masa kini.

untuk bacaan lanjut boleh baca dari sini
http://drzubaidi.com/blog/?p=1902

lydianajihah

  • Guest
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #698 on: October 02, 2011, 01:45:50 PM »
boleh beli supplement asid folik dari mana2 klinik atau farmasi.
najihah selalu beli dari klinik luar je.

Offline kiah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1618
  • Suka? +3/-0
Re: Asid Folik untuk Ingin Hamil
« Reply #699 on: October 03, 2011, 09:33:16 AM »
saja nak tambah..slalunya selepas keguguran,doc akan bagi acid folic nie..
 

 

Powered by EzPortal