+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10620
Latest: Mardiana
New This Month: 89
New This Week: 12
New Today: 3
Stats
Total Posts: 441556
Total Topics: 7323
Most Online Today: 202
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 15
Guests: 193
Total: 208

Author Topic: Ubat turun period..  (Read 59036 times)

Offline aufa_arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 877
  • Suka? +3/-0
  • Assalamualaikum
Re: Ubat turun period..
« Reply #125 on: April 28, 2011, 09:20:55 AM »
saar2 hikari...aufa hari tu 4bulan xdatang period tau, lagi lama...rasa tension tu xpyh cakaplah...bukan setakat mak bapak tension,nenek  atuk moyang semua ade dah...bln ni datang dah lega n syukur sangat2...;)


weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #126 on: April 28, 2011, 09:50:23 AM »
itu lah... belum period ni.. tp dah telan ubat... legaaaaa gak.. hehe

Offline aufa_arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 877
  • Suka? +3/-0
  • Assalamualaikum
Re: Ubat turun period..
« Reply #127 on: April 28, 2011, 09:54:27 AM »
sat lagi cik mai lah tu hikari..panggil dia kuat2 skit...dia xdengar kot...hehehe...

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #128 on: April 28, 2011, 09:55:26 AM »
:D kalau kosong, baik period... ini buat runsing je...
nak join baby 2012 pun taklayak lagi.. hehe

Offline aufa_arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 877
  • Suka? +3/-0
  • Assalamualaikum
Re: Ubat turun period..
« Reply #129 on: April 28, 2011, 10:00:30 AM »
Hikari : insyaallah ade lah tu, dah delay bape lama??ade membe aufa dulu delay sampai 2 bulan cek banyak kali xde tup2 dekat 3 bulan delay cek2 prgnant rupenya...;) syok kan..


weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #130 on: April 28, 2011, 10:02:49 AM »
dah delay dekat dua bulan.. 56 hari..
memang UPT -ve...
malas nak mengharap.. :(

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #131 on: April 29, 2011, 11:22:50 AM »
ada sapa-sapa pernah amik pil sunolut tak sblm ni?
saya baru hari kedua ni.. effect dia teruk la kat saya..
muntah dan pening kepala yang amat sangat..
pedih ulu hati.

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #132 on: April 29, 2011, 11:27:27 AM »
hikari : sya bru je abis mkn pil sunolut ni last week..effect kat sya,loya2 n sehari lps dh abis mkn pil ni,sya mcm kena kencing kotor..kencing x lawas (ckit2 n kerap)..tue je lah..
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #133 on: April 29, 2011, 01:47:36 PM »
oh ye ke?
fieza dah period belum? bila darah haid akan turun ye.. selepas habis pil (hari ke5 la kan), darah haid turun hari esoknya ke? atau seminggu kemudian?

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #134 on: April 29, 2011, 01:57:52 PM »
hikari : bru je peyed smlm.sya kira 5 hari pas habis mkn pil ni bru sya peyed..
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #135 on: April 29, 2011, 02:11:44 PM »
alhamdulillah..
fieza, saya pi klinik pakar wanita Alam Damai, kat sebelah BRJ tu, tak jadi pi klinik suria kat belakang.. hehe..

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #136 on: April 29, 2011, 02:13:15 PM »
hikari,klinik bhg.dpn yg mengadap jlnraya tu yeak?baper RM kena msa 1st treatment tu?
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #137 on: April 29, 2011, 02:23:59 PM »
ye, klinik tu la.. semua doc pompuan.

scan = RM35
sonulut + UPT + consultant fee = RM43

dia tak buat ujian darah. sebab saya pernah buat blood test untuk cek hormon kat hosp kerajaan dah. detect PCOS. Doc cakap, PCOS ni tak payah la nak buat family planning kalau dah ada baby nanti. Sebab jenis susah nak dapat anak. Ovulasi jarang berlaku katanya.. huhu..

saya telan je la ubat ni..mgkin itu yang terbaik.. dari duk sengsara pikir bila period nak mai..

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #138 on: April 29, 2011, 02:32:57 PM »
eh,murah le plak..sya ritu kena smpai RM100..wat scan,ubat,consultant fee..

so,ni nnti dh peyed awk trus wat treatment utk.dpt.bby le?
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #139 on: April 29, 2011, 02:38:27 PM »
saya tatau nak start camne. Lepas tau PCOS pun, saya takde wat apa2 treatment. Sebab doc bgtau iui kene period regular baru leh buat. ni kes saya ni ovulasi pun susah nak berlaku, camne nak iui kan.. telur takde.
fieza camne?.. apa langkah seterusnya?
dah on clomid ye?

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #140 on: April 29, 2011, 02:44:45 PM »
hikari : blum on lgi..arini bru jupe doc utk.amik clomid n cek darah..hikari,mcmne leh detect PCOS..ada tnda2 ke?
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #141 on: April 29, 2011, 02:50:14 PM »
kene amik ujian darah fieza.. time tu saya tak period hampir setahun.. sebab tatau nak ngadu pada sape.. saya pegi hospital terus..dia kesan LH dalam darah kita.. detect dari ujian tu la, tau hormon androgen saya tinggi..

tanda-tanda PCOS bila period tak stabil, hormon androgen tinggi, ovulasi tak berlaku (bila buat BBT Chart), pasal tu la.. hmm...doc pesan gak, kene turunkan berat badan..

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #142 on: April 29, 2011, 02:58:32 PM »
owh yea ke?so lps dh gi spital tu,dr bgi ubat turun peyed ke @ peyed turun sndiri sbb awk x peyed sethn.kan..sya pun peyed x regular gak,kira saya pun dlm kategori pcos ke?
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #143 on: April 29, 2011, 03:02:09 PM »
eh, tak semestinya fieza.. awak nanti discuss ngan doc la senang ek..

lepas tu, doc bg saya ubat perancang keluarga. turun la period ontime sebab makan ubat. Then, saya try kurus sikit badan.. sebabb nak kawen punya pasal.. kurus sekejap.. period saya stabil time kurus sekejap tu...

La ni kene la erobik balik.. hehe :D
fieza wat treatment kat Klinik Suria tu ye?..

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #144 on: April 29, 2011, 03:23:11 PM »
a'ah wat treatment kat klinik suria tu..tpi ingt nk tukar ke PPUM lak sbb boleh guna GL coz sya keje gomen.tdi dh kol PPUM dia cuma suh bwk surat dri klinik utk refer ke PPUM.sat gi jupe Dr.,nk try diskuss klu leh..sat gi dr ckp nk bgi ubat clomid n amik darah so ingt nnti dh amik result darah tu suh dr bgi surat refer ke PPUM..sya n hubby tgh ada msalah kewangan ckit.so,klu guna GL tu alhamdulillah..
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: Ubat turun period..
« Reply #145 on: April 30, 2011, 06:44:38 AM »
kene amik ujian darah fieza.. time tu saya tak period hampir setahun.. sebab tatau nak ngadu pada sape.. saya pegi hospital terus..dia kesan LH dalam darah kita.. detect dari ujian tu la, tau hormon androgen saya tinggi..

tanda-tanda PCOS bila period tak stabil, hormon androgen tinggi, ovulasi tak berlaku (bila buat BBT Chart), pasal tu la.. hmm...doc pesan gak, kene turunkan berat badan..

betul tu..d best treatment-->turunkan berat badan=)

Offline eija11

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah makbulkan hajatku
Re: Ubat turun period..
« Reply #146 on: May 08, 2011, 02:54:54 PM »
salam..sya bru kat sni..sblum ni silent reader je..

sya x peid da 3 bulan..smalam g klinik scan doc kta dndind rahim x tebal..darah pn xda camna nak peid sedih..
doc bg ESCAPELLE tuk trun peid makan 1 kli shari tuk 2 hr je..efek cam ngantuk je..ada sape kwan kt sni pnah makan ubat cam tu..share pls

Offline Umi Annisa (Sumayya)

  • Delima
  • *
  • Posts: 772
  • Suka? +2/-0
  • usah berputus asa kerana ada rahmat disebaliknya
Re: Ubat turun period..
« Reply #147 on: May 09, 2011, 02:11:48 PM »
salam..sya bru kat sni..sblum ni silent reader je..

sya x peid da 3 bulan..smalam g klinik scan doc kta dndind rahim x tebal..darah pn xda camna nak peid sedih..
doc bg ESCAPELLE tuk trun peid makan 1 kli shari tuk 2 hr je..efek cam ngantuk je..ada sape kwan kt sni pnah makan ubat cam tu..share pls


ada effect jugak ek pil tu?....saya pun nie risau gak nie...peyed segan nak kuar..cuma ada secalit je td masa kencing....check UPT pagi -ve...

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: Ubat turun period..
« Reply #148 on: June 02, 2011, 10:01:19 AM »
SALAM.... just nak berkongsi cete gak... su bulan lepas delay period hampir sebulan lebih... (cuba tgk bbt chart sue  bulan lepas panjang gila) sue peirod agak regular laa juga 28-33 je ... so bulan lepas riso juga laa igt preggy cheak UPT almost 3 kali hu3... 2 kali wat sendiri kali ke 3 wat kat klinik n scan sekali doktor cakap kosong je... time tue dh delay period almost dua bulan dah.. doktor cakap mungkin belum rezeki lagi so dia bg pilihan nak ambik ubat turun darah ke ke nak tggu sendiri.. sue ckp xpe su nak tggu dia turun sendiri... pastu doktor cakap xpe... pas seminggu kalu xturun juga mai ambik ubat... tapi su xgie ambik pon... dkt 2bulan laa juga tup2 bulan berikutnya period.... tapi sue suka kali nie punya period... sbb sebelum nie kalu period panjang.... pastu 4/5 hari kuar coklat2 hitam je... hari ke 6-7 baru kuar darah byk laa juga penuh pad overnight hehehhe... pastu smbg balik mai yg coklat2 tue dlm 2/3 hari... tapi masa delay period tue alhamdulilah hari pertama dh kuar darah... 5 hari berturut-turut darah kuar... rasa puas... n hy 5 hari je period... dapat laa manja2 ng husband lama2 sket hehehh.. sblm nie pjg sgt peyed sue... so harap skt nie cm nak period je... sll doa agar peyed kali nei sama cam peyed bulan lepas... amin

Offline nj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #149 on: June 30, 2011, 12:28:27 PM »
assalam frens...

bile bc cite2 sume... rupenye ramai gak yg senasib dgn nj ni.... uhuuhu... sedih kan....
nj da kawen 1years 3 moths... but still x preggy lagik... dulu b4 kawen peyed agk regular gak la... even lewat 2-4 ari.... then almost 3 months past kawen peyed da mula irregular... every moth mesti lewat 1 weeks... then after 9 moths kawen, nj g la jumper pakar... sbb mase 2 nj lewat peyed sbln but x preggy... then dr detect nj ade pcos... sedih kan... then pas mkn ubat segala bagai... peyed ok balik la... but now... jadik balik sbb peyed da x dtg almost 2 months... da wat 3 kali upt.. masih -ve.... da scan pun xde... tp dr kate ovary nj bengkak...
then.. dr bg nj ubat turun darah... da abes sepapan nj makan... tp x peyed gak... uhuhhuhu... name ubat 2 SONULUT..... (punyer la pnjg cite... cume nak bgtau nape x peyed2 lagik ni... sob..sob..)
« Last Edit: June 30, 2011, 12:31:04 PM by nj »

 

Powered by EzPortal