+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10928
Latest: eyda87
New This Month: 5
New This Week: 17
New Today: 4
Stats
Total Posts: 446089
Total Topics: 7458
Most Online Today: 160
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 55
Total: 58

Author Topic: Ubat turun period..  (Read 65720 times)

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: Ubat turun period..
« Reply #150 on: June 30, 2011, 01:41:45 PM »
wsalam nija... sabar yee nija... nape nija xpegi balik kat doktor tue .. wat pemeriksaan lanjunt...


Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Ubat turun period..
« Reply #151 on: June 30, 2011, 01:43:35 PM »
assalam frens...

bile bc cite2 sume... rupenye ramai gak yg senasib dgn nj ni.... uhuuhu... sedih kan....
nj da kawen 1years 3 moths... but still x preggy lagik... dulu b4 kawen peyed agk regular gak la... even lewat 2-4 ari.... then almost 3 months past kawen peyed da mula irregular... every moth mesti lewat 1 weeks... then after 9 moths kawen, nj g la jumper pakar... sbb mase 2 nj lewat peyed sbln but x preggy... then dr detect nj ade pcos... sedih kan... then pas mkn ubat segala bagai... peyed ok balik la... but now... jadik balik sbb peyed da x dtg almost 2 months... da wat 3 kali upt.. masih -ve.... da scan pun xde... tp dr kate ovary nj bengkak...
then.. dr bg nj ubat turun darah... da abes sepapan nj makan... tp x peyed gak... uhuhhuhu... name ubat 2 SONULUT..... (punyer la pnjg cite... cume nak bgtau nape x peyed2 lagik ni... sob..sob..)
dah wat tvs ke cek mmg x preggy ke?

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #152 on: June 30, 2011, 02:25:45 PM »
assalam frens...

bile bc cite2 sume... rupenye ramai gak yg senasib dgn nj ni.... uhuuhu... sedih kan....
nj da kawen 1years 3 moths... but still x preggy lagik... dulu b4 kawen peyed agk regular gak la... even lewat 2-4 ari.... then almost 3 months past kawen peyed da mula irregular... every moth mesti lewat 1 weeks... then after 9 moths kawen, nj g la jumper pakar... sbb mase 2 nj lewat peyed sbln but x preggy... then dr detect nj ade pcos... sedih kan... then pas mkn ubat segala bagai... peyed ok balik la... but now... jadik balik sbb peyed da x dtg almost 2 months... da wat 3 kali upt.. masih -ve.... da scan pun xde... tp dr kate ovary nj bengkak...
then.. dr bg nj ubat turun darah... da abes sepapan nj makan... tp x peyed gak... uhuhhuhu... name ubat 2 SONULUT..... (punyer la pnjg cite... cume nak bgtau nape x peyed2 lagik ni... sob..sob..)

saya pun makan ubat turun darah namanya Sonulut.. makan dua biji sehari..pagi ngan malam..
tapi, selepas 3 hari saya period la..
nj dah stop sejak makan tu berapa lama..

Offline nj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #153 on: July 01, 2011, 10:48:17 AM »
wsalam nija... sabar yee nija... nape nija xpegi balik kat doktor tue .. wat pemeriksaan lanjunt...

2 la... cdgnyer kalo pas  ari x kuar gak... nak g jumper la...

Offline nj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #154 on: July 01, 2011, 10:53:53 AM »
dah wat tvs ke cek mmg x preggy ke?

2 x wat lagik... tp doc scan kat perut jek... haah.. x preggy la kot....


Offline nj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #155 on: July 01, 2011, 10:55:14 AM »
saya pun makan ubat turun darah namanya Sonulut.. makan dua biji sehari..pagi ngan malam..
tapi, selepas 3 hari saya period la..
nj dah stop sejak makan tu berapa lama..

ooo.... nj kene makan 3 bijik sehari... stop ari selasa ari 2... masuk ari ni 3 ari da...

weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #156 on: July 01, 2011, 11:02:50 AM »
ooo.... nj kene makan 3 bijik sehari... stop ari selasa ari 2... masuk ari ni 3 ari da...

sabar.. hehe.. gynea tu cakap kat saya, biasanya period akan keluar dalam tempoh seminggu.. kalau tak keluar period..ada isi la kot..
tapi baru sangat tu tiga hari....sabar eh

Offline nj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #157 on: July 01, 2011, 11:26:36 AM »
sabar.. hehe.. gynea tu cakap kat saya, biasanya period akan keluar dalam tempoh seminggu.. kalau tak keluar period..ada isi la kot..
tapi baru sangat tu tiga hari....sabar eh

hikari... 2 la... baru lagik yek... risau gak ni... in case kalo preggy x bahaya ker kalo kite da mkn ubat ni...  (feeling2  peknen plak... eheheheh)



weeniq

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #158 on: July 01, 2011, 11:33:26 AM »
hikari... 2 la... baru lagik yek... risau gak ni... in case kalo preggy x bahaya ker kalo kite da mkn ubat ni...  (feeling2  peknen plak... eheheheh)




tak bahaya..
sebab kalo preggy, ubat ni berubah sifat - jadi ubat penguat rahim..
hope yg terbaik untuk awak je la.. eh...insyaAllah

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: Ubat turun period..
« Reply #159 on: July 01, 2011, 11:41:55 AM »
tk cr yee nj

Offline nj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #160 on: July 01, 2011, 12:04:35 PM »
tak bahaya..
sebab kalo preggy, ubat ni berubah sifat - jadi ubat penguat rahim..
hope yg terbaik untuk awak je la.. eh...insyaAllah
tk cr yee nj

hikari: 2 la... same2 doakan nj yek.....
sue: TQ....

Offline amanda81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 56
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #161 on: July 01, 2011, 12:37:26 PM »
salam semua..amanda nk nyampuk boleh.. today amanda dh wat scan doktor kata ada something inside rahim..tapi doktot tk brani nk confom apa benda tuh..amanda dh lewat 2 bulan 13 hari period..amanda dh wat upt semlm 1 bar jeh..doktor tk brani ckp apa yg doktor nampak bila scan tp ada sesuatu.then now dokot bg amanda ubat turun darah;soalan nya disini.. patut ke amanda makan ubat turun darah tu...huhuh tq

Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #162 on: July 01, 2011, 05:04:51 PM »
Salam,amanda.dri pembacaan sya kat rh ni,klu mkn ubat turun peyed
If x pegnen,peyed akn kluar tpi klu pegnen,ia menguatkan kndungan.
Apa nma ubat yg dr bgi amanda tu?sya penah mkn ubat turun peyed,nma
Ubat sonulut..
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

lydianajihah

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #163 on: July 01, 2011, 05:26:11 PM »
amanda,
apa kata cek dengan doktor lain untuk pendapat kedua.
tak pun, request untuk ujian darah.

Offline amanda81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 56
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #164 on: July 01, 2011, 05:38:42 PM »
hai diana;erm idea yg bagus..amanda mc hr ni dr lik jumpa dokor td.amanda tdo.ni br bgn perut rasa tk selesa..ujian darah..bagus tak klau amanda terus g GH...esok GH bukak tak. diana..kan ada gynee clinic sana... amanda memang takut lah nk mkn ubat tuh.tq diana..

lydianajihah

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #165 on: July 01, 2011, 05:41:01 PM »
amanda,
panggil je najihah ya.. hehehe...
untuk ujian darah, nak pergi mana2 hospital pun boleh.
request je. katakan period ting tong.. jadi, nak cek sebab apa.
kalau hamil, insyaAllah... boleh tahu.

Offline amanda81

  • Topaz
  • *
  • Posts: 56
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #166 on: July 01, 2011, 05:50:12 PM »
oo yeke..nanti amanda cuba tq najihah tq so much .. fiza sani tq u to. again n again..

Offline nj

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #167 on: July 04, 2011, 07:47:53 PM »
eheheh... nj dah period... lega rasenyer....
then hari ni nj gi jumper dr tu semula... die buat scan... die kate ovary nj ok... then die check telur nj... die kate ok..
dr bagi nj pil hormon pulak... uhhhuuu... doakan nj berjaya yek kali ni....

nota admin: kurangkan ejaan sms. terima kasih
« Last Edit: July 05, 2011, 09:11:56 PM by namasaya »

Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: Ubat turun period..
« Reply #168 on: July 05, 2011, 08:28:34 PM »
Assalammualaikum...nak tanya boleh?? PRovera ubat tutun darah ni kalau makan lima hari darah akan turun kan..mcmna pula kalau darah still tak turun..??
Provera ni lebih kurang ngan duphaston tu ke?

Offline rathigaraji

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #169 on: July 07, 2011, 11:22:21 AM »
SAYA TAK PEYED 1 BULAN LEBIH. THEN SAYA PERGI JUMPA PAKAR.DIA BUAT SCAN TAK ADA APA...........:-(

DOKTOR ADA BAGI SAYA UBAT UTK TURUN PERIOD (ESCAPELLE) 2 BIJI SAJA

SO SEKARANG SAYA NAK TANYA DALAM BERAPA HARI PERIOD BOLEH KELUAR??

SESIAPA PERNAH AMBIK UBAT ESCAPELLE TAK????

Offline meeralala

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 101
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #170 on: July 13, 2011, 03:53:19 PM »
biasanya kalau period normal, doc x kan bagi ubat turun darah dulu..doc suruh tunggu..even meera yg period x regular pun doc x bagi ubat turun darah..so better tunggu dulu..kot2 da lekat cuma x nampak kalau scan..

Offline Umi Annisa (Sumayya)

  • Delima
  • *
  • Posts: 772
  • Suka? +2/-0
  • usah berputus asa kerana ada rahmat disebaliknya
Re: Ubat turun period..
« Reply #171 on: July 13, 2011, 04:01:42 PM »
masa saya delay peyed 2 weeks, doktor ada bg ubat turun peyed tp x makan...masa bulan 2 baru2 nie...

rupa2nya ubat turun peyed nie leh kuatkan rahim if preggy ek..

Offline waniey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 62
  • Suka? +0/-0
  • semoga ikatan perkahwinan kita kekal selamanya...
Re: Ubat turun period..
« Reply #172 on: October 11, 2011, 09:31:23 PM »
salam....

saya nak share pasal ubat turun period ni....period saya pon ting tong jugak...kejap ok...kejap k.o...saya pun sekarang still try to preggy sebab dah 2 tahun kawin...
sekarang ni saya tengah buat rawatan di goverment hospital....mase 1st time jumpe doktor,dia cakap saya PCOS sebab period tak irregular...lagipun mase tu dah 3 bulan saya tak period....bila doktor scan saya tak preggy....so doktor bagi saya pil turun darah....5biji untuk 5 hari....after seminggu makan baru period...7 hari....heavy betul period saye time tu....sekarang ni....tanpa makan ubat turun darah....after 28 hari(7/10) saya period lagi....tp kali ini tak se heavy kalau saya ambil pil turun darah....
hope lepas ni...regular la period saye ni....

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #173 on: October 12, 2011, 08:47:28 AM »
Salam.. saya pun same jugak.. period pun tintong.. ikut2 nak datang 2 3 bulan sekali.. dah lebih setahun buat check dekat hospital gomen.. doc bagi ubat utk betulkan period dia bagi ubat duphaston.. kene makan 21 hari benti 7 hari makan semula 21 hari sampai la seterus nye.. rase nye saye dah makan 5 ke 6 cycle dah... huhuhu..

Offline waniey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 62
  • Suka? +0/-0
  • semoga ikatan perkahwinan kita kekal selamanya...
Re: Ubat turun period..
« Reply #174 on: October 12, 2011, 08:10:35 PM »
Salam.. saya pun same jugak.. period pun tintong.. ikut2 nak datang 2 3 bulan sekali.. dah lebih setahun buat check dekat hospital gomen.. doc bagi ubat utk betulkan period dia bagi ubat duphaston.. kene makan 21 hari benti 7 hari makan semula 21 hari sampai la seterus nye.. rase nye saye dah makan 5 ke 6 cycle dah... huhuhu..

rasenye saye pon kene amik ubat tu lepas ni....itu ubat hormon ke?

 

Powered by EzPortal