+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10736
Latest: elysha69
New This Month: 100
New This Week: 29
New Today: 4
Stats
Total Posts: 443525
Total Topics: 7391
Most Online Today: 148
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 15
Guests: 140
Total: 155

Author Topic: Ubat turun period..  (Read 61285 times)

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #175 on: October 12, 2011, 08:17:44 PM »
rasenye saye pon kene amik ubat tu lepas ni....itu ubat hormon ke?


ubat hormon ke tu?? ntah la saya pun tak pasti.. tapi lepas saya makan memang dia akan datang tiap2 bulan..


Offline emelda82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 126
  • Suka? +1/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #176 on: October 13, 2011, 10:02:00 AM »
ubat hormon ke tu?? ntah la saya pun tak pasti.. tapi lepas saya makan memang dia akan datang tiap2 bulan..

sy dua kali mkn ubat ni tp period tetap tingtong.. mungkinlah sebab sy ni stress pikir macam2

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1248
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Ubat turun period..
« Reply #177 on: October 13, 2011, 10:12:51 AM »
sy dua kali mkn ubat ni tp period tetap tingtong.. mungkinlah sebab sy ni stress pikir macam2

saya period ting tong.. ada 3-4 bulan tak dtg..
memang banyak kali mkn ubat turun haid..
last makan ubat ni sekali ngan clomid, sbb nk baby...
cycle kedua br berjaya conceive.. alhamdulillah...

nak wat camne.. period memang kene bantuan ubat, baru dia dtg...

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline emelda82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 126
  • Suka? +1/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #178 on: October 13, 2011, 10:27:54 AM »
saya period ting tong.. ada 3-4 bulan tak dtg..
memang banyak kali mkn ubat turun haid..
last makan ubat ni sekali ngan clomid, sbb nk baby...
cycle kedua br berjaya conceive.. alhamdulillah...

nak wat camne.. period memang kene bantuan ubat, baru dia dtg...

tu yg memeningkan sy gak... period tak betul susah nak estimate bila ovulate
nak makan ubat turun period selalu takut sangat sbb sy macam ada tanda buah pinggang je, tangan & kaki selalu sangat sembab kalau makan ubat..

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #179 on: October 13, 2011, 11:44:57 AM »
saya period ting tong.. ada 3-4 bulan tak dtg..
memang banyak kali mkn ubat turun haid..
last makan ubat ni sekali ngan clomid, sbb nk baby...
cycle kedua br berjaya conceive.. alhamdulillah...

nak wat camne.. period memang kene bantuan ubat, baru dia dtg...

Seri.. awak makan duphaston dengan clomid ke baru lekat???


Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1248
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Ubat turun period..
« Reply #180 on: October 13, 2011, 08:58:41 PM »
Seri.. awak makan duphaston dengan clomid ke baru lekat???

bukan, time clomid saya makan dgn norethisteron (noculut) tu.. warna putih. yg sebelum2 ni ada jenis lain saya taktau nama, color biru.. hish.. macam2 jenis ubat turun haid saya telan.. sebab pi klinik berbeza2...

saya consult ngan gynea... dia tau mana terbaik. Katanya, sebab saya perlukan dinding rahim yang tebal untuk conceive, maka perlu adakan period dulu.. sbb tu amik ubat turun haid.. then, day2-6 amik clomid..

macam gitu la..

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #181 on: October 14, 2011, 03:03:39 PM »
bukan, time clomid saya makan dgn norethisteron (noculut) tu.. warna putih. yg sebelum2 ni ada jenis lain saya taktau nama, color biru.. hish.. macam2 jenis ubat turun haid saya telan.. sebab pi klinik berbeza2...

saya consult ngan gynea... dia tau mana terbaik. Katanya, sebab saya perlukan dinding rahim yang tebal untuk conceive, maka perlu adakan period dulu.. sbb tu amik ubat turun haid.. then, day2-6 amik clomid..

macam gitu la..

Awak ambil clomid berapa lama baru lekat??? saje nak tau.. sebab saya baru nak start makan clomid period akan dtg ni..

Offline asyia83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 495
  • Suka? +4/-0
  • daddy + mummy = baby
Re: Ubat turun period..
« Reply #182 on: October 14, 2011, 04:25:49 PM »
sorry.. tak perasan pernah post... tak boleh delete post ni :(
« Last Edit: October 14, 2011, 05:15:53 PM by asyia83 »





Offline faizin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #183 on: October 17, 2011, 06:39:17 PM »
assalamualaikum.. nak ty.. saya dah delay period 2 bulan. las period 19.8. bru smlm, pegi jumpa doc+scan still doc kate tak pregnant. tapi tanda2 pregnant, semua dah ade. kerap kencing, skt pingang, pening, loya. doc bagi ubat turunkan haid. norestherone. perlu makan ke tak ye kawan2..

ada sy terbaca, ada lps mkn. cek lps tu gugur pulak. sy takut nk mkn. mcm nk tunggu period dtg dengan sendirinya...

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1248
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Ubat turun period..
« Reply #184 on: October 17, 2011, 07:05:50 PM »
Awak ambil clomid berapa lama baru lekat??? saje nak tau.. sebab saya baru nak start makan clomid period akan dtg ni..

dua kali clomid br lekat... saya ade post kat 'pengalaman makan pil clomid'... cer cari thread tu eh...:)

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1248
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Ubat turun period..
« Reply #185 on: October 17, 2011, 07:09:30 PM »
assalamualaikum.. nak ty.. saya dah delay period 2 bulan. las period 19.8. bru smlm, pegi jumpa doc+scan still doc kate tak pregnant. tapi tanda2 pregnant, semua dah ade. kerap kencing, skt pingang, pening, loya. doc bagi ubat turunkan haid. norestherone. perlu makan ke tak ye kawan2..

ada sy terbaca, ada lps mkn. cek lps tu gugur pulak. sy takut nk mkn. mcm nk tunggu period dtg dengan sendirinya...

kalau hati tu runsing, jangan lah makan... tunggu lah period tu turun sendiri.... cepat atau lambat je...

:) take care

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline put3 hannah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 62
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #186 on: January 11, 2012, 06:57:21 PM »
pernah mintak kat doctor.. tp doctor tak bagi.. dia kata saya normal, xda masalah.. tetiber skrg dah ada cyst pulak.. camner nie..?

Offline put3 hannah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 62
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #187 on: January 13, 2012, 10:34:59 PM »
ubat turun period tu rupanya mcm mana? kaler ape?? apa nama nya... nak cari laaa.. ade yg bepengalaman tak?

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Ubat turun period..
« Reply #188 on: January 13, 2012, 10:49:02 PM »
ada mcm2 jenis ubat....salah satu dupaston......biasanye klinik pakar je yg ada....ttp cube la try cari ye

fazlina4284

  • Guest
Re: Ubat turun period..
« Reply #189 on: March 19, 2012, 05:39:33 PM »
Salam semua,

Saya pun baru je habis makan ubat turun period Norelut. Start makan 13 Mac hingga17 Mac, 2 kali sehari waktu malam je. Tapi sekarang ni tak period lagi. Doktor bagi tau kalau tak period juga, 27 Mac ni pergi jumpa dia lagi.

Offline beskut

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 213
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #190 on: June 08, 2012, 08:52:27 AM »
Salam....beskut pun baru ambik ubat turun period selepas 2bln tggu...tp beskut mmg jenis period ting tong... ubat yg beskut dapat ada 2 jenis...satu warna cam hijau nak ke turquoise gak la...pastu satu lagi warna mcm maroon tp xgelap sangat...nama ubat tu beskut xtau...(lupa nk tnya doc...) yg maroon tu mkn mlm je n yg turquoise tu mkn siang dn juga mlm...just mkn 3hari berturut-turut..ada sesapa tau ke ni nama ubat ni?? Lepas abis ubat tggu dlm 5hari atau sehingga period n then dtg jumpa dia lg...huhuhuhu...

Offline marmar

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #191 on: June 09, 2012, 11:55:08 PM »
salam hai semua..saya ade masalah period pas gugur...period saya kadang2 2bulan x datang..bile ambil pil sonulut(ubat turun period) baru period datang..makan 2biji sehari selama 5hari..jd kena makan 10biji la dlm masa 5hari..lepas 4hari habis ubat tu baru period keluar..dah 2bulan berturut2 saya ambil ubat trun period dan dalam mase yg sama saya ade makan clomid..doakan saya usaha saya untuk dapatkan baby berhasil..amin...

Offline marmar

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #192 on: June 10, 2012, 12:04:21 AM »
kawan2 cube try ubat sonulut(turun period?rm5 je 1 papan beli kt klinik swasta..saya dh cube 2bulan brturut2..Alhamdulilah lepas 4hari habis je ubat tu period akan datang..dan senggugut pun kurang...

Offline beskut

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 213
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #193 on: June 10, 2012, 02:00:11 AM »
Salam marmar.....kalau nak makan ubat turun period ni kena refer ngan dr dulu....takut ada msalah lain yg kita xtau...nanti makin bahaya jadinya...maaf ye marmar....

Offline marmar

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #194 on: June 10, 2012, 02:13:27 PM »
ye beskut..marmar beli dgn doctor pakar sakit puan kt klinik swasta..die cadangkan marmar mkn ubt tu..skg tgh period sbb mkn ubt tu..dlm mse same mkn clomid jgk..

Offline Umi Annisa (Sumayya)

  • Delima
  • *
  • Posts: 772
  • Suka? +2/-0
  • usah berputus asa kerana ada rahmat disebaliknya
Re: Ubat turun period..
« Reply #195 on: June 11, 2012, 04:39:41 PM »
saya pas amik pati jus delima gulsan..esokkan tu pagi ada spotted kuar drh periiod..
lega...akhirnya saya period jugak..

plus senggugut dh ilang..

Offline beskut

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 213
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #196 on: June 12, 2012, 11:57:10 PM »
ye beskut..marmar beli dgn doctor pakar sakit puan kt klinik swasta..die cadangkan marmar mkn ubt tu..skg tgh period sbb mkn ubt tu..dlm mse same mkn clomid jgk..

Bagus la kalau macam tu.....

Offline naina

  • Nilam
  • *
  • Posts: 459
  • Suka? +0/-0
  • ya musawwir,ya baari,ya khaliq..
Re: Ubat turun period..
« Reply #197 on: February 19, 2013, 01:49:23 AM »
Salam kwn2.rupanya ramai yg bermsalah period irrigular mcm sy.sy hmpi r sebulan xperiod ni.dh cek upt 3kli then sume negative.jumpa doktor je belum sebab sebelum ni pon pnh delay betol2 sebulan.jd kali ni xnk berhraplah.dh mkn ubat turun period rse dlm 6 biji kot tp msh xkeluar jd sy stop.so apa pndpt kwn2 ye?

Offline Bunga cinta

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Ubat turun period..
« Reply #198 on: March 05, 2013, 02:07:55 AM »
hai semua..bc masih baru kat sini..slma bi jdi pemerhati je bc nak minta pendapat semua..sherrie dah 3 bulan tak dtg peroid...cek upt n scan semuany -ve.. selepas bc g scan n doc ckap x preggy,doc bg ubat turun peroid (sunolut) bc dah mkan 3 hri bturut2 2x sehari..ttp sampi sekarang belum peroid lg...pastu simptom2 mcm mgndung spt loya,pening n mengidamknsesuatu tu ada...bc heran juga..klo preggy knpa bila scan x nmpk apa2....pendapat puan2?

Offline naina

  • Nilam
  • *
  • Posts: 459
  • Suka? +0/-0
  • ya musawwir,ya baari,ya khaliq..
Re: Ubat turun period..
« Reply #199 on: March 05, 2013, 07:19:41 AM »
hai semua..bc masih baru kat sini..slma bi jdi pemerhati je bc nak minta pendapat semua..sherrie dah 3 bulan tak dtg peroid...cek upt n scan semuany -ve.. selepas bc g scan n doc ckap x preggy,doc bg ubat turun peroid (sunolut) bc dah mkan 3 hri bturut2 2x sehari..ttp sampi sekarang belum peroid lg...pastu simptom2 mcm mgndung spt loya,pening n mengidamknsesuatu tu ada...bc heran juga..klo preggy knpa bila scan x nmpk apa2....pendapat puan2?

Bc,mungkin tu kesan drpd mkn ubat sunolut kot.tensionkan bc,kte nk plan pon jd lambat.naina pon nk try mkn lah hr ini.pnh dgr x mkn nenas muda bantu turunkan period?

 

Powered by EzPortal