+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10119
Latest: sariza
New This Month: 62
New This Week: 17
New Today: 5
Stats
Total Posts: 432225
Total Topics: 6986
Most Online Today: 283
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 24
Guests: 228
Total: 252

Author Topic: Manfaat Menjarakkan Kelahiran  (Read 4966 times)

Offline faraija

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Kaedah Menjarakkan Kelahiran
« Reply #25 on: November 11, 2010, 03:12:20 PM »
Pada saya perlu jarakkan anak untuk memberi ruang pada badan kita berehat. Selain tu anak pun dah besar sikit sblm dapat adik.

Saya jarak anak pertama dan kedua 2 tahun lebih maksudnya bila anak pertama dah 2 thn baru saya pregnant balik. Kadang2 rasa kesian pulak bila tgk dia  buat sendiri. Walaupun sebenarnya bagus ajar dia berdikari. Ingat lepas ni nak jarakkan 3 thn pulak. Biarlah 2 hero tu membesar dulu.


krsty

  • Guest
Kaedah Menjarakkan Kelahiran
« Reply #26 on: November 11, 2010, 03:17:49 PM »
Pada saya perlu jarakkan anak untuk memberi ruang pada badan kita berehat. Selain tu anak pun dah besar sikit sblm dapat adik.

Saya jarak anak pertama dan kedua 2 tahun lebih maksudnya bila anak pertama dah 2 thn baru saya pregnant balik. Kadang2 rasa kesian pulak bila tgk dia  buat sendiri. Walaupun sebenarnya bagus ajar dia berdikari. Ingat lepas ni nak jarakkan 3 thn pulak. Biarlah 2 hero tu membesar dulu.

btol..saya rasa penatnya lain macam btol bila preg anak baru setahun ni..
huhuhu~

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Kaedah Menjarakkan Kelahiran
« Reply #27 on: November 11, 2010, 03:26:31 PM »
btol..saya rasa penatnya lain macam btol bila preg anak baru setahun ni..
huhuhu~

memang penat..
lagi penat bila layan kerenah anak yang terlebih manja..
tapi serius bila dah bersalin kat hospital, tiba2 rindu sungguh kat anak sulung...huhu

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #28 on: November 12, 2010, 12:00:09 PM »
memang penat..
lagi penat bila layan kerenah anak yang terlebih manja..
tapi serius bila dah bersalin kat hospital, tiba2 rindu sungguh kat anak sulung...huhu

betul apa yg ayu tulis tu...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5522
  • Suka? +71/-0
    • ohcomel
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #29 on: November 12, 2010, 12:01:19 PM »
betul apa yg ayu tulis tu...


bondaalesya.. ulas le sikit :D
ada pengalaman sendiri tak? cerita la..


Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #30 on: November 12, 2010, 12:04:13 PM »
 ;D ;D ;D ;D ;D
skrg ni dalam perancang kekekek...
ank pun dh 1thun 4 bulan..
kekkekee...
 ;) ;) ;) ;) ;) ;)
tapi hubby nak ank besar dulu...

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #31 on: November 12, 2010, 02:16:18 PM »
zie pun dlm perancangan nak menjarakan kelahiran dlm 2 thn tapi tak tau la berjaya ke tak kalau Allah dah beri terima ja la dgn redha



Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #32 on: November 12, 2010, 02:37:29 PM »
Memang plan dengan hubby nak jarak anak2 sebabnya keadaan Nanie yang setiap kali pregnant alahan teruk..Nurul 2004..2006 gugur..2008 Afiq..Memula plan nak rehat dulu tetiba rezeki allah bagi oppss..ada la..
Rezeki walaupun memula gelabah jugak la sebab rasa Afiq kecik lagi..

Offline MyNur

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #33 on: November 12, 2010, 02:48:42 PM »
anak saya ada 4....dulu lepas kahwin....nak anak cepat2..alhamdulilah ada rezeki tu....lepas tu kami plan lambat sikit untuk kedua....tapi dah rezeki Allah nak bagi genap setahun si abang..saya preggy lagi...masa preggy kedua tu husband buat KPLI kat KL..berjauhan....penat rasanye badan..si abang, mak saya jaga kat kampung...risaukan kesihatan si abang dan saya preggy lagi..mak dengan sukarela jaga si abang...walaupun hati saya tak benarkan...setiap minggu saya akan balik tengok anak kat kg....

lepas bersalin kan anak kedua..dapat girl....saya nekad cukuplah 2..sepasang pulak tu....husband diam je..walaupun saya tau dia nak anak lagi....jahat saya ni...tapi badan rasa tak larat..lagipun kesian kat si abang yang kurang kasih sayang saya dan ayahnya....punyalah makan pil tak tinggal...takut sangkut lagi...

lepas 3 tahun...rasa cam nak anak lagi..suka bau bayi..best betul.....saya ckp kat husband, dia gelak je....dapat baby girl...after no. 3 setahun saya preggy lagi..tapi saya dah tak fikir penat tapi fikir umur dah lanjut...hihihihi..

InsyaAllah cukup lah 4 tu...

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #34 on: November 12, 2010, 03:05:02 PM »
kalau ikut kan hati zie nak pregg lg  :D tapi kena la tunggu badan betul2 pulih kan paling2 cepat pun qayyum 1thn ikut perancangan zie & hubby



Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +17/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #35 on: November 12, 2010, 03:34:14 PM »
my nur,
anak kita pun 4...
hehe...
rasa nya nak stop kejap. bg besar semua anak, baru tambah lagi kalau ada rezeki. tapi, kalau dah ada skrg ni, redha je la...
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline areni

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #36 on: November 15, 2010, 11:18:18 AM »
hehehe..lawak lh bc statement mynur..tp 2 lh kn,kite hanye merancang TUHAN yg tentukan...ank ni harte yg x ternilai ALLAH kurniakan..
4ever with luv....
muhamad azfar zareef..

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #37 on: January 01, 2011, 06:22:03 PM »
ieda now dah ada 3 org..rasany nk stop dulu ni..

tggu rumah siap n br nk fikirkan pasal anak pulak....mybe 4thn lg..time tu umur 32thn..leh lg klu nk peknen...he he...

tggu anak2 beso kit..klu de adik boleh tlg umi jaga adik..he he...

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #38 on: January 01, 2011, 08:39:16 PM »
smlm p berurut tukang urut cakap rahim masih bengkak lg so jgn nak berangan nak pregg cpt2 nti badan rosak kata nya. btl ke 4 bln rahim blm pulih agak2 ambik baper lama ya baru btl2 pulih  ??? ???



Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #39 on: January 01, 2011, 09:35:07 PM »
kalau boleh memang nak anak2 dekat jaraknye
tapi apekan daya..
kalau tak memang senang kan
tinggal besarkan derang je..hehehe
macam sekarang ni jarak jauh le..cume kelebihan ada yg menolong je

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #40 on: January 02, 2011, 01:03:39 AM »
kalau boleh memang nak anak2 dekat jaraknye
tapi apekan daya..
kalau tak memang senang kan
tinggal besarkan derang je..hehehe
macam sekarang ni jarak jauh le..cume kelebihan ada yg menolong je

nape xleh eik k.risa..he he..sebok je nanye...jgn mare...

Offline mamahana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
  • our princess
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #41 on: February 11, 2011, 11:29:05 AM »
salam,

nak tanye la..kalu ank 16 bln ok tak ek nak pegnen lg..
rase tak sabar nak pegnen lg..bab letih tak boleh nak citer la..tp sonok
mungkin kalu dpt yg ke2 lg pandai handle keluarga somi jd lg bertanggungjawab..
umur pom makin byk nih..hehe

Offline mazwan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #42 on: February 14, 2011, 05:07:23 PM »
sy skrg ni tgh berpantang anak ke2..lps ni nk merancang ler plak sblm ni tak rancang apa2 sbb nk anak ramai tp bila tgk anak sulung sian plak baru 1 thn 9 bln tak puas nk bmanja lg pulak tu masih bf lahai sedih btol asyik ngamuk jer tak puas ati kiter layan adiknya...alhamdulillah dh dpt sepasang nk rehat dlm 3 thn sempat ler pulihkan badan..ekonomi...n perhatian yg lbh utk 2 anak ni

Offline tisya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #43 on: May 31, 2012, 02:11:43 PM »
good info!

Online seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3217
  • Suka? +6/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #44 on: April 05, 2013, 01:49:05 PM »
Saya kalau boleh nak jarakkan dua tahun untuk pulihkan betul badan ni. Lagipun saya ada anemia masa hamil anak sulung, hb sentiasa bawah 10.0 sejak awal hamil, tak pernah lebih 10.0. Masa check up preggy pun nurse dan doc ada kata, awak kena merancang ni, badan tak kuat nak mengandung jarak dekat.

Saya pulak jenis tak makan sayur, tak minum susu, tak makan daging, kerang, banyak benda saya tak makan hehe.

Tapi kalau rezeki Allah nak bagi, saya terima je. Cuma berusaha lah untuk jarakkan, tak bersama time subur atau ambil pil perancang atau ambil injection.

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2734
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Manfaat Menjarakkan Kelahiran
« Reply #45 on: April 05, 2013, 02:00:33 PM »
Anda mahukan jarak umur anak-anak anda rapat? Fikirkan sekali lagi kerana jika anda mengandung selepas selang masa yang tidak sampai beberapa bulan anda bersalin, boleh membahayakan anda dan bayi dalam kandungan. Kajian terbaru dalam American Journal of Obstetrics and Gynaecology mendapati, wanita yang mengandung semula selepas 6 bulan bersalin akan terdedah terhadap risiko melahirkan bayi pra-matang sebanyak 41%. Risiko tersebut akan menurun kepada 14% jika anda tunggu selama 12 bulan sebelum mengandung, dan turun hampir kepada 1% selepas 12-18 bulan. Kandungan yang rapat selepas bersalin berkemungkinan membahayakan anda kerana badan anda masih lagi dalam proses pemulihan dan perlu menggantikan nutrisi yang hilang semasa kandungan yang sebelumnya dan semasa menyusu bayi.

Dalam Islam, anda digalakkan menyusukan bayi selama 2 tahun untuk pembentukan otak dan sistem imunisasi yang baik buat anak anda. Di sebalik kebaikan yang berterusan untuk bayi anda, menyusu juga boleh membantu anda menjarakkan kelahiran kerana ia melambatkan kitaran haid selepas bersalin. Jarak kelahiran yang jauh membolehkan anda memberikan tumpuan dan penyusuan sempurna kepada anak anda. Jika anda mengandung semasa anak anda masih dalam tempoh penyusuan, anda mungkin terpaksa berhenti menyusu kerana akan menjejaskan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Bayi dalam kandungan memerlukan nutrisi yang baik yang diperolehi dari ibunya.

Kesimpulannya, menjarakkan kelahiran adalah untuk kebaikan anda, anak anda dan bakal bayi yang dilahirkan. Kesihatan semua pihak akan terjejas dengan kelahiran yang rapat.
info yang bagus..
iman pun ingat lepas bersalin anak pertama ni nak jarak kan anak..
1. nak bagi penyusuan yg terbaik tuk baby.
2. nak baik kan badan
3. iman n hubby PJJ
4. dll
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

 

Powered by EzPortal