+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10928
Latest: eyda87
New This Month: 5
New This Week: 17
New Today: 5
Stats
Total Posts: 446087
Total Topics: 7458
Most Online Today: 160
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 145
Total: 151

Author Topic: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?  (Read 36296 times)

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #75 on: May 02, 2012, 01:35:42 PM »
hehe saya pun suka nasi lemak... tapi sesetengah nasi lemak saja.... kalau yang dalam daun pisang mmg lulus... hehe..

saya memang takde alahan muntah teruk mcm kebanyakan ibu mengandung yang lain... tapi kalau perut kosong, memang mudah rasa nak muntah......



Offline firdaushanim

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +1/-0
    • Cantik Itu Indah
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #76 on: May 02, 2012, 02:49:54 PM »
hehe saya pun suka nasi lemak... tapi sesetengah nasi lemak saja.... kalau yang dalam daun pisang mmg lulus... hehe..

saya memang takde alahan muntah teruk mcm kebanyakan ibu mengandung yang lain... tapi kalau perut kosong, memang mudah rasa nak muntah......



samala kiter.. nasik lemak daun pisang.. lebih lebih lagi kalau sambal bilis dia mmg best..

Offline mrs_pet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
  • Kau Tercipta Untuk Ku
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #77 on: May 21, 2012, 06:30:10 PM »
Mcm saya awal2 stakat loya sket jer..sume mknn leh msuk..tpi bile msuk 10wks makin truk plok..tpakselah tahan..yg pnting mkn nasik kne yg pns n lembik2 sket..yumyum


Offline aaina faisal

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +1/-0
  • Ya Allah..kurniakan kami rezeki zuriat..amin
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #78 on: May 22, 2012, 12:43:43 PM »
saya pun tiada alahan mcm muntah2 tu..
cuma mengantuk n sakit pinggang je..
risau juga sbb takut bahayakan baby or x cukup hormon ke apa...tapi doktor ckp semua org berbeza2..
ngantuk nyerrrr.....

Offline hunnymoms

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #79 on: May 22, 2012, 04:25:04 PM »
saya pun tiada alahan mcm muntah2 tu..
cuma mengantuk n sakit pinggang je..
risau juga sbb takut bahayakan baby or x cukup hormon ke apa...tapi doktor ckp semua org berbeza2..
ngantuk nyerrrr.....

ok la tu.....sy anak dah 4....xpernah alah.....mcm org xpregnant pun...lasak.....yg last pregnant dah dekat 40....ok jer......







Offline naura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 99
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #80 on: May 23, 2012, 10:55:17 AM »
honnymoms bertuah awak...senang jek..tahniah bagila petua hihihi

Offline ctnsarah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • cinta sampai ke syurga
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #81 on: May 24, 2012, 10:49:03 AM »
Alhamdulillah, baru disahkan pregnant 5 weeks... Sama jugak la, takde alahan apa2 pun... Tau pregnant pun sbab da missed period.... Harap2 baby develop dgn baik... InsyaAllah


[url=http://www.pregnolo

Offline archillea

  • Topaz
  • *
  • Posts: 93
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #82 on: May 24, 2012, 11:22:53 AM »
tengah pregnant anak ke 2 ni pn tiada alahan.. anak pertama pun sama.. tengok sihat je baby lahir.. cerdik pula tu.. rasanya alahan ni ikut badan sorang2 kot.. ada yg alah ada yg tak.. kite tak kisah, yg penting semuanya sihat dan selamat..

Offline ctnsarah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • cinta sampai ke syurga
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #83 on: May 31, 2012, 10:37:51 AM »
Salam kwan2... Nak tanya... Bila masuk 5 weeks saya mula mengalami alahan, loya, pening.. Nak muntah tapi tak keluar apa... Dari pagi bawak ke malam... Jadi doc beri saya ubat utk krgkan alahan... Vextrolin.. Lebih krg itu la sebutannya... Lpas mkn, Alhamdulillah rsa ok. Da takde pening apa pun... Pagi ni saya x amik ubat tu, tapi saya langsung takde alahan apa2... Adakah saya ok? Rasa risau plak :(


[url=http://www.pregnolo

Offline naura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 99
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #84 on: May 31, 2012, 12:33:01 PM »
ctnsarah..naurah pun macam tu jugak..masa awal2 tau preggy tu xde ape2 alahan..senang jek hati ni..makan semua benda boleh masuk..ni dh 7w teruk la stat kene ni macam awak la..loya sangat,xsuka tgk makanan,pening..angin ,pedih ulu hati..pastu sakit perut kadang2 pingagng..xbleh berdiri lama cikit jek skit dh bdn n pggngn ni..tapi naura tak makan ubat paper..tahan jek..tapi mggu depan nk scan nk minta ubatla kalau ade yg sesuwai ngn naura..
alahan awak xde tu mungkin sbb ubat tu kot..tapi ubat tu boleh bertahan biasa dalam beberapa jamla ..insyaallah awak ok kot  :)

Offline ctnsarah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • cinta sampai ke syurga
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #85 on: May 31, 2012, 02:17:23 PM »
Arap2 okla.. Sbab alah mmg teruk sgt smpai tak bole nak buat keje.. Rasa mcm nak baring je kat bawah meja tu.. Tu yg tya doc ada ke apa2 yg bole krgkan alahan sbab da tak bole buat keje... Tu yg doc bagi ubat tu... Smlm je la mkn sbab bangun2 da nak muntah, pening smpai kluar air mata... Tapi pagi ni xnak la mkn,,, tapi mmg da tak rasa apa pun.. Sehat je rasa... Dan saya rasa mcm risau plak... Huhuuu... Haissshh.. Sakit bising, bila sihat pun nk bising jgk... Cuma mcm riso je la sbab da xrsa apa... Hope my baby sihat


[url=http://www.pregnolo

Offline shahni

  • Topaz
  • *
  • Posts: 65
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #86 on: May 31, 2012, 02:42:05 PM »
Saya sekarang 9wks. Selera makan saya jatuh mendadak apatah lagi bila tengok nasi, ikan. Kuat mual tapi muntah tak kuar pun,pening kadang sakit kepala.dulu preggy yg pertama takda alahan tapi sampai 7 wks saja bertahan..then gugur...

Offline muizzatul_syifa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 89
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #87 on: May 31, 2012, 04:57:27 PM »
kalau ikut pengalaman peribadi,bagi saya kalau tiada alahan tak normal.yg saya perasan 3kali mengandung saya alami alahan.tapi bila masuk kandungan yg keempat tiada alahan dan pada mulanya saya sangkakan ia adalah normal.mungkin normal pd orang lain tapi tidak bagi saya.usia kandungam masuk 2 bulan saya keguguran.sbb baby tak berkembang..
so kesimpulan yg saya dapat,lain orang lain caranya..waallahu a'lam:)

Offline naura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 99
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #88 on: May 31, 2012, 05:38:25 PM »
Shahni first nk ucap tahniah sbb bakal jd ibu..sama2 kita doa selamat hingga lahirkan baby...
Agak2 bila rasa semua ni nk hilang eh?alahan ni t individu tu..ada yg kene ada yg tak..kakak naura dia kata dia xde alahan la,sikit je muntah tu pun 2,3 kali jek lain2 xde pun..alhmdullilah selamat baby boy..adik naura plak teruk alahan nyr..
Naura pun teruk skrg ni...

Offline shahni

  • Topaz
  • *
  • Posts: 65
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #89 on: May 31, 2012, 07:35:03 PM »
Shahni first nk ucap tahniah sbb bakal jd ibu..sama2 kita doa selamat hingga lahirkan baby...
Agak2 bila rasa semua ni nk hilang eh?alahan ni t individu tu..ada yg kene ada yg tak..kakak naura dia kata dia xde alahan la,sikit je muntah tu pun 2,3 kali jek lain2 xde pun..alhmdullilah selamat baby boy..adik naura plak teruk alahan nyr..
Naura pun teruk skrg ni...

Tq naura..sama sama la kita berdoa.ya sampai bila la alahan ni kan...saya punya alahan datang teruk sebelah pagi je.macam macam bau dak boleh hidu..kadang nak lawan perasaan tu..tapi bohongla tak boleh pun...huhuhu...tapi apa pun walau alahan tetap happy...

Offline ctnsarah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • cinta sampai ke syurga
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #90 on: May 31, 2012, 07:55:29 PM »
Ok kawan2... After dpt nasihat dari doc dan juga gugel tentang satu ubat ni.. Saya rsa senang hati sket... Bagi kawan2 yg alah teruk sgt... Muntah/pening/loya yg amat2 sgt sehingga menjejaskan produktiviti keje anda, doc telah mengesyorkan makan veloxin... Ubat utk mengurangkan alahan.. Dan jgn risau krna ia tidak menjejaskan kandungan anda... Jadi saya da tak rasa risau lagi da... Dan lepas makan ubat tu, selera makan saya bertambah... Jadi bole la bagi nutrisi utk bayi dlm kandungan kan.. Kalau alah teruk sangat smpai x bole makan, kesian plak baby xde zat kan... Yg mana yg tak teruk, biarkan, yg mana yg teruk sgt bole try tya doc ttg veloxin... Tq :)


[url=http://www.pregnolo

Offline ariej82

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #91 on: June 04, 2012, 11:23:46 PM »
assalamualaikum wbt.. salam perkenalan... saya ahli baru kat sini...
berkenaan alahan masa pregnant... ahamdulillah anak sulung saya skrg berusia 2 tahun 7 bulan... masa mengandung saya tidak ada alahan langsung... mmg risau, ada ke x anak aku ni kan.. tengok org lain sekeliling mengandung alah teruk... bila dah mula rasa baby gerak, baru lega hati ni...

tahun lepas saya mengadung..xde alahan jugak...  11w gugur... bleeding sejak 9w... mungkin kandungan x menjadi,sbb scan masa 7w kat KK doc x nampak... masa bleeding tu pun 9w scan doc nampak janin 6w je... akhirhnya 11w dia gugur sendiri...

Alhamdulillah lepas 5 bulan gugur, 5 kali period, saya pregnant semula... skrg dah 10 w... juga tidak mengalami sebarang alahan (setakat ini)... semalam scan alhamdulilah baby membesar, bergerak2 &nampak hearbeat... disebabkan pernah gugur, saya ada amik suntikan kuatkan kandungan.. 6w, 8w, 10w dan lg 2 minggu @12 w, sekali lg kene suntik... setiap kali gi klinik tu, doc akan scan tengok perkembangan baby...

mmg bila tiada alahan ni, kita akan tertanya2, betul ke aku pregnant kan... semuanya mcm biasa... cuma badan je mengembang... semoga semuanya dipermudahkan & selamat...

Offline IEMAH_86

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #92 on: June 05, 2012, 12:14:52 PM »
sama la mcm saya..xde alahan masa mengandung..now 21w dah. cuma masa mula2 dulu rasa mengantuk dan letih.bila mlm selalu sakit kepala..tapi xpernah muntah2...bila masuk trimester kedua lg la xda alahan.bila check up doktor ckp saya dan baby xdak masalah.semuamya ok saja.harap2 baby ni membesar dengan sihat.

Offline MdmGLM

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #93 on: July 28, 2012, 11:22:57 AM »
Saya suka topik ni  :) Sebab buat masa sekarang saya tidak mengalami sebarang alahan selepas 3 minggu yang lepas. Kalau ikut minggu ni dah masuk 7 minggu (Dr. cakap 8 minggu). Cuma masalahnya, jantung still belum nampak  :(

Offline MdmGLM

  • Topaz
  • *
  • Posts: 14
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #94 on: July 28, 2012, 11:44:39 AM »
"tp harus ingat kalau alahan tgh teruk2 tetiba hilang mungkin petanda x baik juga..contohnya baby stop developing ke.."


mygenesis (yana),
Saya mengalami tu..alahan yg tiba-tiba hilang..
Tapi saya masih mengaharap juga..
Dr check pun ada bagitu kandungan ada masalah..
Kena scan 1 minggu lagi..scan yg terakhir, kalau jantung masih tak nampak memang kena cuci..

Offline nazana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 56
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #95 on: July 30, 2012, 03:35:23 PM »
ariej82: sama la kita...ank 1st sy dh setahun 6 bln ms pegnenkan dia xd alahan lgsung..cuma loya2 biasa je..ms tu sy pjj ngn suami..sy kt srwk,suami kt kl..mgkin Tuhan permudahkan..
pergnen 2nd..pun xd alahan jgk..kdg2 ada gk terfikir nk mrasa alahan tu mcmana:)tp xd rzeki..14/7 hr tu sy kegugurN..2bln++..harap lps ni Tuhan bg sy peluang untuk mengandung lg..amin..

Offline Jjel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #96 on: August 02, 2012, 07:06:34 AM »
Hi, sya pun nak kongsi pglmn, sya bru hamil 5-6weeks tapi langsung tiada ngidam atau alahan seperti muntah. Mungkin masih diperingkat awal, masih dikira normal kan?? Cuma sekali sekala perut jadi kram sakit pulak & kerap kentut huhu

Offline simsimi

  • Delima
  • *
  • Posts: 781
  • Suka? +3/-0
  • http://jrazrullittlemimie.blogspot.com
    • Jr Azrul & Little Mimie
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #97 on: August 06, 2012, 04:20:02 PM »
first pregnancy saya, bulan march tahun ni. langsung takde alahan. selera makan memang tak tau nak cakap lah..pastu aktif jer manjang. padahal pregnant twin. umur twin tak panjang, keguguran kedua2 skali May 2012.

sekarang saya mengandung semula June 2012. kalau ikutkan dalam 9week camtu. first muntah masa tu belum delay period. ingatkan muntah kesan miscarriage. maybe sbb hormon tak balance ke apa. rupa2nya pregnant. masuk 7week, boleh dikatakan setiap hari muntah. selera makan takde.. sampai sekarang, masih muntah..

alahan ke takde alahan ke, harap2 baby grow healthy... amin :)

Offline Mama Mieja

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1227
  • Suka? +1/-0
  • Luth Mikhael....
    • www.mamamieja.blogspot.com
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #98 on: August 07, 2012, 09:38:27 AM »
sungguh bertuah anda yg tiada alahan......
saya kedua2nya alahan....dan yg ke 3 ni pun tak terkecuali.....
Jika DiTakdirkan  Rezeki Itu Milikku,Ianya Akan Jadi Milikku Jua....

http://www.mamamieja.blogspot.com/

Offline Elida

  • Topaz
  • *
  • Posts: 62
  • Suka? +0/-0
Re: Tiada Alahan semasa mengandung..persoalan nya adakan NORMAL?
« Reply #99 on: August 15, 2012, 11:53:43 AM »
sy mase pregnent tu, xrase mengidam apa2, muntah2 pn xkene. tp mlm2 bdn sgt panas hubby ckp.dlm mulut pn panas(panas dlm badan).letih, cepat mengantuk. asik merajuk, mrh2 hehheee..tp xde rezeki lg drp Allah S.W.T.keguguran. tp xpe.setau sy, if xda muntah2 ni tkt kandungan xberapa nk jd. seboleh nye jumpe dr lah tgk mcm mane. if lg teruk muntah2 tu insyaAllah kandungan menjadi. mase sy jmpe dokto swasta la..dia kt beruntung la sy xmuntah2 mase pregnent  :(

 

Powered by EzPortal