+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11032
Latest: Sherry11
New This Month: 113
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 447619
Total Topics: 7503
Most Online Today: 195
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 65
Total: 68

Author Topic: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..  (Read 19208 times)

Offline sidah09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 217
  • Suka? +3/-0
  • anak ku
Saya punya anak yang berusia 2 tahun 2 bulan..tengok gaya macam bijak.tapi nakal.bila dia buat salah.memanglah saya tegur tapi tak makan saman lah.kadang2 saya saja tunjukkan hanger pada dia,dengan alasan supaya dia takut dan tak memanjat meja makan.. tapi buat lagi.lagi saya tunjukkan hanger lagilah pandai dia menjerit2.jadi macam mana nak mengajar anak.Pendekatan yang macam mana yang perlu saya lakukan supaya dia dengar cakap? ???
Selamat Datang ke blog saya... http://cdacomell.blogspot.com


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #1 on: December 15, 2011, 07:43:11 AM »
saya pun ada anak umur 2tahun stgh.
saya duk umah jaga die.24/7

pada saya,
anak kecik ni,memang kita kena ulang2 cakap benda sama..skalipun kita da naik geram cakap,warning byk kali.

apa yg pnting,tindakan kita mesti konsisten.kalu kita marah atau warning,kita kena truskan benda yg sama tiap kali die buat benda yg sama.

kalu satu tahap die melawan,kita amik pndekatan denda contohnya,masuk dlm bilik kuarantin atau duduk di satu sudut sminit dua.bila tiba masa tamat,suruh die say sorry hgga egonya jatuh.

jangan mudah kita tuk memujuk..
nanti anak tak takut.
dan jangan,bila mak marah,ayah pujuk.begitu sebaliknya.nanti die akan ada secure point tuk lari bila buat salah atau kena marah.die akan confuse ayah ok je tp mak plak marah.die lambat blaja salah die.

so,bila kita ibubapa bkerjasama,anak akn tau,memang tindakan die salah.so next2 punya teguran lg mudah wpun kita tpaksa ulang2 kali.
biasala kan..budak 5tahun ke bwh masih keanakan2 belum boleh buat penilaian sndiri.
« Last Edit: December 15, 2011, 07:45:00 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ~ zue~

  • Nilam
  • *
  • Posts: 287
  • Suka? +1/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #2 on: December 15, 2011, 08:43:50 AM »
ok...zu pun ader pengalaman mcm nie...tp selepas mtk nasihat dari mak,anak makin ok skarang...mmg la menggunakan rotan tu slh untuk anak sekecil 2 tahun...tp tak salah klau nak mendidik...maksud zu bknnya dia salah kiter terus rotan...bg zu rotan tu mmg tak akan hinggap pd bdn anak sbb anak zu masih kecil...tp mak zu bgtau:
----sediakan rotan,bc selawat,al-fatihah,ayat 3 qul,pastu  ayat kursi...dan niat utk mendidik dan hembus rotan..letak rotan ditempat yg dia nampak...anak akan takut biler tgok rotan...cuba lah x slh utk mendidik...
sehingga hari nie semuanya alhamdullilah....

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #3 on: December 15, 2011, 09:49:32 AM »
kalu satu tahap die melawan,kita amik pndekatan denda contohnya,masuk dlm bilik kuarantin atau duduk di satu sudut sminit dua.bila tiba masa tamat,suruh die say sorry hgga egonya jatuh.

yang ni, saya ada tengok dalam nanny 911. sejauh mana keberkesanan ni, saya agak ragui, mungkin sebab saya tak faham psikologi kanak-kanak..

cumanya, umur 2 tahun untuk expect anak tidak nakal macam..
tak tau lah ye, anak kecil belum berakal lagi, baru nak explore dunia baru dia.
sayang kalau kecil2 lagi dah ditakut2kan..takut efek lain masa besar nanti - orang kate anak mudah jadi keras kepala.

mungkin hanya perlu lebih bersabar, cuba dan terus mencuba.

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #4 on: December 15, 2011, 10:03:00 AM »
saudara saya, ada 5 orang anak. anak yg no 4, masa kecik2 paling nakal - suka sangat menggigit.
mak dia sabar je. tak sekali pun saya nampak mak dia marah.
 bile dah besar, anak no 4 ni yang saya paling tabik sekali. dalam baru darjah 3, solat tak tinggal & solat di awal waktu.


Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +4/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #5 on: December 15, 2011, 10:17:41 AM »
Saya anak sulung sekarang umur 1 thn 3 bln..sudah menunjukkan tanda-tanda nakal..suka buat adik..suka lempar-lempar barang..saya memang geram la..pendekatan yang saya ambil..dia nak buat apa buatla..sebab budak kecik lagi kita larang lagi dia buat..so, untuk puaskan hati dia buat jela..kita pantau jer la..tp kalau buat adik saya akan marah dengan tampar  tapak kaki dia..tak pun bontot dia..tak dela rasa sakit..tp dia taula kita marah dia..

anak kakak saya teramatla naka umur 3 thn..tp salah kakak saya juga budak tu ditarik telinga, cubit, pukul ngan rotan..apa yang saya perhatikan anak buah saya tu jadi makin degil dan nakal.

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #6 on: December 15, 2011, 10:27:20 AM »
yang ni, saya ada tengok dalam nanny 911. sejauh mana keberkesanan ni, saya agak ragui, mungkin sebab saya tak faham psikologi kanak-kanak..

cumanya, umur 2 tahun untuk expect anak tidak nakal macam..
tak tau lah ye, anak kecil belum berakal lagi, baru nak explore dunia baru dia.
sayang kalau kecil2 lagi dah ditakut2kan..takut efek lain masa besar nanti - orang kate anak mudah jadi keras kepala.

mungkin hanya perlu lebih bersabar, cuba dan terus mencuba.

setuju dgn sSarah.

mengenai pendekatan nanny 911..
alhamdulillah berkesan tuk saya dan suami aplikasikan.
mula2 mmg anak tak faham,nape kena kurung/diasingkan seminit dua.
tapi bila secara konsisten kita buat,die akan faham.

skang,kalu aleesya buat salah,die mudah tuk say sorry sebab die tak nak kena kuarantin.
saya dan suami lebih prefer cara gini,sebab saya jenis yang agak baran orangnya.
saya tak nak guna pendekatan merotan,sebab,risau mudah terlajak lagi2 kalu mood saya swing.
sekali kita merotan,atau pukul,kita mudah hilang pertimbangan,dan rasa makin geram..
itu diri saya.sebab tu,saya amik pendekatan psikologi seperti nanny911

tapi bagi ibu2 yang mmg sifatnya penyabar,kewl,pandai mengawal keadaan..leh guna pendekatan merotan cara betul.

sebab tu,kita as ibubapa kena blaja mengenal diri kita dulu barulah kita blaja kenal anak2 kita. tak semua aplikasi bersesuaian dgn kita dan anak kita.sebab lain keluarga,lain surrounding.

« Last Edit: December 15, 2011, 10:30:51 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2028
  • Suka? +5/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #7 on: December 15, 2011, 10:29:48 AM »
anak saya pun umur 2 tahun lebih..lelaki pulak tu..memang nakal.
nk marah pun tak leh jugak.budak lagi.marah bagai nk rak pastu dia buat balik..kene pantau je la.selalu warning.kalo dah tak tahan sangat saya pukul kaki dia..tak le sakit.kadang2 saya buat2 tak layan dia.merayu2 la dia panggil kita.."mama..mama..mama"..saya cakap ngn dia janji tak nak nakal lagi..dia pun angkat tangan "janji....tipu.." adehhh..nk marah jd ketawa pulak..betuah punya anak.
adakala kenakalan anak ni boleh buat kita ketawa jugak.kita tak sangka dia boleh buat sesuatu yg boleh buat kita ketawa.

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #8 on: December 15, 2011, 10:35:38 AM »
setuju dgn semua.

kita kena ikut perkembangan umur.
anak2 ni,jgn lah expect takkan nakal.budak2 kan..masa ni lah mereka blaja mengenal perasaan.
perasaan takut,marah,geram,gembira,nangis,nak melawan bagai.

tapi kita as ibubapa,halakan perasaan mereka pada cara yang betul.
tunjukkan kesesuaiannya...

do not be too gentle,and dont be too pushy dalam membentuk mereka.
impaknye,akan nampak bila umur mereka makin dewasa terutama 7 tahun ke atas.

« Last Edit: December 15, 2011, 11:01:46 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #9 on: December 15, 2011, 10:40:04 AM »

anak kakak saya teramatla naka umur 3 thn..tp salah kakak saya juga budak tu ditarik telinga, cubit, pukul ngan rotan..apa yang saya perhatikan anak buah saya tu jadi makin degil dan nakal.

yup.betul!
apa yang saya blaja dari pengalaman,bacaan dan pemerhatian sekeliling,
kalu kita makin memukul - tarik telinga,cubit,pukul...kedegilan akan bertambah atau mereka takut tapi dalam keadaan berdendam dgn kita terutama yang 4tahun ke atas.kalu satakat 2-3 tahun,mereka tak pandai simpan perasaan lagi.forgive and forget..la la la...pastu.hehe

berbeza dgn pendekatan psikologi dan kasih sayang lebih menjamin perasaan mereka.dorang nak perhatian sebenarnya terutama bagi ibubapa yang bekerja.

lagi satu,saya pernah dengar ceramah agama,rasulullah saw tak suka kita menampar budak kecil.tamparan di pipi hanya akan menambah kedegilan dan keegoan mereka.
« Last Edit: December 15, 2011, 11:00:23 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2028
  • Suka? +5/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #10 on: December 15, 2011, 12:52:43 PM »
orang2 tua pun kate tak bagus tarik telinga budak2 ni..
saya hanya memukul kaki anak saje..pinggang ke atas saya tak usik.

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #11 on: December 15, 2011, 12:56:50 PM »
orang2 tua pun kate tak bagus tarik telinga budak2 ni..
saya hanya memukul kaki anak saje..pinggang ke atas saya tak usik.

tu sbetulnya ayu..
memang disarankan gtu kan ;) sbaik2nya.

tak pukul lgsg pun tak boleh jugak.
nanti manja yg salah.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #12 on: December 15, 2011, 01:31:18 PM »
umur sekitar 2 tahun 2 mmg umur dorang nak explore sekeliling...anak yana pun umur nk dkt 2 tahun..kadang2 mmg stress..kita larang macam kita suruh..lagi larang lagi buat..

pendekatan yana sama mcm ash..yana x kan pukul dgn rotan sbb takut nnti hilang pertimbangan kita pukul sampai x sepatutnya..

mcm dengan ayesha yana mmg ibu yg tegas..hoho..when i say no, then it is no..mmg yana x bg muka..n mmg yana sgt2 konsisten..mula2 mmg dia menentang..nangis2 sungguh2.eventally dia akan tanam dalam mind dia yg 2 xboleh..yang ni x boleh..so dia akan tau..

bab pukul, yana pukul.tp just bkn dgn rotan..belum lagi..pukul dgn tangan.je n pukul as a sign kata kita x bagi bukan sampai menyakitkan.bg yana xpukul x bule nnti melampau..hari 2 dia balik dok ckp "sepak kang" byk kali larang kata no pun dok kata lagi yana mmg jentik mulut kecik 2..biar dia nangis melalak pun..mmg x pujuk..lps 2 mmg x cakap lansung dh..lama2 bila dia dh calm down mmg yana akan peluk balik cakap baik2 walaupun yana x sure and x tahu dia faham ke tak reasoning yg yana cuba sampai kan..x kisah la..

tp alhamdulillah setakat ni behave lagi la..wallahualam kedepan2..sekali sekala dia buat perangai 2 biasa la..kita x bule expect baik cantik semua..nak gitu kena bela anak patung la kan..


Offline ayureen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2028
  • Suka? +5/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #13 on: December 15, 2011, 01:55:39 PM »
anak saya tu kalo bawak g pasaraya mmg haru biru dibuatnye..tak mo duk dalam troli.nk bebas berjalan..kalo bejalan elok2 takpe..ni lari larau sane sini.langgar orang, langgar troli..tu yg kadang2 malas betul nk g pasaraya.
kadang2 terpaksa umpan dia sesuatu like toys ke utk bg dia behave.

Offline aryana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1370
  • Suka? +2/-0
  • sEnYum SokMo :)
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #14 on: December 15, 2011, 02:34:21 PM »
terus terang yana cakap,,, anak yana age 3 tahun lebih,, mmg nakal,,plak yana bawa dia pegi ofis,, tiap2 hari ikot g keje,,, suka betul dia mengganggu custemor2 yg datang,, kat umah lagi la jgn kata,,, yana ni jenis x sampai hati nk merotan ank,,, sbb penah sekali yana terlampau mrh smpai yana terpaksa merotan dia,,, tu je la sekali seumur hidup,,sebab,, x sampai hati tgk dia melalak,,, pastu sudahnya yana yg menangis sbb kesian,,, sbb teringat dulu2 masa kecik,, mak yana garang,,,, kalo salah ckit pasti kena rotan dgn penyapu lidi,,, mmg sakit,,, tu sbb x nk la guna rotan2 lagi,,, ank yana mmg suka dok melawan ckp. x dgr kata,,, pnh time yana solat dia pijak kepala yana time sujud,,, skrg ni plg2 geram pon,,mesti yana jadi mcm mak singa jeee,, x pon,,lau terlampau nakal,,yana cubit je,, pastu,, tau la dia takot,,, tp tu pon skejap je,,


tapi mcm ank kakak yana,, age sebaya ank yana ni,,mmg mcm ni,, sebab,, bila anak dia da sekolah,,age da 7 tahun,, da mula baik daaa,, sbb da dpt bezakan perkara yg dia buat tu betul atau pon tidak,,, so sekarang ni ,,,mmg kena la byk2 sabar :)

Offline nur fadhlina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 211
  • Suka? +0/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #15 on: December 15, 2011, 02:39:18 PM »
anak ina yang pertama pun sama,punyala nakal kalau kat rumah.boleh sakit jiwa dbuatnya..tapi yang bagusnya kat rumah jela,kalu pergi umah saudara mara dia jadi pendiam n belit je kat kaki kita..sampai orang cakap,baiknya balqis..saya cakap 4 jam pertama je...
yang paling geram bila dia buat adik dia,dia duduk atas adik diala,cubit,paling suka gigit adik dia..
dah nasihat cakap jangan buat,pastu dia salam minta maaf,3jam pastu buat balik..pagi ni nursery complain,dia kacau budak lain tidur,pas sorang2,sampai semua bangun,padahal baru tido 30minit....aduyai
« Last Edit: December 15, 2011, 04:40:18 PM by nur fadhlina »



Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #16 on: December 15, 2011, 03:53:37 PM »
biar dia nangis melalak pun..mmg x pujuk..lps 2 mmg x cakap lansung dh..lama2 bila dia dh calm down mmg yana akan peluk balik cakap baik2 walaupun yana x sure and x tahu dia faham ke tak reasoning yg yana cuba sampai kan..x kisah la..



Yana,
sama.saya kalu marah,tak kan terus pujuk.menangis la...sehingga die say sorry,baru pujuk dan peluk.kadang2 ada gak egonya,tapi hubby akan bantu gaks,say sorry to mama first.kalu tak,kami biar die merajuk.tapi biasanya budak kecik ni,akan mengalah.sebab kita lah tempat die bermain dan bermanja.

insyaallah,rasanya makin meningkat dewasa dorang akan faham mana boleh mana tak boleh.mmg kita kena tegas dan konsisten.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

cinta_hati

  • Guest
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #17 on: December 15, 2011, 04:11:52 PM »
Saya anak sulung sekarang umur 1 thn 3 bln..sudah menunjukkan tanda-tanda nakal..suka buat adik..suka lempar-lempar barang..saya memang geram la..pendekatan yang saya ambil..dia nak buat apa buatla..sebab budak kecik lagi kita larang lagi dia buat..so, untuk puaskan hati dia buat jela..kita pantau jer la..tp kalau buat adik saya akan marah dengan tampar  tapak kaki dia..tak pun bontot dia..tak dela rasa sakit..tp dia taula kita marah dia..

anak kakak saya teramatla naka umur 3 thn..tp salah kakak saya juga budak tu ditarik telinga, cubit, pukul ngan rotan..apa yang saya perhatikan anak buah saya tu jadi makin degil dan nakal.
pengalaman saya pun sama..dulu anak pertama saya tersalah didik..masa kecik ayah saya garang dan saya rasa cara ayah saya betol..tapi saya lupa anak saya kecik lagi..saya selalu gunakan hanger, marah dan tinggi suara pada anak walaupun dia baru setahun lebih masetu..
sampai sekarang tetibe saya discuss ngan member pasal anak masing2..kitaorang tau cara kitaorang salah..dalam islam budak umpama raja until 7 years old..
sekarang usia anak dah 4 tahun..saya jarang marah anak..dan saya lihat banyak perubahan positif pada anak..saya cuba elakkan marah even die buat benda yang paling kritikal macam kencing dalam seluar walaupun dah macam2 denda secara psikologi atau fizikal..kalau saya marah pun kalau ia melibatkan perkara yang tak sepatutnya dia buat..contoh main peralatan umah, barang merbahaya, barang hubby (utk bagitau perkara itu memang tak boleh buat)
kesannya..saya rasa anak lebih memahami sekarang..if die buat sesuatu yg salah cepat-cepat mintak maaf, bagitau sangat sayang saya dan tanya saya sayang dia ke tak..
saya betul-betul terharu dan rasa bersyukur sebab saya tak tersalah langkah terlalu lama..mungkin saya lupa anka saya sebenarnya masih kecil walaupun saya rasa dia dah besar..(biasanay berlaku bila dia dapat adik..)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #18 on: December 15, 2011, 04:23:08 PM »
Cinta hati,
sayu rasa baca..

betul la kan..being too hard dgn anak bawah 7 tahun,lagi akan menambah kedegilannya.
mereka ni nak perhatian sebenarnya..kita sebenarnya yang diuji dalam membentuk.

tahun depan,saya pun bakal anak dua (insyaallah)..risau gaks kalu saya terlepas pandang anak sulung.mmg kadang2 ada bincang dgn hubby,sok ada anak dua,anak sulung sure akan buat perangai.kalu kita betul cara nya,pasti die akan bertambah behave dan sayang dgn ahli keluarganya.
kalu tersalah,sure die akan terus nakal dan memberontak kan..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #19 on: December 15, 2011, 04:45:03 PM »
Cinta hati,

tahun depan,saya pun bakal anak dua (insyaallah)..risau gaks kalu saya terlepas pandang anak sulung.mmg kadang2 ada bincang dgn hubby,sok ada anak dua,anak sulung sure akan buat perangai.kalu kita betul cara nya,pasti die akan bertambah behave dan sayang dgn ahli keluarganya.
kalu tersalah,sure die akan terus nakal dan memberontak kan..

setuju dgn ash juga..yana n husband pun tgh prepare diri skrg xtahu penerimaan ayesha bila ada adik mcm mana..tp bila pun mmg igt pesan kak as..utamakan yg sulung sbb dia dh pandai terasa..pandai kecik hati..yang adik just make sure bg kenyang cukup tidur je dulu..


Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #20 on: December 15, 2011, 05:10:23 PM »
saye pon pernah buat silap. mase sedang mengandung gagal kawal emosi, selalu je marah si kakak. saye sendiri banyak belajar dari sini, dengan kawan RH.
anak saya yang sulung dah 2 tahun 2 bulan.. nakal budak2 biase lah kan. saye setuju dengan pendapat sape tadi ekk + cintahati, kalau terlalu berkeras memang lagi dia buat. seolahnye nak menduga. cakap elok2 dengan kasih sayang biase nye dia mengikut.

contoh dia campak barang, saya cakap 'alaaa siannye toys aleesya jatuhkan dia, sakit tau dia.. sian dia' beratus kali jugak lah, sekarang dah tak campak2 barang.

saya pon gune pendekatan nanny 911, punisment chair dan yang kuarantin tu. yang geram nye bile kite cakap 'duduk situ 5 minutes' dengan laju2 dia pergi dan duduk, pehtu sori mama sori mama sori mama. macam tak ikhlas je. hurm..

ginilah, kene gune banyak cara dan tak semestinye cara ini berkesan hari ini esok pon berkesan jugak, esok mungkin kene guna cara lain.. contoh 'kalau campak2 mainan ni mama kasi mainan ni kat kawan la'

bab penerimaan adik pulak, awal2 memang dia terkejut sikit, mama asik dok kelek baby je dan berebut menyusu, ni dah 3 nak 4 bulan memang ok la (jugak). tapi takde lah nak harap dia jaga adik kan walaupon sesaat.



Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #21 on: December 15, 2011, 05:14:36 PM »
anak2 baya2 tu, kita kena ulang cakap sekurang2nya 200kali
tak boleh cakap sekali...

anak bongsu saya (setakat ni) umo 2thn 2 bulan gak.
tidaklah nakal, tapi manja terlebih. mungkin belom dpt adik, jadi manja teramat....
sebolehnya, jgn marah anak kata anak kita ni nakal
terkesan dalam minda anak2...
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline aryana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1370
  • Suka? +2/-0
  • sEnYum SokMo :)
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #22 on: December 15, 2011, 05:19:40 PM »
anak ni kadang mudah terasa jugak yea,,, mcm yana,,, bila anak yana tahu je mmg dia buat salah,,,then dia tgk muka yana, da lain macam je,,cpt2 dia cakap,,, ibu jangan marah,,ibu jgn marah,,, byk kali dia ulang,,, pastu terus la x jadi nk marah,,,, hehehe2 dia da pandai da sekarang ni,,,, sejak dia da dkt 4 year ni,,, mmg da pandai merajuk,,, padahal boy tueee,,, tapi yg x tahan,,, mcm mana nk atasi anak yg suka mengamuk,,,, sbb mcm anak yana bila dia mengamuk,,, dia akan salahkan benda tu,,, mc dia akan cakap "teruk betul laa!!!" dgn nada yg marah,,

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #23 on: December 15, 2011, 05:20:55 PM »
setuju dgn kak fiza..umur2 2 kena ckp byk2 kali..setakat 2 3 kali dh give up mmg x jadi la sbb dia bkn faham kan...


Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: bagaimana nak mengajar anak yang berusia 2 tahun untuk tidak nakal..
« Reply #24 on: December 15, 2011, 05:30:49 PM »
aryana,
anak saya pun agak kuat mengamuk.
cara saya, kadang2 saya akan tinggikan suara sikit, kata, "adik nangis ummi tak mo dukung. diam!" mmg dia diam..... dia ingat ummi tak boleh nak marah kot. sekali saya tinggikan suara, mmg dia ingat saya marah. pastu baru la ada sessi peluk2....
dan kalau ngamuk tak tentu pasal biasanya saya biar je dia ngamuk.... dan dia akan baik sendiri.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

 

Powered by EzPortal