+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10630
Latest: zainie
New This Month: 99
New This Week: 5
New Today: 0
Stats
Total Posts: 441666
Total Topics: 7332
Most Online Today: 100
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 78
Total: 84

Author Topic: Air / minyak selusuh..perlukah?  (Read 25017 times)

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Air / minyak selusuh..perlukah?
« on: November 08, 2010, 10:36:08 AM »
selalu dengar, dan ramai yang gunakan / minum air or minyak selusuh ni sebelum bersalin. Air / minyak selusuh ni ada macam-macam jenis. Ada yang guna akar fatimah, minyak masak, air bacaan. Korang yang pernah bersalin share la pengalaman pernah minum tak air selusuh ni? Saya dulu masa anak pertama, cuma rendam je akar fatimah tapi tak minum air tu..takut pulak nak minum..hehe..

dari segi perubatan, ada sesiapa tau? kesan baik atau buruk minum air selusuh ni.. thanks  :-*


Offline yuhanayunus

  • ~Proud Mother of 3~
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 136
  • Suka? +1/-0
  • ~Proud Mother of 3~
    • Breastfeeding, Babywearing, Cloth-Diapering and such..
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #1 on: November 08, 2010, 11:00:39 AM »
anak pertama dan kedua tak minum selusuh.. cuma minum air zamzam.. anak ketiga try minum air rendaman akar fatimah.. takde bezanya pada saya.. semua pun tak susah melahirkan..

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #2 on: November 08, 2010, 11:02:08 AM »
tak pernah sempat minum air segala mala ni
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #3 on: November 08, 2010, 11:15:09 AM »
belum pernah minum lagi...
dan, belum terasa nak minum...
cuba lah tanya doktor akan kesannya.

sebab masa saya nak bersalin dulu,
nurse2 sibuk bertanya sama ada saya ada minum air selusuh atau tak.
bila dah ramai sangat tanya, saya hairan, dan bertanya pada seorang nurse.
kena minum ke air selusuh tu?
nurse tu kata, bukan kena minum,
cuma, contraction saya awal dan kuat sangat...
sedangkan bukaan baru sikit..
dia kata lagi, selalunya orang minum air selusuh ni, akan mempercepatkan contraction sedangkan jalan belum buka..
tak tau lah.... sebab, saya tak minum air tu....
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #4 on: November 08, 2010, 11:25:51 AM »
belum pernah minum lagi...
dan, belum terasa nak minum...
cuba lah tanya doktor akan kesannya.

sebab masa saya nak bersalin dulu,
nurse2 sibuk bertanya sama ada saya ada minum air selusuh atau tak.
bila dah ramai sangat tanya, saya hairan, dan bertanya pada seorang nurse.
kena minum ke air selusuh tu?
nurse tu kata, bukan kena minum,
cuma, contraction saya awal dan kuat sangat...
sedangkan bukaan baru sikit..
dia kata lagi, selalunya orang minum air selusuh ni, akan mempercepatkan contraction sedangkan jalan belum buka..
tak tau lah.... sebab, saya tak minum air tu....


ye betul..air ni mempercepatkan contraction, sedangkan jalan belum buka..tu la dulu masa anak 1st, saya tak jadi minum sebab ada nurse cerita pasal keburukan air selusuh...yang diperbuat dari akar fatimah tu rasanya..tapi kalau air selusuh yang dibuat dengan bacaan ayat2 al-Quran (air kosong) mesti elok je kan...
tapi kali ni..insyaAllah saya tak minum air selusuh kot...kalau nak pun, guna air bacaan ayat2 al-Quran..untuk menenangkan jiwa yang gundah menunggu saat kelahiran... ;)


Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #5 on: November 08, 2010, 11:32:57 AM »
air selusuh sebenarnya air zam2
ada bidan buat air selusuh menggunakan air asam jawa dan air zam2 yg dibcakan doa

alhamdulillah..ini sebenarnya bukan untuk mempercepatkan contraction
salah pengertian sebenarnya
ini ada lah satu doa untuk memudahkan kite bersalin
sama dengan fungsi air akar fatimah
dimana ia mengembang bila kite rendam
simbolik untuk pembesaran tempat baby keluar
sama macam mana akar tu mengembang

kite kan disuruh berusaha;)

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #6 on: November 08, 2010, 11:37:10 AM »
air selusuh sebenarnya air zam2
ada bidan buat air selusuh menggunakan air asam jawa dan air zam2 yg dibcakan doa

alhamdulillah..ini sebenarnya bukan untuk mempercepatkan contraction
salah pengertian sebenarnya
ini ada lah satu doa untuk memudahkan kite bersalin
sama dengan fungsi air akar fatimah
dimana ia mengembang bila kite rendam
simbolik untuk pembesaran tempat baby keluar
sama macam mana akar tu mengembang

kite kan disuruh berusaha;)

ikutkan kalau nak minum air selusuh ni, bila sakit nak bersalin dahn datang kan kak has? baru la senang bersalin n 'jalan' mudah terbuka...
kalau belum masanya...tu yang jadi contraction datang tapi 'jalan' belum bukak..betul ke?

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #7 on: November 08, 2010, 11:40:05 AM »
ikutkan kalau nak minum air selusuh ni, bila sakit nak bersalin dahn datang kan kak has? baru la senang bersalin n 'jalan' mudah terbuka...
kalau belum masanya...tu yang jadi contraction datang tapi 'jalan' belum bukak..betul ke?

ha ah, macam tu lah yang nurse tu cakap ari tu ramizah... :)
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #8 on: November 08, 2010, 11:47:03 AM »
nuyue ada minum minyak selusuh yang mak buat
lupa lak nak tanya mak...ayat apa yang dia baca
masa tuu bukaan dah 7cm baru berani minum






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #9 on: November 08, 2010, 11:56:53 AM »
ikutkan kalau nak minum air selusuh ni, bila sakit nak bersalin dahn datang kan kak has? baru la senang bersalin n 'jalan' mudah terbuka...
kalau belum masanya...tu yang jadi contraction datang tapi 'jalan' belum bukak..betul ke?


tengok air selusuh dear
kalau yg bidan buat memang le masa dok wad kena minum
kalau air zam2 tu boleh minum awal2

nenek bidan..dia selalu buatkan air selusuh

krsty

  • Guest
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #10 on: November 08, 2010, 12:01:57 PM »
1st pregnancy ada minum..
ibu dan babah bagi..
tapi drang ckp,paling mujarab kalau suami sendiri bacakan surah2 dan ayat2 tu pada isteri..

Offline auniidris

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 101
  • Suka? +1/-0
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #11 on: November 08, 2010, 12:59:39 PM »
saya ni first baby, bersalin insyaallah bulan 12 nanti. haritu balik umah mertua ada jugak MIL tanya pasal air selusuh ni. saya pun ingat nak mintak husband saya je buatkan tapi taktau pulak nak mintak dia bacakan apa kat dlm air tu. ada sapa2 yang tau boleh tak tolong sharekan? thanks

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #12 on: November 08, 2010, 01:09:55 PM »
saya pun pernah minum air selusuh...MIL suruh. air akar fatimah tu la...rupa2nya bila nurse tahu, dia marah. terus tak minum dah...hehe. nurse kata, "biar sakit tu semula jadi. kalau dah minum air fatimah, nanti sakit tu terpaksa sakit. tu yang selalunya sakit sgt2 tu"

berslin anak 2 dan 3 tak de dah air2 selusuh....

anak ke4, pun tak de air selusuh. tapi, sebelum bersalin tu, byk2 minum air zam-zam. bukan niat nak buat selusuh pun, saja baca al-Fatihah sendiri, berdoa moga2 dipermudahkan bersalin, kurangkan sakit bersalin. alhamdulillah, bila kita minta dgn Allah scr direct, Allah akan tunaikan permintaan kita, Insya Allah....

lagi satu, selusuh paling baik ialah kerap bersama time hamil. (kalau kehamilan itu kehamilan biasa, tiada masalah. kalau doktor kata jgn bersama, kenalah ikut kata doktor)
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #13 on: November 08, 2010, 01:15:28 PM »
lagi satu, selusuh paling baik ialah kerap bersama time hamil. (kalau kehamilan itu kehamilan biasa, tiada masalah. kalau doktor kata jgn bersama, kenalah ikut kata doktor)

hihi...yang ni 'air selusuh' ala2 induce..hehe...dah try mintak, tapi dia kata tak best time pregnant...dia kata saya gemuk pulak...huhu...kekurangan la 'air selusuh' yang berkesan kali ni...hihi

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #14 on: November 08, 2010, 01:31:16 PM »
hihi...yang ni 'air selusuh' ala2 induce..hehe...dah try mintak, tapi dia kata tak best time pregnant...dia kata saya gemuk pulak...huhu...kekurangan la 'air selusuh' yang berkesan kali ni...hihi

kikhikikihkii...
lawak la pulak.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline auniidris

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 101
  • Suka? +1/-0
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #15 on: November 08, 2010, 01:36:54 PM »
hihi...yang ni 'air selusuh' ala2 induce..hehe...dah try mintak, tapi dia kata tak best time pregnant...dia kata saya gemuk pulak...huhu...kekurangan la 'air selusuh' yang berkesan kali ni...hihi

hahaha memang lawak

krsty

  • Guest
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #16 on: November 08, 2010, 02:17:53 PM »
hihi...yang ni 'air selusuh' ala2 induce..hehe...dah try mintak, tapi dia kata tak best time pregnant...dia kata saya gemuk pulak...huhu...kekurangan la 'air selusuh' yang berkesan kali ni...hihi

iskkk...tak bekla cakap gemuk...
wooo..saya tak nak gemuk!!

Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #17 on: November 08, 2010, 04:07:37 PM »
saya dlu minum minyak selusuh biodex...
kndungan msuk 38week bru saya minum..
masa kndungan 30week saya guna untk sapu kat perut..
nk elak kan perut kering...
alhamdullilah....masa sakit2 nk bsalin tu bukaan cpat..
mula2 check 4cm..5min lps tu bukaan dah 9cm...
baby pon cpat kuar...
url=http://lilypie.com][/url]

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #18 on: November 08, 2010, 04:27:01 PM »
ooo..ya ke hema...
bonda pun tak thu...
bonda tak pernah minum dh tak penah tahu pun..
kesian la pula kan tak ada org bagithu pun...

Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #19 on: November 08, 2010, 04:31:08 PM »
xpela bonda...skrg ni kan dah thu... ;D
url=http://lilypie.com][/url]

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #20 on: November 09, 2010, 07:27:58 PM »
zie minum air selusuh sampai 2 botol hehe 1st masuk hosp dah habis 1 botol tapi tak bersalin2 gak 2nd minum masa dlm labour room masa tu misi tak bg minum sampai la dah nak sakit sgt  baru dia bagi minum  tapi tak tau la btlk ke tak fungsi air tu  ???



Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #21 on: November 10, 2010, 01:05:09 AM »
minum gak air selusuh tu time nak bersalin anak pertama..
masa minum tu bila tengok tanda2 nak bersalin dah ada iaitu darah dah keluar..
sampai je kat hospital & kena tahan, nurse tengok ayu sakit lain macam je..bila dia tanya ada minum air selusuh tak, ayu pun kata ada...nurse tu kata patut jangan minum lagi sebab tunggu dah buka banyak sikit baru minum..kena la ala2 bebel sekejap..memang masa anak sulung susah juga nak bersalin..siap kena vacuum 2 kali..

lepas tu, anak kedua memang tak  minum pun..alhamdulillah, senang juga bersalin...^_^

Offline syamrieza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +0/-0
  • Teruskan mengasihiku Ya Allah..
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #22 on: November 10, 2010, 11:18:33 AM »
bagi fiza pengalaman sendiri mmg perlu kot..start guna minyak selusuh masa 7bulan.FIL yg buatkan..smpai dlm LR bawak ehee..Alhamdulillah memang mudah bersalin anak sulung ni



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #23 on: November 10, 2010, 11:23:54 AM »
tak salah guna air/ minyak selusuh atau apa saja... cuma jgn iktikadkan benda itu yang membantu.. semuanya kuasa Allah.. kita usaha, dan Allah yang tentukan... Kawan akak yang anak ustaz terkenal tu pun ayahnya buat air selusuh, tetap kena c-szer... dah rezeki dia beranak gitu kan...

apa2pun, kesakitan ni boleh menghapuskan dosa2 kita kan...

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Air / minyak selusuh..perlukah?
« Reply #24 on: November 10, 2010, 11:26:46 AM »
kite ni semua ikhtiar kan ummi
tak salah kan
cuma jgn taksub ler
kalau nak buat boleh tak buat pon takpe
janji tak menyusahkan sape2;)

 

Powered by EzPortal