+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11300
Latest: khatiqa810
New This Month: 80
New This Week: 24
New Today: 5
Stats
Total Posts: 452426
Total Topics: 7608
Most Online Today: 247
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 158
Total: 166

Author Topic: pendarahan implantasi  (Read 114483 times)

Offline Intan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 68
  • Suka? +0/-0
    • Me, Myself and I
Re: pendarahan implantasi
« Reply #600 on: May 23, 2013, 11:57:58 AM »
Kalau result +ve.. rasanya confirm la mengandung tu.. ramai mommies yang mengandung tak ada tanda2, termasuk sy sndri.. Cuba repeat UPT lagi sekali.. If +ve juga.. boleh terus pergi klinik sebab Intan kata rahim tak kuat kan.. kena inform kat doc, so doc akan bg ubat kuatkan rahim nanti... Tahniah dan jaga diri baik2 ye..

O..ok Athirah Sam.. ingat nak pegi jumpa doc mlm ni..nak amik early step kot2 betul pegnen.. TQ dear :-)


Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: pendarahan implantasi
« Reply #601 on: June 21, 2013, 11:07:46 PM »
Hari ni sy dpo12 after iui 10 jun lepas...period due sebenarnya 2 @ 3 hari lg..tp hari ni ade kuar dark coklat bile wipes dgn tissue baru la nampak secalit dua...implantation bleed ke?? @ memang nak period?

sufina

  • Guest
Re: pendarahan implantasi
« Reply #602 on: June 22, 2013, 09:45:26 AM »
Hari ni sy dpo12 after iui 10 jun lepas...period due sebenarnya 2 @ 3 hari lg..tp hari ni ade kuar dark coklat bile wipes dgn tissue baru la nampak secalit dua...implantation bleed ke?? @ memang nak period?

sufina rase tu implantation bleeding la tu... kan baru IUI... dah lekat dah tu... jgn buat kerje berat2 tau...jage pemakanan... klau ade brita baik nnt, Tahniah yer...

Offline Mami Mia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1338
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #603 on: June 22, 2013, 11:34:19 AM »
Hari ni sy dpo12 after iui 10 jun lepas...period due sebenarnya 2 @ 3 hari lg..tp hari ni ade kuar dark coklat bile wipes dgn tissue baru la nampak secalit dua...implantation bleed ke?? @ memang nak period?

Kalo tak period,.2 minggu lps ni..cek upt..masa tu hcg dah tinggi..doc pakar yg sy jumpa cakap..hehehehe...dr zubaidi pun ckp gak..

Offline Mami Mia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1338
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #604 on: June 22, 2013, 12:14:09 PM »
Last period sy 11 april...5-8 jun keluar spotting dlm 2-3 titik sehari..bau tu tak pasti sbb tak cium..hehehe..biasanya,kalo sy nk period,.spotting dulu,.pastu heavy period..kali ni tak.bersih jer sampai lah hari ni...dah jumpa pakar,.dia cakap period lah tu..sy bls blk,.period ker setitik sehari? Ada org cakap implation bleeding..dia ckp,.mungkin juga,.tp,sepatutnya 2 mnggu lps tu..upt dah positif kalo betul2 implation bleeding..sbb sblm jumpa doc tu.saya ada buat upt,.tp -ve..dia pun scan...memang kosong..tak ada apa2.. Cyct ngan pcos tak ada,syukur..Tp,.yg hairan,spotting apakah itu? Hormon ker? Mmg 1 st time jd cam ni...


Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: pendarahan implantasi
« Reply #605 on: June 22, 2013, 05:00:31 PM »
Kalo tak period,.2 minggu lps ni..cek upt..masa tu hcg dah tinggi..doc pakar yg sy jumpa cakap..hehehehe...dr zubaidi pun ckp gak..

kite tunggu jer lah after 2 week kan...hari ni pun still kuar dark brown cm jugak..

Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: pendarahan implantasi
« Reply #606 on: June 23, 2013, 12:50:20 AM »


link kat atas gmbr darah sy...
apa pndapat mommies...implantation bleed or not..
klu period takkn cpt kot..
kuar tym kencing jer n sy wipes pki kain putih

Offline Mami Mia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1338
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #607 on: June 23, 2013, 03:05:34 AM »


link kat atas gmbr darah sy...
apa pndapat mommies...implantation bleed or not..
klu period takkn cpt kot..
kuar tym kencing jer n sy wipes pki kain putih


Kalo ib, rasanya dalam setitik dua jer kot sehari..slma 1-3 hari,..tp,entahlah,,nk lebih pasti,baik jumpa doc terus kan..persoalan pun terjawab bla doc dah check..

Offline nirikays

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3990
  • Suka? +9/-0
  • ..ALL izZ WELL..
Re: pendarahan implantasi
« Reply #608 on: June 23, 2013, 10:14:18 AM »
Kalau ib tak berbau mcm period.
Takot darah penyakit.
..kte dh maen gile since kte kenal,
  kte teruskan maen gile kte..  ;D


Ada MenjUal Almond Crunchies Berkaramel. Order? PM/Inbox

http://bit.ly/1wd0sww

Offline Arni Ninie

  • Delima
  • *
  • Posts: 865
  • Suka? +2/-0
  • Im Not Single
Re: pendarahan implantasi
« Reply #609 on: June 23, 2013, 03:28:28 PM »
semalam sakit perut yg amat sgt...and pagi td darah byk kuar..berketul2 and byk lendir2 putih mcm eg white..sy hidu bau darah tu..memang takde bau hanyi period...kaler pulak..memang kaler fresh blood..merah pink..selalunya darah haid sy bau hanyir and sedikit gelap...sy bg tunjuk kat makcik2 ketulan darah sy...diorang kata bby tak lekat...dah gugur...sedih jugak...tp bukan rezeki...

Offline adahunnylove

  • Topaz
  • *
  • Posts: 27
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #610 on: June 24, 2013, 04:35:52 AM »
Salam. Sy pun nak share masalah sy :)

Mohon pendapat semua yg berpengalaman. Sy baru kawen pada march 2013 lepas. Xde rezeki lekat awal...jd sy mmg tgh monitor period sy sbb mmg nak sgt pregnant. Tengok rakan2 yg kawen sama ngan sy semua dh bunting pelamin.  :(

So, bulan april sy period mcm biasa. Next period untuk bulan mei tu sy lewat hampir 3 minggu. Cd50 baru saya period. Ingatkan dah lekatlaa...tp frust jugak sbb buat upt asik -ve je. So redha je laa period. Then sy anggarkan cycle period sy dalam 28-30 camtu laa...sy period 29/5-9/6 sepatutnya sy anggarkan akan period pd cd30 laa which is 28@29 jun around that.

 But then pd cd20 (hari rabu lepas) sy ada kuar darah setitik2 camtu.. Untuk pengetahuan sy masa tu mcm malas pikir sgt sy nak pregnant ke apa (sbb org kata wat lek je jgn terlalu pk) . So sy ada laa minum air bergas. Darah tu berlanjutan ke esok hari..still kuar titik2 camtu.. Keluar pon time buang air kecil je .pastu malam tu sy ada makan rojak buah..sy ada makan nenas..bangun pagi esoknya sy dapati darah kuar mcm darah period. Agak banyak tp xsampai tahap bocor laa..sy wipe dengan kapas muka, lekatlah darah tu..macam ada darah beku camtu. Sy pon pasrah laa...emm period la ni..then sy pakai pad..tp yg herannya after kuar drh byk pd pagi tu...elok je kering darah...means tak lekat pon kat pad yg sy pakai tu..hari ni kalau kira ke4 laa...memang kering xde setitik pon darah...

So, sy konfius adakah sy haid atau pon kemungkinan early misscariage. Xsempat implant dah turun. Tp mmg xmengalami sakit perut ke apa.

Ada sapa2 tau tak? Rasanya better jumpa doc. Tak?

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3429
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: pendarahan implantasi
« Reply #611 on: June 24, 2013, 09:59:07 AM »
Salam. Sy pun nak share masalah sy :)

Mohon pendapat semua yg berpengalaman. Sy baru kawen pada march 2013 lepas. Xde rezeki lekat awal...jd sy mmg tgh monitor period sy sbb mmg nak sgt pregnant. Tengok rakan2 yg kawen sama ngan sy semua dh bunting pelamin.  :(

So, bulan april sy period mcm biasa. Next period untuk bulan mei tu sy lewat hampir 3 minggu. Cd50 baru saya period. Ingatkan dah lekatlaa...tp frust jugak sbb buat upt asik -ve je. So redha je laa period. Then sy anggarkan cycle period sy dalam 28-30 camtu laa...sy period 29/5-9/6 sepatutnya sy anggarkan akan period pd cd30 laa which is 28@29 jun around that.

 But then pd cd20 (hari rabu lepas) sy ada kuar darah setitik2 camtu.. Untuk pengetahuan sy masa tu mcm malas pikir sgt sy nak pregnant ke apa (sbb org kata wat lek je jgn terlalu pk) . So sy ada laa minum air bergas. Darah tu berlanjutan ke esok hari..still kuar titik2 camtu.. Keluar pon time buang air kecil je .pastu malam tu sy ada makan rojak buah..sy ada makan nenas..bangun pagi esoknya sy dapati darah kuar mcm darah period. Agak banyak tp xsampai tahap bocor laa..sy wipe dengan kapas muka, lekatlah darah tu..macam ada darah beku camtu. Sy pon pasrah laa...emm period la ni..then sy pakai pad..tp yg herannya after kuar drh byk pd pagi tu...elok je kering darah...means tak lekat pon kat pad yg sy pakai tu..hari ni kalau kira ke4 laa...memang kering xde setitik pon darah...

So, sy konfius adakah sy haid atau pon kemungkinan early misscariage. Xsempat implant dah turun. Tp mmg xmengalami sakit perut ke apa.

Ada sapa2 tau tak? Rasanya better jumpa doc. Tak?

Kalau rasa sangsi sangat, better jumpa doktor.

Offline diyanasyazwani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #612 on: June 27, 2013, 08:04:58 PM »
salam..sy pun salah sorg silent reader kat thread ni...
due period sy spttnye 2july.
tp start 23jun mlm ad spotting.
then 24hb pun spotting.wipe gn tisu tgk ada lendir coklat milo cair.
pastu start 25hb smpai skrg sy tgk mcm dah period.darah+coklat milo cair.byk la gak.tp xpenuh pad.
hmmm egt ke implantasi bleeding.pelik sbb period kuar seminggu awal.
sy o 16hb spttnye sbb cycle 30hari...hr tu 1jun sy da period tp 4 hr je.
aigooo...kecewa sikit sbb nak sgt hamil..tp gembira gak sbb period agak byk sbb dr 4bln lps kawen,period sy terlalu sikit.skrg byk sikit...hehe..tp kan...ada tak yg senasib dgn sy,rupanye pregnant.manalah tau kan..kuasa Allah tiada bandingan..  ;D

Offline ayumumichi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #613 on: July 01, 2013, 10:58:23 AM »
Salam. Saya baru je join forum ni. Actually in masa March aritu, saya tak period almost 3 bulan. Pastu cek doc rupanya PCOS. so lepas tu continue treatment nak pregnant. 3 cycle gak la treatment sbb first skali amek clomid 3 bijik sehari. Telur tak matang jugak. Second, amek clomid 5 bijik sehari. Pun sama telur tak nak matang. Yang ketiga amek clomid & parlodel. Scan aritu telur ada matang dan doc suh kasi date subur semua dengan harapan kali ni menjadi. Kalo ikutkan cycle, saya suppose period 30 June 2013. 28 June aritu, saya keluar brownish discharge. esoknya plak, pinkish skit. Saya ingatkan implantation bleeding. Mmg dah buat study skit sebab nak conceive kan. Then petang skit, saya start berdarah cair. Dah confuse dah period ke darah pe. Lepas tu hari ketiga & keempat still berdarah tapi flow tak macam period skit-skit & warna brown gelap. Huhuhu. Keliru & sedih kalo tak menjadi. Huhu. Ada tak sesapa penah alami macam ni?


Offline elleny naura

  • Topaz
  • *
  • Posts: 23
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #614 on: July 05, 2013, 08:06:27 AM »
Salam. Saya baru je join forum ni. Actually in masa March aritu, saya tak period almost 3 bulan. Pastu cek doc rupanya PCOS. so lepas tu continue treatment nak pregnant. 3 cycle gak la treatment sbb first skali amek clomid 3 bijik sehari. Telur tak matang jugak. Second, amek clomid 5 bijik sehari. Pun sama telur tak nak matang. Yang ketiga amek clomid & parlodel. Scan aritu telur ada matang dan doc suh kasi date subur semua dengan harapan kali ni menjadi. Kalo ikutkan cycle, saya suppose period 30 June 2013. 28 June aritu, saya keluar brownish discharge. esoknya plak, pinkish skit. Saya ingatkan implantation bleeding. Mmg dah buat study skit sebab nak conceive kan. Then petang skit, saya start berdarah cair. Dah confuse dah period ke darah pe. Lepas tu hari ketiga & keempat still berdarah tapi flow tak macam period skit-skit & warna brown gelap. Huhuhu. Keliru & sedih kalo tak menjadi. Huhu. Ada tak sesapa penah alami macam ni?

ayu...ayu same dgn ell..ell pon ade bleeding 4 days before period...drh cair sgt..kompius sbb sblm ni period normal 28 days..flow selalu byk..tp ni lain mcm sikit...ade sape2 kawan2 tau x ni implantation bleeding or not...el belom delay lagi period...lagi 3 hari...tq :)

Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +3/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: pendarahan implantasi
« Reply #615 on: July 05, 2013, 09:14:40 AM »
salam..ank saya baru 9 bulan++..takde merancang pape...last 2 weeks saya spotting 2 hari..ingtkan nk period tapi sampai sekarang tak period lagi...

Offline Mami Mia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1338
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #616 on: July 05, 2013, 11:47:09 AM »
ayu...ayu same dgn ell..ell pon ade bleeding 4 days before period...drh cair sgt..kompius sbb sblm ni period normal 28 days..flow selalu byk..tp ni lain mcm sikit...ade sape2 kawan2 tau x ni implantation bleeding or not...el belom delay lagi period...lagi 3 hari...tq :)

Boleh buat upt ...mungkin implantation kot..

salam..ank saya baru 9 bulan++..takde merancang pape...last 2 weeks saya spotting 2 hari..ingtkan nk period tapi sampai sekarang tak period lagi...

Wsalam...due period bila? Kalo implantation bleeding,,dia muncul selepas waktu subur atau seminggu nak due period...( apa yg sy bace kt blog la) hehehe

Offline Aina Husna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #617 on: July 05, 2013, 01:48:34 PM »
salam semua...
nak tanya kelmarin ada bersama dgn suami.. memang clean n clear sebab da delay period..
bangun pagi masa buang air.. ada darah macam darah period.. yang macam tisu kena air tu..
pastu sampai le ke hari ni tak de apa2.. bukan period la kan? before ni saya da ada tanda preggy cuma belum buat upt lagi.. boleh ke saya tau tanda apa  tu?

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3429
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: pendarahan implantasi
« Reply #618 on: July 05, 2013, 01:51:40 PM »
salam semua...
nak tanya kelmarin ada bersama dgn suami.. memang clean n clear sebab da delay period..
bangun pagi masa buang air.. ada darah macam darah period.. yang macam tisu kena air tu..
pastu sampai le ke hari ni tak de apa2.. bukan period la kan? before ni saya da ada tanda preggy cuma belum buat upt lagi.. boleh ke saya tau tanda apa  tu?

Kalau implantasi biasanya seminggu atau lebih selepas waktu subur kalau ada bersama suami time subur.

Offline Aina Husna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #619 on: July 05, 2013, 01:53:57 PM »
Kalau implantasi biasanya seminggu atau lebih selepas waktu subur kalau ada bersama suami time subur.
sebab sya sepatutnya period 3hb hr tu...

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3429
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: pendarahan implantasi
« Reply #620 on: July 05, 2013, 01:56:48 PM »
sebab sya sepatutnya period 3hb hr tu...

Hmm..
Bila last period? Berapa hari? boleh bagitahu haribulan?
Ada bersama tak time subur?
Cycle (kitaran haid) biasanya berapa hari? Regular atau tak?

Offline Aina Husna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #621 on: July 05, 2013, 02:09:31 PM »
Hmm..
Bila last period? Berapa hari? boleh bagitahu haribulan?
Ada bersama tak time subur?
Cycle (kitaran haid) biasanya berapa hari? Regular atau tak?
last period 5jun..
dalm 8hr period..
cycle 28-30..
time subur kerap jgk bersama...

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3429
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: pendarahan implantasi
« Reply #622 on: July 05, 2013, 02:11:37 PM »
last period 5jun..
dalm 8hr period..
cycle 28-30..
time subur kerap jgk bersama...

boleh jadi juga kalau pendarahan implantasi. dah cek upt ke dah delay period ni?

Offline Aina Husna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 122
  • Suka? +0/-0
Re: pendarahan implantasi
« Reply #623 on: July 05, 2013, 02:15:20 PM »
boleh jadi juga kalau pendarahan implantasi. dah cek upt ke dah delay period ni?
blom lg.. sebab nak tunggu delay 2 3 hari dulu.. takut kecewa.. tapi lepas tgk darah tu.. ingat kan period dah,,,
blh tau tak mcm mana nak beza darah period dengan darah implantasi tu?

Offline seimura

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3429
  • Suka? +7/-0
  • https://twitter.com/SeimuraShinda
    • aku dulu dan kini
Re: pendarahan implantasi
« Reply #624 on: July 05, 2013, 02:19:35 PM »
blom lg.. sebab nak tunggu delay 2 3 hari dulu.. takut kecewa.. tapi lepas tgk darah tu.. ingat kan period dah,,,
blh tau tak mcm mana nak beza darah period dengan darah implantasi tu?

PEndarahan implantasi ni tak semestinya akan berlaku. Sesetengah orang tak ada pun darah implantasi. Dan warna darah juga berbeza untuk setiap orang, begitu juga dgn kuantiti darah banyak atau sikit atau just spotting. Yang paling penting beza dgn darah period, darah implantasi ni takde bau.

 

Powered by EzPortal