+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10929
Latest: alena
New This Month: 7
New This Week: 19
New Today: 3
Stats
Total Posts: 446134
Total Topics: 7461
Most Online Today: 255
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 22
Guests: 178
Total: 200

Author Topic: kehamilan kosong  (Read 4600 times)

Offline farida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +0/-0
kehamilan kosong
« on: December 30, 2011, 10:59:30 AM »
Pernah tak sape2 kat sini lalui kehamilan kosong? Semlm sy g scan utk sahkan pregnancy tp doc kata dia cuma nampak kantung kosong je.. tak ada baby... dia scan ikut abdomen & vagina skali...so, dia kata kira tak jadi la tu... then dia suruh g buat d&c...

Mcmana ek... ada harapan tak rasanya kalau sy tunggu lagi? umur kandungan maybe dlm 7/8 weeks.. sy tak brape sure sbb period sy x tentu.

 Anyone?... tolong bagi pandangan... tq


Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: kehamilan kosong
« Reply #1 on: December 30, 2011, 11:03:01 AM »
farida, kalau cek UPT positive eh? kalau x silap yana ni dipanggil blighted ovum..mmg conceived tp kosong..so mcm ada kantung kosong je..cuba farida try google pasal ni..

tp x sure keadaan farida ni mcm mana..kalau ikutkan dalam 8weeks 2 dh bule nmpk baby n heartbeat tp since farida xsure period mayb boleh dapatkan 2nd opinion k..


Offline farida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #2 on: December 30, 2011, 11:39:49 AM »
Thamks yana..
3x buat upt mmg positif..tu yg g scan tu nak sahkan betul ke pregnant.. tp nampak gaya mcm blm ada rezeki je.. hubby & kwn2 kata tunggu dulu.. kalau betul x jadi pun.. biar dia turun sendiri..jgn induce.. sy pun mmg takut nak buat d&c sbb sy dah pernah buat masa 2009.. lgpun sy ceasarean 2x...jd kot byk kali di godek dalam tu.. takut last chance sy nak preggy balik susah lak.



Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: kehamilan kosong
« Reply #3 on: December 30, 2011, 11:57:18 AM »
ye..betul 2..kalau betul kandungan x jadi eventually dia kan turun sendiri jugak..cuma bg masa la..mana tau ada rezeki kan..kalau ada rezeki xkemana ye farida..semoga ada rezeki awak ye..


Offline Ros Merah

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 445
  • Suka? +1/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #4 on: December 30, 2011, 01:44:10 PM »
kak farida,pada pendapat saya,biarkan dulu,bagi masa dalam 2minggu ke,tgk kalau-kalau ad apa2 perubahan..biasanya kalau kandungan tu xjadi,insyaAllah dia akan gugur sendiri..kalau dah lepas 2minggu still xberlaku keguguran tu,scan again kat klinik untuk tengok perkembangan bayi..

saya pernah keguguran tahun lepas,mula2 memang ada tanda abortion (brownish n bleeding),ikutkan Dr memang terus suruh d&c,tapi atas nasihat ibu saya,alhamdulillah die turun sendiri..harap kak farida bersabar dan doakan yang terbaik ye..memang kalau boleh,kita elakkan d&c ni..risau kesan2 jangka masa panjang..saya doakan yang terbaik ye... :)
Jemput ke online shop saya: www.facebook.com/LittleIrdinaShoppe  :)





Offline Garthis_NieZa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 66
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #5 on: December 30, 2011, 03:41:31 PM »
salam, sy msa bleeding hari 2 sy g klinik n doc 2 scan dan menyatakan bby sy xada n hanya sarung sahaja yg ada.. die suggestkan sy cuci tp sy xnk dan sy mnta temph semggu.. tp xsampai semggu sy gugur n die kuar dengan sendiri.. tp ape2pn 2 kuasa Allah.. mana tau mse scan ari 2 lum jd lg tp mungkin scan yg akn dtg br jadi. tp ape2pn better tggu. sekiranya ada rzeki insyaAllah.. jgn cpt give up..

Offline mamaCute

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #6 on: December 30, 2011, 04:05:30 PM »
Pernah tak sape2 kat sini lalui kehamilan kosong? Semlm sy g scan utk sahkan pregnancy tp doc kata dia cuma nampak kantung kosong je.. tak ada baby... dia scan ikut abdomen & vagina skali...so, dia kata kira tak jadi la tu... then dia suruh g buat d&c...

Mcmana ek... ada harapan tak rasanya kalau sy tunggu lagi? umur kandungan maybe dlm 7/8 weeks.. sy tak brape sure sbb period sy x tentu.

 Anyone?... tolong bagi pandangan... tq

td mamaCute br balik dr klinik utk scan..sempat jugak tanya doc psl hal ni..doc kata kalau kantung kosong saiz kantung kecik dr saiz yg sepatutnya..tp farida tunggu dulu tgk mcm mana..ataupun boleh mintak pendapat doc lain ke?
Bersyukur dgn anugerah drNya...

Offline mamaCute

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #7 on: December 30, 2011, 04:09:01 PM »
tp x sure keadaan farida ni mcm mana..kalau ikutkan dalam 8weeks 2 dh bule nmpk baby n heartbeat tp since farida xsure period mayb boleh dapatkan 2nd opinion k..

mamaCute td g scan br nak masuk 8 week( lg 2 hari)..kantung membesar dgn cantik..baby nampak kecil..tp lum lg nampak heartbeat..kata doc 8 week ke atas br nampak jelas...
Bersyukur dgn anugerah drNya...

Offline farida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #8 on: December 30, 2011, 09:27:47 PM »
thanks semua for your opinion.
saya mmg nak tunggu je turun sendiri.. tp masa sy gugur hari tu, dia tak keluar habis.. so end up kene d&c gak...  sekarang ni.. berdebar tunggu bila yang ni nak turun lak... hopefully kali ni  tak perlu d&c..


Offline sweet

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +1/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #9 on: January 07, 2012, 03:45:24 PM »
farida, caner? aper progress skang?

Offline farida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #10 on: January 07, 2012, 03:55:16 PM »
sweet....
Rabu depan kena g buat ERPOc gak... tunggu turun sendiri x turun gak..doc kat EPAU semalam x bagi tunggu lagi sebab dia kata dah lama  kantung tu kosong je..takut infection lak...UPT pun dah -ve..

dia bgtau biasanya ambil masa 2 weeks untuk stop hormon hcg dalam darah/urine... so, bila upt dah -ve maknanya memang dah x ada harapan la...bentuk kantung pun dah x cantik..

kena usaha lagi la lepas ni... by the way, thanks for asking

Offline sweet

  • Nilam
  • *
  • Posts: 401
  • Suka? +1/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #11 on: January 07, 2012, 06:40:25 PM »
sweet....
Rabu depan kena g buat ERPOc gak... tunggu turun sendiri x turun gak..doc kat EPAU semalam x bagi tunggu lagi sebab dia kata dah lama  kantung tu kosong je..takut infection lak...UPT pun dah -ve..

dia bgtau biasanya ambil masa 2 weeks untuk stop hormon hcg dalam darah/urine... so, bila upt dah -ve maknanya memang dah x ada harapan la...bentuk kantung pun dah x cantik..

kena usaha lagi la lepas ni... by the way, thanks for asking

cepat ek upt tu -ve.. syukur jugak sbb cepat so mb farida ley pikir utk amik ubat turun darah ker aper kowt..(maaf sweet tak tau procedure² miscarriage sgt) ...

lepas ni insyaAllah ada rezeki farida sbb kiter da tau bukan x subur kan...

masa farida post haritu kan sweet da risau sket tapi tadi mintak jugak ngan hubby nk beli n buat upt lagi sekali n alhamdulillah line tu makin terang compared ngan upt masa scan doc hari tu.. alhamdulillah lega sweet rasa...

nway harap farida tabah n usaha utk seterusnya k.. sweet doakan kawan² semua capai apa yg didoakan... ameenn...

Offline farida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #12 on: January 07, 2012, 10:14:07 PM »
cepat ek upt tu -ve.. syukur jugak sbb cepat so mb farida ley pikir utk amik ubat turun darah ker aper kowt..(maaf sweet tak tau procedure² miscarriage sgt) ...

lepas ni insyaAllah ada rezeki farida sbb kiter da tau bukan x subur kan...

masa farida post haritu kan sweet da risau sket tapi tadi mintak jugak ngan hubby nk beli n buat upt lagi sekali n alhamdulillah line tu makin terang compared ngan upt masa scan doc hari tu.. alhamdulillah lega sweet rasa...

nway harap farida tabah n usaha utk seterusnya k.. sweet doakan kawan² semua capai apa yg didoakan... ameenn...

tu la pasal.. cepat la pulak dia -ve.. tak tau dah brape lama agaknya dia bersembunyi kat dalam tu... tapi masa +ve pun samar2 je... memang sikit je la tu hormon hsg hari tu..

doc x bagi ubat makan pun... terus suruh buat prosedur erpoc (sedut keluar kantung/sisa kandungan dalam rahim)..

insyaAllah... memang xkan putus asa... cukup masa..try lagi..huhu.lepas ni nak study cara untuk dapatkan baby boy lak.. tinggal 1 chance je lg before 'tutup kedai'...(sbb dah 2x caesar,both girl)

sweet take care ye...jaga baby elok2...

Offline Kekabu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #13 on: January 10, 2012, 11:04:56 AM »
Salam....saya sebelum ini adalah silent reader....saya telah 5 tahun kawin dan dah 4 kali wat iui....alhamdulilah iui kali ke-4 (14 Nov. 2011) saya berjaya pregnant.... first  time scan (20/12/2011), nampak kantung ajer....n doc suh tunggu lagi 2 minggu...lepas 2 minggu kantung masih lagi kosong dan makin mengecil.....doc dah tak bagi harapan yang tinggi....skrg tgh fikir samada nak wat dnc or nak tunggu jatuh sendiri....hu...hu...sape penah alami pengalaman cam saya yer????

Offline aireen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #14 on: November 22, 2013, 07:43:28 PM »
Salam semua..
kalo ikut LMP ,saya dah pregnant 10minggu 3hari..  then,sy pegi scan... tp,doktor kate kantung saya kosong.. kantung cantik dan nampak yolk sac (salur mknn) tp,janin blum nmpk lg. Period sy irregular n cycle day tempoh panjang.. doktor suruh tunggu dulu sbb dia kate period sy irregular.. dan doktor ckp,kalo ak jd,akn gugur sendiri.. huhu..

Sy hope ade miracle utk saya...

Offline Umi AAlya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1657
  • Suka? +5/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #15 on: January 15, 2014, 02:35:30 PM »
SAJE NAK SHARE..buat motivsi diri alya sendiri :)

Hi, I have had 3 miscarriages (all blighted ovums) in the past 6 months. My husband and I plan to start trying again in about six weeks. We are currently undergoing a number of tests, but have not heard anything yet. With my next pregnancy I plan to take baby aspirin, progesterone suppositories, and extra folic acid. Has anyone had a successful pregnancy after multiple blighted ovums? Did you take baby aspirin or progesterone?


nicolehennes - October 9th, 2011 1:39 AM
Report this Post!
I am 22 years old ... I had 5 blighted ovums back to back... my sixth pregnancy iwas scared to death at my ultrasound but to my suprise I heard a heartbeat... I had a beautiful son 7 lbs 9 ounces... 5 months later once again i was pregnant.. even though i had one baby i was scare it would be like the first five pregnancies... Now i have two beautiful bouys.. my oldest son is 18 months and my youngest is 2 months old... good luck... I hope you have the baby you want soon and hope this gives you hope :)


I am so sorry for your loss Julia. I had two blighted ovums, one in March 2005, and one in June 2005. I started on baby aspirin, Premesis prenatal vitamins, and extra folic acid right after that. I am now 7w5d pregnant and on 2/16 we had an u/s showing sac, yolk sac, and baby. We even heard the heartbeat. The only advice from my doc was to wait 6 months. Hope all goes well for you. You will be in my prayers.
« Last Edit: January 15, 2014, 02:41:24 PM by Umi AAlya »

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1102
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: kehamilan kosong
« Reply #16 on: January 16, 2014, 11:09:31 AM »
takut sy bl baca bende ni...sy pn br disahkan mengandung bl chek upt positif tp kata doc br lg..cume kne jaga2...sbb sebelum ni sy pernah gugur

Offline Umi AAlya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1657
  • Suka? +5/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #17 on: January 16, 2014, 11:45:01 AM »
awk scan nmpk dah kan jantung dia?so.no need to wory ok :)

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1102
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: kehamilan kosong
« Reply #18 on: January 18, 2014, 05:46:42 PM »
Scan pn xnmpk....doc srh tnggu lg 2 minggu

Offline Roses (Amy)

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
  • Be Positive..
Re: kehamilan kosong
« Reply #19 on: March 12, 2014, 11:46:38 PM »
Salam....saya sebelum ini adalah silent reader....saya telah 5 tahun kawin dan dah 4 kali wat iui....alhamdulilah iui kali ke-4 (14 Nov. 2011) saya berjaya pregnant.... first  time scan (20/12/2011), nampak kantung ajer....n doc suh tunggu lagi 2 minggu...lepas 2 minggu kantung masih lagi kosong dan makin mengecil.....doc dah tak bagi harapan yang tinggi....skrg tgh fikir samada nak wat dnc or nak tunggu jatuh sendiri....hu...hu...sape penah alami pengalaman cam saya yer????

Assalam.. kekabu, ape perkembangan ye..? Sis dulu pn camtu.. scan nmpk kantung but aft 2weeks kntung mengecil tp die turun sendiri.. dktor ckp xperlu dnc.. tp sis doakn yg terbaik utk kekabu..

Offline halida31

  • Delima
  • *
  • Posts: 697
  • Suka? +0/-0
  • Would you hold my hand If I saw you in heaven....
Re: kehamilan kosong
« Reply #20 on: March 13, 2014, 07:38:43 AM »
Sy dh alami kndgn kantung kosong pd nov2013...scan dr 7w sampai 10w...kantung ttp kosong...doc bg 2 minggu utk dtg DnC...dlm 3 hr turun drh ketul bsr...g hospital tros DnC keesokknnya sbb dh trok bleeding sampai pengsan kt emergency...huhuhuhuh sy dh 3x gugur...dua kali DnC,sekali induce masa 4 bln lbh...masa DnC nov lps...tk sempat tunggu period sy dh preg semula....alhamdulillah....no w dh 4 bln lbh :)
Awk jgn risau...rezki ni milik allah...jika dia nk beri insyaallah pasti ada utk kte...


Offline atirams

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #21 on: March 31, 2014, 02:14:09 PM »
macam saya plak..masa 5 weeks plus ader brown spotting..pastu g scan klinik biasa dia kata x nmpk sac.doc kata mungkin baby dh dok bwh n dh nk kuar. ubat pun doc xder bagi..

Esoknyer saya x puas hati saya g hospital biasa plak. masa scan doc kata sac still bulat elok lg n dok elok kat atas. so, doc bagi rest mc 2ari n duphaston. After 1week g lagi jmp doc tu sbb duphaston dh abis n brown spotting tu still ader lagi. Kali nie doc scan n kata saiz sac tu cam x develop. dok besar 7weeks tu dr masa mula dia scan tu.so, dia refer g pakar.

2hari selepas tu itu jmp pakar n pakar scan lagi. kali nie biler scan nmpk 2sac. 1 sac besar n 1 sac kecik. Dedua sac still xder heartbeat.so, pakar bagi tempoh lagi 2minggu utk jmp dia blk untuk scan. Tapi dia kata if dalam tempoh tu ader tumpah darah trus g hospital.

arini kiranyer dh hampir 15hari berlalu...sejak 3ari yang lalu dh xder spotting tu. dh sepanjang spotting tu xder tumpah darah or kuar ketul2. appointment ngan pakar blk 7apr nie. masih berharap semoga ader rezeki saya. namun andai sebaliknya saya redha...ini adalah kehamilan saya yang ke-3.

Offline Shayan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #22 on: April 26, 2014, 12:54:56 PM »
Hi saya baru disini..saya pernah miscarriage dis2013 masa tu kandungan masuk 7w.lepas 3bln saya pregnat balik.masalah skarang masa 1st scan pada 8weeks doc ckp kantung kosong.buat vagina scan pun sama masih nampak kantung kosong.lepas gugur hari tu saya tak pernah period lagi tapi spotting selama 2 bln sblum pregnant.kiranya januari kuar spoting sket2..setiap minggu 2-3hari pastu stop..pastu spoting balik..so saya xpasti bila LMP saya.cuma saya pernah spotting selama 4hari berturut2(xpakai pad sbb terlalu sikit)saya anggap tu la last period saya..So skaarang doc buat appt lagi 2minggu utk tgk progress.saya sgt risau dan sgt sedih ssekali.takut kalu doc suruh buat dnc s yg 1st tu natural kuar.kali ni saya langsung xde cramp,xbleeding..sapa ada mengalami  situasi mcm ni?ape pendapat kwn2 sumaa?saya sgt stress dan rasa down sgt sekarang

Offline atirams

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #23 on: May 05, 2014, 03:48:31 PM »
Saya baru je keguguran pada 8 April lalu masa kandungan 9weeks. Sblm tu saya dh on off brownish spotting lebih kurang 2minggu lebey. masa ari kejadiaan tu dari pagi tetiba saya dh x rasa mual2 n dh x lapar cm slalu. lps lunch masa nk ke toilet terasa cm kuar ketul2 cm time kita heavy period tu..biler g toilet kuar berketul2 n bleeding non stop..trus call hubby n g hospital. sampai hospital biler doc scan dh tinggal satu kantung jer. sepatutnya ader 2 sebab saya pregnant twin. yg satu yang tinggal tu pun mmg dh x nmpk baby. baby dh stop development. so, doc decide utk wat d&c keesokkannya. Dah xder rezeki saya. Alhamdulillah, segala urusan berjalan lancar dan saya x rasa sakit langsung masa 1sy baby tu nk kuar or ms lps D&C. Segala2nya lancar. Semoga ader rezeki yang lebih baik untuk saya slps nie. doc cadangkn utk TTC after 3bln.

Offline Shayan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: kehamilan kosong
« Reply #24 on: May 05, 2014, 03:59:58 PM »
Saya pernah post pasal kegusaran hati sebab doc xnampak baby masa 8weeks kat sini.hari ni minggu ke 10 saya dtg wat 2nd checkup..alhamdulillah syukur pada Allah..akhirnya kegusaran hati hilang bila nampak baby dgn heartbeat skali..ukuran baby baru 8minggu..ni 2nd pregnancy lepas gugur hari tu..rasa nak nangis bila doc tunjuk heartbeat baby!kwn2 semua doakan saya dan baby sihat selalu..kwn2 yg sedang menunggu khadiran cahaya mata saya doakan kalian semua dirahmati dan dimakbulkan doa.jika anda mendapat berita sedih,percayalah Allah maha mengetahui..Dia lebih tahu masa yg paling sesuai utk anda..teruskan doa dan usaha ye kwn2..baby dust to all!! ;)

 

Powered by EzPortal