+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10625
Latest: Airiss Armelia
New This Month: 94
New This Week: 17
New Today: 4
Stats
Total Posts: 441637
Total Topics: 7326
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 10
Guests: 128
Total: 138

Author Topic: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur  (Read 18449 times)

Offline ros

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« on: January 16, 2012, 04:54:10 PM »
salam semua :)

saya mulakan tajuk perbualan ini memandangkan masalah inilah yang terjadi setiap kali plan untuk pregnant. Bila period tidak teratur kita agak sukar sgt nk tentukan bile waktu kita subur..

kdg2 tu kita rasa time tu kita subur tp mungkin jugak tidak..
mcm saya sudah kawin 1 tahun 6 bulan..masih jugak belum dikurniakan rezeki lg..
Sesapa yang ada pengalaman bolehla kita kongsi bersama

semoga ilmu yang kita dapat dapat membantu usaha kita untuk mendapat zuriat..


Offline Sarina

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 492
  • Suka? +2/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #1 on: January 16, 2012, 05:40:21 PM »
topik ni akak suka sebab akak period tak teratur, dulu tak kisah, tapi bila sukar nak mendapatkan anak lagi, di tambah faktor usia, terus jadi concern.


Akak tengah memahami artikel ni sebab ada bagitau cara kira waktu subar bagi period yang tak teratur.
http://drzubaidi.com/blog/?p=447

"Dan, Kami jadikan sebahagian kamu cubaan bagi sebahagian yang lain. Mahukah kamu bersabar? Dan adalah Tuhanmu Maha Melihat" (Al-Furqan : 20)

https://www.facebook.com/pages/Koleksi-Siti-Khadijah/113148155551571

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1079
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #2 on: January 16, 2012, 05:52:31 PM »
period sy pn xteratur...susah nk tau waktu subur bila...

Offline ila_erry

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2483
  • Suka? +3/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #3 on: January 16, 2012, 05:53:04 PM »
haah...boleh refer dekat blog yang sarina bagi tue...dr ade bagi kiraan untuk anggaran hari subur lagi...

review cycle length ros dalam masa beberapa bulan lepas,
ambil kitar haid paling pendek and paling panjang, lepas tue tolakkan 11 dari kitar haid panjang and tolak 18 dari kitar haid terpendek....

contoh macam kitar haid ila paling panjang adelah 35hari, dan pendek 32hari:
so 35-11=24 dan 32-18=14
so hari subur antara hari ke 14 hingga ke 24...:)

dan kalau ade guna OPK(Ovulation Predictor Kit) ini ujian air kencing untuk mengesan hari subur...
so kalau ade guna opk nie, boleh buat antara hari 14 - 24 tue, buat selang sehari sampai dapat opk tue +ve....untuk pengunaan OPK nie ros boleh refer thread OPK k...:)


Offline Mrs Ryome85

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #4 on: January 16, 2012, 08:12:45 PM »
haah...boleh refer dekat blog yang sarina bagi tue...dr ade bagi kiraan untuk anggaran hari subur lagi...

review cycle length ros dalam masa beberapa bulan lepas,
ambil kitar haid paling pendek and paling panjang, lepas tue tolakkan 11 dari kitar haid panjang and tolak 18 dari kitar haid terpendek....

contoh macam kitar haid ila paling panjang adelah 35hari, dan pendek 32hari:
so 35-11=24 dan 32-18=14
so hari subur antara hari ke 14 hingga ke 24...:)

dan kalau ade guna OPK(Ovulation Predictor Kit) ini ujian air kencing untuk mengesan hari subur...
so kalau ade guna opk nie, boleh buat antara hari 14 - 24 tue, buat selang sehari sampai dapat opk tue +ve....untuk pengunaan OPK nie ros boleh refer thread OPK k...:)
wayla suke this topic...but then macam mana nak tentukan hari subur if period x datang dalam jangka masa yang panjang...dalam masa dua bulan macam tu? kan susah nak detect? help me!!!!!


Offline ila_erry

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2483
  • Suka? +3/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #5 on: January 16, 2012, 08:38:38 PM »
wayla suke this topic...but then macam mana nak tentukan hari subur if period x datang dalam jangka masa yang panjang...dalam masa dua bulan macam tu? kan susah nak detect? help me!!!!!

lame tue kalau dalam mase 2 bulan, erm luv better buat BBT, try tengok thread BBT untuk beginner tue....boleh membantu luv untuk cari hari subur...:)


Offline ros

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #6 on: January 17, 2012, 09:45:02 AM »
Ros penah tgk gak alat OPK tu kt farmasi..mahal jugak la..tp die pakai jenis pakai buang ke cm mane ek alat tu?klu pakai buang agak jenuh jugak nk beli tiap2 bulan neh..

Offline lina03

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +1/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #7 on: January 17, 2012, 10:04:28 AM »
macam saya le period mmg ting tong...sekang saya cuba buat BBT....

Offline salies

  • Topaz
  • *
  • Posts: 32
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #8 on: January 17, 2012, 10:08:54 AM »
lis punya period pun ting tong...kiranya nak guna kaedah bbt ni tapi tak pandailah... pastu selalu terlupa nak cek suhu..so skrang ni lis pakai mikroskop ovulation ok gaklah... ;D

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #9 on: January 17, 2012, 10:14:15 AM »
cara terbaik nk detect masa subur bagi yg period x regular adalah melalui BBT..tp kena buat beberapa cycle dulu utk tgk trend dia..

kalau nk pakai OPK pun utk yg period irregular ni agak tricky tau..sbb xtau bila masa yg sesuai utk test.

ovulation microscope 2 boleh la dipertimbangkan sbb dia bule pakai semula..so boleh buat hari2 sampai dapat ferning pattern 2


Offline amor

  • Topaz
  • *
  • Posts: 58
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #10 on: January 17, 2012, 11:00:26 AM »
Doctor yanaaaa..(ececceehhhh..)  ;D

ovulation microscope tu cane? ada seperate thread ke pasal ovulation microscope ni? mcm berminat nak tau sbb buat bbt 1 cycle, lepas tu da malas semula sbb account kena block..haha..
uhhh, saya mau baby GIRL...!

My Ovulation Chart

Offline ros

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #11 on: January 17, 2012, 11:02:52 AM »
tp kan..ade tak kebarangkalian klu kita subur time tu n kita bersama dengan suami, tp still xlekat jugak..

Pastu ros penah jugak dengar, klu nak tau waktu subur blh cek tgk takat egg white kita..klu sng strechable dan xmudah putus tu kira tgh suburla tu..setakat ni ros guna kaedah tula untuk target waktu subur..tp 2la xlekat pun..ke cara tu xbetul ek? al-maklumla..rso ni xde pengalaman la bab2 mcm ni..nak tanya mak sendiri malu kot..
« Last Edit: January 17, 2012, 11:12:44 AM by ros »

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #12 on: January 17, 2012, 11:12:22 AM »
salam semua :)

saya mulakan tajuk perbualan ini memandangkan masalah inilah yang terjadi setiap kali plan untuk pregnant. Bila period tidak teratur kita agak sukar sgt nk tentukan bile waktu kita subur..

kdg2 tu kita rasa time tu kita subur tp mungkin jugak tidak..
mcm saya sudah kawin 1 tahun 6 bulan..masih jugak belum dikurniakan rezeki lg..
Sesapa yang ada pengalaman bolehla kita kongsi bersama

semoga ilmu yang kita dapat dapat membantu usaha kita untuk mendapat zuriat..

masalah yg sama ngan ain.. period x teratur.. masa usia perkahwinan sama ngan ros setahun 6 bln baru lekat. dah buat bbt, tp mmg jenis suhu x tinggi agak down gaklah bila x jumpa hr o. hihi.. microscope saliva tu pon dah guna, tp x reti nak baca patternnya.. rosnya kitar period biasa wape hari?

Offline ros

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #13 on: January 17, 2012, 11:20:55 AM »
masalah yg sama ngan ain.. period x teratur.. masa usia perkahwinan sama ngan ros setahun 6 bln baru lekat. dah buat bbt, tp mmg jenis suhu x tinggi agak down gaklah bila x jumpa hr o. hihi.. microscope saliva tu pon dah guna, tp x reti nak baca patternnya.. rosnya kitar period biasa wape hari?

matabintang..kitar period tu tempoh nk datang period seterusnya kan? sorry tau..ros sampai skg xpaham2 bab kitaran period ni..

tp ape yg ros paham la kan..tempoh ros period agak panjang..kdg2 blh samapi genap 15 hari..pastu nk tunggu next period dalam 30 hari mcm tu baru dtg blk..tp tula, sejak kawin 3 bulan, 7 bulan, 3 bulan, 2 bulan datng balik next period tu..jd tunggang langgang sgt..yg plg lama 7 bulan tu la..stress sgt masa tu xdtg2 period ni..pastu g jumpa doc kt hospital die terus kata ros ni PCOS, xde pun die cek dulu ke ape. Ros masuk jumpa die, terang2 sket masalah ros n doc tu kate PCOS..sedih betul..xlama pastu dtg period..

Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +3/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #14 on: January 17, 2012, 11:59:31 AM »
saya plak,lepas kwen baru period tak teratur...paling lama 2 bulan setengah....

dah kwen 5 bulan bru pregnant,tp gugur...skarang dah sebulan lebih keguguran..period tak datang2 lagi...tapi takde pulah tanda2 pregnant..kalu boleh nak rest dulu...

tp kalu ada rezeki,Alhamdulillah...

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #15 on: January 17, 2012, 12:07:14 PM »
Doctor yanaaaa..(ececceehhhh..)  ;D

ovulation microscope tu cane? ada seperate thread ke pasal ovulation microscope ni? mcm berminat nak tau sbb buat bbt 1 cycle, lepas tu da malas semula sbb account kena block..haha..

hahaha..kannn tetiba den jadik doktor..mu p google ovacue..kat malaysia ni ada few website yg jual..dia kita guna saliva utk tgk ada x ferning pattern 2.sbb bila ada ferning pattern 2 maknanya tgh O..dia reusable so xde la bazir mcm OPK 2..

pssstt misi jiwang miaw2 belum start meh? bukan mu nunggu januari ke? tetttt


Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #16 on: January 17, 2012, 03:40:58 PM »
matabintang..kitar period tu tempoh nk datang period seterusnya kan? sorry tau..ros sampai skg xpaham2 bab kitaran period ni..

tp ape yg ros paham la kan..tempoh ros period agak panjang..kdg2 blh samapi genap 15 hari..pastu nk tunggu next period dalam 30 hari mcm tu baru dtg blk..tp tula, sejak kawin 3 bulan, 7 bulan, 3 bulan, 2 bulan datng balik next period tu..jd tunggang langgang sgt..yg plg lama 7 bulan tu la..stress sgt masa tu xdtg2 period ni..pastu g jumpa doc kt hospital die terus kata ros ni PCOS, xde pun die cek dulu ke ape. Ros masuk jumpa die, terang2 sket masalah ros n doc tu kate PCOS..sedih betul..xlama pastu dtg period..

mungkin jugak ros ada pcos...cuba la baca bahagian PCOS.
tapi fina pernah terbaca,kalo nak senang lekat cuba bersama suami sekurang2nya 3x seminggu,,,dalam kata lain selang sehari..insyaAllah.

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #17 on: January 17, 2012, 03:42:10 PM »
saya plak,lepas kwen baru period tak teratur...paling lama 2 bulan setengah....

dah kwen 5 bulan bru pregnant,tp gugur...skarang dah sebulan lebih keguguran..period tak datang2 lagi...tapi takde pulah tanda2 pregnant..kalu boleh nak rest dulu...

tp kalu ada rezeki,Alhamdulillah...

mmm bagi masa dua bulan ntok luka kat rahim tu cantik..
insyaAllah mudah2an ada rezeki awak pas ni=)

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #18 on: January 17, 2012, 03:42:55 PM »
masalah yg sama ngan ain.. period x teratur.. masa usia perkahwinan sama ngan ros setahun 6 bln baru lekat. dah buat bbt, tp mmg jenis suhu x tinggi agak down gaklah bila x jumpa hr o. hihi.. microscope saliva tu pon dah guna, tp x reti nak baca patternnya.. rosnya kitar period biasa wape hari?

ain ada check ngan doc ke?

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #19 on: January 17, 2012, 04:49:35 PM »
ain ada check ngan doc ke?

ada.. result darah mengatakan yg ainnya hormon progestron tersangat2lah kurang.. x sampai 1 pon.. huhu.. sedihnya..

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #20 on: January 17, 2012, 04:52:52 PM »
matabintang..kitar period tu tempoh nk datang period seterusnya kan? sorry tau..ros sampai skg xpaham2 bab kitaran period ni..

tp ape yg ros paham la kan..tempoh ros period agak panjang..kdg2 blh samapi genap 15 hari..pastu nk tunggu next period dalam 30 hari mcm tu baru dtg blk..tp tula, sejak kawin 3 bulan, 7 bulan, 3 bulan, 2 bulan datng balik next period tu..jd tunggang langgang sgt..yg plg lama 7 bulan tu la..stress sgt masa tu xdtg2 period ni..pastu g jumpa doc kt hospital die terus kata ros ni PCOS, xde pun die cek dulu ke ape. Ros masuk jumpa die, terang2 sket masalah ros n doc tu kate PCOS..sedih betul..xlama pastu dtg period..

mungkin jugak pcos ros.. mcm ain. tp period ain dtg x lebih dr 8 hari. cuma nak datang period balik tu makan masa. kdg2 tu 40 hari. kadang2 tu 50 hari. yang paling lama pas berkahwin ni hampir 90hari. mmg tension je rasa.. huhu... rasanya kalo setahun lebih dah boleh consult doc, jd penyebab kenapa x lekat2 jgk..

Offline ibundaorkid

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1826
  • Suka? +7/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #21 on: January 17, 2012, 05:01:01 PM »
Period orkid tak irregular since kahwin sampai sekarang ni pun masih irregular. Memang susah nak tau bila kita +ve Ovulasi. So, orkid menggunakan kaedah BBT sebelum ni dan orkid gunakan OPK untuk test Ovulasi. 1st day period orkid mkn EPO sampai orkid +ve Ovulasi. Macam mana nak tau kita ovulasi? ada cecair putih telur (EW) yang melekit2 dan sentiasa basah di "V" dan cramp di ari2. Masa tu tunggu petang sikit baru gunakan OPK. Since dah pandai gunakan OPK ni, dah 3 kali jugak OPK orkid +ve. Dan paling baru pada awal tahun baru ni. Dan sepatutnya sekarang ni lah sepatutnya period turun since 13/12 1st day period bulan lepas.

Offline ila_erry

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2483
  • Suka? +3/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #22 on: January 18, 2012, 08:54:25 AM »
bagi period irregular....kaedah BBT sangat bagus bagi ila, nanti lepas few cycle buat BBT, korang akan dapat agak bile mase2 akan O...contoh O maybe diantara CD16-CD21, so bile dah tau hari2 yang mungkin akan O...baru boleh guna OPK, sebab tak lah rugi bile buat OPK pada hari2 yang kite target tue...sebab OPK nie agak pricey...tapi kalau nak murah boleh beli dekat hamilcomel.blogspot....kat cinie boleh dapat tak silap rm1.90 1 opk...murah kan...:)


Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #23 on: January 18, 2012, 09:47:02 AM »
bagi period irregular....kaedah BBT sangat bagus bagi ila, nanti lepas few cycle buat BBT, korang akan dapat agak bile mase2 akan O...contoh O maybe diantara CD16-CD21, so bile dah tau hari2 yang mungkin akan O...baru boleh guna OPK, sebab tak lah rugi bile buat OPK pada hari2 yang kite target tue...sebab OPK nie agak pricey...tapi kalau nak murah boleh beli dekat hamilcomel.blogspot....kat cinie boleh dapat tak silap rm1.90 1 opk...murah kan...:)

ila.. utk next nant lehlah beli kat kat blogspot tu... mmg murah berbanding kat luar

Offline ila_erry

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2483
  • Suka? +3/-0
Re: Bagaimana nak target waktu subur bagi yang period tidak teratur
« Reply #24 on: January 18, 2012, 10:00:47 AM »
itula ain...sebelum nie pon memang xbeli kat farmasi dah, ila beli dekat china kat wab mana ntah, nie da ade blog nie boleh la beli kat dia pulak...brand same je...murah kan...


 

Powered by EzPortal