+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11028
Latest: SayaGina
New This Month: 109
New This Week: 23
New Today: 3
Stats
Total Posts: 447607
Total Topics: 7502
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 145
Total: 151

Author Topic: Makna nama anak perempuan  (Read 172320 times)

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #275 on: December 07, 2011, 02:41:16 PM »
nur, confirm cahaya

alya/alia yg saya tau maksud die tinggi, ketinggian.


Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #276 on: December 07, 2011, 02:43:43 PM »
nur, confirm cahaya

alya/alia yg saya tau maksud die tinggi, ketinggian.

yeake....klau xsma ok la.....sbb nk letak dua2 nama tu...."Nur alya..."...nama ketiga lum pasti, byk plak pilihannyer... :(
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me

Offline chepot2954

  • Nilam
  • *
  • Posts: 415
  • Suka? +0/-0
    • belog ku
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #277 on: December 07, 2011, 03:08:07 PM »
nak tanya keisha ada maksud tak? berminat pula dengan nama keisha ni

Offline liza comey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #278 on: December 21, 2011, 11:18:09 AM »
nak share jgk.. nama my baby Alya Arissa Qaireena..

Alya = Ketinggian
Arissa = Keazaman, keberanian
Qaireena = Kebaikkan kami

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #279 on: December 21, 2011, 12:33:01 PM »
liza: yang saya tau, Khairina = kebaikan kami.

makhraj bunyi 'kha' dan 'Qaf' adalah tak sama dan membawa maksud yg tak sama.

contoh,
qalbu = hati
kalbu= anjing

fakir = fikir
faqir = faqir miskin


Offline liza comey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #280 on: December 21, 2011, 12:42:38 PM »
liza: yang saya tau, Khairina = kebaikan kami.

makhraj bunyi 'kha' dan 'Qaf' adalah tak sama dan membawa maksud yg tak sama.

contoh,
qalbu = hati
kalbu= anjing

fakir = fikir
faqir = faqir miskin

sSarah, ye ke.. ala.. xtahu pulak... sebab mmg sebutan utk 'Q' tu mcm 'Kh'.... nk kne cari maksud sebenar nie..tp..dh terlmbt..ala..

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #281 on: December 21, 2011, 06:00:49 PM »
takpela, kalau dah terlambat. 2 nama pertama tu pun dah cukup cantik :)
biarla tak bermaksud, asal jangan bermaksud tak baik pula.

Offline sakurabloom

  • Delima
  • *
  • Posts: 682
  • Suka? +2/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #282 on: December 25, 2011, 08:24:45 AM »
saya rasa kat threadni jugak kot sy baca.. farisya tu maksudnya alas tilam/berus apa ntah lagi

Offline Ibu QASEH

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #283 on: December 27, 2011, 03:53:14 PM »
Boleh beri makna nama 'baby girl' untuk :-*
1.  AILIS
2.  ADANI
3.  ARISSA

Offline halida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 111
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #284 on: December 28, 2011, 12:18:19 AM »
pernah tgk rancangan tanyalah ustaz dr uztaz sharhan dr pusat perubatan islam, kalo nk pilih nama anak kn hati2 coz ada nama yg makna elok tp jin suka contoh seingat halida lah balqis, qistina, batrisya,najwa,zaqwan err ada banyak tp tu jer yg dpt ditangkap.

Offline cahaya_mataku

  • Delima
  • *
  • Posts: 1158
  • Suka? +4/-0
    • Our Sharing Moments
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #285 on: December 28, 2011, 08:22:01 AM »
nk tau tak,ida dah tgk tingkah laku anak2 yg bernama alyaa',mereka mmg cerdik wpun time kecik2 suka nangis..tp bila dah besar dia adalah pelajar yg cerdik,pandai dan berdikari...sbb ida ngajar jd bila tgk nama yg bernama alyaa' ni kebanyakannya pandai..

ida..ada kawan nama alya. memang pandai pun orangnye..
insyaALLAH, kalau yang keluar bulan 3 nanti ni gigirl, akanku beri nama alya. :)

Offline eva84

  • Topaz
  • *
  • Posts: 19
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #286 on: December 28, 2011, 02:17:11 PM »

3)Delisha kalau ikut internet ade maksud kegembiraan tapi dalam bahasa arab delisha tiada maksud..

delisha tak ada maksud ye?baru ingat nak letak nama delisha ni

Offline eva84

  • Topaz
  • *
  • Posts: 19
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #287 on: January 14, 2012, 07:37:23 PM »
salam hai semua..

nak tanyalah, due saya dalam awl april nanti, kalau saya nak letak nama

" Adra Nuha Imani" maksudnya elok tak ye?

tq

Offline aullea

  • Nilam
  • *
  • Posts: 475
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #288 on: January 16, 2012, 12:10:21 PM »
boleh tak kalau dlm bhs arab tu kita tukar ejaan.. tp sebutan nye sama.

contoh :

awliya @ aulia = leader/yg tertinggi/kekasih (kalau x silap)

tapi kalau boleh nak tukar ejaan ke 'aullea' sebutan nye sama..
boleh ke x? mohon pandangan.

dah bertahun-tahun pegang nickname ni... berkenan sgt.kalau baby girl keluar ni mmg nak letak...huhu

SOFIA / SOFFIYA / SOFEA - ape makna ye? tolong.....


Offline f_aif

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1351
  • Suka? +5/-0
  • ~~union of love~~
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #289 on: January 16, 2012, 01:42:41 PM »
boleh tak kalau dlm bhs arab tu kita tukar ejaan.. tp sebutan nye sama.

contoh :

awliya @ aulia = leader/yg tertinggi/kekasih (kalau x silap)

tapi kalau boleh nak tukar ejaan ke 'aullea' sebutan nye sama..
boleh ke x? mohon pandangan.

dah bertahun-tahun pegang nickname ni... berkenan sgt.kalau baby girl keluar ni mmg nak letak...huhu

SOFIA / SOFFIYA / SOFEA - ape makna ye? tolong.....

nanti faif tengok..ade beli buku makna nama...ingat nak beli 1 lagi buku..Ustaz Sarhan punye..77 nama yang disukai jin..so kene elak kasi name tu...

faif suke nama Hannan...maksud die..yang penyayang...


Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #290 on: January 16, 2012, 02:16:24 PM »
" Adra Nuha Imani" maksudnya elok tak ye?

adra = dara
nuha = cerdas
imani = imanku

wallahua'lam

Offline eva84

  • Topaz
  • *
  • Posts: 19
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #291 on: January 20, 2012, 09:28:43 AM »
salam sSarah ,nak tanya

nuha maksudnya cerdas atau bijak(intelligent) ye?

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #292 on: January 20, 2012, 09:52:41 AM »
kawan saya yg namakan anaknya  nuha, beritahu maksudnya - berfikir, berpemikiran.
direct translation sepatutnya ke arah itu.

Offline eva84

  • Topaz
  • *
  • Posts: 19
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #293 on: January 20, 2012, 10:44:22 AM »
mungkin maksud nuha = cerdas berfikir = intelligent..

Offline jumirah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 228
  • Suka? +1/-0
    • http://juemuen.blogspot.com/
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #294 on: January 20, 2012, 11:34:09 AM »
saya belom khatam lagi baca thread ni..tp xsabar nk tny..ade sesape tahu makne  "Iris Qaisarah" hubby berkenan name ni..saya cr2 makne nye bunga permaisuri...elok ke makne tu?? ;D




visit my blog ---> http://juemuen.blogspot.com/

Offline NurMuhd

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #295 on: January 26, 2012, 05:16:07 PM »
Salam teman-teman... saya due bulan 5, masih tercari-cari nama utk baby yang bakal lahir nanti.. Yang pasti pangkal namanya mesti ada sharifah... Boleh tolong suggestkan tak nama utk anak pompuan saya.. Mekasih  ;D

Offline chepot2954

  • Nilam
  • *
  • Posts: 415
  • Suka? +0/-0
    • belog ku
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #296 on: January 27, 2012, 02:13:28 PM »
Salam teman-teman... saya due bulan 5, masih tercari-cari nama utk baby yang bakal lahir nanti.. Yang pasti pangkal namanya mesti ada sharifah... Boleh tolong suggestkan tak nama utk anak pompuan saya.. Mekasih  ;D

wsalam,,
he3 put my name
sharifah nurulhidayah :)

sharifal nawal pun sedap tp tak sure maksud nawal tu. :)

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #297 on: January 27, 2012, 03:22:26 PM »
sharifal nawal pun sedap tp tak sure maksud nawal tu. :)

nawal, kalau dalam cerita ked's story by Hlovate, maksudnya Hadiah :)

Offline sSarah

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 1159
  • Suka? +7/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #298 on: January 27, 2012, 03:26:39 PM »
Boleh tolong suggestkan tak nama utk anak pompuan saya..

nak suara sedap >> sharifah aini
nak petah bercakap >> sharifah shahira
nak cute >> sharifah amani

:D :D :D

Offline ckin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Makna nama anak perempuan
« Reply #299 on: January 27, 2012, 03:41:31 PM »
nurin irdina-cahaya mata kebanggaan kami

tapi lebih suka dengan sofea aleeya..cuma xberapa pasti dengan makna sofea tu..mintak tolong sapa2 yang tau..

 

Powered by EzPortal