+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10169
Latest: anaki
New This Month: 111
New This Week: 31
New Today: 7
Stats
Total Posts: 433224
Total Topics: 7020
Most Online Today: 199
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 2
Guests: 75
Total: 77

Author Topic: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012  (Read 143333 times)

Offline cik kekapisz

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 221
  • Suka? +1/-0
  • Syukur Pada Mu Ya Allah
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #250 on: March 06, 2012, 08:15:36 AM »
morning naqisa & kawan2.. cik kekapisz pn rasa mcm tu gak.. badan lemah sbb apa yg dimakan semua dh dimuntahkan balik..
cik kekapisz lps bgn kepala ada rasa pening & mual sket, so baring dulu 2-3 minit..
skrg cik kekapisz dh beli ubat gigi khas utk maternity jenama pureen.. rasa ok sket nk gosok gigi.. kalo colgate biasa bau saje dh tak tahan..



Offline firdaushanim

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +1/-0
    • Cantik Itu Indah
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #251 on: March 06, 2012, 09:24:11 AM »
Salam.. saya baru disahkan hamil 7 minggu.. dan anak pertama sepelas 6 tahun menunggu..Saya tidak ada pengalaman.. Insyaallah.. saya akan menjadikan  forum ini untuk menimba ilmu dan pengalaman.. :)

Offline Mrs.Zuel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 157
  • Suka? +0/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #252 on: March 06, 2012, 10:42:20 AM »
morning semua ibu2...

minggu ni kalau ikut last period - dah 8 minggu pregnant.
semalam tak keje, pening kepala. sebenarnya takde la pening sangat, bole bangun lagi cuma letih + malasnyaaaa (isnin la katakan...)

jumaat ni amik cuti nak balik kg rumah MIL... sebelum tu wat buku merah terus.
hari ni asek la bersin2, macam nak kena selsema, idung perit2 ni. dulu bole la cepat2 minum panadol soluble, skrang ni tak bole nak amik sebarang2 ubat.

part makan semua menda pun makan tapi tak syiok dah sebab macam hilang deria rasa. ape makanan pun rasa tak sedap. ade skali tu minum fresh milk perisa strawberry, pahit giler rasa, macam makan ubat lak.

tang sakit kat perut tu saya pun ade rasa gak, mostly sebelah kanan, terutamanya time baring atau lasak sangat mase beralih baring (golek2) mase tido.

Offline julianamnoor

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 234
  • Suka? +1/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #253 on: March 06, 2012, 10:58:26 AM »
salam

sy start loya n muntah 5w++ lg..skrg dh 6 minggu++...gi keje hubby anto sbb selalu muntah...pg td muntah dlm keta..muntah dlm plastik bocor...abis kaki..hehehe.... ;D....

nk tanyer kwn2 kt sini...selalu rase sakit perut belah mana eh? kwn2 opis ckp biasa dr awal mengandung akan rase 1 arah je samada kiri atau kanan........sy kiri kanan rase sakit..normal ke eh..kdg rase tertarik sblh kanan..kdg sblh kiri......

wah muntah dalam kete?huhuhu sakit perut tu ada lagi ke ichihana? saya sakit jugak tapi rasanya tang tengah2. :)

Offline julianamnoor

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 234
  • Suka? +1/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #254 on: March 06, 2012, 11:29:14 AM »
morning semua,
hrmmmm.. pagi ni rase lemah betul badan, penat cam malas nak pergi kerja, tapi apakan daya kene jugak pergi kerja. penyakit mual sudah melanda diriku  :-[ owhh...huhuhu

huhu saya plak pening kepala pagai2 tu.huhu


Offline julianamnoor

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 234
  • Suka? +1/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #255 on: March 06, 2012, 11:30:38 AM »
Salam.. saya baru disahkan hamil 7 minggu.. dan anak pertama sepelas 6 tahun menunggu..Saya tidak ada pengalaman.. Insyaallah.. saya akan menjadikan  forum ini untuk menimba ilmu dan pengalaman.. :)
[/quotw

selamat datang firdaushanim..alhamdulillah lepas 6 tahun :) rezeki kan..saya pun lepas 3 tahun.jom sama2 kita share pengalaman .

Offline julianamnoor

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 234
  • Suka? +1/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #256 on: March 06, 2012, 11:31:37 AM »
morning semua ibu2...

minggu ni kalau ikut last period - dah 8 minggu pregnant.
semalam tak keje, pening kepala. sebenarnya takde la pening sangat, bole bangun lagi cuma letih + malasnyaaaa (isnin la katakan...)

jumaat ni amik cuti nak balik kg rumah MIL... sebelum tu wat buku merah terus.
hari ni asek la bersin2, macam nak kena selsema, idung perit2 ni. dulu bole la cepat2 minum panadol soluble, skrang ni tak bole nak amik sebarang2 ubat.

part makan semua menda pun makan tapi tak syiok dah sebab macam hilang deria rasa. ape makanan pun rasa tak sedap. ade skali tu minum fresh milk perisa strawberry, pahit giler rasa, macam makan ubat lak.

tang sakit kat perut tu saya pun ade rasa gak, mostly sebelah kanan, terutamanya time baring atau lasak sangat mase beralih baring (golek2) mase tido.

Betul la memang makan rasa pahit dan xsedap..huhu

Offline julianamnoor

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 234
  • Suka? +1/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #257 on: March 06, 2012, 11:32:58 AM »
assalamualaikum semua bakal2 ibu..

nak tanya pendapat la..selamat tak kalau naik flight dalam trimester pertama ni?

thanks :)

Offline firdaushanim

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +1/-0
    • Cantik Itu Indah
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #258 on: March 06, 2012, 12:34:16 PM »
Salam.. saya baru disahkan hamil 7 minggu.. dan anak pertama sepelas 6 tahun menunggu..Saya tidak ada pengalaman.. Insyaallah.. saya akan menjadikan  forum ini untuk menimba ilmu dan pengalaman.. :)
[/quotw

selamat datang firdaushanim..alhamdulillah lepas 6 tahun :) rezeki kan..saya pun lepas 3 tahun.jom sama2 kita share pengalaman .

:)

Offline fa|thz|LeR

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #259 on: March 06, 2012, 02:36:40 PM »
salam kekawan,

ini post pertama kat forum ratu hati ni. selama ni baca sbg guest je utk tambah info. skang tak sangka lak bebetul post kat sini. hehe.

semalam baru pegi first check up, n alhamdulillah segalanya ok. cuma ada fibroid n functional cyst. doc kata fibroid tu atas rahim n kene terus monitor. possibility nya adalah mungkin fibroid tu akan kecik bila baby makin besar. n functional cyst tu katanya normal.

julia, hari tu saya travel naik flight masa baby umur dlm 5 weeks. alhamdulillah ok :)
dapat la dgr heart beat baby. alhamdulillah sangat2. tak terkata rasanya. mcm ni rupanya perasaan nak jadi ibu. insyAllah due date saya 9 october 2012.

sama sama kita menimba ilmu kekawan.

Offline mamafira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
  • Cinta itu angerah tuhan.
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #260 on: March 06, 2012, 04:07:40 PM »
Salam, nak join..

Saye ader problem la...

saye baru pregnant lebeh kurang 3 bulan,
tapi bahagian bontot belah kanan saya sakit amat sangat..
bila nak bangun sakit bobonaa..
nak baring ke, angkat kaki sebelah kanan.. huhu

ada tak cara nak kurangkan sakit nie..
 :'(


Offline Mrs.Zuel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 157
  • Suka? +0/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #261 on: March 06, 2012, 04:18:16 PM »
selamat petang... mommies dah hi tea ke belum....? lapar tak?

Offline miesya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #262 on: March 06, 2012, 04:28:58 PM »
salam sume..n selamat petang..
sya dah prggy hampir 9 week..so far takde plak muntah2 teruk cuma tak lalu makan je ..berat badan susut..

Offline mamaliter

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 168
  • Suka? +0/-0
  • sabar tu penting!
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #263 on: March 06, 2012, 09:55:06 PM »
alhamdulillah sangat2. tak terkata rasanya. mcm ni rupanya perasaan nak jadi ibu. insyAllah due date saya 9 october 2012.

wah kite same edd... :)

Offline Aiyu

  • Topaz
  • *
  • Posts: 27
  • Suka? +0/-0
  • No matter what happen, I'll always love him
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #264 on: March 07, 2012, 09:15:02 AM »
as salam to all...

hihihi nak join the geng juga boleh tak..
now dah preggy 9w++ (first baby)
EDD : 7 Okt 2012

leh la share2 same2 ape2 info ye hehehe..
1st checkup : 2 Feb 2012 (doc bg asid folic je)
2nd checkup : 1 Mac 2012 (doc bg obimin)
next checkup : 3 April 2012

scan : 2 kali scan , 1 nampak kantung, 2nd scan nampak bb dgn heartbeat

semoga semuanya selamat..ameen..

Offline Diyana1987

  • Nilam
  • *
  • Posts: 291
  • Suka? +1/-0
  • DIA yg menentukan segalanye...
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #265 on: March 07, 2012, 09:30:05 AM »
hai momies2 semua..
ana dah rase badan ni lemah sesangat la..
nasi pon dah x lalu nak makan,asyik muntah je...
xlalu nak buat pape dah,
rase nak baring jer..
tapi nak wat camne,kene keje jugak..
masuk pjbat je asyik tgk jam,
bila la nak pukul 5...nak balik....

Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +2/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #266 on: March 07, 2012, 09:58:23 AM »
salam & selamat pagi...

semalam dah g 2nd check up..batuk & selsema...doktor nk bg MC tp memandangkan kerja banyak selepas seminggu MC,kena g kerja jugak...pagi td hidung berdarah..rasa lemah & letih sangat...lambatnye lagi 5.30ptg...

Offline Mrs.Zuel

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 157
  • Suka? +0/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #267 on: March 07, 2012, 10:56:17 AM »
morning semua...

nampak cam ramai tak sabar tunggu habis office hour, saya pun sama gak...huhu.
kalau ade pintu sukahati, pintu opis - pintu rumah. huhu. leteyyy nak hadap jalan balik T_T

saya mula diserang selsema... asek bersin je la keje... kena pegi jumpe doktor ke tak eh? sebelum ni selsema tak pernah pegi klinik pun, minum soluble je... skrang ni tak amik ape2 ubat... malam2 dah mule sapu minyak yu yee je....

Offline fa|thz|LeR

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #268 on: March 07, 2012, 12:06:46 PM »
wah kite same edd... :)
Liter, a'ah kita sama. mari kita tengok betul tak EDD kita tu. ekekeke

Offline suriati

  • Nilam
  • *
  • Posts: 399
  • Suka? +0/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #269 on: March 07, 2012, 12:11:20 PM »
salam mommies2,

sy nak bertanyala..sy pregnant dah 9weeks..kalo sakit kat ari2 dan pinggang..kira normal ke?

makan sy setakat ni ok, alhamdulillah..kadang2 memilih jugak hehehe..sebab nak kena ikut selera..
sekarang kalo lepas makan lidah sy pahitla..nape ye?

erm..pastu mulalah loya2 rase..makan buah pun xrase manis..rase mula2 makan je..lepas tu dah tawar..

harini badan sy letih je..nak makan pun xde selera rase..tapi ingatkan baby dalam perut ni gagahkan makan apa saje..hehehehehe..sian baby kalo xmakankan..

Offline fuzy

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 215
  • Suka? +2/-0
  • doaku sepanjang hayat bahagia....amin
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #270 on: March 07, 2012, 02:38:12 PM »
salam mommies2,

sy nak bertanyala..sy pregnant dah 9weeks..kalo sakit kat ari2 dan pinggang..kira normal ke?

makan sy setakat ni ok, alhamdulillah..kadang2 memilih jugak hehehe..sebab nak kena ikut selera..
sekarang kalo lepas makan lidah sy pahitla..nape ye?

erm..pastu mulalah loya2 rase..makan buah pun xrase manis..rase mula2 makan je..lepas tu dah tawar..

harini badan sy letih je..nak makan pun xde selera rase..tapi ingatkan baby dalam perut ni gagahkan makan apa saje..hehehehehe..sian baby kalo xmakankan..
assalamualaikm suriati....fuzy pn nk tya bnda lebih kurang sama....skrg fuzy preggy 10w++ skrg asyik rasa sakit d ari2.... Semlm sebelah kanan..arini sebelah kiri plak...rasa mencucuk gitu...ada mommies yg dah byk pngalaman x..pls kongsi...fuzy risau sgt...

Offline nagisa_sofea

  • Delima
  • *
  • Posts: 574
  • Suka? +4/-0
  • Untukmu ibu sanggup berkorban ape sahaja....
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #271 on: March 07, 2012, 10:19:43 PM »
hai momies2 semua..
ana dah rase badan ni lemah sesangat la..
nasi pon dah x lalu nak makan,asyik muntah je...
xlalu nak buat pape dah,
rase nak baring jer..
tapi nak wat camne,kene keje jugak..
masuk pjbat je asyik tgk jam,
bila la nak pukul 5...nak balik....


ana: sama lah dengan nagisa..
kalau kat office asyik tgok jam aje, mengira masa.
sebab badan rasa mcm penat sangat.
Pening kepala..
sebelum lunch time dah dok berfikir..
nak makan ape lah nanti
sbb tekak ni dah mcm dulu.


[url=http:/

Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +2/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #272 on: March 08, 2012, 02:15:22 PM »
salam...

sehari hanya mampu makan sekali je nasi...boleh makan tgh hari je..bila malam,tgk nasi tak selera langsung..sampai suami paksa2 mkn nasi,last2 lari masuk bilik je..ksian kat baby tp nk wat mcm mna...takot muntah...huhu..

Offline yusra

  • Topaz
  • *
  • Posts: 30
  • Suka? +0/-0
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #273 on: March 09, 2012, 12:02:11 PM »
salam utk smua, yus masih baru utk forum ni,rs teruja tgk ramai kwn2 di sni,yus bru 8 weeks..alhamdulillah takda rs alahan lg stakat ni,asyik lapar ja rasa..due 17.10.12,harap kita smua sihat dn dpt jd seorang ibu yg baik nnti ;)

Offline matahari

  • Nilam
  • *
  • Posts: 351
  • Suka? +2/-0
    • kamu gulegulehatiku
Re: KELAB IBU HAMIL EDD : Okt / Nov / Dis 2012
« Reply #274 on: March 09, 2012, 03:20:09 PM »
salam kekawan,

ini post pertama kat forum ratu hati ni. selama ni baca sbg guest je utk tambah info. skang tak sangka lak bebetul post kat sini. hehe.

semalam baru pegi first check up, n alhamdulillah segalanya ok. cuma ada fibroid n functional cyst. doc kata fibroid tu atas rahim n kene terus monitor. possibility nya adalah mungkin fibroid tu akan kecik bila baby makin besar. n functional cyst tu katanya normal.

julia, hari tu saya travel naik flight masa baby umur dlm 5 weeks. alhamdulillah ok :)
dapat la dgr heart beat baby. alhamdulillah sangat2. tak terkata rasanya. mcm ni rupanya perasaan nak jadi ibu. insyAllah due date saya 9 october 2012.

sama sama kita menimba ilmu kekawan.

yeay yeay pazi ada kat sini.. :P

malu sebenarnya nak check in kat sini lagi..
last year dah check in kat edd sept/ oct 2011...
tahun ni check in lagi kat 2012 plak...

huhuhuhu takpela, saya share mana mana ilmu yg dapat masa last pregnancy yer...

EDD tak dapat lagi.. ari tu doctor kata 5weeks..
next week baru p scan kot..
dan appoinment dengan doktor roslan kat fpp slayang 28 march...

wish me luck...
« Last Edit: March 09, 2012, 03:21:40 PM by matahari »

 

Powered by EzPortal