collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Author Topic: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?  (Read 15437 times)

likeangeldust@yahoo.com

  • Guest
Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« on: February 24, 2012, 12:31:02 PM »
Salam Semua..nak tanya ada tak orang yang memang pregnant.. tapi bila 2 minggu lewat period buat Ujian UPT -ve & buat Blood test pun -ve.. lepas tu tau tau jer Pregnant 2 bulan mcm tu…ada penah ker jadi? ??? ???

nazura01

  • Guest
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #1 on: February 24, 2012, 12:37:17 PM »
salam...aik x pernah lak dgr pregnnt smuanya -ve...camna tau pregnnt...guna scan ke?

likeangeldust@yahoo.com

  • Guest
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #2 on: February 24, 2012, 02:16:32 PM »
tulah..tu yang saje nak tanye..keliru la..yelah hari tu buat UPT tapi blur yang garis no.2 tu..p check darah..doc kata -ve..scan kosong..ke sebab awal sgt buat test extream mcm tuh..hmm..mengharapla sebenarnya.  :)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #3 on: February 24, 2012, 07:11:07 PM »
tulah..tu yang saje nak tanye..keliru la..yelah hari tu buat UPT tapi blur yang garis no.2 tu..p check darah..doc kata -ve..scan kosong..ke sebab awal sgt buat test extream mcm tuh..hmm..mengharapla sebenarnya.  :)

kalu upt,garis no 2,samar2 pun da dikira positif.
kalu guna dip n tell,memang ada tulis gtu.samar tu positif.

da pegi scan?
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline chepot2954

  • Nilam
  • *
  • Posts: 415
  • Suka? +0/-0
    • belog ku
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #4 on: February 24, 2012, 07:40:37 PM »
maybe hcg rendah lagi and usia kandungan terlalu awal tu yang scan kosong.

Offline mrsLY

  • Delima
  • *
  • Posts: 610
  • Suka? +1/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #5 on: February 26, 2012, 11:36:19 AM »
biasanya bile blood test bhcg lebih cepat dan tepat..kalau urin ni kadang2 ada orang bleh detect awal..bergantung pada bhcg dlm urin tu

Offline pijah@apit

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • Mummy kpd Baby Riezki...
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #6 on: February 26, 2012, 09:01:35 PM »
Kite plak wat upt +ve..2ari lpas tu ulang buat upt, -ve plak... scan pun xde..3hari kmudian baru period ..mase tu dh dkat 10ari delay...xpaham jgak...

likeangeldust@yahoo.com

  • Guest
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #7 on: February 28, 2012, 03:51:07 PM »
ashlia > pegi scan 3 minggu lpas time check darah....tulah sampai la ni tak piyed lagi..fenin..susah nak kira..sebab period ni ikut suka hati dia bila nak kuar..walaupon tiap tiap bulan datang..last datang 10 january....sampai la ni takde..tulah mengahrap benda yang tak pasti..

Offline adik sue

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #8 on: February 29, 2012, 07:32:55 PM »
Kite plak wat upt +ve..2ari lpas tu ulang buat upt, -ve plak... scan pun xde..3hari kmudian baru period ..mase tu dh dkat 10ari delay...xpaham jgak...

takutnya saya..saya macam pijah juga..skung saya dah 11 hari dan sok 12 hari saya lewat cik p...yang memeningkan pala saya skung semalam saya muntah.n pagi tadi pon muntah juga lps saya sarapan 2jam kemudian,saya amik keputusan pegi klinik dan ingat klu betul fositif nk buka buku merah ..tapi bile doktor mintak buat ujian makmal negatif..sedey sangat..tapi pagi tu saya ada test air kencing pertama saya bgn tido...keputusan pagi tu dirumah..line masih ade tapi sangat kabur dr sebelum ni tp still ade...balik dr klinik saya cube lagi tp mcm dh problem..kenapa jd mcm tue..saya pergi klnik kerajaan...

nazura01

  • Guest
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #9 on: March 01, 2012, 12:29:15 AM »
takutnya saya..saya macam pijah juga..skung saya dah 11 hari dan sok 12 hari saya lewat cik p...yang memeningkan pala saya skung semalam saya muntah.n pagi tadi pon muntah juga lps saya sarapan 2jam kemudian,saya amik keputusan pegi klinik dan ingat klu betul fositif nk buka buku merah ..tapi bile doktor mintak buat ujian makmal negatif..sedey sangat..tapi pagi tu saya ada test air kencing pertama saya bgn tido...keputusan pagi tu dirumah..line masih ade tapi sangat kabur dr sebelum ni tp still ade...balik dr klinik saya cube lagi tp mcm dh problem..kenapa jd mcm tue..saya pergi klnik kerajaan...

hmmm pelik juga yer...risau kandungan tu x menjadi, mule2 +ve pastu -ve....cuba try klinik lain ke.....mana tau alat klinik yg -ve ni rosak ke....saya g klinik xde lak nk cek upt...tp i bgtau da scan baby mmg confirm lah pregnant...mrk amb gbr scan tu je.....

Offline adik sue

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #10 on: March 01, 2012, 12:01:13 PM »
hmmm pelik juga yer...risau kandungan tu x menjadi, mule2 +ve pastu -ve....cuba try klinik lain ke.....mana tau alat klinik yg -ve ni rosak ke....saya g klinik xde lak nk cek upt...tp i bgtau da scan baby mmg confirm lah pregnant...mrk amb gbr scan tu je.....

pagi nie pon kene p klinik doktor nk repeat upt..still same negative tapi saya ade bawa keputusan saya wat kt umah smlm kol 12mlm ade line..kemungkinan hcg saya rendah lagi sb line kedua saya tu nk timbul amik masa..mungkin di klinik die cepat klu lmbt die kire negatif la..n dok tor mintak saya jaga makan dan jangan buat kerja berat..banyak kan rehat lagi 2minggu die mintak dtg semula....scan pn die tak galakkan dulu..yang penting masih ade line kn dan selagi period kite tk dtg masih ada harapan lagi kan INSYAALLAH

nazura01

  • Guest
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #11 on: March 01, 2012, 07:24:34 PM »
pagi nie pon kene p klinik doktor nk repeat upt..still same negative tapi saya ade bawa keputusan saya wat kt umah smlm kol 12mlm ade line..kemungkinan hcg saya rendah lagi sb line kedua saya tu nk timbul amik masa..mungkin di klinik die cepat klu lmbt die kire negatif la..n dok tor mintak saya jaga makan dan jangan buat kerja berat..banyak kan rehat lagi 2minggu die mintak dtg semula....scan pn die tak galakkan dulu..yang penting masih ade line kn dan selagi period kite tk dtg masih ada harapan lagi kan INSYAALLAH
yer tul tu....selagi x period, ade hrpn ler tu...insyallah...

Offline syuzi zilla

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #12 on: April 18, 2012, 09:54:49 PM »
hai sume ... :D

sy bru kat forum ni..msih penin ..xpenh on9 forum...hihihi
sy ade soklan..sy da delay peyet 4hari...test upt semlm jam7.30 mlm...last buang air jam 6petang...resultnye -ve... :'( ,,,,

Offline Mummy IrizZ

  • Nilam
  • *
  • Posts: 494
  • Suka? +1/-0
  • ~~Go MummY Go~~
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #13 on: April 18, 2012, 10:03:45 PM »
hai sume ... :D

sy bru kat forum ni..msih penin ..xpenh on9 forum...hihihi
sy ade soklan..sy da delay peyet 4hari...test upt semlm jam7.30 mlm...last buang air jam 6petang...resultnye -ve... :'( ,,,,

syuzi..seelok2 nye kalau nak test time bgn pagi sbb time tu kandungan HCG kite kuat..mcm irizz dulu delay 2weeks test malam..line cepat jer naik 2..mungkin sebab delay dh lama..syuzi tunggu dulu delay dlm seminggu nanti repeat test balik waktu pagi..hope ade good news..:)

Offline syuzi zilla

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #14 on: April 19, 2012, 09:46:44 AM »
syuzi..seelok2 nye kalau nak test time bgn pagi sbb time tu kandungan HCG kite kuat..mcm irizz dulu delay 2weeks test malam..line cepat jer naik 2..mungkin sebab delay dh lama..syuzi tunggu dulu delay dlm seminggu nanti repeat test balik waktu pagi..hope ade good news..:)
yeke kak...tulah ,,sy ngt nk tnggu ag semnggu 2 ni..g pn lum peyet ag ni... :(

Offline lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2201
  • Suka? +15/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #15 on: April 19, 2012, 11:00:42 AM »
salam forumers..
mohon kurangkan penggunaan bahasa sms.
sila baca topik adab berforum di RatuHati.com
dan juga topik Post/komen yang boleh dipadam.
terima kasih.  :)

Offline elysha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #16 on: April 19, 2012, 04:49:35 PM »
salam,

Saya  elysha, baru kat sini. Saya nak share pengalaman saya yang telah missed period selama 21 hari. Last period 26/2/2012. period cycle 30-33 hari. Agak pelik sebab lama sangat period tak datang. kalau nak ikutkan saya memang regular period.so, last week setelah 2 minggu tak didatangi period saya buat 2 kali ujian UPT dengan 2 brand yg berlainan. test yg pertama saya guna yang murah punya brand ape ntah tak ingat. result "NEGATIF". test yang kedua brand clearblue digital harga RM28++ agak mahal dari brand yang lain. result "POSITIF". pulak. agak confius kat sini samaada saya pregnant atau tak. untuk kepastian saya pergi klinik dan mintak advice doctor. sampai je klinik doctor buat scan tapi takde apa-apa. doctor kata mayb awal lagi tu yang tak nampak. so, doc mintak saya datang balik 3 minggu lagi untuk scan. Pada hari ni 19/4/2012 saya saje gatal nak buat test lagi skali untuk kepastian. menggunakan brand yang sama clearblue. tapi keputusan "NEGATIF" plk??? lagi bertambah pelik. dan tak lama selepas tu semasa saya pergi toilet saya dapati ade darah. tapi saya tak sakit pun. lagi bertambah-tambah pelik. ape sebenarnya yang jadi kat saya. hurrmmm...sedih sangat. sebab masa dapat result positif memang happy tak terkata. bila jadi mcm ni. rasa down sangat. apa yang saya boleh buat sekarang hanya berdoa pada Allah.

Offline elysha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #17 on: April 19, 2012, 04:53:11 PM »
Opppss.. sorry.. salah masuk forum rasanya. almaklum lah budak baru..hehe

Offline catzer

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
    • Panduan Selepas Bersalin
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #18 on: April 21, 2012, 07:52:30 PM »
Rasanya sy lebih dasat kot..dekat 4 bulan sy buat urine test negative..check urine di klinik pun negative.. tetapi sy tak dtg period..takde alahan cam org pregnant..yg obvious nya payudara dan perut cam mengembang semcm jerk..so sy decide pi berurut takut2 ada darah kotor tersumbat..tup tup tukang urut ckp cam ada baby..so sy nekad pi scan..itupun doktor tu risau sy stress if tak pregnant..so masa scan TERBUKTI sy pregnant 18 minggu!

So balik umah sy refer ke doktor pakar..dia ckp mende ni berlaku sbb hcg hormon sy yg kadang2 terlalu tinggi dan terlalu rendah masa urine test tu menyebabkan jadi negative..so next time dia ckp kalau nak urine test, buat seawal pagi before subuh huh, time tu biasa hcg hormone lebih stabil..huhuhuhuh..sadis tul pregnant 1st time sy ni.. ;) Apapun bersyukur sgt baby sihat dan semlm check up siap buka mata lagi huh..dah 26 minggu ;)
<fb:like-box href="http://www.facebook.com/pages/Panduan-Selepas-Bersalin/137398923058395" width="292" height="200" show_faces="true" stream="true" header="true"></fb:like-box>

nazura01

  • Guest
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #19 on: April 21, 2012, 08:50:59 PM »
Rasanya sy lebih dasat kot..dekat 4 bulan sy buat urine test negative..check urine di klinik pun negative.. tetapi sy tak dtg period..takde alahan cam org pregnant..yg obvious nya payudara dan perut cam mengembang semcm jerk..so sy decide pi berurut takut2 ada darah kotor tersumbat..tup tup tukang urut ckp cam ada baby..so sy nekad pi scan..itupun doktor tu risau sy stress if tak pregnant..so masa scan TERBUKTI sy pregnant 18 minggu!

So balik umah sy refer ke doktor pakar..dia ckp mende ni berlaku sbb hcg hormon sy yg kadang2 terlalu tinggi dan terlalu rendah masa urine test tu menyebabkan jadi negative..so next time dia ckp kalau nak urine test, buat seawal pagi before subuh huh, time tu biasa hcg hormone lebih stabil..huhuhuhuh..sadis tul pregnant 1st time sy ni.. ;) Apapun bersyukur sgt baby sihat dan semlm check up siap buka mata lagi huh..dah 26 minggu ;)
hoh??? dasyat wehh....pape pun congrateeeezz ya....allah bg suprise tu...heee

Offline sal83

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #20 on: January 11, 2013, 12:02:46 PM »
mmg Allah nk bagi awk rezeki kan...mcm kes sy ni jgk..tp xtaula sy ni btl2 mengandung ke x..
period da delay 23hari..period sy plk jenis regular..mmg tetap setiap bln..hmm cx upt samar sgt2..jmpe doc dia kate mgkn pregnant or mgkn x sbb da byk kali bt upt test tp still kabur line..perut n brest makin membesar..haihh...bimbangnyer hati ni..harap2 Allah makbulkan doa sy n suami utk ade anak lg..amin :)
;)

Offline saya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #21 on: October 31, 2013, 11:34:22 AM »
Salam...sebelom nie saya jadi silent reader...saya amat berminat...dan saya berharap kawan-kawan dalam forum ini dapat membantu saya....saya baru kahwin 6.7.2013...pada 10.7.2013...saya datang period..macam biasa...lepas tue..10.8.2013..tak datang...10.9.2013...tak datang...10.10.2013..tak datang...perot makin membesar..jumpa doktor..doktor kata tak mengandung...test upt negative..doktor bagi ubat turun darah..tapi saya tak makan..takot...sebab saya baca pengalam-pengalaman dalam nie...semuanya keguguran...so pada 20.10.2013-24.10.13....saya kuar darah..tapi sikit la jugak...perot nie dah buncit sangat..sbb sebelom nie..tak ada...saya agak gempal orangnye..apa pendapat semua?

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Ujian Darah -ve, Ujian UPT -ve Tetapi Hamil?
« Reply #22 on: October 31, 2013, 11:44:07 AM »
Salam...sebelom nie saya jadi silent reader...saya amat berminat...dan saya berharap kawan-kawan dalam forum ini dapat membantu saya....saya baru kahwin 6.7.2013...pada 10.7.2013...saya datang period..macam biasa...lepas tue..10.8.2013..tak datang...10.9.2013...tak datang...10.10.2013..tak datang...perot makin membesar..jumpa doktor..doktor kata tak mengandung...test upt negative..doktor bagi ubat turun darah..tapi saya tak makan..takot...sebab saya baca pengalam-pengalaman dalam nie...semuanya keguguran...so pada 20.10.2013-24.10.13....saya kuar darah..tapi sikit la jugak...perot nie dah buncit sangat..sbb sebelom nie..tak ada...saya agak gempal orangnye..apa pendapat semua?


kalau doc dah scan n mmg xde mungkin mmg x mengandung. maybe awk alami hormon bercelaru.

 


IKLAN

IKLAN PENAJA