+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11313
Latest: ms nana
New This Month: 93
New This Week: 5
New Today: 3
Stats
Total Posts: 452643
Total Topics: 7612
Most Online Today: 252
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 14
Guests: 199
Total: 213

Author Topic: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore  (Read 2878 times)

Offline magaalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 247
  • Suka? +0/-0
Ada sapa2 ada pengalaman yg doktor syorkan x? atau cara yg pnh korang praktikkan..bg psgn suami isteri yg jauh?
mybe IUI ke? simpan sperm ke..atau apa2 la..:)
mari kita kongsi


Offline ibuIZZ

  • Nilam
  • *
  • Posts: 295
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #1 on: March 02, 2012, 11:02:16 AM »
saya salah sorang pasangan yang berjauhan (PJJ)... xdela pulak praktikkan pape kaedah.. secara manual jer... rezeki pun yer jugak... niat memang nak menambah tu yang terus lekat... hihihihi



Offline magaalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 247
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #2 on: March 02, 2012, 11:07:18 AM »
alhamdulilah..rezeki awak..:)
saya dah dua kali keguguran..suami lak berjauhan..
belum rezeki lg:)

Offline ibuIZZ

  • Nilam
  • *
  • Posts: 295
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #3 on: March 02, 2012, 11:26:09 AM »
berjauhan yang macamana? sape yang selalu berulang?



Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #4 on: March 02, 2012, 01:26:48 PM »
yana pjj dgn husband masa tahun pertama perkahwinan kami..tp alhamdulillah lepas sebulan kawinpregnant tp gugur n selepas sebulan pregnant lagi..

sbnrnya ttc semasa berjauhan ni agak tricky sbb kadang2 bila jumpa kita tgh x subur.bila subur dia plak jauh..so mmg kena rancang baik2 dan berkorban sikit la kalau betul sungguh nk ttc..

kalau nk buat iui pun suami awak kena ada utk donate sprem dia masa waktu subur awak.so itu bkn solution.dan satu lg iui ni gynae selalunya suggest bila dh mencuba secara biasa tp masih belum berhasil..simpan sperm 2 plak mcm mana eh?

so suggestion yana mcm ni la..faham dulu kitaran haid dan hari subur awak.boleh try track fertility guna kaedah BBT..bila dh bule agak bila dan bila spend sikit masa utk berjumpa masa 2..insyaallah tawakal n doa byk2 semoga ada rezekinya



Offline lyana

  • Topaz
  • *
  • Posts: 49
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #5 on: March 02, 2012, 02:56:06 PM »
lyana pun pjj gak..da setahun 2 bln da...cuti habis coz waktu subur time hari bekerja..
tp tak de rezeki lagi...macam mana simpan sperma tu?

Offline magaalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 247
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #6 on: March 02, 2012, 03:57:13 PM »
maksud simpan sperm tu..klinik akan simpan sperm suami ..(adalah alat dan bahan digunakan utk kekal hidup sperm tu..)
bila time subur...baru doc buat iui..time tu suami xde pon xpe..sperm dah ada...
jgnla lama sgt simpan..agak2la time nak buat IUI tu..:)

suami saya keje offshore..oil n gas..paham2 jela..tak de cuti..sabtu ahad pon bekerja..

Offline asyia83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 495
  • Suka? +4/-0
  • daddy + mummy = baby
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #7 on: March 02, 2012, 06:42:07 PM »
magaalya, suami sy kerja kapal. 6bln br balik. Tapi bagi pendapat saya, tak perlu simpan sperma kat klinik. Nanti bila hamil, dibuatnya orang menyebok, nanti timbul fitnah pula bila kira masa conceive tu suami tiada. Penat nak explain. Lagipun senang nak kasi orang percaya.. Tunggulah rezeki itu. Adalah ketentuan-Nya..





Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #8 on: March 10, 2012, 06:38:50 PM »
erm me pun pjj..jumpa 3bulab sekali kengkadang...ikut cuti sekolah..kandungan 1st lekat lepas 5bulan kawen..time cuti sekolah..(keguguran lepas 8w usia kandngan)pastuh ngandung balik...anakpun da nak masuk 5bulan..saya praktiskan honeympon sentasa..time bwrsama xfikirkan masa subur ke x..coz mule2 kawen slalu fikir tarikh subur xleka jugak..last2 wat cam biasa..kapu stress jarang nal jd..mengikut pengalaman daya lerr


Offline ummi leeza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #9 on: March 18, 2012, 02:35:14 PM »
ummi pon pjj gak..ummi kje kat daerah lain, suami kat kampung halaman.yang salu ulang alik, ummi la.sebab ummi lebih selesa kalau balik kampung halaman.boleh jumpa fmly.ummi dan suami megharap sangat nak baby sulung tahun ni..doakan ummi dan insyallah, ummi akan doakan untuk awak semua jugak yang nak baby..insyallah amin..

Offline yusra

  • Topaz
  • *
  • Posts: 30
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #10 on: March 24, 2012, 07:58:04 PM »
 yus pn pjj,dapat jumpe suami hari sabtu ja,itupun kalau takda aktiviti di sekolah,kalau ada program di sekolah hari sabtu memang tak dapat jumpa suami,lain negeri tak sama cuti,3 bulan lepas yus ada try produk biodex dengan makan pil clomid,lepastu jumpa dengan suami time subur,alhamdulillah memang berhasil..tp 2 bulan kandungan gugur..sekarang tengah berpantang lg,tp tak putus asa,dah betul2 sihat nanti yus nak teruskan pengambilan biodex dan jumpa suami pada masanya,mmg betul hani,jgn terlalu fikir sgt..rilex2 ja,insyaAllah Allah akan berikan rezeki bila sampai masanya,jom kita semua sama-sama mencuba,yus doakan kawan2 semua berjaya menjadi ibu yg baik 1 hari nanti..insyaAllah. :)

Offline simsimi

  • Delima
  • *
  • Posts: 781
  • Suka? +3/-0
  • http://jrazrullittlemimie.blogspot.com
    • Jr Azrul & Little Mimie
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #11 on: March 24, 2012, 09:17:34 PM »
Salam smua..
Saya dgn suami pun PJJ :) suami kerja offshore. Alhamdulillah, suami kerja 1 bulan  pastu cuti 1 bulan. sy bersyukur sbb, kalau d bandingkan dgn pasangan lain, ada jgak offshore 6bulan skali baru jumpa. sy rasa, klu long distance marriage ni paling penting kena btul2 tau bila ovulate. so, kaedah BBT sgt sesuai. lepas kawin, saya akui, saya baru tau yg telur isteri cuma keluar sekali sahaja dlm tempoh satu cycle. so, probability untuk pregnant cuma 1/30 untuk pasangan normal. untuk pasangan long distance marriage, probability untuk pregnant lebih kecil.. kita kena usaha lebih supaya berjaya pregnant. selebihnya, kita serahkan kpd Allah swt. sesungguhnya kita merancang tp rancangan Allah jauh lebih baik :) kwn2 kat sini yg PJJ tu, klu ada ilmu lebih, kita share sama2 yerr :)

Offline simsimi

  • Delima
  • *
  • Posts: 781
  • Suka? +3/-0
  • http://jrazrullittlemimie.blogspot.com
    • Jr Azrul & Little Mimie
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #12 on: March 24, 2012, 09:19:15 PM »
suami saya keje offshore..oil n gas..paham2 jela..tak de cuti..sabtu ahad pon bekerja..

magaalya, suami punye rotation keje camne? brp bulan keje, brp bulan cuti? and dah brp lama kawin?

Offline huireen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 38
  • Suka? +0/-0
  • God, please hear our prayer....
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #13 on: April 01, 2012, 09:56:01 AM »
bagusnya awak ni simsimi... hubby sy pun kerja offshore tp hanya 2 weeks sj, dan selebih 2 weeks tu d darat...
sy rasa sedih jg sbb klu jumpa hubby masa onhore sy time tu period... kadang rasa stress jg bila keadaan ni berlaku.

Offline simsimi

  • Delima
  • *
  • Posts: 781
  • Suka? +3/-0
  • http://jrazrullittlemimie.blogspot.com
    • Jr Azrul & Little Mimie
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #14 on: April 01, 2012, 11:20:56 PM »
bagusnya awak ni simsimi... hubby sy pun kerja offshore tp hanya 2 weeks sj, dan selebih 2 weeks tu d darat...
sy rasa sedih jg sbb klu jumpa hubby masa onhore sy time tu period... kadang rasa stress jg bila keadaan ni berlaku.

Tu lah sy sgt bersyukur sbb ada masa sebulan suami cuti, mmg rasa permaisuri..hehe.sebulan tu jugak lah suami yg hantar pegi keje n byk masa honeymoon:)

Sy pun mencuba jugak untuk pregnant and alhamdulillah...saya baru buat pregnancy test, positive..

Offline huireen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 38
  • Suka? +0/-0
  • God, please hear our prayer....
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #15 on: April 13, 2012, 10:13:07 AM »
Tu lah sy sgt bersyukur sbb ada masa sebulan suami cuti, mmg rasa permaisuri..hehe.sebulan tu jugak lah suami yg hantar pegi keje n byk masa honeymoon:)

Sy pun mencuba jugak untuk pregnant and alhamdulillah...saya baru buat pregnancy test, positive..

Offline huireen

  • Topaz
  • *
  • Posts: 38
  • Suka? +0/-0
  • God, please hear our prayer....
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #16 on: April 13, 2012, 10:14:16 AM »
bestnya..... anyway, congrats simsimi...:)

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1294
  • Suka? +4/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #17 on: April 13, 2012, 10:36:09 AM »
magaalya : saya pun pjj dengan hubby. hubby keje offshore di kemaman. memang 2 minggu duty 2 minggu off tp x semestinya. tgh job rancak pergi sampai 28 hari dan kekadang baru balik dah kena gie balik. magaaly dah berapa lama kawin? mcm saya selepas setahun kawin (kawin pada 20/11/10) saya disahkan preggy pada 10/12/11. mmg masa lambat preggy tue stress tp hubby bagi semangat. saya pernah jatuh terduduk tp x pernah berurut, x pernah buat checkup dah x pernah amek sebarang ubat (kecuali asid folic) sebab hubby x bagi dengan alasan baru setahun kawin + hubby try thing positif yang maybe Allah x bagi rezeki lagi sebab hidup berjauhan. ada jugak kengkawan suggestkan supaya saya gie berurut tanpa pengetahuan hubby tp rasa bersalah pulak. mungkin dengan berkat dengar cakap suami akhirnya saya preggy, alhamdulillah.

Offline simsimi

  • Delima
  • *
  • Posts: 781
  • Suka? +3/-0
  • http://jrazrullittlemimie.blogspot.com
    • Jr Azrul & Little Mimie
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #18 on: April 13, 2012, 10:54:30 AM »
bestnya..... anyway, congrats simsimi...:)

tq huireen

mungkin dengan berkat dengar cakap suami akhirnya saya preggy, alhamdulillah.

tahniah dahlia...

kawan2 lain, teruskan usaha ok! kalau doa jer tanpa usaha, pun tak berjaya jugak. kene ada usaha + doa. Alhamdulillah, suami balik kali ni, ada hasil :) Minggu depan suami kene balik kerja. So, kami akan berjauhan for a month plak. Saya doakan kawan2 berjaya jugak... Ingat, usaha tu penting.... lepas tu, berdoa. Insyallah, dengan izin Allah, rezeki kawan2 plak lepas ni..amin

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1294
  • Suka? +4/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #19 on: April 13, 2012, 10:58:06 AM »
tq simsimi. ye doa dan usaha serta jangan stress. jangan dengar cakap orang yang kuat mengata. insyaAllah, Allah akan bagi kita semua rezeki cuma cepat atau lambat je. 

Offline magaalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 247
  • Suka? +0/-0
Re: Plan untuk mengandung - pasangan PJJ/ suami keje berjauhan/ offshore
« Reply #20 on: April 13, 2012, 02:35:32 PM »
magaalya, suami punye rotation keje camne? brp bulan keje, brp bulan cuti? and dah brp lama kawin?

suami keje setiap hari ..tak ada cuti...cuti dia keje kat Labuan.
melainkan dia ambik mc..dptla..:)

saya dh hampir 6 tahn kawin..dh ada anak sorg...saya bersyukur...
tp rezki anak yg ke 2 ...lambat sikit...tambah lak suami berjauhan..

saya dlm proses buat IUI skrg...time subur nanti maybe saya yg ambik cuti..
kene pandai arrangekan masa..

ramai juga yg PJJ kat sini ye...sesekali dpt jumpe hubby best jugak..
terubat rindu dendam kan...jumpe ari2..ada cepat bergado..selisih pndpt..dll..
:D ada pro dan con

 

Powered by EzPortal