+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10732
Latest: cikmiu
New This Month: 96
New This Week: 25
New Today: 10
Stats
Total Posts: 443421
Total Topics: 7390
Most Online Today: 175
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 2
Guests: 74
Total: 76

Author Topic: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak  (Read 2436 times)

lydianajihah

  • Guest
Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« on: March 04, 2012, 10:07:56 AM »
ibu2, bakal2 ibu, yang masih berusaha untuk menjadi ibu..
jom kita berkongsi video atau cerita Islam untuk tontonan anak2 kita.

najihah mula ya... nak kongsi cerita mengenai sirah Rasulullah saw.
MasyaAllah... baru terjumpa satu animasi 2d buatan Malaysia.
amat baik untuk ditonton bersama anak2.
semoga usaha murni mereka diteruskan.

ada 12 bahagian semua. najihah post 1-4 dahulu ya..

Cartoon Sirah Rasulullah - 1 Small | Large


Cartoon Sirah Rasulullah - 2 Small | Large


Cartoon Sirah Rasulullah - 3 Small | Large


Cartoon Sirah Rasulullah - 4 Small | Large


Offline Sarina

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 492
  • Suka? +2/-0
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #1 on: March 05, 2012, 07:45:08 AM »
Nak berkongsi juga video yang anak-anak saya selalu tonton,video ni dari indonesia, kadang-kadang kena translate sikit untuk anak saya, tapi kartun nya lucu jadi anak-anak suka...

Shalat 5 Waktu Small | Large


Mengapa Waktu Berubah-Ubah Small | Large


Cara Wudhu Small | Large


Waktu Shalat Small | Large


Air Untuk Bersuci Small | Large
« Last Edit: March 05, 2012, 07:47:34 AM by SarinaSari »
"Dan, Kami jadikan sebahagian kamu cubaan bagi sebahagian yang lain. Mahukah kamu bersabar? Dan adalah Tuhanmu Maha Melihat" (Al-Furqan : 20)

https://www.facebook.com/pages/Koleksi-Siti-Khadijah/113148155551571

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5524
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #2 on: March 05, 2012, 09:24:07 AM »
sarina sari, anak saya pun suka kartun indonesia tu.
hari tu sampai dia tercakap dgn saya enggak! heheee... sabo je la...
kami dah download ke pc, jadi tak payah bazir bandwidth nak ke youtube...

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #3 on: March 05, 2012, 09:48:44 AM »
kat tv al-hijrah byk kartun2 yg berunsur teladan dan pengajaran ni..yg ajar cara solat la..bagus budak2 tgk..

tp kan yana personally agak tertarik dan suka dgn upin ipin.yana x ikut sgt cerita 2..tp lately tertengok beberapa episod.n yana perasan setiap episod 2 ada pengajaran dia..bagus.tp dia lebih kepada nilai2 murni la..


Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #4 on: March 05, 2012, 10:16:18 AM »
mekaseh jihah...
akak suka kartun ni
akak nak download terus ke PC.
cam mana eh? boleh tolong ajar tak...?
kak ummi.... help!
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/


lydianajihah

  • Guest
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #5 on: March 05, 2012, 11:08:00 AM »
sarina sari,
ha ah.. selalu juga buka indonesia punya animasi.
banyak, mudah jumpa.
paling banyak jumpa selalu hat alif ba ta.

yana,
hadoi, kesian den tak dak channel itu. kehkehkeh..

kak fiza,
err, tak berapa nak pandai juga nih.
tunggu kak ummi ajaq.

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #6 on: March 06, 2012, 01:10:02 AM »
Yana, Naufal sgt suka tgk upin ipin tu, banyak jugak patah perkataan yg dia dapat dari tgk kartun tu.. Selain tu, Naufal suka tengok cite Pada Zaman Dahulu keluaran lescopaque jugak..



Offline irmarizal

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
  • I Love My Family Very Much..
    • Proudly Being Mama & Ayah
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #7 on: March 06, 2012, 07:10:59 AM »
Best la..yg selalu akak tgk indon nye..x sangka jihah ada bg yg hat malaysia..harus download ni.

Samala umar suka sgt tgk upin ipin n pada zaman dahulu kala..tq jihah n sarina sari

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5524
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #8 on: March 06, 2012, 08:57:24 AM »
fiza, utk download video youtube ni guna youtube downloader
http://youtubedownloader.com/

boleh juga guna ni
http://keepvid.com/

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #9 on: March 06, 2012, 08:59:52 AM »
oh... ok kak....
terima kasih  :)
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

lydianajihah

  • Guest
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #10 on: March 06, 2012, 09:34:44 AM »
ini sambungan sirah rasulullah part 5, 6, 7

Cartoon Sirah Rasulullah - 5 Small | Large

Cartoon Sirah Rasulullah - 6 Small | Large

Cartoon Sirah Rasulullah - 7 Small | Large

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #11 on: March 06, 2012, 11:20:41 AM »
terima kasih najihah.. boleh bagi naufal tgkla nanti, nak download sekali



lydianajihah

  • Guest
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #12 on: March 23, 2012, 11:26:47 AM »
sambungan sirah Rasulullah..
part 8

Cartoon Sirah Rasulullah - 8 (Embedding disabled, limit reached)


Offline mrs.azad

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 168
  • Suka? +0/-0
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #13 on: April 08, 2012, 04:36:10 PM »
Tengah mencari video untuk aqif furqaan jugak ni..hariĀ² dok layan upin ipin..Tapi dalam dok layan tu banyak benda jugak dengar dia sebut dari upin ipin tu..bak kata kak yana bayak nilaiĀ² murni..Boleh download cerita jihah dan sarina sari bagi ni..tq dear :)

Offline qasdina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #14 on: April 23, 2012, 01:06:49 PM »
upin ipin tu mmg agak bagus juga. Anak saya ( 2thn stgah) skng sblm makan cuci tangan sbb dia kata " Jarjit sakit perut sbb x cuci tangan sblm makan" (jarjit is one of Upin Ipin fren).. Lepas tu dia bgtau saya xboleh makan makanan yg kotor..smua tu dia blajar dr Upin Ipin.. :D Bru2 ni tgok baby khalifah series. Ingat nak beli utk anak saya.

Offline lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2158
  • Suka? +15/-0
Re: Mari Berkongsi Video/Cerita Islam Untuk Anak-anak
« Reply #15 on: June 12, 2012, 09:49:33 AM »
maaf.. lama pula tak post. hehe..
sambungan cartoon sirah rasulullah..
part 8,9,10,11,12

Cartoon Sirah Rasulullah - 8 (Embedding disabled, limit reached)
Cartoon Sirah Rasulullah 9 (Embedding disabled, limit reached)
Cartoon Sirah Rasulullah - 10 (Embedding disabled, limit reached)
Cartoon Sirah Rasulullah - 11 (Embedding disabled, limit reached)
Cartoon Sirah Rasulullah - 12 (Embedding disabled, limit reached)

 

Powered by EzPortal