+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 3
New This Week: 38
New Today: 3
Stats
Total Posts: 448330
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 127
Total: 136

Author Topic: jahitan bersalin x baik  (Read 11743 times)

Offline RosMerah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +2/-0
jahitan bersalin x baik
« on: March 16, 2012, 06:25:16 PM »
Assalamualaikum..

maaf klu topic ni dah ada..sape2 ada pngalaman jahitan bersalin x baik tak?


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #1 on: March 16, 2012, 08:06:59 PM »
w'salam, rosmerah berapa lama dah tu bersalinnya belum baik lagi?

Offline RosMerah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +2/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #2 on: March 17, 2012, 09:01:59 PM »
dah 5bulan lbh kak..tp dah jumpe gynae dah..

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #3 on: March 17, 2012, 10:42:29 PM »
rosmerah ni agaknya jenis lambat sembuh ..ade kawan ieda yg mcm ni..6bln baru betul2 baik..sebab kulit die jenis rapuh..itula kata doc..jd die  jarakkan kelahiran lama skit..serik..lambat baik...

Offline nane

  • Topaz
  • *
  • Posts: 74
  • Suka? +0/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #4 on: March 17, 2012, 11:27:08 PM »
ada setengah pendapat mengatakan luka jahitan bersalin kena cuci nga air garam bagi dia cepat kering.ni kata dri pakar sakit puan sendiri jgk.


Offline nane

  • Topaz
  • *
  • Posts: 74
  • Suka? +0/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #5 on: March 17, 2012, 11:28:29 PM »
agak pedih jgk tu tpi kena lah tahan.

Offline RosMerah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +2/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #6 on: March 19, 2012, 05:10:45 PM »
saya ada daging terlebih, baru saya tau namanya keloid. ade x cara tradisional nak buang nye? tkut nk g buang. doc kate cuma buang je x jahit pun. nanti bg antibiotik n cantum semula..

Offline mairah87

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #7 on: March 22, 2012, 03:13:30 PM »
kesian awak.sama mcm saya.daging terlebih tu,awak beli krim ajaib ni kat farmasi.
nama dia solcoseryl gel.
mmg berkesan.percaya la.sy pon dpt ubat ni lepas jmpa pakar o & g.slamat mncuba

Offline RosMerah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +2/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #8 on: March 22, 2012, 08:16:07 PM »
awk pun daging terlebih ye? pkai bende tu daging tu jd ape? kecut ke? rase takut je tgk daging kt celah2 kt tmpt jahitan tu kn, rs x selesa. bila awk guna gel tu? saya jumpe gynae dia soh buang, dia xde plak syorkn pkai gel tu.

Offline mia sara

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #9 on: October 03, 2012, 01:53:59 AM »
Nak tanye..jahitan saya terbuka..kne jahit balik ke..saya takut nak kene jahit lagi..masa bersalin aritupun masa jahit saya sedut gas..sbb tak  tahan sakit..

nazura01

  • Guest
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #10 on: October 03, 2012, 08:52:58 AM »
nk tnya....mmg biasa ke bengkak kat tmpt jhit? hr ni day 4 pantang....

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 584
  • Suka? +4/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #11 on: October 03, 2012, 09:40:41 AM »
MIA SARA berapa hari pantang dah..saya hari ke empat bersalin pun masa anak 1st jahit dah terbuka.tu pun nurse datang umah yang bagi tau masa dia nak tgk jahitan..tapi sy punya cepat cantum balik.try minum air gamat dengan pati ikan haruan..Insyaallah cepat cantun..tak kan nak jahit balik kan..seram kot..

Offline mia sara

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #12 on: October 03, 2012, 12:28:40 PM »
MIA SARA berapa hari pantang dah..saya hari ke empat bersalin pun masa anak 1st jahit dah terbuka.tu pun nurse datang umah yang bagi tau masa dia nak tgk jahitan..tapi sy punya cepat cantum balik.try minum air gamat dengan pati ikan haruan..Insyaallah cepat cantun..tak kan nak jahit balik kan..seram kot..

Saya pantang 11hari..ye ke idea yg bernas..tu la seram gak kne jahit lg..smlm tgh cuci terasa ada bulu panjang tgk2 benang putih..sbb aritue nurse dtg rmh ada bgtau jahitan saya cam nak terbuka die swoh jln pelan2..arap2cepat la luka nie sembuh..amin..tahniah awak...awak bersalin norm ke ceaser

Offline moon

  • Delima
  • *
  • Posts: 584
  • Suka? +4/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #13 on: October 03, 2012, 02:14:12 PM »
saya dua-dua anak normal..

intanliza

  • Guest
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #14 on: October 03, 2012, 04:55:56 PM »
nk tnya....mmg biasa ke bengkak kat tmpt jhit? hr ni day 4 pantang....

x biase la kot...
rasenye x penah plk bengkak...
buk sgt ke jahitannye....
ngerinye la dgr...
jgn byk sgt bergerak...

Offline iman

  • Topaz
  • *
  • Posts: 83
  • Suka? +0/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #15 on: October 03, 2012, 06:50:48 PM »
nk luka cpt baik try sapu biji manjakani..gesek kt pasu pastu sapu kt tmpat luka, saya jenis yg kulit cpt koyak, so lmbt sket nk baik..tp lmbt x lmbt pon 3 mggu je dh cmtum blk..kalo kulit yg ok dlm 10-14days dh bleh cntum dh..ni nurse pon suggest..lg beter dr kne jahit blk kn

yg luka bengkak 2, 1st kne rajin tukar pads sbb takot darah kotor 2 yg wat bengkak & kena kurangkan berjalan..kalo still gak x jaga nnt bleh bernanah kt tmpt luka 2.


Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #16 on: October 04, 2012, 01:36:56 PM »
dah 5bulan lbh kak..tp dah jumpe gynae dah..

5 bulan?, abis leh ke gie keje? leh ke pakai suar? masih kena jln rapat2 mcm org jepun tue ke walaupun dah 5 bulan?

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #17 on: October 04, 2012, 01:41:09 PM »
saya ada daging terlebih, baru saya tau namanya keloid. ade x cara tradisional nak buang nye? tkut nk g buang. doc kate cuma buang je x jahit pun. nanti bg antibiotik n cantum semula..

saya pun mcm ada daging terlebih tp doc panggil gaping. cube jela buang coz pernah bc kisah sorg perempuan  nie, dia pun ada daging terlebih pastu doc gunting. lepas gunting terus dia boleh melompat. dia kata nyesal x gunting awal2

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #18 on: October 04, 2012, 01:45:21 PM »
Nak tanye..jahitan saya terbuka..kne jahit balik ke..saya takut nak kene jahit lagi..masa bersalin aritupun masa jahit saya sedut gas..sbb tak  tahan sakit..

saya pun kena pakai gas sebab kena jahit banyak coz kulit saya jenis nipis. tp tuhan saja yg tahu betapa sakitnya kena jahit hidup2. awak gi swasta la, org kata x sakit sebab dia bagi bius penuh, tahu2 dah siap

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #19 on: October 04, 2012, 02:02:52 PM »
arini dah 20 hari jahitan x baik2 gie. ikan, pati haruan dah mkn. mungkin sebab ada daging terlebih tue sebab lmbt baik. semlm g klinik doc kata bengkak. dia bg antibiotik dgn dia suruh g klinik hari2 untuk cuci. tp sy x leh gie sebab xada org nk bwk. pastu misi aka kwn baik tolong ajar cucikn. dia kata mula2 cuci dgn air msk dulu, da bersih lap sampai kering pastu sapu dgn ubt kuning. sapu jgn sampai meleleh, sebelum sapu, perah dulu ubt kuning yg lebih kt kapas pastu baru sapu. sebelum ni saya gie perah ubt kuning tue kt luka.

Offline RosMerah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +2/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #20 on: October 04, 2012, 04:24:24 PM »
saya pun mcm ada daging terlebih tp doc panggil gaping. cube jela buang coz pernah bc kisah sorg perempuan  nie, dia pun ada daging terlebih pastu doc gunting. lepas gunting terus dia boleh melompat. dia kata nyesal x gunting awal2

dahlia, saya post ni tahun lepas, mase tu dah 5 bulan baby, ade daging terlebih, dah lama dah. skg anak saya lg dua hari nak genap setahun..;) hehe. Lps saya post pasal ni tahun lps, dlm beberapa minggu dah hilang dah, saya x letak ape2 cuma saya berdoa sungguh2 setiap masa dek kerana takut nak gi buang. Last2 bende tu makin terkeluar dan akhirnya tertanggal sendiri. Masa tertanggal tu jd kecik sgt2..lbh kecil drpd duit 5 sen.. Alhamdulillah Allah Maha Mendengar dan doa saya Dia makbulkan...

Offline RosMerah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +2/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #21 on: October 04, 2012, 04:47:31 PM »
5 bulan?, abis leh ke gie keje? leh ke pakai suar? masih kena jln rapat2 mcm org jepun tue ke walaupun dah 5 bulan?

 
Dahlia, daging terlebih tu bknla sampai terkeluar sehingga sukar nak jln dan smpai terkeluar drpd 'spentot'... hehe.. tmpt jahitan tulah yg luka, ade daging terkeluar drpd celah2 kitenye faraj tu. tp still lg tertutup..so jln cam biase jela..xde ape pun. Lg pun wktu tu saya x keje lg. Cuti selama 6 bulan. Selagi ade bende tu, rs x selesala di celah2 faraj kite tu. dan rs x selesa bila bersama. Huh! pengalaman anak pertama...;D
« Last Edit: October 04, 2012, 04:51:04 PM by RosMerah »

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #22 on: October 04, 2012, 09:28:51 PM »
oo..dia t'tanggal sndiri ek..alhamdulillah.sy pun kecik jgk.hrp2 sy punya pun t'tanggal sndiri

Offline RosMerah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +2/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #23 on: October 09, 2012, 01:26:52 PM »
opss tahun lps plak post, bulan 3..silap..hehe..bersalin yg tahun lps..;D

doala byk2..awk kene jg makan tau..awk baru lg..mkn ikan haruan, atau pati ikan haruan..luka x sembuh lg tu.. dah bape hari dah? bile bersalin?

Offline umi_sayang

  • Delima
  • *
  • Posts: 1125
  • Suka? +6/-0
Re: jahitan bersalin x baik
« Reply #24 on: October 09, 2012, 01:58:17 PM »
nk luka cpt baik try sapu biji manjakani..gesek kt pasu pastu sapu kt tmpat luka, saya jenis yg kulit cpt koyak, so lmbt sket nk baik..tp lmbt x lmbt pon 3 mggu je dh cmtum blk..kalo kulit yg ok dlm 10-14days dh bleh cntum dh..ni nurse pon suggest..lg beter dr kne jahit blk kn

yg luka bengkak 2, 1st kne rajin tukar pads sbb takot darah kotor 2 yg wat bengkak & kena kurangkan berjalan..kalo still gak x jaga nnt bleh bernanah kt tmpt luka 2.



camne nak gesek manjakani tu ye, kna cairkan ke, buah tu kan keras, saya try ikut yang letak kat bawah tu pun mcm tak jadi ape pun...sudahnye manjakani tu terjatuh masuk lubang toilet....

 

Powered by EzPortal