+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 3
New This Week: 38
New Today: 3
Stats
Total Posts: 448329
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 107
Total: 113

Author Topic: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?  (Read 79397 times)

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #100 on: April 11, 2012, 11:57:19 AM »
You're welcome Chenta. Saya doakan Chenta pun dapat berita baik.
Masa saya buat first upt, line memang tak clear, faint sangat. Kebetulan sekali dengan demam.
Pergi jumpa doktor, dia cakap entah-entah demam nak dapat baby ini...
Dalam hati cakap, test pun dah dapat line... harap2 betullah cakap doktor.hehehe ;D

amin..amin
esok pagi chenta buat upt he3..
tak kisahla klu petang ke malam cik p nak mai pun..janji pagi tu buat upt tengok camne hasil he3


Offline ummi dania

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 195
  • Suka? +1/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #101 on: April 11, 2012, 12:58:59 PM »
napa chenta tak upt je...upt kn da sampai..ira ni tgk je la..tak sempat nk upt...period mai sudah...

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #102 on: April 11, 2012, 02:11:46 PM »
napa chenta tak upt je...upt kn da sampai..ira ni tgk je la..tak sempat nk upt...period mai sudah...

nak buat tapi takut -ve. husband ckp kalau takut tunggu jumaat buat upt klu khamis tu tak datang cik P la. he3 chenta pun dok tengok2 cuma keberanian tu takde lagi

Offline ummi dania

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 195
  • Suka? +1/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #103 on: April 11, 2012, 02:14:14 PM »
klun suami kata gitu tunggu je la..ni da ari rabu da...tunggu 2 ari lg la..

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #104 on: April 11, 2012, 02:17:52 PM »
klun suami kata gitu tunggu je la..ni da ari rabu da...tunggu 2 ari lg la..

tu la tunggu je la sebab chenta punya period jenis on time..kalau kata 12hb..12hb la dia kuar...kalau dia tak kuar esok mudah-mudahan ada gud news. chenta risau if buat upt -ve period still delay after week bru dpt +ve. chenta doakan ira +ve next cycle. suhu chenta maintain lagi pagi tadi pagi esok tak tau la..menjunam ke tidak/ just wait and see


Offline ummi dania

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 195
  • Suka? +1/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #105 on: April 11, 2012, 02:20:29 PM »
klu suhu stilll cantik tak turun2 mayb nak dpt berita gembira la tu..apa2 pon just tunggu la dulu..klu period tk dtg masa tarikh yg di jangka elok la wat upt tgk..hope ader berita gembira wat chenta n suami..gud luck!!

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #106 on: April 11, 2012, 02:27:43 PM »
klu suhu stilll cantik tak turun2 mayb nak dpt berita gembira la tu..apa2 pon just tunggu la dulu..klu period tk dtg masa tarikh yg di jangka elok la wat upt tgk..hope ader berita gembira wat chenta n suami..gud luck!!

tanks ira, chenta tak nak terlalu berharap bukan pe jenis period nak datang tak bagi hint. main sergah je. 2hari lepas bawah perut rasa mcm nak datang period tapi tak datang pun. insya'allah jika diizinkan allah mudah-mudahan ada berita gembira buat kami. amin...jika diizinkan NYA.

Offline ShahrinaMy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #107 on: April 11, 2012, 07:05:40 PM »
tanks ira, chenta tak nak terlalu berharap bukan pe jenis period nak datang tak bagi hint. main sergah je. 2hari lepas bawah perut rasa mcm nak datang period tapi tak datang pun. insya'allah jika diizinkan allah mudah-mudahan ada berita gembira buat kami. amin...jika diizinkan NYA.

Ada tak rasa nak demam atau pening2...

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #108 on: April 11, 2012, 07:15:41 PM »
Ada tak rasa nak demam atau pening2...

Pening2 tu ada tapi jenis kejap-kejap 5mnt cmtu ok nanti datang balik. Kejap kanan kejap kiri yang pening.

Offline aqisha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 66
  • Suka? +0/-0
  • ::... berharap akan dapat new baby...::
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #109 on: April 14, 2012, 11:06:33 PM »
Pening2 tu ada tapi jenis kejap-kejap 5mnt cmtu ok nanti datang balik. Kejap kanan kejap kiri yang pening.
mrs chenta dah buat upt belom??? saya dah beli dip n tell ..tapi asyik tengok sahaja..tak berani nak buat takot -ve...:(

Offline limau_zie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 171
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #110 on: April 14, 2012, 11:25:33 PM »
salam..
 zie de terbaca waktu terbaik untuk test ni, better waktu pagi selepas bangun tido..jadi boleh la try..

Offline juliaff1411

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #111 on: April 16, 2012, 09:42:47 AM »
Salam....
boleh share tak bagi siapa2 yang ada pengalaman pasal penggunaan pregnancy test kit tu....act, saya dah ada sorang anak lelaki.umur baru 1 tahun 1 bulan. saya tak pernah lambat haid. setiap bulan haid akan datang pada tarikh yg sama. Bulan ni, termasuk hari ni saya dah lewat 3 hari. bila saya buat ujian pakai test kit tu, negatif.... adakah saya memang lambat haid atau ada kemungkinan saya mengandung lagi??? pengalaman masa 1st baby dulu, hari pertama tak datang haid terus ujian tu positif. tapi sekarang tak pasti pulak betul2 negatif atau kena tunggu lagi,,,,sapa2 kat sini boleh tolong bagi pendapat tak?
Terima kasih banyak2... :-)

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1315
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #112 on: April 16, 2012, 10:02:12 AM »
Salam....
boleh share tak bagi siapa2 yang ada pengalaman pasal penggunaan pregnancy test kit tu....act, saya dah ada sorang anak lelaki.umur baru 1 tahun 1 bulan. saya tak pernah lambat haid. setiap bulan haid akan datang pada tarikh yg sama. Bulan ni, termasuk hari ni saya dah lewat 3 hari. bila saya buat ujian pakai test kit tu, negatif.... adakah saya memang lambat haid atau ada kemungkinan saya mengandung lagi??? pengalaman masa 1st baby dulu, hari pertama tak datang haid terus ujian tu positif. tapi sekarang tak pasti pulak betul2 negatif atau kena tunggu lagi,,,,sapa2 kat sini boleh tolong bagi pendapat tak?
Terima kasih banyak2... :-)


tunggu la dalam seminggu lewat, buat lagi test tu...
:) tahniah kalau ada positif  ye...

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline elysha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #113 on: April 19, 2012, 04:55:53 PM »
salam,

Saya  elysha, baru kat sini. Saya nak share pengalaman saya yang telah missed period selama 21 hari. Last period 26/2/2012. period cycle 30-33 hari. Agak pelik sebab lama sangat period tak datang. kalau nak ikutkan saya memang regular period.so, last week setelah 2 minggu tak didatangi period saya buat 2 kali ujian UPT dengan 2 brand yg berlainan. test yg pertama saya guna yang murah punya brand ape ntah tak ingat. result "NEGATIF". test yang kedua brand clearblue digital harga RM28++ agak mahal dari brand yang lain. result "POSITIF". pulak. agak confius kat sini samaada saya pregnant atau tak. untuk kepastian saya pergi klinik dan mintak advice doctor. sampai je klinik doctor buat scan tapi takde apa-apa. doctor kata mayb awal lagi tu yang tak nampak. so, doc mintak saya datang balik 3 minggu lagi untuk scan. Pada hari ni 19/4/2012 saya saje gatal nak buat test lagi skali untuk kepastian. menggunakan brand yang sama clearblue. tapi keputusan "NEGATIF" plk??? lagi bertambah pelik. dan tak lama selepas tu semasa saya pergi toilet saya dapati ade darah. tapi saya tak sakit pun. lagi bertambah-tambah pelik. ape sebenarnya yang jadi kat saya. hurrmmm...sedih sangat. sebab masa dapat result positif memang happy tak terkata. bila jadi mcm ni. rasa down sangat. apa yang saya boleh buat sekarang hanya berdoa pada Allah


Offline Medina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #114 on: April 19, 2012, 05:27:27 PM »
salam elysha,

sy pun bru kt cni tp nk share sumthing la..smlm pn sy bru g scan kt klinik tp doc ckp its too early..belum nmpk ape2 nt kne dtg balik in 2 weeks..doc ckp sumtimes even UPT +ve bile scan bleh jd tak pregnant..kalo UPT -ve pn bleh jadi x pregnant ataupun pregnant..so advice sy dlm mse 3 mgu lg ni awk pegi je jpe doc untuk final confirm..psl darah tu sy tak sure la knp..ape pun nt result kalo ade rezeki Alhamdulillah..kalo xde xpe cuba lagi..InsyaAllah akan ade rezeki tu untuk awk..untuk sy..hehe..INSYAALLAH :)

Offline elysha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #115 on: April 20, 2012, 10:51:37 AM »
Hi Medina,

Thanks. malam semalam saya pergi klinik pakar. Doctor declare saya tak pregnant. darah yang keluar tu darah period. maknanya HPT dapat result positif yang saya buat guna clearblue maknanya false positive pregnancy test. kalo kat oversea memang ade kes orang guna clearblue digital dapat result tak betul. mahal je lebih. lepas ni memang dah taknak beli brand tu dah.. serik..takpe la ape-ape pun redha je la. dah takde rezeki lagi nak buat macam mane. tapi yang peliknya lambat pulak period ni keluar. selalu on time. nak kata stress pun tak.. ubat-ubatan utk kurus pun tkde ambik.hurmm..

Offline Medina

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #116 on: April 20, 2012, 03:37:09 PM »
takpe lah elysha..ni 1st baby ke?belum ade rezeki lagitu..mne taw lepas ni plak ke..hehe..jaga makan jek..

Offline zaaramierza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +0/-0
  • Ya Allah lindungi aku dan keluargaku... Amin
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #117 on: April 24, 2012, 02:07:42 PM »
zaaramierza:sy pun baru period hari ni lepas delay 6 hari..mgkn blm rezeki sy lg..insyaallah akan diusahakan lagi..

hehehe... sy dh period... period ting tong... baru kahwin... so kena usaha lebih sikit sbb tak tahu bila subur punya date... ;)


Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #118 on: April 24, 2012, 02:14:12 PM »
hehehe... sy dh period... period ting tong... baru kahwin... so kena usaha lebih sikit sbb tak tahu bila subur punya date... ;)

jom berBBT memudahkan kita mengesan kehadiran hari subur,pregnant ataupun period dengan hanya melalui suhu dan CM

Offline mayazam (a_maya)

  • KNK
  • Delima
  • *
  • Posts: 977
  • Suka? +2/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #119 on: April 24, 2012, 02:17:41 PM »
Salam....
boleh share tak bagi siapa2 yang ada pengalaman pasal penggunaan pregnancy test kit tu....act, saya dah ada sorang anak lelaki.umur baru 1 tahun 1 bulan. saya tak pernah lambat haid. setiap bulan haid akan datang pada tarikh yg sama. Bulan ni, termasuk hari ni saya dah lewat 3 hari. bila saya buat ujian pakai test kit tu, negatif.... adakah saya memang lambat haid atau ada kemungkinan saya mengandung lagi??? pengalaman masa 1st baby dulu, hari pertama tak datang haid terus ujian tu positif. tapi sekarang tak pasti pulak betul2 negatif atau kena tunggu lagi,,,,sapa2 kat sini boleh tolong bagi pendapat tak?
Terima kasih banyak2... :-)


better tunggu lagi...kalo tak dt period agi, uat upt semula
tapi maya ari tu, 2 minggu lewat terus uat upt. tapi -ve.
rupa2nye minggu ke 3 baru period dtg..
ingtkn good news...



Offline Syusweet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #120 on: April 27, 2012, 12:46:23 PM »
Salam..

sy orang baru kat sini.. sy baru kahwin 1bln lebih.. last period pd 24/3.. period sy xteratur 35-40..tapi lastweek saje2 gstal nak test UPT. mula2 1line je lepas 3hari check lagi double line cume kabur 1line.. sampaila semalam pn test juga. cume line yg kabur tu dah terang sikit... sy pregnant ke? nk pergi check dkt klinik rasa macam awal lg.. simptom2 pregnant pn ada jgk..
bedebar2..takut g klinik nanti jd -ve.. hati da bbunga2.. hubby pn excited.. doakn sy ye..  :)

Offline Ummi Najla

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 196
  • Suka? +2/-0
  • Semoga Allah SWT kurniakan kami zuriat. Amin.
    • ~Najla Batrisya Cinta Hati Kami~
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #121 on: April 27, 2012, 01:55:33 PM »
Salam..

sy orang baru kat sini.. sy baru kahwin 1bln lebih.. last period pd 24/3.. period sy xteratur 35-40..tapi lastweek saje2 gstal nak test UPT. mula2 1line je lepas 3hari check lagi double line cume kabur 1line.. sampaila semalam pn test juga. cume line yg kabur tu dah terang sikit... sy pregnant ke? nk pergi check dkt klinik rasa macam awal lg.. simptom2 pregnant pn ada jgk..
bedebar2..takut g klinik nanti jd -ve.. hati da bbunga2.. hubby pn excited.. doakn sy ye..  :)

Biasanya bacaan UPT yang valid punnpaling lama 15 minit. Lepas dari tempoh tu dianggap tak valid. Tapi syu dah retest and dapat juga double line kan cuma satu line tu faint. InsyaAllah ada. Cuma mungkin kandungan HSG belum cukup tinggi untuk didetect. Lagipun, mungkin syu ovulate lambat disrbabkan cycle day yang panjang. Esok pagi-pagi, bangun je dari tido boleh test lagi ye :). Mana tahu double line dah semakin terang :)

Offline sueedy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #122 on: April 27, 2012, 05:10:57 PM »
Hi Sumer...sy baru jer join forum nie...selalunyer sekadar bace tuk cari info & dengar pengalaman ahli-ahli lain
berkenaan dengan topik nie sy nk berkongsi sikit pengalaman sy. sewaktu baru berkahwin dulu setelah 2 minggu missed period sy buat UPT tp 1 line jer yang keluar yg second tu cm kabur-kabur. disebabkan terlalu naif sy buat tekaan yg saya tak period juz maybe hormon tak teratur...so sy pun makan lah macam-macam. tetibe satu hari tu lepas makan durian hapir 3 biji perut sakit tak tau nk digambarkan mcm maner. Hubby bawak g klinik sakit puan lepas scan and ambik darah doktor sahkan sy dh keguguran. sedihnyer tak tau nk cakap. so sy nasihatkn kwn2 sumer if dh missed piriod 2 minggu keluar atau tak line kedua tuh perihal kedua yang penting pergi jumpa doktor dapatkan kepastian. Sekarang nie pririod sy dh lewat dua minggu apabila buat ujian UPT masih lagi negatif. so sy ambil keputusan untuk tunggu sehingga tarikh haid yang seterusnya untuk buat ujian lagi sekali. (sambil jaga pemakanan dan kesihatan) jika masih negatif saya akan buat rujukan ke hospital @ klinik. (harap-harap ader rezeki sy). :)

Offline sueedy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #123 on: April 27, 2012, 05:33:42 PM »
salam elysha,

sy pun bru kt cni tp nk share sumthing la..smlm pn sy bru g scan kt klinik tp doc ckp its too early..belum nmpk ape2 nt kne dtg balik in 2 weeks..doc ckp sumtimes even UPT +ve bile scan bleh jd tak pregnant..kalo UPT -ve pn bleh jadi x pregnant ataupun pregnant..so advice sy dlm mse 3 mgu lg ni awk pegi je jpe doc untuk final confirm..psl darah tu sy tak sure la knp..ape pun nt result kalo ade rezeki Alhamdulillah..kalo xde xpe cuba lagi..InsyaAllah akan ade rezeki tu untuk awk..untuk sy..hehe..INSYAALLAH :)
Hi Elsya,
darah yang awak nmpk tuh mungkin Implantation Blood yang bermaksud sewaktu proses benih nk tertanam pada dinding rahim, rahim akan merembeskan sikit darah. biasanya darah nie berwarna terang dan tidak berbau seperti bau darah haid. sy nasihatkan agar awak tgu beberapa hari sebelum buat ujian upt lagi. saka doakan semoga awak beroleh berita baik.amin. :D

Offline Syusweet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Bilakah ujian kehamilan boleh dilakukan?
« Reply #124 on: April 30, 2012, 11:05:51 AM »
Biasanya bacaan UPT yang valid punnpaling lama 15 minit. Lepas dari tempoh tu dianggap tak valid. Tapi syu dah retest and dapat juga double line kan cuma satu line tu faint. InsyaAllah ada. Cuma mungkin kandungan HSG belum cukup tinggi untuk didetect. Lagipun, mungkin syu ovulate lambat disrbabkan cycle day yang panjang. Esok pagi-pagi, bangun je dari tido boleh test lagi ye :). Mana tahu double line dah semakin terang :)
Salam

Aritu sy ada share tentang UPT kabur now sy da disahkn pregnant 5week. Doakn sy n baby membesar dgn sihat..

 

Powered by EzPortal