+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10162
Latest: Vna Sandhu
New This Month: 104
New This Week: 24
New Today: 5
Stats
Total Posts: 433081
Total Topics: 7019
Most Online Today: 147
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 76
Total: 79

Author Topic: prosedur membeli rumah terpakai  (Read 22098 times)

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
prosedur membeli rumah terpakai
« on: November 10, 2010, 03:23:20 PM »

saya letak thread ni kat sementara sebab tak tau nak letak dimana.
Rasanya belum ada kan topic nih.

Kawan2 yang pernah membeli rumah terpakai atau second hand.
Sila kongsikan prosedur atau tip2 berguna.


Offline mirza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 233
  • Suka? +0/-0
  • Moga kebahagiaan Kita Kekal Selamanya..
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #1 on: November 10, 2010, 03:26:49 PM »
rasanya yang 1st kena jumpa jurunilai untuk nilai balik rumah tu
then baru leh proceed yang lain...



Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #2 on: November 10, 2010, 03:29:47 PM »
nanti aku tanya balik somi aku... dan pakcik google...
cuba hang cari kat Iproperty...
biasanya ada guideline kat situ
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #3 on: November 10, 2010, 03:31:15 PM »
wina & hubby pun tengah berkira

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #4 on: November 10, 2010, 03:31:56 PM »
tak pernah beli rumah terpakai ni riss
tapi biasa kena deal ngan owner kan
macam agak leceh jugak..
lagi2 kalau rumah tu masih ada hutang bank
prosedur tu agak berbeza dan makan masa
melainkan owner tu memang nak pakai duit
dia mesti uruskan dengan cepat


Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #5 on: November 10, 2010, 03:34:19 PM »
mirza, umah tu dah tau nilainyer berapa.
dah kuar iklan nak jual pun.
maksud aku tu apa yang kita perlukan untuk membeli rumah terpakai selain duit.

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #6 on: November 10, 2010, 03:34:54 PM »
nanti aku tanya balik somi aku... dan pakcik google...
cuba hang cari kat Iproperty...
biasanya ada guideline kat situ

pakcik gugel dan iproperty cakap hat rega riban2 punya hahahaha

Offline syamrieza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +0/-0
  • Teruskan mengasihiku Ya Allah..
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #7 on: November 10, 2010, 03:36:13 PM »



Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #8 on: November 10, 2010, 03:36:57 PM »
tak pernah beli rumah terpakai ni riss
tapi biasa kena deal ngan owner kan
macam agak leceh jugak..
lagi2 kalau rumah tu masih ada hutang bank
prosedur tu agak berbeza dan makan masa
melainkan owner tu memang nak pakai duit
dia mesti uruskan dengan cepat

kan kak kan.
tapi boleh ker kita bagitau dia katakan la kita setuju pastuh kita bagi seribu sebagai tanda booking .
sementara tu kita apply la loan bank atau kwsp.
tapi nak apply loan tu sumer kena ada SAP kan?
Boleh ker kita kuarkan SAP dulu baru bayar hat 5%/3%/10% TU?

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #9 on: November 10, 2010, 03:37:39 PM »
ku baru beli dalam proses.tips ni yana baca dalam satu website property investment.

masa 1st time g tgk rumah 2 jgn tunjuk sgt mcm kita interested or berminat sgt dengan rumah 2 walaupun dalam hati 2 terkinja2 nak sgt rumah 2.dalam erti kata lain eksyen jual mahal skit.

Highlight kekurangan rumah 2.wall retak ke, tingkap pecah sikit ke, marble cracked ke.apa saja la.harga boleh bargain dgn tuan rumah or agent dgn cara ni.

pas2 kalau mu dah suka sgt kena la bg earnest deposit tanda booking.mcm yana hari 2 2% dari purchase price.

pas2 boleh la cari lawyer utk draft snp.kalau bule mintak vendor buat sama lawyer dgn kita utk mudahkan urusan.sign snp kena bayar lg 8% deposit 2 la atas nama vendor.

ada snp boleh la proceed dgn loan.kalau mu nk bayar cash lagi senang.ekeke.ada bank diorang akan buat valuation sendiri n ada yang kita kena buat.so advisable cek dulu dgn bank vr (valuation report) siapa buat.

pas2 settle la bab 2.mu dok rilek2 je la kasi itu lawyer buat semua kerja.hehe.cuma kena chase sikit lawyer ni tambahan lagi kalau property 2 memerlukan consent dari pejabat tanah, dbkl ke


Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #10 on: November 10, 2010, 03:41:39 PM »
ariss...
biasanya owner akan uruskan semua tu
deposit memang kena bg kat dia
nanti dia uruskan yg lain2 tu
bukan SAP dear SNP;)

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #11 on: November 10, 2010, 03:42:12 PM »
mirza, umah tu dah tau nilainyer berapa.
dah kuar iklan nak jual pun.
maksud aku tu apa yang kita perlukan untuk membeli rumah terpakai selain duit.

kakak yayang mmg la rumah 2 dah tau brapa nilainya.tp nilai 2 harga jualannya.kalau utk purpose loan kamu mmg kena lantik certified valuer utk value property 2.lain la klu kamu beli cash.xperlu la nilai2

kan kak kan.
tapi boleh ker kita bagitau dia katakan la kita setuju pastuh kita bagi seribu sebagai tanda booking .
sementara tu kita apply la loan bank atau kwsp.
tapi nak apply loan tu sumer kena ada SAP kan?
Boleh ker kita kuarkan SAP dulu baru bayar hat 5%/3%/10% TU?

yer nak apply loan kena ada snp.tp ada bank yg terima offer 2 purchase yg kita sign 2 utk proses loan.

in normal circumstances x bule.dalam snp clearly stipulates kena byr deposit upon signing of snp.lainla kalau tuan rumah 2 suku sakat kita mayb boleh negotiate ikut budi bicara dia kan.


Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #12 on: November 10, 2010, 03:42:27 PM »
yana, kiss sikit. muahhhhhhh..
thanks a lots..
uu buat SAP tu mmg kene bayau ler yer?

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #13 on: November 10, 2010, 03:44:13 PM »
ariss...
biasanya owner akan uruskan semua tu
deposit memang kena bg kat dia
nanti dia uruskan yg lain2 tu
bukan SAP dear SNP;)

oooppsss... jangan bagi deposit semua kat owner tau...
ada caranya... jap kena refer buku balik
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #14 on: November 10, 2010, 03:45:31 PM »
buat S&P kena bayo le, Aris
nanti nak tuko nama pun (MOT) kena bayo jugak...
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #15 on: November 10, 2010, 03:47:15 PM »
bestnya ada topik nih.. berguna juga sebab plan mcm tu la..
semoga murah rezeki..

 

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #16 on: November 10, 2010, 03:48:04 PM »
nak kta ade pengalaman tu idak ler
tp fes house yg kami duk la ne
kami beli cash je cos
umah kgkn so tak le rumit prosudernya

n now kami tengh mencr n ade dpt 1 rumah ne
memang puas ati n harga pun mampu kami beli

bab2 prosuder tu akma just percaya pd bank, layer n owner
bab utang lupa lak nk ku tanya cik abe psl ne

ehhh tak leh jd ne kena tanya ne

setahu akma berbeza rsnya prosuder beli rumah baru n 2nd ne

apapun moga urusan kami d permudahkkn

PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #17 on: November 10, 2010, 03:48:22 PM »
opssss kan sue kan. eh snp hehehe .
hat ni dijual melalui agent.
adakah kerja agent?

Offline syamrieza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +0/-0
  • Teruskan mengasihiku Ya Allah..
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #18 on: November 10, 2010, 03:48:55 PM »
bestnya ada topik nih.. berguna juga sebab plan mcm tu la..
semoga murah rezeki..

aminnn samal2 lah kita...huhu tapi umaah area bangi ni sume mahal huhu



Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #19 on: November 10, 2010, 03:49:42 PM »
akma, memang berbeza la mek..
dulu masa beli umah yang duk sekarang ni, dari pemaju.
so x lah renyah sangat
yang ni kene buat semua sendirik.

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #20 on: November 10, 2010, 03:49:59 PM »
bestnya ada topik nih.. berguna juga sebab plan mcm tu la..
semoga murah rezeki..

mudah-mudahan

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #21 on: November 10, 2010, 03:51:38 PM »
yana, kiss sikit. muahhhhhhh..
thanks a lots..
uu buat SAP tu mmg kene bayau ler yer?

yer la.kalau x lawyer 2 nk makan ape.ngeh3.dia ada pengiraan dia la.legal fees lg mahal kalau geran dah keluar sbb nak kena buat transfer.stamp duty utk transfer mahal


Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #22 on: November 10, 2010, 03:52:10 PM »
buat S&P kena bayo le, Aris
nanti nak tuko nama pun (MOT) kena bayo jugak...


owh i see.
jadi den kene kejar ayahnda juge la ni mintak duit muahahahaha..
Mana mau cekau 10k kan? kakakakaka
Tapi kalau itu awner dan lawyar ada baik hati boleh juga buat S&P without paying anything kan?
Kene pujuk memujuk la lebih kurang.

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #23 on: November 10, 2010, 03:52:29 PM »
opssss kan sue kan. eh snp hehehe .
hat ni dijual melalui agent.
adakah kerja agent?


better pakai agent yang berlesen....
agent ni dia tertakluk pada rules & regulations yang tersendiri
contoh kalau rumah berapa ratus ribu
komisyen yang dia boleh ambik berapa percent je...

kalau yang biasa ni... bila kita bayar deposit
duit tu tak dapat direct pada penjual
biasanya lawyer yang simpan

ini kalau pakai agent la...
kalau hang nak buat sendiri tak mustahil boleh kena tipu
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: prosedur membeli rumah terpakai
« Reply #24 on: November 10, 2010, 03:53:43 PM »
owh i see.
jadi den kene kejar ayahnda juge la ni mintak duit muahahahaha..
Mana mau cekau 10k kan? kakakakaka
Tapi kalau itu awner dan lawyar ada baik hati boleh juga buat S&P without paying anything kan?
Kene pujuk memujuk la lebih kurang.

itu kalau loan assignment...
boleh le serap duit bayo lawyer tu dalam loan rumah
tapi S&P hang kena bayo sendiri
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

 

Powered by EzPortal