+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10630
Latest: zainie
New This Month: 99
New This Week: 5
New Today: 3
Stats
Total Posts: 441661
Total Topics: 7331
Most Online Today: 92
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 65
Total: 69

Author Topic: Kerja Petik Buah di Ladang, Australia  (Read 8738 times)

Offline sue82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 113
  • Suka? +0/-0
Kerja Petik Buah di Ladang, Australia
« on: April 10, 2012, 02:52:28 PM »
as salam..

Nak tnye pendapat kwn2 skalian...pernah x korang dgr psl kerja petik buah epal kt ladang di Australia?? dgn byarn sbyk AUD16 bsamaan RM50 kite sjam bmkne bsmaan dlm 9@10k sbulan....bgantung pd tahap kerajinan kite...btul ke bnde2 ni sume?? mne yg ade pngalaman tu tlg share yerk..terima kaseh...


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Kerja Petik Buah di Ladang, Australia
« Reply #1 on: April 10, 2012, 03:56:02 PM »
salam, tak pernah dengar pulak.
mahal gak tu upahnya,,

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +16/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Kerja Petik Buah di Ladang, Australia
« Reply #2 on: April 10, 2012, 04:49:37 PM »
Saje2 nak pergi untuk kerja eh? Slalu saya dengar student kat sana maybe ada buat la tapi kalau dari sini nak ke sana kene visa bekerja n bukan visa pelancong kan..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Kerja Petik Buah di Ladang, Australia
« Reply #3 on: April 10, 2012, 04:51:32 PM »
kena check jugak kalau2 scam..

Offline inas

  • Nilam
  • *
  • Posts: 434
  • Suka? +15/-0
Re: Kerja Petik Buah di Ladang, Australia
« Reply #4 on: April 10, 2012, 05:10:49 PM »
sy taklah pernah petik buah epal, sebab belum season lagi. hanya kutip strawberry dan yg seangkatan dengannya. buah epal masih muda, rasa mcm buah jambu. sy siap kutip, cicah dgn kicap n cili. ni masa student dulu2 la.

Ni kisah kat UK. Kat tmpt sy kerja tu pun, mandur dia orang australia laki bini, pi uk semata-mata nak jadi mandur kat ladang tu ikut season.

sy tak pasti buah epal ikut mcam mana. tapi sy rasa dia ikut berat berapa banyak kita kutip. harga setiap gram ni pulak dependent pada grade buah yg kita kutip (kena pandai pilih) dan harga semasa krn harga pasaran fluctuate. tengok pulak epal jenis apa. kalau granny, alamat takde value. kalau strawberry ikut weather, kalau epal tak sure sb pokok dia tinggi, bukan mcm strawberry.

lepas tu pulak dia mungkin akan deduct accommodation dan common utilities lain. dulu sy duduk dalam 2-people caravan dan public toilet. Toilet tu, kena pandai cari masa, mandi bila tgh malam sb takde sapa nak mandi tgh malam. kalau ptg2, alamat, kita je nampak jakun sb pakai panties and bra.

berdasarkan harga tu, sy kurang percaya.


Offline sue82

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 113
  • Suka? +0/-0
Re: Kerja Petik Buah di Ladang, Australia
« Reply #5 on: April 10, 2012, 05:51:49 PM »
ummi> 2 la takot gak klau2 scam ke kan...dh byr mahal2 ingt dgn niat nk cr rezki tup tup kena tipu plk...

lady of leisure> yup memang kena apply visa n working permit..gaji bg ikut minggu2 n yg penting passport sndri pegang tu yg penting...

inas> tu la sye pun dgr2 cm2 gak...dorang suke kalu pkerja tu org m'sia sbb dgr ckp n pndai wt kje compare endon n bangla..kire klau org m'sia yg g sne dh cm org endon/ bangla yg kt sini la.....

 

Powered by EzPortal