+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11199
Latest: Chajielaa
New This Month: 128
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 450494
Total Topics: 7579
Most Online Today: 180
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 103
Total: 106

Author Topic: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam  (Read 3361 times)

Offline mamaEd

  • Nilam
  • *
  • Posts: 463
  • Suka? +1/-0
Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« on: April 24, 2012, 10:28:06 AM »
Assalamualaikum..

Anak saya usia 8 bulan tu dah start tak lena tidur malam..tak tahu  kenapa..saya cek pampers tak berat pun.biasa mula2 tidur tu ok.masuk tidur dalam pukul 10 atau 11 nyenyak kejap sampai jam 1 atau 2 pagi.start pukul 3 lepas tu dia mula rasa gelisah.saya direct bf waktu malam lepas hisap tu dia akan lepas then gelisah semacam. Bagi lagi then merengek lagi..tak melalak tapi merengek cam tu..dekat sebulan dah macam ni. Saya agak samada kena gangguan atau susu saya kering.tapi bila saya picit susu keluaar.Dia akan bangun pagi dalam pukul 7 lebih tapi bangun tu ceria pulak.dia tak meragam.

Boleh bagi pendapat tak..Ingat nak bawak jumpe orang allim suh tiup2 sikit..




Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #1 on: April 24, 2012, 11:09:08 AM »
Assalamualaikum..

Anak saya usia 8 bulan tu dah start tak lena tidur malam..tak tahu  kenapa..saya cek pampers tak berat pun.biasa mula2 tidur tu ok.masuk tidur dalam pukul 10 atau 11 nyenyak kejap sampai jam 1 atau 2 pagi.start pukul 3 lepas tu dia mula rasa gelisah.saya direct bf waktu malam lepas hisap tu dia akan lepas then gelisah semacam. Bagi lagi then merengek lagi..tak melalak tapi merengek cam tu..dekat sebulan dah macam ni. Saya agak samada kena gangguan atau susu saya kering.tapi bila saya picit susu keluaar.Dia akan bangun pagi dalam pukul 7 lebih tapi bangun tu ceria pulak.dia tak meragam.

Boleh bagi pendapat tak..Ingat nak bawak jumpe orang allim suh tiup2 sikit..
Assalamualaikum..

Anak saya usia 8 bulan tu dah start tak lena tidur malam..tak tahu  kenapa..saya cek pampers tak berat pun.biasa mula2 tidur tu ok.masuk tidur dalam pukul 10 atau 11 nyenyak kejap sampai jam 1 atau 2 pagi.start pukul 3 lepas tu dia mula rasa gelisah.saya direct bf waktu malam lepas hisap tu dia akan lepas then gelisah semacam. Bagi lagi then merengek lagi..tak melalak tapi merengek cam tu..dekat sebulan dah macam ni. Saya agak samada kena gangguan atau susu saya kering.tapi bila saya picit susu keluaar.Dia akan bangun pagi dalam pukul 7 lebih tapi bangun tu ceria pulak.dia tak meragam.

Boleh bagi pendapat tak..Ingat nak bawak jumpe orang allim suh tiup2 sikit..

Assalamualaikum..

Anak saya usia 8 bulan tu dah start tak lena tidur malam..tak tahu  kenapa..saya cek pampers tak berat pun.biasa mula2 tidur tu ok.masuk tidur dalam pukul 10 atau 11 nyenyak kejap sampai jam 1 atau 2 pagi.start pukul 3 lepas tu dia mula rasa gelisah.saya direct bf waktu malam lepas hisap tu dia akan lepas then gelisah semacam. Bagi lagi then merengek lagi..tak melalak tapi merengek cam tu..dekat sebulan dah macam ni. Saya agak samada kena gangguan atau susu saya kering.tapi bila saya picit susu keluaar.Dia akan bangun pagi dalam pukul 7 lebih tapi bangun tu ceria pulak.dia tak meragam.

Boleh bagi pendapat tak..Ingat nak bawak jumpe orang allim suh tiup2 sikit..

Mamaed...rasanya sepesen macam anak ida...masa umur 6 bulan macam tu la gayanya....tiap mlm dalam pukul 2  pagi mesti akan menangis kuat2 secara tiba2 semacam bermimpi benda yg menakutkan...kalau tiap mlm ida pun hairan jugak......tak de ribut atau hujan bila sampai ja pukul 2 mesti automatik menangis sampai tahap nak mengamuk pun ada...lepastu ada kawan cakap suruh sapu minyak baby kat perut dgn kaki takut perut berangin...ida buat setiap mlm...selain tu, sebelum tidur n masa lepas tidur dlm keadaan bby yang masih lali tu ida letak handphone kat tepi bby perdengarkan solawat syifa dan surah al quran...mak ida pun ada buat air yasin setiap mlm jumaat sampai sekarang bg minum campur dgn susu...alhamdullilah lepas tu bby dah tak bangun terkejut n menangis...

Offline mamaEd

  • Nilam
  • *
  • Posts: 463
  • Suka? +1/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #2 on: April 24, 2012, 11:30:53 AM »
yang anak saya ni takdela melalak2..lepas tu bangun pagi ceria pulak.dalam subuh tu baru lena sampai ke pagi.nak kata kembung takkan hari2 kembung ek?



Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #3 on: April 24, 2012, 11:37:27 AM »
Mama ed...betul jugak kalau kembung mesti awal2 malam dah tak selesa kan...tu la tapi kawan ida bg suggest suruh bubuh minyak...hihi...anak ida memang menagis sampai jiran pun bole dengar..tensen sangat masa tu......sesetengah orang kalau anak nangis malam mintak air penawar kat ustaz2.....

Offline Mawar Berduri

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #4 on: April 24, 2012, 11:47:04 AM »
samala ngn anak saya skg..sepanjang mlm tido x lena..kejap2 terjaga..pstu menangis merengek..dia mcm x selesa..lg pun rumah sy duduk tu agak panas..xde ruang udara pulak tu..kesian ank saya..umor dah 6 bulan lbh..agak lama gak jd cmni..saya pun xtau knpe..sy dan husband rase dia panas..sbb slalu check blkg bdn basah peluh..kipas dah kuat dah..kesian anak saya..cmtula spjg mlm.. msti akn terjaga2..



Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 746
  • Suka? +5/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #5 on: April 24, 2012, 02:36:16 PM »
mawar baiduri, baby awak panas la tu kot. sebab baby saya pon penah camtu, kalo time panas, saya selimutkan dia mesti dia tak lena tidur, bila saya tak selimut terus lena tidur dia. baby tak lena tido ni adala tu yang dia tak selesa :-)

Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #6 on: April 24, 2012, 02:52:43 PM »
mawar baiduri, baby awak panas la tu kot. sebab baby saya pon penah camtu, kalo time panas, saya selimutkan dia mesti dia tak lena tidur, bila saya tak selimut terus lena tidur dia. baby tak lena tido ni adala tu yang dia tak selesa :-)

Macam bby ida kalau tidur malam memang tak akan selimut....selalunya kalau panas dan berpeluh bby akan merengek tak selesa.....tambahan sekarang cuaca tak menentu kan...

Offline Mawar Berduri

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #7 on: April 24, 2012, 03:32:23 PM »
suami saya pun ckp sbb panas kot..tp kdg2 x berpeluh pun dia x terjaga2 gak.. cam x selesa.. bile pangku dia barula lama tidurnye..dia rs sedap n seronok dipeluk..klu dulu lg la, xmau letak bwh, msti jage n nangis, kenela agkt balik pangku dia..time tu wktu siang, mlm kurg sikit..tp kesimpulannya, anak saya klu berpangku tidonye lama..letak bwh kejap je tidonye n nangis nk kite agkt dia..berbulan2 lamanya mcm tu, dah 6 bulan ni ok ckitla..


Offline mamaEd

  • Nilam
  • *
  • Posts: 463
  • Suka? +1/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #8 on: April 24, 2012, 04:32:16 PM »
Oh ye..anak saya siang pun lebih kurang jgk tiidurnye..letak dalam buai kejap2 terjaga.yang tu pantang bunyi bising sikit dia terjaga.Malam2 kipas bukak aircond pun bukak sebab cuaca panaskan...tapi bila selimutkan dia, pandailak dia selak selimut tu dengan kaki dia..sama mcam kakak dia tak suka selimut.huhu.. tengokla malam ni try sapu minyak kat perut dia.



Offline heningembun

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #9 on: October 18, 2012, 03:31:26 PM »
Oh ye..anak saya siang pun lebih kurang jgk tiidurnye..letak dalam buai kejap2 terjaga.yang tu pantang bunyi bising sikit dia terjaga.Malam2 kipas bukak aircond pun bukak sebab cuaca panaskan...tapi bila selimutkan dia, pandailak dia selak selimut tu dengan kaki dia..sama mcam kakak dia tak suka selimut.huhu.. tengokla malam ni try sapu minyak kat perut dia.

assalamualaikum

kalau dah  buat macam2 pada anak tapi still gelisah. itu tu tanda gangguan.
kalau dia menyusu badan tapi macam rakus (macam berebut2) tu tanda gangguan. apa pon check semua keadaan. cuma kalau dah sebulan tu dah macam lain je

Offline anor

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #10 on: December 13, 2013, 11:15:32 AM »
as salam...anak saya memang berjaga malam...tp dia tak menangis or merengek...dia asik nak main2 je...saya ni keje...jd terpaksa gilir jaga mlm ngan suami....mcm mana nak suh dia tido erk?

kalu saya bg susu....dia bukan terus nk tido....eh...bertambah cergas pulak mcm baru bg minum milo...huhuhuhu...

kalu paksa masuk buai kemain melalak mcm kena dera..anak lelaki saya ni garang...kalu melalak memang hebat....mcm singa mengaum kat zoo..jiran2 confirm dengar sbb di hening pagi kan...ni dah sebulan mcm ni....mata pun dah mcm panda...gelap je sekeliling....

teman2 ada cadangan tak mcm mana nak selesaikan masalah ni......?

Offline lydianajihah

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 2199
  • Suka? +15/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #11 on: December 13, 2013, 11:37:36 AM »
salam anor,
baby tidur siang lama tak?
kalau macam anak najihah, bila tidur siang lama senang terjaga malam dan bermain.
lagi kalau dia tidur awal sangat pada waktu malam.

Offline shielamustaffa

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 159
  • Suka? +1/-0
    • Shopping Mom & Baby
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #12 on: December 13, 2013, 12:45:10 PM »
Anor, anak umur berapa? Kalau malam2 dia nak main tu memang dilayan ke? Shiela kalau anak xnak tidor pun Shiela susukan then Shiela biarkan je dia atas katil dalam gelap tu. Nanti dia tertidur sendiri. Pastu kena set kan time masuk bilik tidur tu biar sama setiap hari, so that dia tahu itu dah time tidur.
Visit & like FB - Tropika VCO & Medela Swing Maxi
Blog - http://tropikababies.blogspot.sg

Offline anor

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #13 on: December 13, 2013, 01:22:50 PM »
salam anor,
baby tidur siang lama tak?
kalau macam anak najihah, bila tidur siang lama senang terjaga malam dan bermain.
lagi kalau dia tidur awal sangat pada waktu malam.
mengikut babysitter kata....dia tido mcm biasa....kalu antar kul 8....kul 9-12 tido.....pastu kul 3-5 tido lagi......sebelum ni dia memang kuat tido...mlm dari kul 10 mlm sampai pagi pun tahan.....sejak masuk 8 bulan ni...xtif sungguh.....

Offline anor

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #14 on: December 13, 2013, 01:24:43 PM »
Anor, anak umur berapa? Kalau malam2 dia nak main tu memang dilayan ke? Shiela kalau anak xnak tidor pun Shiela susukan then Shiela biarkan je dia atas katil dalam gelap tu. Nanti dia tertidur sendiri. Pastu kena set kan time masuk bilik tidur tu biar sama setiap hari, so that dia tahu itu dah time tidur.
anak anor umur 8 bulan....memang kami layan...gilir2 jaga malam...pastu bila dia mengengek anor susukan...pastu cergas balik....
nanti anor setkan time tidor la spt yg dicadangkan.....terima kasih ye....

Offline nur iela

  • Topaz
  • *
  • Posts: 67
  • Suka? +0/-0
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #15 on: December 13, 2013, 02:27:21 PM »
Salam semua...

Iela nk kongsi pengalaman gak la... ;D
Dulu baby iela pon tido xlena,mcm takutkn something..tido buai pon same..
Kalau baby tido,mesti kena teman sampai dia bangun,lau x mmg dia terbangun,terperanjat n menangis...
Lepas bawak g jumpa ustaz,alhamdulillah dah ok sampai skrg..

Offline shielamustaffa

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 159
  • Suka? +1/-0
    • Shopping Mom & Baby
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #16 on: December 13, 2013, 03:08:38 PM »
Kalau boleh awalkan time tidur baby. Paling lewat kul 9 mesti dah tergolek atas katil. Petang tu lepas baby bangun tidur kul 5, bagi dia main puas2. Dalam kul 7-8 tu bagi baby dinner. Then siap2 untuk masuk bilik tidur. Akan ambil masa sikit sementara baby nak biasa dengan time tidur baru.

Dalam bilik, make sure environment baby friendly, so that malam2 dalam gelap kalau dia main2 sebelum tidur tu x membahayakan diri dia. Mama baring skali ngan baby, susukan, peluk2 dia tapi jangan layan dia main. Lama2 baby akan faham tu time tidur, semua orang tidur so baby pun kena tidur  ;D

Goodluck ye. Try consistent dengan rutin tidur baby.
Visit & like FB - Tropika VCO & Medela Swing Maxi
Blog - http://tropikababies.blogspot.sg

Offline hanni_hannani

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
  • Sesungguhnya Insan Yg Tahu Bersyukur Akn Beruntung
    • jom jengok
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #17 on: December 13, 2013, 03:09:27 PM »
Assalam.

Hanni xde pulak masalah mcm ni. Alhandulillah. Tp mgkin blh share mcm mana jadual hanni kat baby aleesya. Anak hanni since lahir hanni latih tido awal. Sblm bersalin hanni ade bc buku kalo nak latih anak tdo awal kene dr awal. So tiap mlm waktu sarawak kan awal satu jam. Pukul 7-730 memang dh tido. Paling lewat 830mlm. Cara hanni letak baby kat bilik tanpa ada apa apa tv on ke, borak borak dgn ahli keluarga yg laib ke tp sblm tu nak bg dia main dulu pb blh pastu bg dia relax atas katil dgn lampu tido.nanti pandai dia nak menetek and tdo spi lah pagi dlm 5-530am  kalo bgun pn keja je sbb nak netek. Sblm tu bc kan doa apa yg patut tmsk doa tido lah kan. Bg stoking. Baby hanni x suke selimut wlupn pakai air-cond so slimut time dier betul2 dah lena. Kadg kadg sapu minyk angin kat perut n tapak kak sblm tdo. Rajin baca al-quran inn sha allah anak lena :)

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk 2

Cintailah Ilahi Sebelum Mencintai Insan Lain

"Mama + Papa Sayang Nur Aleesya Amani"

Jom jengok FB: Set Nawalherbal Sarawak untuk set luaran berpantang.

Offline shielamustaffa

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 159
  • Suka? +1/-0
    • Shopping Mom & Baby
Re: Bayi 8 Bulan tak lena tidur Malam
« Reply #18 on: December 13, 2013, 03:11:37 PM »
Satu lagi, masa nak tidurkan anak, amalkan baca fatihah, 3 qul, ayat kursi, 2 ayat akhir al-baqarah (x ingat ayat berapa), selawat syifa, doa tidur. Insya Allah.
Visit & like FB - Tropika VCO & Medela Swing Maxi
Blog - http://tropikababies.blogspot.sg

 

Powered by EzPortal